Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Gravad Laks

Gradvad Laks
Aarhusianeren
Gravad Laks serveres på en god skive surdejsbrød med rigeligt smør!
Gradvad Laks

Retten er en klassiker på frokostbordet – om det så er julefrokosten, påskefrokosten eller en hver anden frokost, hvor god mad skal nydes.

Gravad Laks er i realiteten “rå” laks, men metoden er faktisk en gammel konserveringsmetode. Har du fat i noget frisk laks, skal du ikke være bange for det.

Det smager bare helt fantastisk og hertil skal du have god omgang rævesovs – eller rævesauce, hvis det skal lyde lidt finere. Hvorfor det hedder rævesovs, har vi skrevet lidt om længere nede. Det har en lidt underlig forklaring, men det smager nu godt alligevel :)

Her får I vores bud på en opskrift. Du skal natuligvis have et godt stykke brød til, og her anbefaler vi selvfølgelig et godt hjemmebagt surdejsbrød. Herunder finder du link til et lækkert brød på ølandshvede:

TILBEHØR: SURDEJSSKOLEN: Surdejsbrød på Ølandshvede

Gradvad Laks

Gravad Laks med Rævesovs

Gravad Laks serveres på en god skive surdejsbrød med rigeligt smør!
4.73 fra 11 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 days
Ret: Frokost
Køkken: Dansk
Keyword: gravad laks, rævesauce, rævesovs
Forfatter: Aarhusianeren

Ingredienser

Gravad Laks

  • 1 kg lakseside
  • ½ stk stjerneanis
  • 4 spsk fint salt
  • ½ tsk frisk kværnet peber
  • 4 spsk sukker
  • 1 drys stødt koriander
  • 5 spsk tørret dild
  • 1 bundt frisk dild

Rævesovs (Rævesauce)

  • 1 dl god olivenolie
  • ½ dl cremefraiche
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 2 spsk brunfarin
  • 3 tsk dijon sennep
  • 2 spsk tørret dild
  • 3 vrid frisk kværnet peber
  • ½ tsk salt

Pynt

  • 1 bundt frisk dild

Udstyr

  • Morter
  • Fad
  • Folie

Sådan gør du

Gravad Laks (2-3 dage før middagen)

  • Læg den halve stjerneanis i din morter og knus den helt
  • Tilføj salt, sukker, peber og koriander i morteren og kør det godt sammen
  • Vend den tørre dild i blanding
  • Rens laksen for evt. ben eller fedtkanter – altså det du alligevel ikke ønsker at spise
  • Læg laksen på skindsiden og dæk alle kød-sider med med krydder-blandingen
  • Tag den friske dild og frigør den fra stænglerne, og hak den fint
  • Læg den friske dild spredt på toppen
  • Pak den godt ind i folie, og læg den i et passende fad.
  • Nu skal den stå i køleskab 2-3 dage

Rævesovs (Rævesauce)

  • Pisk alle ingredienserne godt sammen
  • Smag til med salt, peber, sennep eller farin – afhængig af hvor stærk eller sød du ønsker den

Gravad Laks (servering)

  • Tag laksen ud og frigør den for folie
  • Skær laksen fri for skindet med din skarpeste kniv
  • Skær laksen i tynde skiver, og læg laksen på et fad
  • Pynt med lidt ekstra frisk dild

Noter

Gravad Laks spiser du bedst på en god skive surdejsbrød med rigeligt smør – toppet med rævesovs og lidt frisk dild!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Hvorfra stammer navnet Gravad Laks?

Det stammer faktisk fra at “grave”, tidligere – i gamle dage – let saltede man fisk og pakkede det ind og gravede ned i jorden. På svensk betyder gravad angiveligt nedgravet. På dansk kan det også kaldes gravlaks. Det er således en gammel fermenterings- og konserverings-metode, som mørnede laksen – og andre fisk. I dag har vi udskiftet nedgravningen med et moderne køleskab, men temperaturmæssigt er konceptet det samme.

Hvorfor hedder det rævesovs?

Rævesovs eller rævesauce er i sig selv et pudsigt navn. Oprindelsen er faktisk lidt uvis, men en udlægning er angiveligt, at rævesovs med den syrlige duft skulle minde om rævepis – lækkert ikke. Men det i bund og grund blot en senneps- eller dild-dressing om man vil, og et fantastisk supplement til Gravad Laks.

Hvordan serveres Gravad Laks?

Typisk på et godt stykke lyst brød – gerne et Surdejsbrøed med Ølandshvede. Naturligvis smurt med rigeligt rigtig smør – ikke blandingsprodukter. På med Gravad Laks og rævesovs til sidste pyntet med frisk dild.

Gradvad Laks

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Fantastisk ret.
    Den kan uden problemer holde sig i et halvt år hvis den er vakuumpakket og i dybryseren. Så lav bare en stor portion og frys noget ned.

Smid en kommentar

4.73 from 11 votes (11 ratings without comment)

Opskrift Vurdering