Kartoffelmos – fed og cremet
Kartoffelmos er et klassisk dansk efterårets- og vinter-tilbehør til de lidt tungere retter, gryderetter og simreretter – og selvfølgelig Brændende Kærlighed.
Sidst på året finder vi de fleste større og lidt melede kartofler, men det er faktisk de bedste til kartoffelmos – de helt nye kartofler dur nemlig ikke rigtig her, og der er også mange andre gode måder de nye kartofler skal nydes på.
Gode retter med kartoffelmos:
Andre opskrifter på kartofler, vi anbefaler:
Ingredienser
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler (helst ikke nye kartofler)
- 1 dl sødmælk (gerne opvarmet så mosen ikke afkøles)
- 100 g vesterhavsost (eller lignende)
- 250 g smør
- 1 drys revet muskatnød
- salt
- hvid peber
Sådan gør du
Kartoffelmos
- Skær de skrællede kartofler i mindre stykker, og kog dem i let- eller usaltet vand, indtil de er helt møre.
- Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset.
- Ryst gryden og lade den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at mose grundigt med en kartoffeljern eller piske med et piskeris.
- Tilsæt langsomt sødmælk til gryden, og pisk indtil du har en glat ensartet masse. Hvor meget mælk du skal bruge afhænger en del af kartoflerne, men hvis du hælder lidt i af gangen. Det burde det ikke være noget problem at vurdere.
- Tilsæt osten og lad den smelte ind i massen.
- Kom så en stor klat smør i og pisk igen.
- Smag på mosen og pisk den til sidst færdig, mens du langsomt justerer saltmængden og tilsætter peber og muskat.
Du kan fint supplere kartoflerne med knoldselleri, pastinak eller persillerod for lidt ekstra smag. Du kan også lave den rent på de andre rodfrugter uden kartofler, valget er dit.
Det kan du nemt gøre, og det er helt dit valg. Vores anbefaling er dog, at der ikke skal spares på fedtstoffet – det smager bare bedre med rigeligt smør. Vi bruger også sødmælk, men fløde er også en mulighed.
Nogle af de helt oplagte retter er natuligvis, brændende kærlighed, Høvdingegryde, Braiserede Svinekæber, Osso Buco, Coq au Vin, Boeuf Bourguignon og lignende retter.
Det er de mere melede sorter, som er bedst til mos. Du skal derfor ikke bruge helt nye kartofler. Velegnede sorter til at lave kartoffelmos med er eksempelvis Estima, Bintje og King Edward. Men du kan lave en udemærket mos med de fleste kartofler.
Velbekomme!
Stik os en kommentarTags
KARTOFFELMOS-
Verdensklasse
-
Dette er jo ikke mosede kartofler, men piskede, som gør en negativ forskel, men det er jo nemt.
-
Man kan også brune smørret inden, det skader ikke :)
-
Mængden af SMØR er korrekt og tilpas🥳
Kommentarer