Påskefrokost
Hjemmelavet karrysalat
25. december 2020 | Aarhusianeren | 38 KommentarerSkal du ha’ marinerede sild, skal du også ha’ hjemmelavet karrysalat – og det er heldigvis hurtigt og nemt at lave selv.
Denne opskrift på karrysalat med æble og æg lavede vi i forbindelse med smagning af brændevine, hvor sildene … Læs mere
Hjemmelavede marinerede sild
25. december 2020 | Eksilsønderjyden | 13 KommentarerHøjtiderne jul og påske er der, hvor maden lige skal have et ekstra gear op. Her er det oplagt, at du kaster dig ud i at lave dine marinerede sild selv.
Du har tidligere fået opskriften på hjemmelavet karrysalat og hjemmelavet snaps … Læs mere
Gravad Laks
14. december 2020 | Aarhusianeren | 3 KommentarerRetten er en klassiker på frokostbordet – om det så er julefrokosten, påskefrokosten eller en hver anden frokost, hvor god mad skal nydes.
Gravad Laks er i realiteten “rå” laks, men metoden er faktisk en gammel konserveringsmetode. Har du fat … Læs mere
Høvdingens Kaffepunchtini
5. april 2020 | Høvding | 3 KommentarerDu har måske set menuen til Danmarks største påskefrokost. Eller har du? for har du set det hele. Vi har nemlig sådan en VIP menu, som vi har været lidt forsigtige med at dele og her slutter man blandt andet … Læs mere
DANMARKS STØRSTE PÅSKEFROKOST: Hvide asparges med røget creme fraiche og rogn
29. marts 2020 | Høvding | En kommentarForåret er på vej. Det er de der store fede hvide asparges. De er ikke danske endnu, men i disse krisetider valgte vi at få hjælp fra nogle hollændere, som dyrkede dem for os.
Danmarks største påskefrokost er arrangeret i … Læs mere
Varmrøget laks med røræg og urter
29. marts 2020 | HøvdingMed karrysilden veloverstået er det tid til laks og mere æg. Og her har vi fat i den nemmeste af retterne at lave til påskefrokosten. Tålmodighed er kodeordet.
Danmarks største påskefrokost er arrangeret i samarbejde med Aalborg Akvavit.
Grunden til … Læs mere
Karrysild med friterede deviled eggs
29. marts 2020 | Høvding | 3 KommentarerDa vi lagde planer for denne frokost, var vi splittede. Nogle syntes der skulle være deviled eggs, andre solæg og så mig der gerne ville lave karrysilden lidt ala Restaurant Palægade med et friteret æg på toppen.
Danmarks største påskefrokost … Læs mere
Skidne æg – en påskeklassiker
28. marts 2020 | Gastromand | 2 KommentarerSom barn kunne jeg virkelig ikke forene mig med navnet på denne ellers vildt lækre frokost ret: “Skidne Æg”. Ærlig talt, jeg forstår det faktisk godt – hvem pokker har fundet på det navn? Det lyder ikke videre appetitligt og … Læs mere
Hjemmelavet æggesalat på 15 min. – den eneste opskrift du behøver
15. april 2019 | Webmasteren | 2 KommentarerPåsken og dens mange påskefrokoster er lige om hjørnet. Du har formentlig smagt den færdiglavede udgave fra Gråsten eller K-salat, men det tager kun 15 min. at lave din æggesalat og så har tilmed mulighed for at gøre den økologisk. … Læs mere
Gastromands hjemmelavede Italiensk salat
15. november 2012 | Webmasteren | 11 KommentarerJulefrokosterne er lige rundt om hjørnet og det er ensbetydende med solid dansk mad og ikke nødvendigvis højgastronomi.
Læs også: Hjemmelavet karrysalat
En go’ hjemmelavet italiensk salat jazzer enhver hamburgerrygsmad op – og sådan er det bare! Og så gør det … Læs mere
Hvad spiser man til påske?
I anledningen af påsken skal vi, foruden at klippe utallige gækkebreve, male mønstre på æg, og lede efter påskeharens forladte æg i haven, selvfølgelig diske op med en ordentlig omgang påskefrokost, som familien kan samles omkring.
Påskebordet indbyder traditionelt til masser af smørrebrød. Marinerede sild og dertilhørende karrysalat (ja, glem alt om K-salat og Graasten – karrysalaten skal selvfølgelig være hjemmelavet), stegte sild, karrysild og sennepssild er stort set et must ved påskebordet. Samtidig kan en traditionel påskefrokost umuligt blive forbundet med den gule højtid uden æg i alle afskygninger. kogte æg, fyldte æg, skidne æg, djævleæg, pocheret æg, æggesalat – ja vi kunne blive ved!
Ej heller at forglemme de lune frikadeller, fiskefrikadeller, lun leverpostej, hønsesalat, kyllingesalat, laks, rejesalat og ikke mindst påskelammet.
Foruden smørrebrød ser vi nemlig også typisk de mere lune retter på påskebordet. Lam er en klassiker, som kan laves i alle afskygninger. Langtidsstegt lammekølle, lammeryg, lammekrone, lammeculotte – ja du kan næsten ikke gå galt i byen med lam, når det kommer til den traditionsbundne påskefrokost mad. Serveret med en lækker salat, forårets grøntsager og danske kartofler, så er den helt sikkert hjemme.
Det traditionelle påskebord
Traditionelt set, så består påskebordet af nogle mindre lette småretter, som typisk sættes på bordet på én gang. På den måde kan man selv vælge, hvad man har lyst til – og på en måde selv bygge sin frokost op bestående af forskellige smørrebrødsvarianter med bl.a. påskesild, æg, hjemmelavet hønsesalat, lune frikadeller og evt. laks. Måske man også finder klassikeren – tarteletter med høns i asparges – på bordet.
De “lette” forretter kan man eventuelt supplere med en lunere hovedret, som består af et stykke kød, danske kartofler, forårets grøntsager og evt. en sprød salat. Skal påskemiddagen være helt traditionel, så skal kødet selvfølgelig være en form for lammekød, men ellers kan andre former for stege også bidrage med noget lækkert til påskebordet.
Påskefrokost retterne er ikke som sådan skrevet i sten, men vi vil anbefale at du ikke viger helt væk fra de gamle klassikere, for så kan du nok godt komme galt afsted. Folk regner med sild, karrysalat, lune frikadeller, og æg, men alt i alt handler det egentlig om at diske op med nogle retter til bordet, som man godt selv kan lide eller man ved, at sine gæster kan lide.
Lad dig inspirere af opskrifterne her på siden og sammensæt din helt egen påskefrokost-menu med både forret, hovedret og dessert, eller sammensæt en påskefrokost-buffet bestående af en masse mindre lækre retter.
Traditionel påskefrokost, hvor vi fejrer foråret og frugtbarhed
Påsken er ligesom julen en højtid man ikke rigtig kan lave om på, når det kommer til maden. De traditionelle påskefrokost opskrifter består typisk af æg, sild, lam og frikadeller, og det er der en helt særlig grund til. Påsken er nemlig en højtid, hvor vi fejrer både frugtbarhed og at foråret er på vej.
Traditionen stammer fra de gamle egyptere, som slagtede lam og spiste kødet med syrnet brød, for at fejre at foråret er på vej. I Danmark forbinder vi dog mest påsken med Jesus og hans korsfæstelse, som ifølge historien skete langfredag. Søndagen efter – også betegnet som påskedag – genopstod Jesus fra de døde.
I Danmark fejrer vi påsken med påskefrokost, hvor hele familien samles omkring bordet til en lækker påskemiddag med dertilhørende påskesnaps (selvfølgelig hjemmelavet) og selvfølgelig masser af påskeøl. Påskefrokosten fastlægges typisk påskedag eller 2. påskedag, men kan man ikke helt undvære den gode mad kan det også sagtens lade sig gøre på både skærtorsdag, langfredag og lørdagen efter – her er vi altså ikke helt så skrappe med traditionerne.
Retter forbundet med forår og fejring af frugtbarhed
De retter som vi typisk forbinder med påskefrokosten i dag har intet at gøre med farve eller smag, men stammer faktisk fra gamle traditioner, hvor man fejrede frugtbarhed.
Æg er nærmest et must på påskebordet. Mange tror måske, at det er den gule farve fra blommen og begrebet ‘påskeæg’, som ligger til grund, men faktisk stammer det fra en gammel tradition om at ægget er et symbol på frugtbarhed og på at foråret er på vej.
Grunden til, at vi spiser lam til påske stammer ligeledes fra gamle traditioner. I Biblen står der, at jøderne ofrede lam og smurte dørkarme ind i blodet for at holde døden væk. På samme måde ofrede Jesus sig selv, og blev i den betydning set som symbolet på et ofrings-lam.