Hasselback-kartofler – super sprøde og møre kartofler

Indrømmet, jeg har aldrig været kæmpefan af Hasselback kartofler – jeg kunne simpelthen ikke se lyset. Lige indtil i år, hvor jeg satte mig for at lave de perfekte Hasselback-kartofler! Og jeg tror sgu det lykkedes!
Jeg kan huske, at i min 80’er barndom var Hasselback kartofler lig med gæster – det var festmad!
Men hvornår har du sidst set Hasselback kartofler på menuen på en restaurant? Nej vel? De var store i 80’erne – nu er det på tide, de får en velfortjent tur i rampelyset igen. The Hasselbaclks are back!
FUN FACT: Vidste du i øvrigt at Hasselback kartofler er en svensk opfindelse og navnet stammer fra restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvor de første gang blev serveret af kokken Leif Elisson?
Tilberedt perfekte bliver dine Hasselback kartofler ultrasprøde på ydersiden og silkebløde indeni – med andre ord: Chips møder bagt kartoffel – yum!

Ingredienser
Udstyr
- 2 træspisepinde el. <g class="gr_ gr_16 gr-alert gr_spell gr_inline_cards gr_run_anim ContextualSpelling ins-del multiReplace" id="16" data-gr-id="16">lign</g>.
Ingredienser
- 2 kg kartofler
- 100 g smeltet smør
- Olivenolie
- 3-5 fed hvidløg skåret i tynde skiver
- 1-2 kviste frisk rosmarin eller timian
- Havsalt
Sådan gør du
- Skrub eller skræl kartoflerne
- Læg kartoflerne i en skål med koldt vand i min. 30 min.
- Tag kartoflerne af vandet og tør dem med et rent viskestykke
- Skær en skive på 0.5 cm af hver kartoffel
- Placer skiverne med den flade side nedad på en braddepande eller i et ovnfast fast
- Placer kartoflen på den flade side på bordet imellem de to spisepinde
- Skær så tynde skiver, som dine knifeskills tillader - protip: Vend evt. kartoflen halvvejs
- Placer de skårede kartofler på skiverne i fadet
- Åbn kartoflerne ved at presse enderne lidt ned over skiven i fadet
- Stik frisk rosmarin og hvidløg imellem skiverne
- Drys med fint salt
- Pensl kartoflerne med rigeligt smeltet smør og olivenolie - gem lidt til at smøre undervejs
- Bag kartoflerne ved ca. 185 graders varmluft i 60 min.
- Smør kartoflerne med olie/smør et par gange undervejs
Noter
Thanks for the inspiration Kevin is Cooking!
Velbekomme! Hvad er dit forhold til Hasselback kartofler?
Stik os en kommentar-
Hej Gastromand
Er du klar over at der flere -vidt forskellige – sorter af kartofler?
Jeg kan ikke tro at det er ligegyldigt, hvilken variant man bruger til Hasselback kartofler. Skal man gå efter en kogefast sort, eller er en bagesort -som jeg tror – langt bedre? FX Royal -
Har man ikke spisepinde liggende kan man med fordel ligge kartoflen mellem 2 små skærebræt
-
Hvor er det for dårligt at I trods mange rettelser bare lader jeres fejl blvie stående.Det viser at I ikke respekterer:
– Hvad retten hedder!
– At de blev udviklet i 1953 på den svenske restaurant Hasselbacken!
– At I udbreder jeres egne fejl til andre.
Alle kan lave en fejl, men de som ikke gider at rette dem fortjener ingen respekt!
Opskriftvurdering: Dumpet på grund af manglende ansvarsfølelse.
-
Okay, jeg referede til jeres tags – jeg fandt den nemlig sådan her:
https://gastromand.dk/tag/hasselbagte-kartofler/Ser først kommentarerne, og først til sidst at I faktisk har rettet artiklen. Godt ord igen, slet gerne min kommentar.
-
-
Hasselbagte kartofler …??? Det hedder det jo altså ikke …
Hasselbackkartofler er det rigtige navn!
-
Kartofler i enhver form er min livret! Men Hasselback er altså toppen! Kartofler er mandemad!
-
Forstår simpelthen ikke der er forsvundet en halv kartoffel i ovnen
-
Det hedder Hasselbach mester, lidt kikset..
-
Faktisk hedder de Hasselback, mester, det er sgu også kikset at rette en fejl med en anden fejl :p
-
-
Hvis det er på grund af SEO, så skriv i parentes (ikke hasselbagte)
-
HasselbaGTe kartofler? Come on dude
-
Dav Gastromand. Jeg er enormt interesseret i, hvordan man hasselbager noget, jf. titlen på din opskrift. Venlig
hilsen Jakob-
Fremgår ikke af opskriften, men kartoflerne skal strøes med hakkede hasselnødder og så pakkes ind i hasseblade.
-
Hasseblade? Er det hamp? ;-)
-
-
-
Jeg bruger et stort spækbræt.! Og så har jeg to mindre skærebrænder.! Et på hver side af kartoflen. Og så skal de være tynde max. 5 mm i højden.!
Ved den teknisk har jeg en større skære flade. Så kan der laves hurtigere snit, uden der ryger en finger ;-) -
Et andet trick er at ligge kartoflen i en grydeske, og derefter snitte den. Så undgår man også at skære igennem.
-
Hej Julie,
Hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål endnu, vil Jeg prøve st svare det som jeg tror spisepindene skal bruges til:
Hvis man lægger kartoflen imellem to pinde så kan man skære i den til man når pindene og ikke skærer dem helt igennem. -
Måske jeg ikke er den skarpeste kniv i skuffen, men jeg forstår simpelthen ikke det med spisepindene ;-) hvad skal man gøre? Er det for at skære næsten hele vejen gennem kartoflen?
-
Bedste kartofler til en god sovs – de kommer på julebordet som supplement til de søde brune.
Tak, Gastromand – du har reddet min r.. mange gange 🎅
-
-
Der er verdensklasse kartofler, lækkert I hiver dem frem igen!
Kommentarer