Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. april 2024

Scroll to top

Top

51 kommentarer

Bøf Stroganoff à la Gastromand

Bøf Stroganoff
Gastromand

Bøf Stroganoff er en rigtig herreret med sin simple komposition af go’ oksekød, fløde, paprika og ikke mindst masser af bacon!

Retten stammer tilbage fra midten af 1800 tallet, og har gennem tiderne være tilberedt og tilpasset stort set alle landes smag og traditioner. Jeg må da ærligt indrømme, at jeg indtil jeg begyndte at interessere mig for kokkerering, så troede jeg da dens var dansk – min kære far lavede den jo altid som en slags “dansk-spise”. Det eneste, som der er blot nogenlunde enighed om er, at der skal oksekød i retten, som strimles og så skal der sur fløde i – eller creme fraise som idag.

Bøf Stroganoff

Selv om retten måske ikke er gudesmuk, så hjælper Le Creuset en på vej…

De kære brødrene Price har også taget retten til sig som en af deres signatur retter, som jeg i øvrigt smagte, da jeg besøgte deres restaurant – anbefalelsesværdigt! De laver den som deres far gjorde det – hurtigt og med gode udskæringer fx oksefilet, de understreger kraftigt, at det IKKE er en simre ret, jeg har udfordret den lidt, og har skabt godt resultat med en dårligere udskæring, og nogle timer på komfuret – men sig det ikke til nogen vel?

Bøf Stroganoff

Bøf Stroganoff à la Gastromand

4.14 fra 29 stemmer
Antal: 4
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

 • 800 g oksefilet - andre og billigere udskæringer kan naturligvis bruges så skal du bare efter at have samlet retten lade den stå i to timer ved helt svag varme
 • 3-4 spsk. edelsüss paprika
 • Mel
 • 3-4 løg
 • 2 spsk. Smør
 • Oliven olie
 • Ca. 300 g markchampignon
 • 5-6 tykke skiver tørsaltet bacon
 • 2 spsk. koncentreret tomatpure
 • ½ liter fløde eller creme fraise 38%
 • Salt og peber

Sådan gør du

 • Kødet skæres i strimler på størrelse med en lillefinger og pudres ind i paprikaen og en smule mel. Tilsæt også salt og peber.
 • Skær bacon og champion ud i strimler, skær løgene i ringe. Steg først bacon på en pande til det er gyldent.
 • Steg nu løg og champion i det overskydende fedt, hvis det er nødvendigt så tilsæt olie. Når det er steg tilpas, altså hvor løgene er bløde og gyldne, champion er let sprøde og bacon er godt sprødt så stiller du det hele til tide.
 • Nu er det tid til, at kødet skal på. Tag lidt smør og smelt sammen med oliven olien, og her behøver man ikke sparre! Varm gryden godt op. Brun nu kødstrimlerne over en rask ild i et par minutter. Paprikaen kan brænde på, så ca. 30 sekunder efter kødet er smidt på vendes det hurtigt rundt, vendt så 30 sekunder igen, og vend det rundt igen. Det er vigtigt, at kødet bliver brunet ved høj varme, da målet er, at have en rød kerne.
 • Hvis man rører for meget rundt sænker man varmen og kødet afgiver væske og det er ikke meningen!
 • Når kødet begynder at blive lidt fast i konsistensen, tilsættes et par skefulde koncentreret tomatpuré som brændes af. Nu tilsættes løg, bacon og de ristede champignons. Sluk for komfuret og lad retten "finde sig selv" et i par minutter - her er vigtigt, at du rent faktisk slukker for komfuret, da filetstrimlerne ellers blive tørre og seje - har du brugt en sejere udskæring, er det nu retten skal stå og simre til kødet er mørt.
 • Tilsæt fløde (jeg brugte creme fraiche istedet med stor succes) og varm retten hurtigt igennem. Smag til med salt og peber og server den rygende varm!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
– gerne med hjemmelavede pommes frites (gerne trible cooked). Eller kartoffel mos, hvor du med fordel bruge opskriften fra mos fra den Brændende kærlighed, nærmest råber Webmasteren ind i mit øre!

Der skal bruges rigelige mængder af løg og champion

Sidste gang jeg lavede den havde jeg valgt noget kalveinderlår, som ikke var heldigt, når man bruger metoder med at svitse kødet hurtigt af, så efter en smagsprøve valgte jeg faktisk – på trods af advarsler at lade det simre i 2-3 timer, som jo naturligvis gjorde kødet smeltende mørt og smagen var så dyb og koncentreret – uha det blev godt!

Bøf Stoganoff

Ja en køn ret er det ikke, men I Guder hvor det smager…

Stroganoff gør sig godt med hjemmelavede pommes frites (gerne trible cooked). Eller kartoffel mos, hvor du med fordel bruge opskriften fra mos fra den Brændende kærlighed, nærmest råber Webmasteren ind i mit øre. Der skal en god kraftig vin til, som gerne må have et bid af syre, førhen ville jeg nok have anbefalet en Shiraz, men så skal vi se langt efter syre, så jeg vil vælge en god Carbernet, gerne fra staterne.

Tak til John Price for inspiration.

/Velbekomme

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Kurt

  4 stars
  Jeg bryger en opskrift jeg har fået af en ven engang, hvor man kommer 250 g Gorgonzola i, eller 120 g Danablu
  Jeg laver det som en simreret, hvor det står en halvanden times tid ved svag varme.
  Ingen cocktailpølser til mig – tak.
  Serverer gerne rösti til

 2. Kasper

  Er jeres stroganoff fryseegnet

 3. Michael

  5 stars
  Fantastisk ikke mindre.

  Med en lille twist du burde prøve.

  Rødpeber stegeS med løg og champion.

  Kød: 90 dags krigmodnet højreb.
  (Kødbil.dk)

 4. Christian

  Kan retten laves dagen før og så opvarmes og simre de to timer inden servering på serveringsdagen? Og kan den fryses med succes?

 5. Bente

  Hej familiefar jeg er en gl husmor der elsker at lave mad har i mine unge år gået flere år til finere madlavning, og har også lavet Beaf stroganoff adskillige gange for nylig fik jeg det på en restaurant ny og der var også cocktail pølser i har du hørt det?

  • Ja, men det er desværre et ret udbredt fænomen i Danmark:)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering