Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. juli 2024

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser

Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
Høvding

Nu er det vel ved at være godt og vel 1,5 år siden jeg startede hos Gastromand. Ret hurtigt derefter fik jeg internt kælenavnet Høvdingen. Hvorfra det kommer ved jeg ikke. Men jeg tror det beror sig på min meget beskedne selvtillid og knapt så atletiske statur – Tænk høvdingen Majestix fra Asterix. Han bliver beskrevet på wiki som:

Majestix er gallerlandsbyens høvding. Som symbol på sin værdighed bevæger han sig normalt ikke uden for sin egen hytte uden at være båret på et skjold af to af sine undersåtter. Majestix er lidt selvglad, men bliver jævnligt sat håndfast på plads af sin kone, Godemine.

Men altså, når du har en høvding, så må du også have en høvdingegryde. Situationen er bare den, at jeg ridder ikke samme dag som jeg sadler. (eller rettere, bliver båret af mine tro undersåtter Johan og Frederik). Så det skulle som sagt lige tage halvandet år at komme frem til sådan en rigtig god høvdingegryde.

Jeg troede faktisk først, at sådan en høvdingegryde blot var endnu et kaldenavn for en paprikagryde. Du ved den med svinekød, pølser og så’n, men det er ikke helt sagen. For efter længere tids research (læs: 10-12 minutters søgen på internettet) fandt jeg så ud af, at en rigtig høvdingegryde skal laves med oksekød (måske kalv, i hvert fald ikke gris). Nogen vil argumentere for, at man så som høvding bare helt selv bestemmer, men vi ved jo godt at de fleste af os hjemme-høvdinge ligger under for større press hjemme, så vi accepterer vores skæbne. Høvdingegryde er med oksekød.

Til høvdingegryden anbefaler vi en god fed kartoffelmos, en opskrift på denne finder her: Kartoffelmos – fed og cremet

PRØV OGSÅ: Brændende Kærlighed – opskriften på lykke

Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser

4.53 fra 17 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Forfatter: Høvding

Ingredienser

 • 750 g oksekød i tern (tykkam eller bov)
 • 3 spsk mel
 • 2 stk løg
 • 3 fed hvidløg
 • 3 stk gulerødder
 • 200 g bacon i grove tern
 • 1 dl sherryeddike
 • 4 stk laurbærblade
 • 1 spsk paprika (evt røget)
 • 1 l oksefond
 • 4 stk timiankviste
 • 3 spsk worchestershiresauce
 • 150 g perleløg
 • 250 g cocktailpølser (IKKE DE TARVELIGE FRA DÅSE)

Sådan gør du

 • Vend kødet i mel krydret med salt og peber.
 • Brun det grundigt i en smule olie. Gør det eventuelt af to omgange. Tag kødet op.
 • Svits strimler af løg, tern af gulerødder, hvidløg og bacon til baconet har taget let farve og løgene er klare.
 • Kom eddiken på og kog den næsten helt væk. Returner herefter oksekødet til gryden og kom paprika, timian, laurbær, fond og worchestershire sauce på. Bring i kog og skum eventuelle urenheder af. Simmer i cirka 75 minutter – Til kødet er mørt.
 • Hvis sovsen er en smule tynd, kan du jævne den let med en meljævning. (mel rystet med koldt vand – cirka 1 spsk mel til 3 spsk vand). Ellers kommes perleløg og cocktailpølser i. Lad det småsnurre i 10-15 minutter. Pølserne må ikke være så varme at de sprænger. Smag til med salt og peber. Eventuelt en smule tabasco og ekstra sherryeddike.
 • Server med velfed kartoffelmos.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

De første mange opskrifter jeg fandt på høvdingegryde lød faktisk temmeligt kedelige og brune. Og ligesom Liam Neeson i Taken, do I have are a very particular set of skillsskills I have acquired over a very long career, evner som bare kunne se, at det ville smage lidt kedeligt. Så her i Høvdingens høvdingegryde så I en version, som jeg har forsøgt at tune en lille smule. Det er både med valg af kød. Så flere som brugte inderlår, men det synes jeg altså ikke gør sig godt til simreretter. Der er for lidt fedt og væv i, så jeg synes det bliver lidt tørt. Jeg vil til en hver tid foretrække tykkam. Mere smag og optimeret til lang tid i gryden. Jeg har også valgt at koge noget sherryeddike ned i gryden inden fonden kommer på. Det giver sådan lidt ekstra kompleksitet til gryden. Men det er vigtigt at du koger det næsten helt væk. For hvis du sløser her og det ikke er kogt ordentlig ind, så vil det blive urimeligt surt, så det skal som minimum koges ind til under halvdelen.

Jeg ville servere mos til. Synes sådan nogle løse ris til en gryderet kan blive lidt for fritter-koloni agtigt. Og hvordan får lige stoppet cirka 50% fløde og smør i sådan nogle løse ris. Nej, kartoffelmos er vejen frem. Og du kan godt supplere kartoflerne op med selleri, pastinak eller persillerod for lidt ekstra smag. Men gå nu ikke ned på fedtstoffet. Ellers bliver du heller aldrig båret ud af dit hus af undersåtterne.

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Henrik

  5 stars
  Det er virkelig en lækker gryderet

 2. jeanie jensen

  5 stars
  Suveræn lækker vinterret.

 3. Døvhing

  Det er dælme godkendt!
  En skefuld løgpulver giver også en dejlig sødme og lækker smag der gør sig godt til eddiken.
  Er man ekstra eventyrlysten kan en Bette knivspids allehånde også give retten lidt ekstra pift og fest til smagsløgene. Men kun hvis man også er typen der tør flirte med svigermor når konen kigger væk. Det er ikke for tøsedrenge

 4. Jakob

  5 stars
  Lækker opskrift……ganske enkelt!

  Giver dig ret mht. tykkam er også min erfaring til simreretter selvom jeg mere er til inderlår.
  Har dog et kæmpe problem til alle retter hvor cocktailpølser er en del af herlighederne. I gamle dage 80’erne havde IRMA vildt gode cocktailpølser, siden da er det gået gevaldigt ned af bakke og slagterne nær mig laver slet ikke cocktailpølser da det er for besværligt og uden nok salg(desværre).

  Så mit spørgsmål til alle dem der læser dette…… Er der nogen der ved hvor man kan få gode cocktailpølser?
  Jeg vil gerne køre 300 km bare de er gode!

  • Kasper

   Jeg har prøvet en del forskellige, og der er mange cocktailpølser der er rigtig tarvelige. Jeg synes Steff Houlbergs er den bedste mulighed når det er fra et supermarked

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering