Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 2. juni 2020

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Gravad Laks med rævesovs

Gradvad Laks
Aarhusianeren
Gravad Laks serveres på en god skive surdejsbrød med rigeligt smør!
Gradvad Laks

Gravad Laks er en klassiker på frokostbordet – om det så er julefrokosten, påskefrokosten eller en hver anden frokost, hvor god mad skal nydes.

Gravad Laks er i realiteten rå laks, men metoden er faktisk en gammel konserveringsmetode – så har du fat i noget frisk laks, skal du ikke være bange for det. Og Gravad Laks smager bare helt fantastisk, og hertil skal du have rævesovs – eller rævesauce, hvis det skal lyde lidt finere.

Her får I vores bud på en opskrift…

Gradvad Laks

Gravad Laks med Rævesovs

Gravad Laks serveres på en god skive surdejsbrød med rigeligt smør!
4.86 fra 7 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 days
Ret: Frokost
Køkken: Dansk
Keyword: gravad laks, rævesauce, rævesovs
Forfatter: Aarhusianeren

Ingredienser

Gravad Laks

  • 1 kg lakseside
  • ½ stk stjerneanis
  • 4 spsk fint salt
  • ½ tsk frisk kværnet peber
  • 4 spsk sukker
  • 1 drys stødt koriander
  • 5 spsk tørret dild
  • 1 bundt frisk dild

Rævesovs (Rævesauce)

  • 1 dl god olivenolie
  • ½ dl cremefraiche
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 2 spsk brunfarin
  • 3 tsk dijon sennep
  • 2 spsk tørret dild
  • 3 vrid frisk kværnet peber
  • ½ tsk salt

Pynt

  • 1 bundt frisk dild

Udstyr

  • Morter
  • Fad
  • Folie

Sådan gør du

Gravad Laks (2-3 dage før middagen)

  • Læg den halve stjerneanis i din morter og knus den helt
  • Tilføj salt, sukker, peber og koriander i morteren og kør det godt sammen
  • Vend den tørre dild i blanding
  • Rens laksen for evt. ben eller fedtkanter – altså det du alligevel ikke ønsker at spise
  • Læg laksen på skindsiden og dæk alle kød-sider med med krydder-blandingen
  • Tag den friske dild og frigør den fra stænglerne, og hak den fint
  • Læg den friske dild spredt på toppen
  • Pak den godt ind i folie, og læg den i et passende fad.
  • Nu skal den stå i køleskab 2-3 dage

Rævesovs (Rævesauce)

  • Pisk alle ingredienserne godt sammen
  • Smag til med salt, peber, sennep eller farin – afhængig af hvor stærk eller sød du ønsker den

Gravad Laks (servering)

  • Tag laksen ud og frigør den for folie
  • Skær laksen fri for skindet med din skarpeste kniv
  • Skær laksen i tynde skiver, og læg laksen på et fad
  • Pynt med lidt ekstra frisk dild

Noter

Gravad Laks spiser du bedst på en god skive surdejsbrød med rigeligt smør – toppet med rævesovs og lidt frisk dild!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Hvorfra stammer navnet Gravad Laks?

Det stammer faktisk fra at “grave”, tidligere – i gamle dage – let saltede man fisk og pakkede det ind og gravede ned i jorden. På svensk betyder gravad angiveligt nedgravet. På dansk kan det også kaldes gravlaks. Det er således en gammel fermenterings- og konserverings-metode, som mørnede laksen – og andre fisk. I dag har vi udskiftet nedgravningen med et moderne køleskab, men temperaturmæssigt er konceptet det samme.

Hvorfor hedder det rævesovs?

Rævesovs eller rævesauce er i sig selv et pudsigt navn. Oprindelsen er faktisk lidt uvis, men en udlægning er angiveligt, at rævesovs med den syrlige duft skulle minde om rævepis – lækkert ikke. Men det i bund og grund blot en senneps- eller dild-dressing om man vil, og et fantastisk supplement til Gravad Laks.

Hvordan serveres Gravad Laks?

Typisk på et godt stykke lyst brød – gerne et Surdejsbrøed med Ølandshvede. Naturligvis smurt med rigeligt rigtig smør – ikke blandingsprodukter. På med Gravad Laks og rævesovs til sidste pyntet med frisk dild.

Gradvad Laks

Hermed opskriften på Gravad Laks – Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Fantastisk ret.
    Den kan uden problemer holde sig i et halvt år hvis den er vakuumpakket og i dybryseren. Så lav bare en stor portion og frys noget ned.

Smid en kommentar