Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. marts 2019

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Sportskagen fra La Glace

Familiefaren

Siden jeg for en del år siden første gang så et afsnit af “Spise Med Price” har jeg ønsket mig, at lave Sportskagen fra La Glace – interessen blev ikke mindre da jeg så efterfølgende besøgte konditoriet ved Strøget i København. Sportskagen fascinerede mig meget – mest fordi jeg synes det virkede til at være en udfordring at lave den, hvilket det også er, men også fordi jeg synes historien bag den er virkelig underholdende. Den blev lavet i forbindelse med et teaterstykke kaldet “Sportsmænd” som blev bort censureret fra det kongelige teater tilbage i 1891. Da den fyldte 100 år udsendte La Glace opskriften i et tidsskrift, hvor det så var muligt selv at – ja bage den er det jo ikke – jeg vil nok sige konstruere eller bygge – for det er hvad du skal.

Jeg må sige, at jeg har lavet den nogle gange, og øvelse gør mester, det lyder alt sammen vildt let, men det er det ikke, og man laver nogle dumme begynderfejl, men fat mod – dem har jeg nemlig lavet for dig, og beskrevet hvordan du kommer let og helskinnet igennem, så det bliver en succes første gang!

Du har sikkert mere talent med en sprøjtepose end mig, men bare rolig smagen fornægter sig ikke...

Du har sikkert mere talent med en sprøjtepose end mig, men bare rolig smagen fornægter sig ikke…

Brug en stor sprøjtepose...

Brug en stor sprøjtepose…

"Bag duggede ruder"...

“Bag duggede ruder”…

Se nu om du kan undgå at hapse for mange inden de skal på kagen...

Se nu om du kan undgå at hapse for mange inden de skal på kagen…

4.0 from 1 reviews
Sportskagen fra La Glace
Forfatter: 
Kategori: Dessert
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 10
 
Ingredienser
Udstyr
  • Stor sprøjtepose
  • Gerne er silikonemåtte, men ikke et must.
Nougatine
  • 50 g hasselnøddekerner
  • 150 sukker
Markronbund
  • 250 g marcipan
  • 370 g sukker
  • 4 æggehvider
Profiterolles
  • 100 g smør
  • 2 dl vand
  • 125 g mel
  • et nip salt
  • 3 store æg
  • 1 knsp bagepulver
Fløde fløde fløde
Konstruktionen
Tilberedning
Nougatine
  1. Rist nødderne på en tør pande. Egentlig skal du vist hakke skiftet i hånden, men det behøver du ikke, brug din Bamix hurtighakker eller lignende, det behøver ikke blive til mel, men tæt på.
  2. Varm sukkeret op i en tykbundet gryde, hold øje med det, og så snart det er smeltet og begynder at tage farve tilsætter du de hakkede nødder og vender det sammen, Så vidt det er muligt, så undgå at bruge en ske eller palet før til sidst - vend nu det hele ud på et stykke bagepapir eller siloconemåtte, hvis du har sådan en.
  3. Lad det køle godt og grundigt af, og hak det nu fint, det gør ikke noget, hvis der er lidt småstykker som ikke bliver fuldstændig pulveriseret. Nu har du din nougatine, sti det til side.
Markronbund
  1. Marcipanen smuldres med sukkeret, røres sammen med æggehviderne med en håndbixer og hældes i en springform som er bekældt med bagepapir - dette er uhyre vigtigt! Det duer ikke at smøre den og de her nye silikone-forme duer heller ikke - jeg har prøvet og det mislykkes hver gang, der skal bagepapir til! Den Bages ved 175 grader i forvarmet ovn i ca. 35 min.
Profiterolles
  1. Nu til den lette del. Smelt smør i vand, tilsæt mel og bagepulver på én gang, det skal ikke koge, så snart du har tilsat mel og bagepulver tager du bare gryden fra varmen og rør det hele grundigt sammen. Nå det er kølet af (meget) rører du æg sammen med masse, den skal være næste samme konsistens som dej, men lidt tyndere, hvis det er for tykt eller tyndt kan du justere med lidt vand eller mel.
  2. Kom dejen i sprøjtepose og afsæt kugler på størrelse med en stor valnød på bagepapir eller siliconemåtte. Bages ved 200 g i ca. 15 min eller til de er gyldne, du må IKKE åbne ovnen før de er færdige, ligemeget hvad - så mister de nemlig luften!
  3. Afkøles på rist. Smelt nu ca. 150 gram sukker og vend de små
  4. profiterolles der i - for mig gik det lettest ved at smide 3-4 stykker derned og slynge gryden forsigtigt rundt således sukkeret blev fordelt, herefter fisker du dem forsigtigt op med en stor pincet eller lignende - læg dem på bagepapir. Du skal minimum have 24 stk.
Fløde fløde fløde
  1. Nu håber jeg virkelig du har en Bamix, for der skal piskes så meget fløde nu! Du starter med 8 dl. som piskes godt, det skal være skum og ikke for slasket, så kan kagen ikke holde. Tilsæt alt dit nougatine nu. Herefter pisket du de sidste 4 dl, som godt må være en anelse lettere pisket.
Konstruktionen
  1. Nu skulle du gerne have en bund, en omgang profiterolles og to forskellige slags skum. Så nu skal der bygges. Hvis du har et lagkage fad med stilk så du kan holde det imens du bygger er det lettest, ellers så bygger du bare direkte på dit fad.
  2. Læg bunden og klask nu alt flødeskummet med nougatine ud, men vær omhyggelig, det skal rundes pænt og bygges op i en lille top.
  3. Herefter sætter du profiterolles på rundt om med 3-4 cm mellem rum og fortsætter til du når toppen, jo længere du kommer op jo færre kan der være, sådan er det.
  4. Så fylder du sprøjteposen og starter ud, læg nu forsigtigt skum imellem alle profiterolles indtil alle huller hvor fløden med nougatine er dækker - hvis din kone/kæreste kommer forbi imens, så råb højt "se skat, jeg sprøjter!" og grin derefter højlydt - du er jo mand ikke?
  5. Nu vil jeg anbefale at du sætter den på køl i ca. 30 minutter, så sætter den sig helt, men helst heller ikke så meget længere, maksimalt en time, for ellers så bliver profiterolles bare bløde - let er det bestemt ikke.

Nogle af delene kan laves dagen ind, bund og dit nougatine og faktisk også dejen til dine små profiterolles – jeg var lidt presset med tiden denne gang – jeg er jo Familiefaren og da min bedre halvdel – altså den rigtige (ikke Webmasteren) var på farten så kan det være stressende at lave den slags projekter med 3 børn rendende omkring sig. Derfor valgte jeg faktisk at karamellisere profiterolles dagen før også, det kan man godt, men sprødheden går altså af dem, så gør det kun hvis du er virkelig presset.

Vejen frem - masser af varme og rotation, så spiller det...

Vejen frem – masser af varme og rotation, så spiller det…

Karameliseret og klar...

Karamelliseret og klar…

Du skal gå efter en "sejsprød" bund...

Du skal gå efter en “sejsprød” bund…

"Under construction"...

“Under construction”…

Man tror man kan spise hele kagen ved første bid, men man bliver klogere...

Man tror man kan spise hele kagen ved første bid, men man bliver klogere…

Vi må nok erkende, at vi ikke er verdens bedste konditorer, men alligevel har Sportskagen fra La Glace en meget særlig plads i vores hjerter, den er simpelthen så grotesk og vanvittig, at den må rangere som en af de mest maskuline kager der findes.

Hvad er din ynglingskage?

Kommentarer

  1. Christianhoej

    Sådan der! Det er et projekt der vil noget :) Huske I at dyrke “sport” bagefter? Det har man brug for ovenpå et stykke af sportskagen :) Personligt syntes jeg at kagen bliver lidt for “meget”, hvis man prøver med mere end et stykke.

    Yndlingskage = alle kager

    Søren Ryge har begået, det sandeste der kan siges om hindbærsnitter (for at blive i kage universet):
    »De koster fire-fem kroner stykket, og somme tider er de på tilbud i Kvickly. Når de er bedst, er jeg vild med dem. Når de er dårlige, spiser jeg dem alligevel.«

    • Hold kæft du er Gastromand Christian “Når de er dårlige, spiser jeg dem alligevel” – fandme i orden! Og ja, elsker dem, navnlig når min svigermor bager dem…

  2. Locht

    Jeg havde selv fornøjelsen af La Glace sportskage i KBH i lørdags. En sand fornøjelse at spise en kage hvor vandbakkelser står frem som det friske indslag :)

    • Så godt du tjekkede ind :-) og ja, det bliver man nødt til at lave på dagen, i ovenstående var jeg virkelig presset med tiden, så det blev lavet dagen før, det kan godt gå, men det er bedre at lave det på dagen…

  3. Fynboen

    Ohh nooo…. Kan mærke dette projekt snart går løs i mit køkken….

  4. ...And Gentleman

    Jeg har efterhånden lavet Sportskagen 3 gange, og synes selv, at jeg er ret rutineret. Kan helt klart nikke genkendende til de tips, artiklen giver – særligt vedr. makronbunden.
    Skal til Købehavn i morgen, og tror at turen går forbi La Glace. Da jeg fik den på La Glace første gang, begik jeg den monumentale fejl at komme flødeskum i kakaoen..!

    • Det glæder mig, at det ikke kun er mig, som har lidt vanskeligheder – så er det godt vi kan hjælpe hinanden lidt! Du bestilte måske også 2 stykker så? :-) Jeg var så dum at bestille et ekstra stykke første gang i ren kådhen – det skulle jeg aldrig have gjort!

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: