Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. maj 2019

Scroll to top

Top

129 kommentarer

Opskriften på perfekte frikadeller – undgå disse 5 fejl

Opskriften på perfekte frikadeller – undgå disse 5 fejl
Gastromand

Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Hos mig var det min nu afdøde far som lavede verdens bedste deller. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!

Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.

Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.

Almost done...

Almost done…

Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:

  1. Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
  2. Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
  3. Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram fars – ikke mere og ikke mindre!
  4. Du rører farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Hvis du voldpisker farsen kan du faktisk risikere den bliver klæg. Du skal røre den af to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
  5. Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl for at være sikker.

Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:

Frikadellemesterens opskrift på perfekte frikadeller

4.18 fra 41 stemmer
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 500 gram hakke svine og kalvefars - det er vigtigt det ikke er ren svinefars! Giver 10 store deller!
  • 5 gram salt
  • 2 økologiske æg
  • 1,5 dl sødmælk
  • 1 stort løg
  • 0,5 dl danskvand
  • 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
  • 0,5 tsk. friskrevet muskat
  • 0,5 tsk. allehånde
  • Masser af friskkværnet peber
  • Min. 100 gram smør

Sådan gør du

  • Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min.
  • Riv løget fint, ikke noget med store stykker og bland det sammen med resten af ingredienserne sammen med farsen.
  • Lad den hvile yderligere 30 min - kig evt. til den undervejs for at se om den har det godt...
  • Frem med en stor pande, påblusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
  • Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde...

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde…

Friskrevet muskat...

Friskrevet muskat…

Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…

Så er der snart deller...

Så er der snart deller…

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting...

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting…

 

Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!

Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Halvamerikaneren

    Da min bedre halvdel er amerikaner, så må jeg nok påtage mig den titel herhjemme :)

    • Så må du lære konen lidt – hvad er den amerikanske udgave? Meatballs? Eller?

  2. Fynboen

    Jeg ville ønske jeg kunne sige at det var mig, men titlen ryger nok til min far.

    • Ja, min far var virkelig også god til det – eller min Mormor, som desværre er for gammel nu til at være Frikadellemester – ellers så har min bedre halvdel en Bedstemor som er helt suveræn!

  3. Hej gastromænd
    Opskriften er bestemt godkendt herfra :)
    Det eneste jeg bare ikke forstår ved opskriften, er jeg lagde 10 stk på panden…….. Men der var kun 6 stk ved bordet?? :)

    • Hej Jakob – tak for roserne, ja der må du have lavet noget forkert i opskriften eller også så har du virkelig ramt rigtigt! Godt gået!

  4. Torben

    Jeg går ud fra at de 100 gr. smør er til stegning og IKKE skal i dellefarsen :-)

    • Kommer meget an på om du skal lave den “rigtige” mandeversion Torben – hvis ikke så er det til stegning :-)

  5. finn

    danskvand brugte min mor også men derudover kartoffelmel og mel i lige mængder. Og så masser af smør til stegningen. Krydderier: salt, peber og allehånde.
    Resultat: de bedste frikadeller efter min og min families mening

    • Lige præcis Finn – dog har jeg aldrig hørt om kartoffelmel, men måske er det noget vores ældre generation “gemmer” for os – lidt hemmeligt :-)

  6. Thomas


    Fin opskrift, men der er da ALT for lidt løg i :)

    Prøv at skrue løgmængden op til halv mængde løg i forhold til fars (altså 250g løg til 500g fars), så skal du bare se løjer. Løgene skal stadig rives fint, eller hakkes til ukendelighed i en minihakker, og hviletiden er stadig mindst en time (overdækket, og gerne i køleskab).

    Så er du ikke bare bare familiens frikadellemester, men hele omgangskredsens…

    • Nå jeg siger et stort løg, så mener jeg det største du kan opdrive, men 500 gram kommer det nok ikke op på, men du har ret i, at mængden skal ramme omkring 300 gram løg. De skal gives eller køres på hurtighakker med fx Bamix – det er svært at hakke dem helt fint, ellers helt enig – tak for rosen Thomas! Jeg fornemmer du er Frikadellemester hos jer :-)

  7. Anders


    Hjemme hos os er jeg mesteren.
    Når jeg laver frikadeller bruger jeg også en stor teskefuld bagepulver. Det gør dellerne lidt mere lette. Resten af din opskrift stemmer godt med min.

    • Det er lige før vi må lave en version af dette indlæg Anders – et hvor vi samler alle jeres gode råd! Tak for det!

  8. Gitte Lund

    Jamen, der mangler da mel i opskriften, det er jo en flydende masse. Kommer mel i og skal til at stege dem.

    • Hej Gitte – ja det vil den ældre generation i hvert fald påråbe sig – jeg er ikke så meget for mel – husk på vi er fra den “glutenforskrækkede” tid – ikke jeg falder under den kategori – men jeg synes rasp er noget bedre – jeg synes mel gør dem seje og for tætte i strukturen… men jeg ved godt nogle gerne vil have mel i – men du justerer jo bare til, så den passer til dig :-)

  9. Bedstemor

    Når du skriver rører farsen – hvordan rører du?
    Ske – røremaskine – håndælter ? ? ?
    Jeg håndælter men det er godt nok noget federi ?

    • Hej Bedstemor. Personligt bruger jeg altid en trægrydeske!

  10. Ali

    Jaj syns den er bedre med lamfars og så put jaj osse en til 4 vidlog i den fars det kan min fætter og kusin godt li og selfolgelig en smul spiskommen.
    Ellers ok opskrift

    • Lyder somom du twister den liiiiiiidt væk fra de danske traditioner Ali – ikke at det gør noget, men lidt en anden ret vi kommer ud i så :-) tak for tippet!

  11. Ann-Mari

    Jeg sitter i solbakte Portugal, og ikke er jeg mann heller, men: Etter min sterke oppfatning,så skal det aldeles ikke Dansk -eller noe annet- vann i. Öl, og intet annet,og i evt. saus skal det et stort glass törr madeira.

    • Det er vist ikke den danske version Ann-Mari :-)

  12. Mads


    Jeg bliver så træt af sådanne overskrifter. Nu kommer gastromand og redder os med sit blær…Pis og papir….Og nej, der smager sgu ikke bedre end dem som min farmor, mor og jeg selv laver. Og det er UDEN det dyreste rasp eller allehånde.
    Jeg har intet imod siden eller nogle andre opskrifter, men overskriften er fordummende og nedladende…

    • Det er vi da kede af at høre Mads – egentlig stammer det fra min barndom hvor min far lavede frikadeller til den helt store guldmedalje. Efterhånden som jeg lærte at lave mad var det dog helt omvendt – jeg lærte at lave en opbagt sovs, frikadeller, flæskesteg og alt det traditionelle til sidst og startede med alt muligt underligt først. Det første jeg lavede var faktisk hjemmelavede tarteletter med hjemmelavet butterdej – det var en udfordring – men pointen er, at vi egentlig gerne vil give denne viden videre – og nej det er bestemt ikke sikkert de er bedre end din farmors – men en dag skal den nye generation jo lære det – hvilket er grunden til indlægget…

      Overskriften kunne måske gode være vinklet anderledes, men “Mere Mormormad” havde vi jo brugt :-) Kritikken er taget til efterretning…

  13. Charlotte


    Uden tvivl de bedste frikadeller jeg har lavet i mit 40 årige liv :)
    Tog en hel del længere tid end min normale sørgelige løsning, men dette er et godt eksempel på at lidt ekstra arbejde betaler sig. Jeg skulle lave fars af 2 kg kød til julefrokost, så var en ordentlig omgang og jeg kom lidt mindre mælk i end i opskriften. Primært fordi der ikke var mere plads i skålen, men de endte meget saftige og velsmagende i forhold til mine sædvanlige stendøde kødkugler ;)
    Takker for opskriften.

  14. Nina


    Virkelig lækre deller! Perfekt saltet ;-)

  15. Pernille


    Tak for den præcise angivelse af salt :) det er altid dér det går galt for mig.

    • Hehe – selv tak Pernille og tak for rosen!

  16. Kirsten


    Til Mads med den hårde kritik af overskriften;var det lige Janteloven der stak sin grimme snude frem?
    ☺️

    • Hej Kirsten – vi har brede skuldre og det er helt okay at få kritik nogle gange :-) Til syvende og sidste glæder vi os jo over, at I bakker os op :-)

  17. Louise


    Min bedstemor(som er frikadellemesteren over dem alle) gav mig, hvad jeg mener er tippet over dem alle: steg dem i halv smør og halv olie. Jeg lover, at resultatet bliver så meget bedre! Helt sprøde og lækre udenpå og saftige i midten

    • Lyder fantastisk Louise – din Bedstemor kunne sagtens have ret! Det bliver testet næste gang!


  18. Glimrende og hjælpsom opskrift og artikel!

    Men jeg kan ikke lade være med at drille. FARS er det færdige, rørte produkt. Råvaren (hakket kalv og flæsk) er hakkekød. Det bliver til fars, når du rører det og gør det klar til stegning :-)

    Men keep up the good work!

    • Hej Laus,

      Tusind tak da! Og ja det har du ret i – du må gerne drille – navnlig når det er omkring sproget :-)

  19. Stephan

    Opskriften var ikke noget succes, der skal helt klart mel i, det var alt for flydende. Ellers smagte de godt.

    • Jeg er faktisk enig Stephan. Jeg tilføjer også altid lidt mel. Jeg har tilladt mig at tilføje det til opskriften:)

  20. Hej gastromænd
    Opskriften er bestemt godkendt herfra :)

  21. Madkundskabslæreren


    Lækker opskrift. Jeg er helt generelt stor fan af jer :-)

    Må jeg foreslå, at I angiver alle ingredienser i gram og evt. l og dl. Det gør det lettere at ramme rigtigt :-)

    • Betina

      God idé med gram etc. Et løg kan jo veje meget forskelligt.

      • Hej Betina – 50-60 gram løg pr. 500 gram kød burde være nok :-)

  22. Tina


    Super god opskrift, hvile tiden gør vist også en positiv forskel

    • Hej Tina – tak for rosen da – vil du ikke lige forklare det? :-)

  23. John


    Absolut en godkendt opskrift! 😀
    Jeg kan anbefale at stege i (hjemmelavet) ghee.
    Det tåler også højere temperatur.
    – Kæresten foretrækker “lysesort” stegeskorpe. ;-)

    • Tak John… det varmere sgu! Vil du dele din opskrift med os..? 😊

  24. Peter

    Begriber ikke hvad alt det mel og rasp (også en slags mel!) og lignende klisterjunk har at gøre i frikadeller…..?
    Stivelse nok får man hvis man tager 1 helt æg plus æggehvide fra 1 æg. Rør så farsen med fløde (h’uttemeier). Om man vil have revet løg i, er en smags sag. Efter min mening er det unødigt. Og upassende. Lad for himlens skyld være med at bruge maskinkraft til at røre farsen. Den bliver for “fin” og for tung.

    • Det var sådan mine forfædre lavede den Peter og som min gamle Mormor siger – “hvis det virkede dengang…” :-) Men der skal løg i – det er ikke til diskussion – ellers er det ikke frikadeller som vi laver dem – Helt enig med røremaskiner, det duer ikke… :-)

  25. Jeanne

    De blev rigtig gode 👍🏻 Havde dog ikke allehånde, men kom også noget persille, purløg og bacon i .. det gjorde dem ikke dårligere 👍🏻

    • Fedt Jeanne! Det kan også undværes og reelt er det jo også bare retninger vi kommer med – der er mange bud på hvordan frikadeller skal laves :-)

  26. Eksilsjællænderen


    Min kære oldemor lærte mig, at de skal steges i svinefedt så det bliver de. Det er sateme guf.

    • Lyder bestemt ikke dumt :-) Det må være næste projekt…

  27. Betina

    Jeg troede jeg havde fundet den perfekte frikadelle opskrift. Og valgte at gå all in (dumt) med 1 kg kød.
    Men der var ingen her hjemme der syntes de smagte godt. Og de manglede salt.
    Skal der ikke står hvornår alle ingredienserne skal i? Der står kun salt og løg…….

    • Hej Betina – 1000 gram kød passer til dobbelt op – punkt 2 siger alle skal røres i – du må prøve igen, adskillige har skrevet den virker – ved godt folk har forskellige smag, men jeg vil godt garantere dig, at det fungere. Der står også hvor mange gram salt i punkterne ovenover opskriften :-) Vil du ikke prøve igen og lade os høre? :-)

  28. Anja Leifs

    Nu står jeg og har indkøbt 3 kg kød og skal lave til en fest i morgen….men jeg har ikke noget alleånde. Kan man bruge andet, evt selv mikse det ??

    • Hej Anja – mja – jeg vil sige noget muskat, nelliker og kanel med klart overvægt af første – men det er lidt noget fusk vi er ude i :-) Til 3 kg ville køre op til 2 g muskat og sammenlagt ½ gram nelliker og kanel… Lad os høre hvordan det blev :-)

  29. Stine S.


    Jeg har fulgt opskriften men måske der alligevel er noget, der er gået galt. Mine frikadeller smager af medisterpølse! Har intet imod medisterpølse, men når nu man laver frikadeller, er det jo ikke så fedt…

  30. Aspirant01

    Rigtig fin opskrift. Syntes dog det er synd og et lidt misvisende ‘end-result’.

    Det virker for mig noget useriøst at man skriver: De må gerne se hjemmelavede ud og være uens – det er nærmest et krav.. Ved godt vi er mænd osv, men det ligner jo nærmest noget en uhumsk slagter mester nede fra aldi har lavet og hvis proportionerne er ulige så steger dunserne ved forskellige tider. Det er et big no no for en aspirant som mig.

    Hvad angår fremgangsmåden så kan man også rive løget fint istedet for at hakke/skære det med kniv. Ydermere kan man give dunserne lidt farve ved svag varme i ovnen skulle de være blege på siderne. Så ligner de ikke kogte frikadeller som (nogle af dem gør) på det sidste billede der fremgår af jeres opskrift.

    • Hejsa – tak for kommentaren – du kan jo sagtens veje dem hvis du vil have dem ens – men sådan gjorde vores ældre generation ikke – ej heller i ovnen, og det var egentlig udgangspunktet for opskriften – men super fint, at du har din egen vej – det er faktisk præcis hensigten med vores blog og opskrifter – godt tip med at rive løget! :-)

  31. Madfar

    Hej. Gode tips, -og opskriften minder til forveksling om min egen:-)
    Men jeg kan supplere med en 6. Fatal Fejl: Kødet må ikke være for magert, så bliver dellerne tørre! Minimum 10-12% fedt.
    Og, til Julefrokosten steger jeg i Røget Spæk. Samme mængde som smør. Skær spækken i små terninger og steg dem på panden (mens farsen hviler i køleskabet). Fedtegreverne røres i farsen.
    Det er moms!

  32. Frikadelle kongen


    Da min mormor døde for 5 år siden stod der i testamentet at jeg skulle arve opskriften på frikadeller.
    I opskriften var det kyllingekød istedet for svin og kalvekød.
    Desuden 2 fede hvidløg, lidt spidskommen og ellers er opskriften magen til den her.
    Det er de bedste frikadeller EVER.

    • Hej Kongen… gode tips, men synes ikke helt kylling duer her, så bliver det lidt noget andet, tror de skulle prøves med noget sommerkål til og måske lidt flere krydderier? Medmindre din Mormor roterer i graven hvis opskriften laves om 🙄

  33. Nok ikke Moms 😉 men Mums ikke? Hehe… og helt enig! De må ikke være magre så duer det slet ikke! Tak for kommentaren oh tippet!

    • Linda

      Nu skriver Ulrik 5 g salt, så jeg er forvirret. Skal der 5 g salt i pr 500 g kød eller 12 g som der står i opskriften 😱

      • Hej Linda – Ulrik skaber lidt forvirring her – det handler om hvorvidt der er tale om 500 gram hakket kød eller 500 gram fars – men kort svar – opskriften er rigtig 12 gram salt :-)

      • Kristine

        Nu bliver jeg forvirret, fordi der nu står i opskriften at der skal 5g salt i. Hvor meget salt skal der i?

      • Charlotte

        Nu er jeg forvirret. Der står nu 5 g salt begge steder. Er det en fejl eller?

  34. Ulrik


    Hej Gastromand.
    Allerførst vil jeg rose jer for nogle gode og velsmagende deller.:-)
    Men hvor der er roser er der som bekendt også ris.
    I jeres video som i har gjort jer nok så umage med begår i den første fejl ved tillavning af frikadellefars. I glemmer at røre salt i den hakkede kød som det første, som i ellers nævner i opskriften.
    En anden fejl er at i kalder det kød i køber hos slagteren for fars. I min verden hedder det hakket kød og først fars når det er blevet rørt med de ingredienser man tilsætter. Dette skaber også lidt forvirring omkring tilsætning af salt, for i nævner 5 g. salt pr. 500 g. fars men her menes jo egentlig 500 g. kød.

    Dette er måske nok lidt i peditesse afdelingen, men da artiklen jo netop drejer sig om IKKE at lave fejl syntes jeg at jeg var tvunget til at korrigere jer.:-)

    • Hej Ulrik,

      Filmen blev skudt før vi satte os ned og lavede vores bibel med vores Mormødre så det kan du ikke helt regne med. Det med kød og fars kan du vist have ret i – mener du at 500 gram kød fylder mere end 500 gram fars? Bare lige for jeg er med :-) tak for rosen og kritikken!

      • Ulrik

        Jeg mener det at farsen er tilsat æg, mel og mælk/vand så ja den må jo fylde mere.

      • Hej Ulrik – nu er jeg med! Jeg har rettet det til 500 gram hakket “kød” så kan det ikke misforstås :-) Tak for feedback!

  35. Jonas

    Dumt spørgsmål, men skal de 100 gram smør i kødet eller er det bare til panden? :-o

    • Niels Kubel

      Det skal paa panden min ven. Til at stege med. :)

  36. Niels Kubel

    Mange mange tak for denne opskrift. De smagte lige som de skulle. Ja jeg fik helt “tears in my eyes”

    Min familie kalder mig for Frika dunse mester nu.

    Tak tak! Jeg er saa glad.

    Mvh en utrolig glad mand!

    • Hej Niels… Hold da op for en kommentar! Tak – det glæder os virkelig at høre!

  37. Stonie


    Mht SOVSEN…
    Når jeg laver hakkedrenge, så laver jeg altid flødesovs til.
    De bløde løg tages af panden, drysses over bøfferne og stegesky fra bøfferne tilsættes sammen med 1 dl bouillon.
    Lad det koge op og tilsæt 1/4 PISKEFLØDE !
    Lad sovsen koge stille og roligt ind. Bøfferne med løg over holdes lune.

    NU TIL FRIKADELLE-SOVS-TRIXET. Overskuds(hakkedrenge)sovs fryses ned og bruge som grundsovs til frikadeller. Tilsæt evt. lidt mælk….. eller fløde.

    I dag tilsatte jeg lidt reven hakket peberrod til farsen…. bare for at prøve :)

    • Hej Stonie… Lyder godt da! Faktisk er det ikke dumt med grundsovs som så kan udbygges… Vi bruger samme trick til julen! Hvordan var det peberrod…?

      • Stonie


        Ser det først her lang tid efter !!!

        Peberrod giver en stærkt smag. Brug ikke for meget.
        Jeg har også ind i mellem brugt reven bladselleri. Det er dog besværligt at rive…. så ned i food processoren med dem næste gang. 1 stang selleri pr. 500g kød.
        Gulerødder, Rødbeder, Hakkede Mandler er også gode.
        Samt div. krydderier…. F.eks. Oregano, Timian, Karry og endda Chilli/Cayenne. “Tema Deller” :) dvs…. put ikke alle ovenstående ingredienser i på samme tid/een gang. Skift mellem “smagene”…

        MEN mine egne Mormor-deller (“Neutrale”) er min favorit.
        Jeg bruger i øvrigt 500g Hak Kalv/Flæsk OG 500g Hak Svinekød.
        Så er der deller til Frikadelle Sandwich, Rugbrødsmad med Delle og sennep, Pitabrød med “flækket Delle”….. og som en lille Hånddelle :)
        Bare sådan for at prøve lidt anderledes.

      • Stonie


        Kunne ikke rette i ovenstående…
        Prøv også at bruge deller (evt. gemme-deller genristet på pande) til spaghetti med tomatsovs (hjemmelavet ;))i stedet for rigtige kødboller.
        Anret spaghetti med deller ovenpå og hæld tomatsovsen over… evt. reven ost (hjemmerevet)
        IGEN foretrækker jeg at lave sovsen med fløde :)Men helt klart smag og behag, alle har jo deres helt egen opskrift på Tomatsovs i forskellige udgaver til forskellige retter.

      • Stonie


        HUSKAT:
        Kogevandet fra Hvidkålen (Frikadeller med Stuvet Hvidkål) kan gemmes til dagen efter (2-4 dage) og bruges som væske i en opbagt brun sovs.

      • Stonie

        Uhhh ja…… Andesovs til Dellerene. Evt “udvandet” lidt med fløde til opkogning ;)

    • Stonie


      Jeg bygger videre her ^^
      Mht stegning af Deller….
      Brug enormt meget smør :)
      Tip: (“Bacon Tema”)
      Steger du Bacon, og ved at du skal lave Deller een af de nærmeste dage, så gem et par spiseskefulde baconstegefedt og smid det på panden som start, varm (kraftigt op)og tilsæt derefter smør som bruser op…. skru lidt ned (2/3 power!)
      Smid så Dellerne på og steg ved 2/3 power (varme)…

      • Tak for alle dine kommentarene Stonie – det er rart at se én med så meget iver som dig!

      • Stonie


        SPOT ON…..
        Jeg ER totalt FRIKADELLE FREAK.
        Jeg ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆLSKER DELLER.
        Og har lavet mange 100. Jeg deler gerne mine erfaringer med “Nybegyndere”. ALLE skal kunne lave en ordentlig DELLE :) :) :)
        Og det er slet ikke svært…..
        Dem der slår emnet op skal kunne regne med af få hjælp. OG inspiration.
        UDRYD FRIKADELLE FORSKRÆKKELSEN….. hehehe. Det er pisse simpelt at lave Deller……. og lege videre. Deller er SÅ taknemmelige… Deller er et GRUNDELEMENT du kan bygge mange retter på ^^
        OG….. Jeg bliver så glad HVER gang jeg laver deller….. En simpel Deller ophøjet til KUNST….. OG man kan smage det, hvis man hygger om de små afhængighedsskabende sataner :)

  38. Bella Jinx Jensen


    hold da op det er ikke mormor frikadeller det her

    • Så må du hellere lære os hvordan de så skal være? :-)

  39. Dennis

    Hej med jer.

    Jeg synes det virker mærkeligt hvis jeg er den første der opdager denne “fejl”, men kan det virkelig passe at I mener at der skal 5 g salt per 500 g kød? Hvis man sammenholder med andre opskrifter derude, giver det væsentligt bedre mening hvis det I mener er, 5 g salt per 100 g kød, og dermed 25 g salt til den opskrift i giver her.

    5 g salt per 500 g, det er jo nærmest mindre end jeg bruger i brød.

    Vh Dennis

    • Hej Dennis – I følge familien så skulle det passe, nogle vil måske have dem mere saltede hvilket er helt fair – men jeg tror 25 gram bliver for meget – men for din skyld så laver jeg dem lige igen og ser om den kan trække 10 gram salt – hvordan lyder det?

      • Stonie


        Jeg har læst mig til 12g Salt til 500g kød !
        Og så må farsen kun stå i en 1/2 mens den emulgere…(kun salt og kød)
        Derefter tilsættes resten og røres. Skal derefter stå igen 1 times tid, og røres let, før stegning.

      • Stonie


        12g er for meget.
        Næste gang bruger jeg ca 6-8g/500g Kød

  40. Annette


    Hej!
    Kan man bare gange op hvis man skal lave en større portion?
    Skal lave af 2 kg. hk. kød.

    • Det kan du sagtens Annette! Jeg har lige justeret saltningen lidt – det skal du være opmærksom på – du kan også lave en lille “prøve-delle” inden du laver hele molevitten for at være sikker – god påske!

  41. Martin

    Det ser ud til at være en rigtig god opskrift – den bliver afprøvet senere i dag. Et lille spørgsmål: Det undrer mig lidt, at det hele er angivet så præcist (og tak for dét!), undtagen peber, hvor mængden er “masser”. Hvor meget er masser af peber? :) Hvis man alligevel står og vejer 12 g salt af, så kan man lige så godt afveje pebret også. Jeg har en idé om mængden af peber, men det kunne være prikken over i’et, lige at få det helt på plads – så bliver de også ens hver gang.

    • Hej Martin – jamen det er jo præcis derfor vi laver det vi laver, det er nemlig for den slags kommentarer – det er super godt og egentlig ikke noget jeg havde tænkt over… Jeg skal lave dem igen så tester jeg, jeg vil nok sige samme mængde, men det er skudt i tågen og så er jeg også vildt med peber – skal du selv igang vil du så ikke komme med et bud også?

  42. Anders Keis Hansen


    Tusind tak for en kongeopskrift, efter flere års søgen, har min datter nu officielt udnævnt mig til familiens frikadelle mester med denne opskrift, som udkonkurrerer både mor, farmor & mormor ! All hail the Gastromand :)

    Mvh en taknemmelig far !

    P.S De smager tæskegodt !

    • Verdensklasse Anders – vi takker for roserne og siger tillykke med din nye titel!

  43. Le chef

    Frikadeller skal steges i svinefedt – det er slet ikke til diskussion :D

    • Jo Chef – det gjorde Mormor altså ikke :-) Så diskutteres kan det altid – jeg ville nok køre noget halv-halv – men ikke ren svinefedt…

    • Stonie


      KORREKT :)
      Hvilket man sikkert altid havde i gamle dage….
      Er du tvunget til at bruge Smør, så kan du jo nappe lidt af din Baconstegefedt du altid har i køleren…..
      Baconfedt må ALDRIG smides ud (før det er blevet for gammelt)
      :)

  44. JR

    Jeg forstår ikke hvordan du kan få en lind fars med al den væske?
    Eller er der en fejl i opskriften mht mel mængden. Min blev meget flydende.
    Til gengæld er saltningen noget nær perfekt.

    • Super godt JR – hmm, altså de skal jo ikke være for tætte, så bliver det ikke godt – min fars er ikke flydende, men du må regulere lidt på væsken så eller tilsætte lidt af det tørre… Lad mig endelig høre hvad du ender op med?

    • Stonie


      Har man ramt det kedelige problem med af Farsen er blevet Flydende, og derfor løber ud på panden !!! så tilsæt noget mere Rasp/evt en skive Franskbrød uden skorpe. Aldrig MEL…… nonononono………Mel og væske = klister…..
      Husk derefter for fremtiden, at tilsætte mælk til sidst, og i flere omgange.

  45. Peter Gregersen

    Hyttemagerens skånekost:

    Fars er bedst, når mor har rørt den!
    Den skal være håndrørt, og så skal den stå i 30 minutter.
    Glem ikke en lille prøvebolle

  46. Nina

    Jeg har brugt opskriften i længere tid med et perfekt resultat. Men jeg har lagt mærke til at saltmængden i ospskriften er ændret fra 5 til 12 gram salt pr. 500 gr. for nyligt. Da jeg forsøgte med 12 gram blev frikadellerne alt for salte. Meget synd efter min mening i en ellers perfekt opskrift. Så jeg er gået tilbage til 5 gr. pr. 500 gr. kød. Hermed en opfordring til at rette det tilbage til denne mængde i opskriften 😊
    Jeg bruger flagesalt t.o.

    • Hej Nina – ved ikke om flagesalt er stærkere – for 5 gram er nok lidt for lidt – nu har jeg testet – vi kan justere ned til 10 – men jeg tror det er mængden – ellers så skal du som flere skriver ud i at lave en lille “prøve-delle” :-)

  47. Emil


    Hejsa, vil give Nina ret her. Lækker opskrift, men med 12 gram salt blev de også for salte til min smag.
    Men det hænger muligvis også sammen med at lykkedes mig at misforstå punkt 1.
    “Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min”
    Jeg læste det som om hele farsen minus løg skulle laves først, og så var det kun løg der skulle tilføjes efter 30 min. Så salten har fået lov at virke noget længere tid på den måde. Jeg tror dog jeg prøver med 5 gram salt næste gang.

    • Hej Emil – det hele skal samles så trækker det smag – synes en “prøve-delle” er vejen frem :-) Det er meget forskellige hvor meget salt folk kan lide – lad mig høre hvor mange gram du endte på…

  48. Stonie


    Frikadellesovs ?
    Frikadellepanden kan IKKE koges af til sovs. Den er “Brændt” !!!
    Deller og Stuvede Hvidkål —> Hvidkåls kogevand til overs gemmes til dagen efter og bruges som væske til opbagt sovs. Som jo helt naturligt skal indeholde fløde :)

  49. Jason


    Kan man bruge samme opskrift til boller i karry?

  50. Jacques C

    Er det revet eller hakket løg, der står én ting under tilberedning og en anden ved billedet?

    Dunsetid i morgen og ville prøve jeres.

    • Hej Jacques – synes du skal rive dem :-) Fedt! God fornøjelse…

  51. Noah

    Den ser sgu fin ud den opskrift, den må afprøves! Personligt kører jeg et væsentligt mere afslappet forhold til mine dunser. Jeg fyrer 500g svin og kalv i en margretheskål, så fjerner jeg en 1/4 af kødet og hælder mel ned i den kvarte cirkel jeg nu har udhulet mig. Derefter fyrer jeg et æg eller to i, for det meste kun et enkelt. Så tilføjer jeg et finhakket løg, (kan evt. karameliseres inden hvis man gider, det smager pænt godt) salz und pfeffer på gefühl, og så skal der filendansme bare æltes igennem, imens man graduelt fyrer skvatter af mælk i. Sådan fortsætter man til farsen er dejlig lind og så skal de fyres i det hede smørocean. Der skal naturligvis laves en tester, så man er sikker på de er saltet nok. Denne ualmindeligt upræcise og fornemmelsesstærke opskrift er et produkt af min gamle vedstjyske bedstes dovenskab, men for pokker om de ikke smager af barndom og salighed. Så skal der bare en ordentlig klat toffelmos, rødbeder og noget brun sovs der så fint klænger fast til hele baduljen.

    Nåå ja… jeg har egentlig også et spørgsmål. Hvorfor lader i farsen stå og hvile inden i fyrer dem på panden?

    • Lyder til du næsten er Mester Noah :) God stil med lidt gefühl – de skal trække for at smagen sætter sig – men hvis du er presset så bare afsted med dem!

  52. Torben


    De værste deller vi nogensinde har(næsten) spist. 12 g salt er 3 gange for meget, de var totalt uspiselige. Prøvede med den mængde salt jeg plejer at bruge, stadig uspiselige men denne gang pga allehånde smagen. Er du 100% sikker på at du bruger 12 g salt til 500g fars ?

    • Hej Torben – Yes – du kan også se kommentarene ovenfor vidner om, at den er god nok – tror du ikke din vægt er utu eller at du har målt forkert? Måske kan du ikke lide allehånde? Det er kun ½ tsk – så det er altså ikke ret meget… Men det er jeg da ked af – du må tilbage til din gamle opskrift så :-)

  53. Torben


    Selv hvis det ikke var for saltet, så smager de jo af bilka frikadeller, nu ved jeg hvor de har deres opskrift fra.
    Jeg lavede frikadeller her til middag(4 timer siden) og kom mindre end et knivspids allehåde i, føj da siger jeg bare magen til “industrielle seriefremstillet robot agtige ” kan hvis kun fås i supermarkedernes vakum afdeling. Nej vægten er god nok, den kan veje 1/100 g

  54. Christian W


    12 gram salt er for meget – og jeg plejer ellers aldrig at synes noget er for sat – prøver med 8 gram næste gang.

    • Henrik H


      Husk at salt er ikke bare salt – men at der mange forskellige typer salt…!
      Så måske den salt du benytter, bare er lidt mere koncentreret end andre salte?

  55. Adam

    Jet vil også sige at mængede af krydderier er alt for dominerende – de smager af medisterpølse…

    Ellers fin konsistens osv…

  56. Maria

    De er mega gode – har allerede lavet dem flere gange:-). Men rigtigt – 12 g salt er for meget. Kan se der nu er lavet om til 5 g., men det er for lidt😅. 8-10 g. 👍👍👍..

  57. Jette


    De trænger rigtig meget til 4 spsk. mel og mere salt – og steges i halvt smør – halvt olie. Så fungerer de :-)

    • Lyder godt Jette – eller måske bare ren smør :-)

  58. Hr. Ebbesen


    Flere spørger til sovs. Her hos mig regerer “Bruno”. Jeg har en fast grundsovs som kører elevator fra fryser til komfur. Den er engang lavet med fond fra en steg. Jeg tilfører løbende fond, fløde, krydderier mm. når jeg genopvarmer den. Den lever i bedste velgående. Den skal selvfølgelig koge igennem når den skal bruges, og derefter køles og fryses hurtigt. Der er igennem tiden tilsat kylling, and, okse og svinefond. Tilsmagning foregår løbende. Det er en fremragende sovs til både deller, bøfsandwich og meget andet.

  59. Jane Hansen

    Hej
    Det er de ringeste frikadeller jeg nogen sinde har lavet, har fulgt opskriften til punkt og prikke og har lavet dobbelt potion, de smager ikke af en dyt.

    • Hej Jane.

      Det er vi kede af at høre. Men med 127 positive kommentarer måtte det komme på et tidspukt. Smag og behag er som bekendt forskellig.

Smid en kommentar