Pariserbøf – den ultimative frokostret!
Weekenden er lige rundt om hjørnet, så hvad er mere oplagt end en rigtig weekend-frokost-klassiker, pariserbøf?!
Jeg har faktisk aldrig rigtig tænkt over det, men en pariserbøf er jo både hurtig og nem at flække sammen, så faktisk er det alt for sjældent, jeg får det gjort – det skal der laves om på!
Min gamle far var vild med pariserbøf og lavede det også på helt gammeldags facon, med hvidt brød og rigelige mængder smør på panden – for det var jo sundt ikke? ;) I dag er pariserbøffen blevet old school på den der måde, hvor den er ved at vinde indpas igen.
Læs også: Adam Aamanns smørrebrød med tatar
En pariserbøf har naturligvis intet med Paris eller Frankrig at gøre. Retten stammer med stor sandsynlighed fra Danmark og navnet skyldes formegentlig, at der skal bruges “franskbrød” og måske pga. brugen af kapers, der i hvert fald bruges langt mere i det franske køkken end det danske.
Ingredienser
Bøf
- 800 gram oksekød af god kvalitet 8 % fedt
- 1 stykke daggammelt brød
- 1 lille løg
- 2 æg
- 3 spsk fint hakketrødbede
- 1 spsk finthakket kapers
- 1 lille bundt fint hakket kørvel
- 1 stor skud engelsk sauce
- Salt/peber
Tilbehør
- 1 finthakket løg
- 4 rå æggeblommer overhæld de hele æg med kogende vand inden!
- Masser af finthakket rødbede
- Kapers
- Friskrevet peberrod
- 2 stykker hvidbrød
- Smør/olie til stegningen
Sådan gør du
Bøf
- Kør det hele på en foodprocessor eller lignende, hvis du ikke ejer det så køb en Bamix + SliceSy :-) eller hak det i hånden
- Bland det sammen med farsen og lad det trække i 30 min på køl
- Form nu to gigantiske store bøffer af alt farsen, nemlig ja!
- Varm nu en pande godt op med olie og lidt smør, hvis du er til den slags - læg bøfferne forsigtigt på og skru ned efter 1 min og lad den stege ved lav varme, vær tålmodig da den skal have længe for ellers er det for vanskeligt at vende den - efter 10 min så vender du den og lader den stege færdig på den anden side.
- Lige inden den er færdig smider du brøddet på og en ekstra klat smør og lader det stege færdigt. Læg bøffen ovenpå.
Tilbehør
- Hak hele molevitten fint, riv peberroden og husk nu at skolde æggene, så dem forsigtigt ud og fjern hviden, du skal kun bruge blommen.
Som nogle af jer måske har bemærket, så er jeg hoppet lidt på “palæo-vognen”, så jeg holder mig fra stivelse i form af korn, ris, pasta og kartofler så derfor valgte jeg lige at springe over det med brød, hvilket jo er ganske valgfrit, så hvis du selv er på “diæten”, så er dette faktisk et udmærket bud, du kan jo også bare undlade at smide brød i farsen også, så er du faktisk homefree – ikke desto mindre så er retten fremragende. Jeg ved godt, at man vist oprindelige ikke skal smide så meget forskelligt i farsen, men tro mig – det holder!
Er du lige så glad for Pariserbøffen som jeg er?!
Stik os en kommentar-
Mangler lidt bearnaisesauce og pommes frites – og gerne spejlæg;-) -
Super god. -
Hejsa. Jeg sidder og læser opskriften men der er en ting der undre mig, som jeg håber at få svar på. I “bøffen” skrives der et stk dag gammelt brød. Skal dette køres med i foodprocessoren? Der står nemlig 2 stk hvid brød i tilbehør også. Jeg ser frem til at modtage svar. -
Troede at en “ægte” pariserbøf fik farsen formet OMKRING brødet ?
-
Total vinderopskrift – et lille tip: Prøv at bruge vildthak i stedet, det har vi prøvet med både rådyr og kronvildt, det er helt fantastisk så lækkert, det er, meget juicy bøffer, HELE familien elskede det. Jeg startede med rådyr og var spændt på, om det blev for “vildt” i smagen. Det gjorde det overhovedet ikke, så jeg prøvede med krondyr bagefter – endnu et hit. Prøv det!! -
Det glæder mig Camilla – næste gang googler du bare din ønskede ret + Gastromand – så skal det nok gå :-)
-
Lækker lækker lækker!!
Efter at have surfet nettet tyndt for at finde den perfekte pariserbøf, er det nu blevet din opskrift som forhåbentligt skal få mig sikkert igennem min eksamen på onsdag :) -
Hej Anders…
Tak for rosen – du er ikke tungnem det er mig der sjusker lidt ?
1) ja brødet skal på panden til sidst
2) hvis du har så store og tykke bøffer som mig skal de nok have så lang tid – elles så en 5 min på hver side, kommer meget an på bøffen…
Håber det giver mening elles så sig til.
Bh
Mads -
Tak til Familiefaren (ved ikke helt, hvad det er for en fare at være småbange for) for en dejlig god opskrift, som jeg netop har lavet og serveret til min 21-årige søn – hans første Pariserbøf nogen sinde!
Synes dog der mangler enkelte oplysninger i opskriften (eller er jeg tungnem?):
1) Skal brødet på panden tilsidst? Og kræves der dermed en kæmpe stegepande, hvis bøfferne stadig skal ligge der?
2) Når bøffen vendes, mangler der en oplysning på stegetiden. Eller er det underforstået, at det også er 10 min., for så synes jeg, den bliver for tør. Gav den 5 minutter, og det var lidt for rigeligt…
Ellers kun ros for en dejlig opskrift, som jeg lige supplerede med fint hakkede/skårne cornichons’er til tilbehør.
God weekend, kogemænd! -
Så fik jeg også inspiration til den overdådige klassiker… Mums.
Kan dog godt li der er lidt under bøffen, men istedet for det vante brød lavede jeg en sprød hjemmelavet chili/parmesan røsti, kan stærkt anbefales:-).
God søndag til andre gastrofanatikere:-)-
Ikke dumt Henrik – og tak for kommentaren, det må vist være på tide, at jeg får lavet denne herlige opskrift igen. Nu kører jeg jo LCHF “diæt” hvor den faktisk er meget passende…
-
-
Det ser godt nok lækkert ud. Jeg ELSKER pariserbøf, og ja, der skal en rigtig æggeblomme på – ikke det pasteuriserede pjat. Jeg vil dog lige påpege, at mht. salmonella, så hjælper det ikke ret meget, at skolde ægget, inden det slåes ud. Ægget kan godt være smittet, hvis hønen er smittet. Danske æg har dog fået status som salmonellafri, så hvis blot man holder sig til danske æg, er der ikke den store fare.
-
Hej Kogekonen! Dejligt med lidt kvinder på siden – selv om vi godt ved, at en stor del af vores læsere er kvinder. Det vidste jeg vist egentlig godt, men har nok bare aldrig frygtet salmonella så meget – dog glæder det mig at høre det om danske æg – vi spiser ikke andet, faktisk vidste jeg slet ikke, at man havde udenlandske æg i danske butikker? Det er måske meget normalt?
-
Jeg læser skam en del med på Gastromand, men kommenterer ikke så ofte på opskrifterne. Jeg ved faktisk ikke om man kan købe udenlandske æg i danske butikker. Jeg køber nemlig ikke æg, men har mine egne høns i baghaven – De får lov at levere blommerne til mine pariserbøffer. Jeg er absolut heller ikke salmonellaforskrækket. Ihvertfald ikke når jeg laver mad her hjemme. På jobbet er det en anden snak. Der må jeg jo overholde lovgivningen, og vil helst ikke have syge kunder.
-
Jamen det er da også helt fint, man må jo gerne bare “droppe” lidt ind og ud som det passer en her på Gastromand! Sjovt du lige nævner det, jeg har fornylig fået mig en god kontakt, som kan levere friske æg fra egne høns også, jeg har ikke selv overskuddet til at have høns, så på den måde er det jo glimrende for mig. Og helt forståeligt det skal overholdes på jobbet, sådan er det jo. Jeg husker tydeligt min gamle far var meget imod det her “salmonella” og mente det var “gammel overtro”, så han tilsatte gladeligt rå æggeblommer i vores koldskål hver sommer, heldigvis så lever vi da endnu… :-)
-
-
-
Er der en bedre frokost klassiker end den famøse pariserbøf med klassisk garniture? Hmm måske ikke, men jeg vil nu vove at påstå at en wienerschnitzel med brasede kartofler, ærter og en citrondreng er i samme liga :D En fantastisk forårsdag til alle gastro mændene herfra.
-
Hear hear Marcello – bestemt en nævneværdig klassiker, navnlig når der ikke spares på smørret til kartoflerne! Jeg var i tidernes morgen ansat som tjener i intet mindre end en Frimurer Logo – lokation lader vi være ukendt – nå, men der serveres de ofte denne ret til de mange sultne herrer og efterfølgende var der som regel en lille wienerschnitzel til os – og jeg lover dig for der ikke var sparret på noget – jeg gik ofte meget mæt fra arbejde dengang :-) true story!
-
-
Når man laver den plaeo style, kan man, som substitut for brød, lave en omelet, som man lægger bøffen ovenpå. protein med protein = win/win :)
-
Det er total win-win Kenneth, jeg synes det spiller! Igår var jeg til vinsmagning/portvinssmagning, hvor der blevet serveret masser af pasta og kartofler samt hvid brød – og slet ikke et ondt ord om det, det var lækkert tilberedt og passer glimrende til vores vine, men hold da op hvor bliver en krop bare chokket når man indtaget så meget stivelse. Jeg fik det faktisk dårligt, hjerte banken og lidt kold sved, og nej det var ikke pga. vinen, jeg kunne have kørt hjem :-) Jeg tror i hvert fald, at palæokuren for mig er det helt rigtige, om det så også er sundt på den lange bane har jeg lidt svært ved at gennemskue…
-
-
Hold da op en pris, 75 for 250 gram ca. men det fylder så også en del i maven. Egentlig så synes jeg ikke om at eksperimentere men at lave den slags, jeg vil meget hellere leve uden, men så igen har jeg jo svært ved at undvære mit stenalderbrød :-)
-
Nu ved jeg da hvad jeg er nødt til at have til frokost i morgen :-) eller måske kan jeg ikke vente og må lave den i aften.Pariserbøf er en kongemad :-)
-
Enig Søren… Som jeg også skriver, så er det simpelthen alt for sjældent at jeg får det smækket sammen, det er jo så enkelt men alligevel så lækkert…
-
-
Ser sgu rigtig godt ud.
Vil lige sige at hvis man er doven gourmet så laver Kohaven i Århus en sand spitzenklasse udgave. Ikke så mange finurligheder og dikkedarer, men rigtig rigtig godt er det.-
Hej Allaballe, det lyder glimrende, snakker vi bare helt standard…? Det må vi bestemt prøve næste gang vores vej går til Århus…
-
Kommentarer