Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 20. juni 2021

Scroll to top

Top

6 kommentarer

Kartoffelmos – fed og cremet

Kartoffelmos – fed og cremet
Aarhusianeren
En god fed og cremet kartoffelmos

Kartoffelmos er et klassisk dansk efterårets- og vinter-tilbehør til de lidt tungere retter, gryderetter og simreretter – og selvfølgelig Brændende Kærlighed.

Sidst på året finder vi de fleste større og lidt melede kartofler, men det er faktisk de bedste til kartoffelmos – de helt nye kartofler dur nemlig ikke rigtig her, og der er også mange andre gode måder de nye kartofler skal nydes på.

Gode retter med kartoffelmos:

Andre opskrifter på kartofler, vi anbefaler:

Kartoffelmos

En god fed og cremet kartoffelmos
5 fra 5 stemmer
Ret: Aftensmad, Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: kartoffelmos

Ingredienser

Kartoffelmos

  • 1 kg kartofler (helst ikke nye kartofler)
  • 1 dl sødmælk (gerne opvarmet så mosen ikke afkøles)
  • 100 g vesterhavsost (eller lignende)
  • 250 g smør
  • 1 drys revet muskatnød
  • salt
  • hvid peber

Sådan gør du

Kartoffelmos

  • Skær de skrællede kartofler i mindre stykker, og kog dem i let- eller usaltet vand, indtil de er helt møre.
  • Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset.
  • Ryst gryden og lade den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at mose grundigt med en kartoffeljern eller piske med et piskeris.
  • Tilsæt langsomt sødmælk til gryden, og pisk indtil du har en glat ensartet masse. Hvor meget mælk du skal bruge afhænger en del af kartoflerne, men hvis du hælder lidt i af gangen. Det burde det ikke være noget problem at vurdere.
  • Tilsæt osten og lad den smelte ind i massen.
  • Kom så en stor klat smør i og pisk igen.
  • Smag på mosen og pisk den til sidst færdig, mens du langsomt justerer saltmængden og tilsætter peber og muskat.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Hvilke andre rodfrugter kan bruges?

Du kan fint supplere kartoflerne med knoldselleri, pastinak eller persillerod for lidt ekstra smag. Du kan også lave den rent på de andre rodfrugter uden kartofler, valget er dit.

Kan jeg lave en fedtfattig kartoffelmos?

Det kan du nemt gøre, og det er helt dit valg. Vores anbefaling er dog, at der ikke skal spares på fedtstoffet – det smager bare bedre med rigeligt smør. Vi bruger også sødmælk, men fløde er også en mulighed.

Til hvilke retter anbefales kartoffelmos?

Nogle af de helt oplagte retter er natuligvis, brændende kærlighed, Høvdingegryde, Braiserede Svinekæber, Osso Buco, Coq au Vin, Boeuf Bourguignon og lignende retter.

Hvilke kartoffelsorter er gode til kartoffelmos?

Det er de mere melede sorter, som er bedst til mos. Du skal derfor ikke bruge helt nye kartofler. Velegnede sorter til at lave kartoffelmos med er eksempelvis Estima, Bintje og King Edward. Men du kan lave en udemærket mos med de fleste kartofler.

Brændende Kærlighed

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Lauge

    Man kan også brune smørret inden, det skader ikke :)

  2. Louise Adelholm

    Mængden af SMØR er korrekt og tilpas🥳

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering