Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2024

Scroll to top

Top

18 kommentarer

Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!

Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
Gastromand
Den udødelige danske klassiker - nu endnu bedre!

Den udødelige danske klassiker biksemad fortjener en æresplads på Gastromand. Faktisk er det pinligt, at vi aldrig, i de 7 år vi har eksisteret, har lavet denne ret? Derfor har vi nu valgt at lave en “Royal” udgave af den – det er da det mindste vi kan gøre.

Den minder mig mest af alt om min barndom, hvor min far lavede det som en af min absolut favoritretter. Vi fik den både som “restemad” eller “bonus-mad” om man vil, men vi fik den også også helt almindeligt, hvor min far lavede den uden rester.

Ellers var det typisk dagen efter weekenden hvor den havde stået på fx flæske eller skinkesteg, hvor der så var rester tilbage. Kødet blev stegt på panden i gode mængder margarine (det brugte man altså dengang) sammen med brasede kartofler. Dertil fik vi spejlæg og godt med ketchup. Jeg elskede det og selv om, at det vist ikke helt var min Mors favoritspise, så fik vi det ret tit.

Et par gode æg…

I denne udgave har vi valgt at lave en lidt bedre version, hvor vi har valgt et godt stykke økologisk svinemørbrad, æg fra en lokal landmand, gode økologiske kartofler og naturligvis en lille bearnaise. Hele delen om bearnaise aner jeg faktisk ikke helt hvordan er opstået, så hvis du kender historien bag denne, så sig endelig til. Jeg kan kun berette, at bearnaise ikke var en del af serveringen i min barndom.

Biksemad - med spejlæg og bearnaisesauce!

Den udødelige danske klassiker - nu endnu bedre!
4.50 fra 8 stemmer
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Aftensmad
Køkken: Danish
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Biksemad

  • 600 gram svine mørbrad
  • 600 gram kartofler
  • 2 store løg
  • Salt/peber
  • Masser af smør til stegning
  • Ketchup Heinz that is - nej det er ikke til diskussion - hvis du laver selv så cool!
  • Brown Sauce/HP Sauce
  • 2 æg

Bearnaise

  • Se link længere nede i opskriften

Sådan gør du

Biksemad

  • Kog kartofler 10 minutter og lad dem træffe i 10 minutter til de er møre men ikke udkogte.
  • Lad dem køle af. Imens afpudser du din mørbrad.
  • Varm nu en pande op med en gode skefuld smør.
  • Lad smørret bruse af og skru ned for varmen.
  • Skær kartoflerne i mundrette bidder og læg dem på panden.
  • Efter ca. 10 minutter skal køddet på, som du skærer ud imens.
  • Læg køddet på og steg det i ca. 10 minutter
  • Skær løgget i skiver og halver dem.
  • Varm endnu en pande op med smør og streg løgene til det er bløde og lækre.
  • Nu samler du det hele i sammen pande og lader det stege fædigt.
  • Imens spejler du æggene på panden - du skal ikke vende det - det skal ikke spejles på begge sider!
  • Smag til med salt og peber.
  • Server ketchup og HP Sovs.

Bearnaise

  • Se link længere nede i opskriften
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

All you need…

Lidt økologisk mørbrad…

Se lige farven…

Og mere smør…

Godt med smør…

Der skal naturligvis serveres en øl dertil, og det må gerne være en lager eller en IPA som kan give noget modspil til det fede i denne ret. Nørrebro Bryghus har deres New York Lager, som er et glimrende bud.

New York Lager fra Nørrebro Bryghus…

Så kommer vi til bearnaisen, som faktisk er lidt sygt at smide på denne ret – men uden den er det bare ikke helt det sammen. Det er som om det lige giver den sidste synd! Nu må du ikke stejle over, at der er essens med på billedet, det er lidt en hyldest til min gamle far som bestemt ikke lavede sin egen essens. Men det gør du naturligvis – også når du følger opskriften på hjemmelavet bearnaise sauce.

Bearnaise når det er bedste…

Service!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. 5 stars
    Undskyld mig hvis jeg tager fejl, men jeg troede at webmasteren opdaterede opskriften efter den tråd?

  2. Ole

    Hehe, du er meget glad for Heinz kan man da godt se, men ironisk nok, har Heinz de sidste godt 10 år, kommet på 5. pladsen eller længere ned i smags tests :P

    Simpelt nok, hvis du vil have en billig Heinz, så køb den billigste Ketchup du kan finde, og så bare tilsæt mere Eddike :P

    Heinz lavede jo engang den Ketchup som McDonald’s brugte, indtil der var problemer med deres kontrakter, så samarbejdet gik i stykker, og McDonald’s skulle så selv til at finde på en ny… Forskellen er bare, at ligesom med så mange andre Ketchupper på markedet, så er de fortyndet med Vand, hvor Heinz holder sig fra Vand og smider bare godt med Eddike i, deraf grunden til den høje syrlighed selvfølgelig :)

  3. Søren Jensen

    5 stars
    Jeg bruger engelsk sovs istedet for HP og kommer det på når retten er samlet, men stadig er på varmen. Det giver en meget intens smag.

    Kartoflerne kan jo også være kogte i forvejen. Man skal bare passe på det ikke splatter ud.

  4. Jo Helvad

    Jeg har engang set en opskrift af Ejler Jørgensen.
    Ingredienser var lige dele løg, råstegte kartofler og kød – husker ikke helt udskæring, men mener det var svin.
    Det elegante er jo mindre tern jo finere.
    og med Bearnaise sauce – hjemmelavet forstårs – hører der bestemt hverken ketchup eller spejlæg til.

  5. Danny

    3 stars
    Besværlig måde at lave biksemad på

  6. Elsebeth

    Min far kom engang hjem og sagde til min mor “For eftertiden skal vi kun have karrybiksemad!” Det havde han fået til frokost hos sin ven, Hugo Jensen, der ejede Hotel Scheelsminde i Aalborg. Jeg har holdt mig til den version lige siden.
    Jens Kristoffersen har fuldstændig ret – hver ingrediens skal steges for sig i ikke for meget smør (+ karry, hvis man tør!). Retten bør ikke være så fed, at man bliver ugidelig og skal have sig en lur bagefter …

    • Hej Elsebeth – jeg beundrer din lyst til at vride i retten – det må man nemlig gerne – men jeg ville nok ikke helt turde at smide karry på :-)

      Hele ideen med retten er jo, at det steges sammen – “biksemad” – men dog holder jeg løg for sig selv – ellers bliver de ikke stegt godt nok… Nu har vi jo lidt svært ved at se at retter kan blive for fede på Gastromand og enhver undskyldning for at tage en lur eftermaden modtages med kyshånd :-)

  7. Jens Kristoffersen

    Kgl. Biksemad:
    Rå skyllede kartofler skåret i 1x1x1cm
    Oksemørbrad pudset, skåret i 1x1x1cm
    Zitauer løg skåret i 1x1x1cm
    Hver ingrediens steges i smør på hver sin pande til de hver især er færdige, hvorefter de blandes i én pande og serveres krydret / tilsmagt med Maldon salt og friskkværnet sort peber.
    Evt. spejlæg.
    Det er Kgl. Biksemad, og var én af H. K. H. Kong Frederiks livretter, som han fik serveret på Rest. Nordland hvor i øvrigt tyskere ikke havde adgang under 2’nd verdenskrig!!

    • Fedt Jens… det vidste jeg faktisk ikke, men skønt med lidt historie ind over retten!

  8. Ole

    Hvad med at bruge en stavekontrol?

    • Bare lidt slåfejl Ole – ingen grund til panik – medmindre det var over sukkeret :-)

  9. Kim Larsen

    Bearnaise er lidt underligt, men der mangler i den grad sukker på kartoflerne. Ingen biksemad uden sukker i min familie.

    • Jeg er der nok ikke helt Kim og forstår det faktisk ikke – for mig mangler der ikke noget sødt – vil du bare give kartoflerne sukker?

  10. Nikolaj

    Genialt!!!

    Jeg har selv genopdaget biksemaden, fordi det er sgu en fin ret at bruge sine rester i, og som ikke tager en krig at lave for en familiefar på en hverdag..

    Bearnaise har jeg rent faktisk også lavet et par gange, selvom det også i mit barndomshjem var ketchup og HP saucen, som stod på bordet (og måske også en flaske “engelsk sauce”, som var lettere at udtale end Worcester Sauce ;o) )

    Jeg tror at Bearnaise opstod på “cafe’erne” som en måde at gøre en billig rester-ret til en luksusret, som man kan tillade sig at sælge.

    I forsvaret har det også været en yndet ret til soldaterne i CAF, og det smager sgu fremragende i en skydelejr, også selvom B-SOVSEN i det tilfælde selvfølgelig ikke har meget at gøre med den ægte sauce.

    På det sidste har jeg dog droppet bearnaise saucen derhjemme, fordi retten er rigeligt fed, og selv når der var bearnaise, så kunne vi ikke lade være med at komme HP på tallerkenen, og dermed var Bearnaisen sgu ren dyrket frås, som nok ikke hører til i hverdagen.

    • Haha – tak Nikolaj!

      Vi havde også “Engelsk Sauce” som jeg havde et noget anstrengt forhold til – Ketchup var vejen frem! Forstår sagtens du har droppet Bearnaisen (også selv om det skærer i mit hjerte) retten er tung nok i forvejen. Nu ser jeg tilfældigvis en Bearnaise Love som insisterer at det bliver lavet – så jeg er lidt “tvunget” – det er i hvert fald min undskyldning :-)

      Nu må lige forklare “CAF” går ud fra det er forkortelse for noget “Cafe” eller henvisning til menu ikke? Jeg var i Flyvevåbnet og husker ikke vi brugte denne forkortelse?

      • Nikolaj

        Cafeteria :o)

      • Roger Roger :-)

Smid en kommentar

4.50 from 8 votes (5 ratings without comment)

Opskrift Vurdering