Gastromand.dk | 24. September 2018

Scroll to top

Top

32 kommentarer

Krebinetter eller Karbonader?

Krebinetter eller Karbonader?
Familiefaren

Nogle af de diskussioner som virkelig er morsomme,¬†er omkring opfattelsen¬†af vores spisevaner, retter og m√•der vi tilbereder¬†dem¬†p√•. Eksempelvis¬†“The-Birkes” og “K√łbenhavnere”,¬†eller hvordan en b√łfsandwich i virkeligheden skal laves – skal sovsen p√• toppen eller ej? Til sidst har vi krebinetter vs. karbonader!¬†

Den sidste vil vi koncentrere os om her,¬†og nej vi har faktisk ikke svaret p√• den hellige gral men vi syntes det kunne v√¶re sjovt at h√łre jeres meninger og holdninger til det. S√• vi kommer med nogle bud p√• forskellene og s√• lader vi ellers jer vurdere resten!¬†

Der dobbeltpaneres…

Hvis det er for ens – s√• undlad udstikker s√¶ttet…

4.9 from 7 reviews
Forfatter: 
 
Ingredienser
Karbonader
  • 500 g √łkologisk hakket svinefars (ikke noget med kompromis her)
  • 10 g salt
  • Rigelige m√¶ngder friskkv√¶rnet peber
  • Olie/sm√łr til stegning
  • Panering: 1 √¶g og masser af hvedemel/rasp
Gr√łn√¶rter og guler√łdder
  • 5 store √łkologiske guler√łdder
  • 300 gram frosne ekstra fine √¶rter
  • 50 gram sm√łr
  • 3 spsk mel
  • ¬Ĺ liter s√łdm√¶lk
  • Salt/peber
  • Evt. persille
Tilberedning
Karbonader
  1. Bland eller ingredienser sammen og r√łr det til en lind fars
  2. Smid et p√• k√łl i 20-30 minutter
  3. Form 4 store karbonader eller 6 mellemstore og ret dem p√¶nt til, hvis du har en anretterring i passende st√łrrelse, s√• kan den hj√¶lpe dig lidt p√• vej, bare lad v√¶re med at r√łbe det!
  4. R√łr √¶gget sammen og h√¶l det p√• en tallerken.
  5. Tag en tallerken mere og hæld melet og rasp ud og bland det sammen.
  6. Dyb dem nu i √¶g og mel efterf√łlgende, da du har smidt √¶g i farsen s√• burde det ikke v√¶re noget problem at f√• melet til at h√¶nge fast.
  7. Start med at varme en pande godt op, til middelst√¶rk varme, alts√• 6-7 p√• dit komfur, hvis det alts√• passer. S√• f√•r de en fin stegeskorpe, efter nogle minutter s√• vende dem og efterf√łlgende skruer du ned til middelsvag varm 4-5 og steger dem f√¶rdig.
  8. Det tager lidt tid, ca. 20 minutter, så vær tålmodig.
Gr√łn√¶rter og guler√łdder
  1. Skr√¶l guler√łdderne og sk√¶r dem s√• p√¶nt ud som muligt.
  2. Kog dem i let saltet vand til de er n√¶sten m√łre.
  3. Lav en opbagning af mel og sm√łr.
  4. Tils√¶t s√łdm√¶lk salt og peber.
  5. Tils√¶t guler√łdderne og lad det koge f√¶rdigt.
  6. Inden servering - alts√• et par minutter f√łr tils√¶ttes √¶rter.

 

Beskrivelse er ikke n√łdvendig her…

Gr√łntsager til vores gr√łn√¶rter…

Vi undlader at begynde at tale om hvorvidt det hedder “stuvede √¶rter” eller “gr√łn√¶rter”,¬†for s√• bliver vi vist aldrig f√¶rdige – men det lader til,¬†at begge dele er rimelig ens – opbagt sovs p√• m√¶lk med √¶rter og guler√łdder.¬†

Selv om Price har sagt det 100 gange s√• skidt – riiiiigeligt sm√łr!

Karbonader…?

Velbekomme…

Et styr god vinterret…

Her kommer vores bud, som er op til diskussion: 

En karbonade skal dobbeltpaneres! 

Krebinetter er mere ovale frem for helt runde! 

Det hedder Karbonader i Jylland og Krebinetter på Sjælland! 

Krebinetter er en decideret fars – alts√• med √¶g, mel eller br√łd som r√łres sammen!¬†

Krebinetter har blandet svine-¬†og kalvek√łd – Karbonader har rent svinek√łd!¬†

S√• kommer sp√łrgsm√•let s√•? Hvad pokker har vi lavet i denne opskrift?‚ÄĮOg hvad mener I er det korrekt svar?¬†

Kommentarer

  1. Jette Sauerberg

    Jeg har altid l√¶rt – som indf√łdt fynbo (krebinetternes hjemland) – at krebinetter er hakket kalv og fl√¶sk, som paneres og steges. Karbonader er hakket kalv og fl√¶sk, som IKKE paneres, men bare steges p√• panden. Facon og st√łrrelse er ellers ens.
    Begge de smager fremragende, og mit barnebarn bestiller altid krebinetter, når hun skal spise hos os.
    Hilsen Jette

    • Hej Jette – men hvis de ikke paneres er det s√• ikke en frikadelle? :-)

  2. Lykke Klaris

    Krebinetter laves af en r√łrt fars, mens karbonader laves af ren hakkek√łd – begge dele formes til “b√łffer” og paneres. Det vil et hurtigt kig i kokkebogen ogs√• kunne fort√¶lle jer :)

    I mit barndomshjem, i det m√łrke midtjylland, har vi altid f√•et karbonader med gr√łn√¶rter.

    • Hej Lykke – selv om kogebogen har en mening, er det langt fra det som den almene befolkning er enig i – men jeg tror du/den har ret i, at karbonader er rent k√łd – men nogen vil s√• sige, at det SKAL v√¶re halv fl√¶sk/kalv…S√• kommer n√¶ste sp√łrgsm√•l s√• om “gr√łn√¶rter” og “stuvede √¶rter” er det samme? :-)

  3. Nikolaj

    Karbonader her.. Opvokset lige nord for den klistret kanal ved Aalborg..

    Men ligegyldigt hvad de hedder, n√•r de bliver serveret for mig, s√• kan jeg ikke lade v√¶re med at sidde og t√¶nke: “Du kunne v√¶re blevet et l√¶kker saftig frikadelle.. Suk”..

    • Nikolaj

      Og man kan da ihvertfald konstatere, at jeg ikke er fra Skive, n√•r jeg magter at skrive “et” istedet for overdreven brug af “en” ;o)

      • Haha – Det m√• n√¶sten v√¶re Limfjorden hvor jeg ogs√• kommer fra – dog fra N√łrresundby hvor jeg er opvokset – min far lavede karbonader, desv√¶rre d√łde han for mange √•r siden, ellers havde jeg spurgt ham hvordan han mente de skulle laves!

        • Nikolaj

          Vester Hassing ;o)

  4. Karbonade: Rent k√łd, rund, meunierestegt.
    Krebinet: R√łrt fars, oval, paneret i √¶g og rasp.
    End of discussion. ūüėė

  5. Marianne Holst

    Her I Sydvestjylland får vi karbonader af kalv og flæsk som er paneret.

    • Samme som i Nordjylland vil jeg sige Marianne :-) hvad f√•r I til?

  6. Signe Op.

    Alts√•, her f√•r vi udelukkende karbonader (eller karboLader, som mine unger kaldte det som sm√•). Lavet af hakket skinkefars, paneret (√©n gang) og med en ordentlig, god stegeskorpe! Mmmm…. Og det var midt-/Vestjylland ;-)

    • Hej Signe – lyder fremragende og m√•ske stegt i margarine :-) Hvad spiser I s√• til?

  7. Jens

    Sjovt som opskrifter kan ændre sig på 5 år ;)

    /karbonader/

    • Vi skulle da gerne have udviklet os p√• 5 √•r Jens :-)

  8. Jeanette

    Karbonader er med panering.
    Krebinetter er uden panering, derfor f√•r vi altid kun krebinetter, da de er meget sunder. Uden alt det hvide mel og fettelse, om det er sm√łr eller margarine.
    Og det er ikke frikadeller for det er ikke en r√łrt fars.
    S√•dan var det i mit barndoms hjem, ogs√• hos mine bedstefor√¶ldre og s√•dan pr√łver jeg at give det vidrer til mine b√łrn og b√łrneb√łrn.
    det var en super diskution du fik sat i gang. Det viser at vi selv i et lille land som Danmark er inddelt i forskellige mad sektioner, og efterh√•nden som vi flytter fra en del af landet til en anden, tager vi vores ‚Äúrigtige‚ÄĚ madopskrifter med. Vi mener at vores opskrift er den endegyldige. Men jeg mener at, vi skal lave den mad vi kan lide. om det s√• hedder karbonader eller krebinetter er vel ikke s√• vigtigt.
    Mvh jeanette

  9. Anette Jensen

    Hej!

    Jeg er fra det n√¶sten nordligste Jylland, og vi f√•r karbonader (med panering) af fl√¶skefars. Dertil f√•r vi kogte kartofler, stuvet (er blevet “vokset op” med de verse stuvninger! S√•, det kalder jeg det!) gr√łntsager og m√•ske asparges i den opbagte hvide sovs.

    Og sådanne får vi det i min hjemby! ;-)

    • Anette Jensen

      Hov! Glemte liiiige at tilf√łje; Vores karbonader er vendt i √¶g og rasp (ńįKKE mel!). OG “stuvet gr√łntsager” er selvf√łlgelig gr√łnt√¶rter! BUM! ;-)

      Velbekomme! :-D

      • Anette Jensen

        Karbonaderne er selvf√łlgelig fine runde (og ńįKKE “√¶gge-ovale”). ńįkke som m√•lt efter en passer, selvf√łlgelig! ;-)

        Det er MEGET land tid siden, jeg f√•et “krebinette”, f√łr. Det n√¶gter resten af familien at s√¶tte t√¶nderne i! :-( He-he! :-P Er selv en fattig “stud”, s√• bor stadig hjemme. :-/

        Slut herfra! He-He. :-P

  10. Hvad siger I til, at Gastromand udgiver “svaret p√• alle b√łnner” hvor sandheden kommer frem? :-)

  11. Benny Hansen

    P√• Fyn er det krebinetter n√•r, det er kalv og fl√¶sk der bruges til krebinetterne, de skal dobbeltpaneres og stege i MASSER af sm√łr, som “skovles” over dem under stegningen, s√• f√•r de en god og gylden sk√•rpe( eller hvad det nu hedder) dumme stavekontrol , dertil f√•r vi altid stuvet gr√łn√¶rter og guler√łdder og en god sm√łrstegt kartoffel til. Det er mums
    Hilsen Benny

    • Det lyder som en perfekt ret lige nu Benny! Tak for kommentaren! Det ville nok hedde karbonader hos mig :-)

    • Jytte Lockenwitz

      Hej Benny

      Du er bare super-dupper. Hvis jeg engang kommer til Fyn, vil jeg gl√¶de mig meget til at spise sammen med dig, og du selvf√łlgelig serverer din udgave af krebinetter.
      Jeg giver dig 5 stjerner og et lille k√łdben til din hund.
      Hilsen Jytte

  12. Preben Normann

    Som barn af restaut√łrer, far kok og mor sm√łrrebr√łdsjomfru, l√¶rte jeg at n√•r vi fik krebinetter var de panerede, mens karbonader kun var vendt i mel. S√• i min opfattelse er ordet krebinetter forbundet med noget crispy, nemlig den spr√łde panering.

    • Jeg kommer fra Lolland og der er definitationen p√• karbonader og krebinetter som f√łlger: at n√•r vi fik krebinetter var de panerede, mens karbonader kun var vendt i mel. S√• i min opfattelse er ordet krebinetter forbundet med noget crispy, nemlig den spr√łde panering.

      • Lyder helt korrekt i min bog da – jeg m√• vist hellere lave begge dele snart ūüėč du skal vel spise dem i dag ikke?

  13. Anne K.

    I min barndom i Midtjylland fik vi altid karbonader af hakket kalv/fl√¶sk, vendt i 1 omgang √¶g og rasp, stegt i rigeligt med sm√łr og gr√łn√¶rter og guler√łdder til. Mine k√łbenhavnske b√łrns favoritspise, og de kalder dem karbonader.

  14. Moegpigen

    Fra en barndom i Nordvestsjælland:
    Krebinetter er det, jyder kalder karbonader. Same same. En gang hakket paneret i æg og rasp.

    Fra et voksenliv i Kbh:
    Krebinetter er det, jyder kalder karbonader. Same same. En gang hakket paneret i æg og rasp.

    • L√¶rke

      Jeg er vild med dig! Vi (min kæreste og jeg) er begge fra hovedstadsområdet, og måske en smule yngre, end resten af panelet ;)

      Vi har dog klarer holdninger til sagen! En krebinet er nemlig dét jyderne kalder en karbonade!

      – hakket k√łd (det kan v√¶re b√•de kalv/fl√¶sk eller ren svin), paneret i √¶g og rasp og stegt i sm√łr!
      Tilbeh√łret er og m√• v√¶re kogte kartofler, opbagt sovt og dampede porrer og guler√łdder! ;)

  15. Martin

    Karbonader: Svinek√łd og runde former
    Navnet ‘karbonade’ stammer, sjovt nok ligesom carbonara, fra det italienske carbonata, der betyder kul. Karbonader blev nemlig oprindeligt stegt over kul. Skal man v√¶re tro mod den originale karbonadeopskrift, best√•r retten af udelukkende af hakket svinek√łd, der formes som store, runde og flade b√łffer. I dag laves karbonader af alle slags k√łd, dog prim√¶rt hakket svine- og kalvek√łd, ligesom retten har f√•et en spr√łd opgradering og nu vendes i √¶g og rasp, f√łr den steges p√• panden.
    Krebinetter: Fedtnet og ovale former
    Mens karbonadens navn har r√łdder i det italienske, har krebinetten det i det franske. Navnet krebinet stammer nemlig fra det franske cr√©pine. En krebinet var nemlig oprindeligt en aflang b√łf, best√•ende af hakket k√łd, fjerkr√¶ eller indmad, der blev sv√łbt i cr√©pine, hvilket betyder et fedtnet. Dog var det ogs√• acceptabelt at panere i √¶g og rasp, hvis man ikke lige l√• inde med s√•dan et net …
    kilde; https://opskrifter.coop.dk/artikler/hvad-er-forskellen-paa-karbonader-og-krebinetter

  16. crepine fransk forskelligt hakket k√łd i fint fedt net fx kyling indmad svin eller andet k√łd. cabonare mad over kul italiensk og altid som karbonade af hakket svinek√łd, i crepine kan fedtnettet erstattes af panade og i cabonara omskrevet til karbonade er paneringen en tilf√łjelse. – – – eller hvad og ligemeget det smager!

    • Det sidste er s√• rigtigt Erik! :-) Er du sikker p√• det med indmad? S√• er det vel ikke en krebinet som Sj√¶ll√¶nderne kender den er det?

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: