Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. juli 2024

Scroll to top

Top

5 ting, du skal vide om porteren

Porteren er den mørke kraftfulde øl, som drikkes til både aftenkaffen, på pubben eller til hyggeaftenen med vennerne. 

Men hvad ved du egentlig om porteren? 

Vi kommer her med fem ting, du skal vide om den karakteristiske specialøl.

Du får blandt andet svar på:

  • Hvad er en porter?
  • Hvordan brygges en porter?
  • Hvilke portere findes der?
  • Hvordan griber man porter og food pairing an?

1. En stout er en porter – siges det!

Der har været meget snak om, hvad en stout er – er det en porter, eller er det ikke en porter? Forklaringerne har været mange, og nu er man nået frem til, at en stout er en betegnelse for en stærk porter – eksempelvis en Guinness.

2. Portere og stouts brygges forskelligt

Men kan de så ikke bare hedde en porter eller en stout i stedet for at forvirre, hvis det alligevel er det samme?

Jo, det kunne de nok godt, hvis det ikke var fordi, der er én mærkbar forskel på de to øl. De brygges ikke ens. 

En stout brygges på ristet malt, mens en porter brygges på mørke malt, og det er en væsentlig forskel i ølverdenen.

3. Porteren kommer fra England, men der er tvivl om skaberen

Porteren kommer fra 1700-tallet, hvor den dukkede op på de engelske pubs. Der findes den stadig i dag i bedste velgående. 

Men hvordan øllen dukkede op, er der flere historier om. En går på, at en bartender blandede lys og mørk øl og skabte porteren, mens en anden historie lyder, at en brygger glemte at vende malten, da den skulle ristes og dermed opstod der en ny øltype – den vi i dag kender som porteren.

Om der er sandhed i nogle af historierne, vides ikke!

4. Alle portere er overgærede – næsten da!

Kendetegnet for portere og stouts er, at de er overgærede. Men hvis der en dag kommer en ven og siger, at han har fået en undergæret porter, må du ikke flå hovedet af ham. Han kan have ret.

For de baltiske portere, som vi drikker meget i Danmark, er undergærede, da gæren synker til bunds. Det ændrer aromaen – og giver samtidig din ven ret. 

5. Portere passer til tunge gryderetter

Har du lavet drengerøvsgryde eller en lækker chili con carne, så er prikken over i’et en porter. Den komplimenterer maden fantastisk. 

Men også til steaks og østers er en porter et oplagt valg, som vil falde i god jord hos dine gæster. 

Men husk, at en porter sagtens kan drikkes uden mad.

Prøv en porter hos os

Vi sælger portere i vores smagekasser med specialøl, som passer både til ølentusiasten og nybegynderen. Du kan selv vælge størrelsen på kassen, men du får uagtet størrelse lov til at smage hele kassens indhold, som er kvalitetsøl fra de bedste danske mikrobryggerier.