Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2018

Scroll to top

Top

15 kommentarer

Mormormad: Frikadeller og kål

Familiefaren

Det er hverken stor gastronomi eller typisk hverdagsmad, til gengæld er det sæsontypisk og fyldt med masser af smag!

Nå, som nogle måske har set på vores forum, har jeg spurgt ind til hvilke retter der går sig bedst når man er så heldig at få foræret 1½ kg hakket vildtkød. Der kom nogle gode forslag ind og faktisk blev det til hele tre retter, hvor den ene præsenteres i dag.

Nogle gange må det gerne være helt enkelt…

Kåldolmere eller hvidkålsrouletter må siges at være en rigtig manderet. Nu er jeg heldigvis velsignet af, at min kone ikke er kræsen og gerne tager del i de maskuline retter, men det er dyb forståelse for, hvis vores kvindelige besøgende ikke kaster sig frådende over denne! Men mænd, I kommer bare i gang lige så snart snestormen rammer, smager denne ret dobbelt så godt og det er jo lige sæson for kål (i øvrigt en meget overset spise hvis du spørger mig). Dog skal man ikke glemme, at sommerkålen, fx et lækkert dansk spidskål, som er brugt nedenstående også sagtens kan gå an!

Når der er sommer, ja så serverer man jo mad ude!

Frikadeller

Klar til servering…

Pris ca. 50 kr.  (4 personer)

5.0 from 2 reviews
Frikadeller med stuvet hvidkål
Forfatter: 
Kategori: hovedret
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Deller
  • 500 g hakket svinefars eller kalv & flæsk
  • 1 stort fint hakket løg
  • 1 æg
  • 0,5 dl. sødmælk
  • 0,5 dl. mel
  • 0,5 dl. havregryn
  • 1 Knivspids cayennepeber
  • 1 Knivspids chili
  • 1 tsk. Salt
  • Rigeligt friskkværnet peber
  • Evt. 1 knivspids allehånde
  • Smør til stegning
Kål
  • Et lille hvidkål
  • 4 spsk. smør
  • 4 spsk. mel
  • 8 dl. sødmælk
  • 2 dl. vand fra kålene
  • Rigelige mængder friskrevet muskatnød
  • 1 tsk. Salt
  • Peber
Tilberedning
Frikadeller
  1. Rør alle ingredienser sammen en til en fars. Lad den trække i køleskabet 15-30 min.
  2. Find en pande og smelt smørret op på middelsvag varme.
  3. Form deller i den ønskede størrelse og steg dem langsomt brune og sprøde. Et tip er at lægge dellerne med uret rundt, startende fra kl. 12 - så er der styr på hvilke der har fået længst:)
  4. Mens dellerne steger over den sagte ild er det tid til hvidkål.
Kål
  1. Snit hvidkål på langs. Lav ikke ”klodser” af det, men lav halvlange tynde stykker.
  2. Blancher kålet i ca. 8 minutter. Gem 2 dl. af vandet.
  3. Brun smørret ved høj varme i en gryde. Tilsæt så mel og rør det sammen. Når melet er kommet på skal det ikke svitse længe.
  4. Tilsæt så sødmælk lidt efter lidt hvor du kontant rører i gryden. Til sidst tilsættes vandet fra kålene.
  5. Dæmp varmen, tilsæt muskat, salt og peber (den skal have en del) og rør jævnligt i gryden i ca. 15 min.
  6. Nu tilsættes kålene. Rør det sammen og lad det simre i yderligere 5 min.
  7. Smag på kålene – hvordan er konsistensen? De skal være al dente.
Noter og anretning
En klat kål og et par deller – så kører det for dig! Kålene kan fint varieres med spidskål eller lignende – måske kan savojkål også bruges, der vil jeg spørge de kære læsere til råds, for jeg ved det faktisk ikke helt. Men alt i alt endnu en herlig vinterret.

Velbekomme.

Kommentarer

  1. MatiasP

    Uhhmmmmm…. Det ser lækkert ud og er jo en dejlig oldschool ret.. Tror lige i gav mig en ide til aftensmaden!

    Tak Far.. :)

    • Selv tak – hos os er det en sikker vinder! Spidskål kan jo også godt bruges…

  2. Det smager så englende synger… jeg bruger dog langt mere af kålkogevandet end de 2 dl og springer muskaten over.

    • Hej Mette,

      Det er jeg faktisk glad for du fortæller, jeg var selv lidt i tvivl om hvor meget man kan/bør/skal bruge? Hvor meget vil du mene, at man bruge?

      • Mette

        Bedre sent end aldrig er det ikke sådan man siger :-)

        Jeg har lært, at lave stuvet hvidkål af min mor og hun bruger kun mælk/fløde til at tage det “gennemsigtige” af sovsen. Det vil sige sovsen bages op på ren kålvand og tilsættes så et skvæt mælk/fløde – et skvæt er vel 1-1½ dl.

        Er det sæson foretrækker jeg at bruge spidskålen. Den er lidt finere og mildere i smagen.

        • Hej Mette,

          Det er aldrig for sent da :-) Jeg bruger også lidt af vandet, men ikke så meget, synes det kan komme til at blive lidt for “kål-agtigt”, og så skal der jo også helst lidt sødmælk til når vi snakker Gastromand! Spidskål er absolut et hit!

  3. Martin

    Er det bare mig eller mangler der ikke nogle mål på frikadellerne???

  4. Jo det gjorde der faktisk – den er opdateret nu – godt spottet!

  5. Anne-Pia

    Hej Familiefaren

    Super god opskrift på dine frikadeller, og dejligt at se andre også tilsætter allehånde for det der ikke mange der gør ;-)

    Vedrødende dit ? til os læsere, da kan jeg varmt anbefale at anvende spidskål eller savojkål istedet for hvidkål det smager utrolig godt.

    Jeg bruger dem selv, og tilbereder dem på samme måde som når det er hvidkål.

    Fortsat dejlig dag

  6. MUMS de ser gode ud! Kan godt være, at det er en opskrift der første gang blev delt for noget tid siden, men den skal godt nok prøves!

    • Hej Kristian, tak for rosen, frikadeller kan man jo altid lave ligemeget hvilken tid på året det er og ligemeget hvor gammel opskriften er :-) selv sidder jeg i skrivende stund på Rhodos med familien og får lyst til at lave opskriften igen…

  7. Jan Bøilerehauge

    Hej
    Hvorfor blanchere du hvidkålen i 8 minuter, grøntsager blancheres under 2 minutter. Er der en speciel grund til dette ved hvidkål ?
    Mvh Jan

    • Hej Jan – 2 minutter bliver for lidt til kålen – i hvert fald dengang jeg lavede det i sin tid – 5 min er måske nok, men hvis bladene er tykke og store og temperaturen måske ikke er helt korrekt så man med et træls resultat…

  8. Susanne Hagedorn

    Man skal kun smelte smørret til stuvning…ikke brune det.

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: