Slowcooking: Boeuf Bourguignon

Hvad siger du til en af det franske køkkens klassikere – Boeuf Bourguignon – forberedt i ro og mag om aftenen i fred fra børn og ballade, og næste dag bliver den tilberedt, imens du er på arbejde? Ja tak!
Så er det frem med slowcookeren! Hvis du er i tvivl om, hvad der et for en størrelse, kan du læse mere her i vores guide til banditten.

Crock-Pot Express – klar til jomfruturen og fyldt med gode sager!
Det er såre simpelt: man gør alle ingredienserne klar, smider det hele op i gryden, tænder, venter og så er der ellers mad efter 4-6-8 timer alt efter temperament. Det har også den fordel, at man kan gøre maden klar om aftenen og sætte gryden i køleskabet. Næste morgen tages den så ud, sættes i slowcookeren, der tændes, og så passer den sig selv.

Lav maden klar dagen før og smid det i køleskabet. Så udnytter man sin tid mest effektivt og får hjælp til at få bedre mad i hverdagen.
Man skal lige være opmærksom på, hvor tæt låget på slowcookeren slutter. Min gamle svend var utæt, så der inddampede væsken automatisk sig selv. På en Crock-Pot Express slutter den helt tæt, fordi den også kan fungere som trykkoger. Derfor kan man evt lige si væsken fra, reducere den og drøne fyldet ned i igen inden servering.

Ingredienser
Boeuf Bourguignon
- 1,5 kg oksekød. Jeg brugte oksebov men everything goes. Jo mere knudret, jo mere smag
- 250 g røget bacon - fra et ordentligt stykke som du skærer i tern
- 4 store løg
- 5 fed hvidløg
- 4 gulerødder
- 4 persillerødder
- 3 portobellosvampe
- 1/2 flaske rødvin - efter smag og budget.
- 1 bløb cognac
- 1/4 L oksefond
- Friske/hele krydderurter - fx timian persille, laurbær og andet godt og kraftigt.
- 200 g smør
- Olie af en slags
- Hvedemel
- Salt og peber
Glaserede perleløg
- 200 g perleløg fra frost. Mit liv er for kort til at pille friske perleløg.
- 50 g smør
- 75 g sukker
Kartoffelmos
- 1 kg bagekartofler
- 150 g smør
- 100 ml fløde
- Muskatnød
- Hvidløgssalt og peber
Udstyr
- Slowcooker
- Skærebræt
- Køkkenkniv
Sådan gør du
Boeuf Bourguignon
- Skær bacon i tern og steg det svagt gyldent på en stor pande. Det skal ikke blive for sprødt, men det skal gerne smide så meget fedt som muligt.
- Skær oksekødet i tern på 2 cm. Bindevæv, sener og andet godt skal blive på, fordi det giver smag og kraft til retten.
- Vend oksekødet i mel, salt og peber, så det hele er godt dækket.
- Smelt lidt af smørret på panden sammen med baconfedtet.
- Brun 1/3 af kødet godt af og giv det godt med tæv. Brun farve og skorpe = velsmag.
Gentag øvelsen to gange med det resterende kød. Det er vigtigt ikke at putte for meget på panden ad gangen, da den skal være varm nok til at brune ordentligt - Sæt alt kødet til side og gør klar til grøntsagerne.
- Brun løg og rodfrugterne af i smør af så de bliver søde og begynde at udvikle smag. Sæt til side.
- Skær svampene i 1 cm tern og steg dem bløde og saftige i smør. Sæt til side.
- Nu bør panden være godt og grundigt snasket, fedtet og klistret af alle de forskellige afstegninger. Det kaldes smag, og det skal med op i slowcookeren. Deglacér panden med cognac og rødvin, så du får det hele med op.
- Bind krydderurterne sammen bouquet garni med lidt kødsnor.
- Nu skal det hele vippes op i gryden på slowcookeren. Rækkefølgen er underordnet - bare alt saft, snask og mad kommer med op i den.
- Når maden er i slowcookeren, hældes oksefonden over.
- Læg låg på, tænd for slowcookeren på Low og vent 8 timer. Det passer lige med, at du kan trisse på arbejde og ikke få udrettet en skid, fordi du sidder og tænker på maden derhjemme.
Glaserede perleløg
- Tør perleløgene op i mikroovnen.
- Hæld evt vand fra og lad dem tørre på noget køkkenrulle.
- Smelt sukkeret langsomt på en pande.
- Tilsæt smørret og lad det bruse af og blive til en ensartet masse med karamellen.
- Tilsæt perleløgene og skrue ned, så de ligger og bobler ligesom brunede kartofler.
- Tag dem af inden karamellen bliver klistret, imens de stadig er bløde og glatte.
Kartoffelmos
- Skræl bagekartoflerne og skær dem i tern på 2 cm på siden
- Kog dem i usaltet vand indtil de let kan vrides åbne med en gaffel
- Hæld vandet fra og lad kartoffelternene ligge i dørslaget og dampe af i 2 minutter
- Mos kartoflerne med en kartoffelmoser - ikke en elpisker eller lignende, der gør den klæg og klistret.
- Bland smør og fløde i kartoffelmosen med moseren og gør den lind og lækker. Små klumper giver bare lidt ekstra struktur.
- Krydr grundigt med muskatnød, hvidløgssalt og peber.
Servering
- Kartoffelmos op i en dyb tallerken.
- Boeuf Bourguignon hældes over i rigelige mængder.
- Drys godt med glaserede perleløg på toppen.
Indtages med et glas rødvin - bourgogne!
Advarsel. Man får akut behov for en lur bagefter.
Stik os en kommentar
-
Så skøn mad, jeg kunne kun få okseklump, lækkert mørt efter 5 timer, det er ikke sidste gang jeg laver den ret i min slowcooker
Kommentarer