Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller

Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!
Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.
Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.
Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:
- Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
- Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
- Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram fars – ikke mere og ikke mindre!
- Du rører farsen for voldsomt sammen, hvilket resulterer i bastante frikadeller. Rør istedet alle ingredienserne hurtigt sammen med en grydeske
- Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 30 min. på køl for at være sikker.
Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:

Ingredienser
- 500 gram hakke svine og kalvefars - det er vigtigt det ikke er ren svinefars! Giver 10 store deller!
- 5 gram salt
- 2 økologiske æg
- 1,5 dl sødmælk
- 1 stort løg
- 0,5 dl danskvand
- 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
- 1 spsk. hvedemel
- 0,5 tsk. friskrevet muskat
- 0,5 tsk. allehånde
- Masser af friskkværnet peber
- Min. 100 gram smør
Sådan gør du
- Riv løget på et rivehjern
- Rør alle ingredienserne hurtigt sammen med en grydeske
- Lad farsen hvile 30 min i køleskab
- Frem med en stor pande, på blusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
- Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side
Video
Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…
Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!
Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?
Stik os en kommentar-
Dårligste delle opskrift jeg har prøvet.
-
KONGE OPSKRIFT!
Når fatter her laver deller kører jeg Gastromands opskrift*4!!! Fordi den holder.
Til kritikerne tilbyder jeg disse råd!
1) Få nu den fars ordentligt sammen -selv bruger jeg lappen, for så kan jeg mærke om der er klumper af kød ind imellem de løsere dele.
2) Farsen skal hvile temmeligt længe for at mel og rasp svulmer ordentligt op
3) Der kan ikke komme for meget smør på panden under stegning.
4) Sørg for at lave en “prøve” stegning af en enkelt delle først -er du ikke tilfreds med konsistens og smag, så er det med at justere op, lade farsen hvile lidt igen og så stege videre.
5) Øvelse gør mester…sådan bliver du “Delle mester” :)
Steg løs!! -
Måske nok verdens dårligste opskrift. Føj for en gang klatkager med en overdøvende smag af muskat. 1,5kg fars med fra slagteren, 6 gårdæg og alverdens andre lækkerier. Direkte I skraldespanden. Øv. Det blev til en pakke klenex til øjnene og en mafialagkage istedet.
-
Allehånde-hmm er det en julekage, nä salt og pepper, evt en sjat soya og havregryn i stedet för rasp
Mel bara om de er for løse. Og så skal de jo steges ordentligt med jævn brun skorpe men ikke brændte s føli -
Åh, det er altså bare så vigtigt at røre kødet rigtig, rigtig godt sammen med salt inden man tilsætter videre ingredienser.
Jeres smuldrer fordi I ikke vil røre for meget i farsen.
Men en god gennemtæskning sikrer altså at væsken bedre kan inkorporeres og man får rigtig saftige deller🐷 -
Alt for meget mælk / vand, desværre. Smager fint men farsen er for våd.
-
0 stjerner. Det var seriøst den dårligste frikadellesmag ever. En rigtig dårlig ide at putte muskatnød og allehånde i. Konsistensen var heller ikke god og de blev derfor svære at lave.
-
Flotte sprøde deller med en dejlig smag! Lavet med øko fars og lidt ekstra rasp og løg -
Jeg skal ikke kunne sige hvordan dine frikadeller smager, men de smager sikkert godt. Kønne er de dog ikke at se på pga de “smuldrer” under stegningen. Dette skyldes for meget tilsat protein som udskiller, her i form af æg og sødmælk.
-
De ser noget forfejlede ud. Jeg synes at mine frikadeller ser noget mere hele ud og har en meget mere fin og lige stegeskorpe end disse. Hvis de var stegt bedre, så havde de muligvis set noget bedre ud. Jeg har forsøgt mig med allehånde, men kan nu bedre lide dem uden. Danskvand i frikadellerne er et trick min bedstefar også bruger. Det gør dem lige en tand mere lækre. -
Super god opskrift. Bruger den hver gang! Dropper allehånde og muskat, men smider mere peber i. Smider en skulle mere rasp i og lader dem hvile godt. Frikadellerne er vildt lækre, smagfulde og især saftige. Min datter elsker dem! -
Jeg synes at de kræver en del mere salt,ca 10 gr om ikke 20 gr. Men ellers udemærket
-
Ja lorteopskrift smager af intet
-
Det er vores faste og bedst frikadelleopskrift her i huset. Vær dog opmærksom på, at væden i farsen kræver 2-3 skefulde mel/rasp mere end opskriften angiver. -
Frikadellerne ser forfærdelige, halvfærdige og amatøragtige ud i kanterne rent visuelt etc. Dem kan man ikke være bekendt at servere for folk, der elsker frikadeller.-
Har du i grunden smagt dem
-
Kommentarer