Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. oktober 2019

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Slowcooking: Boeuf Bourguignon

Slowcooking: Boeuf Bourguignon
Ingeniøren

Hvad siger du til en af det franske køkkens klassikere – Boeuf Bourguignon – forberedt i ro og mag om aftenen i fred fra børn og ballade, og næste dag bliver den tilberedt, imens du er på arbejde? Ja tak!

Så er det frem med slowcookeren! Hvis du er i tvivl om, hvad der et for en størrelse, kan du læse mere her i vores guide til banditten.

Crock-Pot Express – klar til jomfruturen og fyldt med gode sager!

Det er såre simpelt: man gør alle ingredienserne klar, smider det hele op i gryden, tænder, venter og så er der ellers mad efter 4-6-8 timer alt efter temperament. Det har også den fordel, at man kan gøre maden klar om aftenen og sætte gryden i køleskabet. Næste morgen tages den så ud, sættes i slowcookeren, der tændes, og så passer den sig selv.

Lav maden klar dagen før og smid det i køleskabet. Så udnytter man sin tid mest effektivt og får hjælp til at få bedre mad i hverdagen.

Man skal lige være opmærksom på, hvor tæt låget på slowcookeren slutter. Min gamle svend var utæt, så der inddampede væsken automatisk sig selv. På en Crock-Pot Express slutter den helt tæt, fordi den også kan fungere som trykkoger. Derfor kan man evt lige si væsken fra, reducere den og drøne fyldet ned i igen inden servering.

Slowcooking: Boeuf Bourguignon

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 8 timer
Ret: Aftensmad
Køkken: Fransk
Keyword: boeuf bourguignon
Antal: 4
Forfatter: Ingeniøren

Ingredienser

Boeuf Bourguignon

  • 1,5 kg oksekød. Jeg brugte oksebov men everything goes. Jo mere knudret, jo mere smag
  • 250 g røget bacon - fra et ordentligt stykke som du skærer i tern
  • 4 store løg
  • 5 fed hvidløg
  • 4 gulerødder
  • 4 persillerødder
  • 3 portobellosvampe
  • 1/2 flaske rødvin - efter smag og budget.
  • 1 bløb cognac
  • 1/4 L oksefond
  • Friske/hele krydderurter - fx timian persille, laurbær og andet godt og kraftigt.
  • 200 g smør
  • Olie af en slags
  • Hvedemel
  • Salt og peber

Glaserede perleløg

  • 200 g perleløg fra frost. Mit liv er for kort til at pille friske perleløg.
  • 50 g smør
  • 75 g sukker

Kartoffelmos

  • 1 kg bagekartofler
  • 150 g smør
  • 100 ml fløde
  • Muskatnød
  • Hvidløgssalt og peber

Sådan gør du

Boeuf Bourguignon

  • Skær bacon i tern og steg det svagt gyldent på en stor pande. Det skal ikke blive for sprødt, men det skal gerne smide så meget fedt som muligt.
  • Skær oksekødet i tern på 2 cm. Bindevæv, sener og andet godt skal blive på, fordi det giver smag og kraft til retten.
  • Vend oksekødet i mel, salt og peber, så det hele er godt dækket.
  • Smelt lidt af smørret på panden sammen med baconfedtet.
  • Brun 1/3 af kødet godt af og giv det godt med tæv. Brun farve og skorpe = velsmag.
    Gentag øvelsen to gange med det resterende kød. Det er vigtigt ikke at putte for meget på panden ad gangen, da den skal være varm nok til at brune ordentligt
  • Sæt alt kødet til side og gør klar til grøntsagerne.
  • Brun løg og rodfrugterne af i smør af så de bliver søde og begynde at udvikle smag. Sæt til side.
  • Skær svampene i 1 cm tern og steg dem bløde og saftige i smør. Sæt til side.
  • Nu bør panden være godt og grundigt snasket, fedtet og klistret af alle de forskellige afstegninger. Det kaldes smag, og det skal med op i slowcookeren. Deglacér panden med cognac og rødvin, så du får det hele med op.
  • Bind krydderurterne sammen bouquet garni med lidt kødsnor.
  • Nu skal det hele vippes op i gryden på slowcookeren. Rækkefølgen er underordnet - bare alt saft, snask og mad kommer med op i den.
  • Når maden er i slowcookeren, hældes oksefonden over.
  • Læg låg på, tænd for slowcookeren på Low og vent 8 timer. Det passer lige med, at du kan trisse på arbejde og ikke få udrettet en skid, fordi du sidder og tænker på maden derhjemme.

Glaserede perleløg

  • Tør perleløgene op i mikroovnen.
  • Hæld evt vand fra og lad dem tørre på noget køkkenrulle.
  • Smelt sukkeret langsomt på en pande.
  • Tilsæt smørret og lad det bruse af og blive til en ensartet masse med karamellen.
  • Tilsæt perleløgene og skrue ned, så de ligger og bobler ligesom brunede kartofler.
  • Tag dem af inden karamellen bliver klistret, imens de stadig er bløde og glatte.

Kartoffelmos

  • Skræl bagekartoflerne og skær dem i tern på 2 cm på siden
  • Kog dem i usaltet vand indtil de let kan vrides åbne med en gaffel
  • Hæld vandet fra og lad kartoffelternene ligge i dørslaget og dampe af i 2 minutter
  • Mos kartoflerne med en kartoffelmoser - ikke en elpisker eller lignende, der gør den klæg og klistret.
  • Bland smør og fløde i kartoffelmosen med moseren og gør den lind og lækker. Små klumper giver bare lidt ekstra struktur.
  • Krydr grundigt med muskatnød, hvidløgssalt og peber.

Servering

  • Kartoffelmos op i en dyb tallerken.
  • Boeuf Bourguignon hældes over i rigelige mængder.
  • Drys godt med glaserede perleløg på toppen.
    Indtages med et glas rødvin - bourgogne!
    Advarsel. Man får akut behov for en lur bagefter.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar