Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

22 kommentarer

Krebinetter eller Karbonader?

Krebinetter eller Karbonader?
Familiefaren

Nogle af de diskussioner som virkelig er morsomme, er omkring opfattelsen af vores spisevaner, retter og måder vi tilbereder dem på. Eksempelvis “The-Birkes” og “Københavnere”, eller hvordan en bøfsandwich i virkeligheden skal laves – skal sovsen på toppen eller ej? Til sidst har vi krebinetter vs. karbonader! 

Den sidste vil vi koncentrere os om her, og nej vi har faktisk ikke svaret på den hellige gral men vi syntes det kunne være sjovt at høre jeres meninger og holdninger til det. Så vi kommer med nogle bud på forskellene og så lader vi ellers jer vurdere resten! 

Der dobbeltpaneres…

Hvis det er for ens – så undlad udstikker sættet…

5.0 from 4 reviews
Forfatter: 
 
Ingredienser
Karbonader
  • 500 g økologisk hakket svinefars (ikke noget med kompromis her)
  • 10 g salt
  • Rigelige mængder friskkværnet peber
  • Olie/smør til stegning
  • Panering: 1 æg og masser af hvedemel/rasp
Grønærter og gulerødder
  • 5 store økologiske gulerødder
  • 300 gram frosne ekstra fine ærter
  • 50 gram smør
  • 3 spsk mel
  • ½ liter sødmælk
  • Salt/peber
  • Evt. persille
Tilberedning
Karbonader
  1. Bland eller ingredienser sammen og rør det til en lind fars
  2. Smid et på køl i 20-30 minutter
  3. Form 4 store karbonader eller 6 mellemstore og ret dem pænt til, hvis du har en anretterring i passende størrelse, så kan den hjælpe dig lidt på vej, bare lad være med at røbe det!
  4. Rør ægget sammen og hæl det på en tallerken.
  5. Tag en tallerken mere og hæld melet og rasp ud og bland det sammen.
  6. Dyb dem nu i æg og mel efterfølgende, da du har smidt æg i farsen så burde det ikke være noget problem at få melet til at hænge fast.
  7. Start med at varme en pande godt op, til middelstærk varme, altså 6-7 på dit komfur, hvis det altså passer. Så får de en fin stegeskorpe, efter nogle minutter så vende dem og efterfølgende skruer du ned til middelsvag varm 4-5 og steger dem færdig.
  8. Det tager lidt tid, ca. 20 minutter, så vær tålmodig.
Grønærter og gulerødder
  1. Skræl gulerødderne og skær dem så pænt ud som muligt.
  2. Kog dem i let saltet vand til de er næsten møre.
  3. Lav en opbagning af mel og smør.
  4. Tilsæt sødmælk salt og peber.
  5. Tilsæt gulerødderne og lad det koge færdigt.
  6. Inden servering - altså et par minutter før tilsættes ærter.

 

Beskrivelse er ikke nødvendig her…

Grøntsager til vores grønærter…

Vi undlader at begynde at tale om hvorvidt det hedder “stuvede ærter” eller “grønærter”, for så bliver vi vist aldrig færdige – men det lader til, at begge dele er rimelig ens – opbagt sovs på mælk med ærter og gulerødder. 

Selv om Price har sagt det 100 gange så skidt – riiiiigeligt smør!

Karbonader…?

Velbekomme…

Et styr god vinterret…

Her kommer vores bud, som er op til diskussion: 

En karbonade skal dobbeltpaneres! 

Krebinetter er mere ovale frem for helt runde! 

Det hedder Karbonader i Jylland og Krebinetter på Sjælland! 

Krebinetter er en decideret fars – altså med æg, mel eller brød som røres sammen! 

Krebinetter har blandet svine- og kalvekød – Karbonader har rent svinekød! 

Så kommer spørgsmålet så? Hvad pokker har vi lavet i denne opskrift? Og hvad mener I er det korrekt svar? 

Kommentarer

  1. Jette Sauerberg

    Jeg har altid lært – som indfødt fynbo (krebinetternes hjemland) – at krebinetter er hakket kalv og flæsk, som paneres og steges. Karbonader er hakket kalv og flæsk, som IKKE paneres, men bare steges på panden. Facon og størrelse er ellers ens.
    Begge de smager fremragende, og mit barnebarn bestiller altid krebinetter, når hun skal spise hos os.
    Hilsen Jette

    • Hej Jette – men hvis de ikke paneres er det så ikke en frikadelle? :-)

  2. Lykke Klaris

    Krebinetter laves af en rørt fars, mens karbonader laves af ren hakkekød – begge dele formes til “bøffer” og paneres. Det vil et hurtigt kig i kokkebogen også kunne fortælle jer :)

    I mit barndomshjem, i det mørke midtjylland, har vi altid fået karbonader med grønærter.

    • Hej Lykke – selv om kogebogen har en mening, er det langt fra det som den almene befolkning er enig i – men jeg tror du/den har ret i, at karbonader er rent kød – men nogen vil så sige, at det SKAL være halv flæsk/kalv…Så kommer næste spørgsmål så om “grønærter” og “stuvede ærter” er det samme? :-)

  3. Nikolaj

    Karbonader her.. Opvokset lige nord for den klistret kanal ved Aalborg..

    Men ligegyldigt hvad de hedder, når de bliver serveret for mig, så kan jeg ikke lade være med at sidde og tænke: “Du kunne være blevet et lækker saftig frikadelle.. Suk”..

    • Nikolaj

      Og man kan da ihvertfald konstatere, at jeg ikke er fra Skive, når jeg magter at skrive “et” istedet for overdreven brug af “en” ;o)

      • Haha – Det må næsten være Limfjorden hvor jeg også kommer fra – dog fra Nørresundby hvor jeg er opvokset – min far lavede karbonader, desværre døde han for mange år siden, ellers havde jeg spurgt ham hvordan han mente de skulle laves!

        • Nikolaj

          Vester Hassing ;o)

  4. Karbonade: Rent kød, rund, meunierestegt.
    Krebinet: Rørt fars, oval, paneret i æg og rasp.
    End of discussion. 😘

  5. Marianne Holst

    Her I Sydvestjylland får vi karbonader af kalv og flæsk som er paneret.

    • Samme som i Nordjylland vil jeg sige Marianne :-) hvad får I til?

  6. Signe Op.

    Altså, her får vi udelukkende karbonader (eller karboLader, som mine unger kaldte det som små). Lavet af hakket skinkefars, paneret (én gang) og med en ordentlig, god stegeskorpe! Mmmm…. Og det var midt-/Vestjylland ;-)

    • Hej Signe – lyder fremragende og måske stegt i margarine :-) Hvad spiser I så til?

  7. Jens

    Sjovt som opskrifter kan ændre sig på 5 år ;)

    https://gastromand.dk/karbonader/

    • Vi skulle da gerne have udviklet os på 5 år Jens :-)

  8. Jeanette

    Karbonader er med panering.
    Krebinetter er uden panering, derfor får vi altid kun krebinetter, da de er meget sunder. Uden alt det hvide mel og fettelse, om det er smør eller margarine.
    Og det er ikke frikadeller for det er ikke en rørt fars.
    Sådan var det i mit barndoms hjem, også hos mine bedsteforældre og sådan prøver jeg at give det vidrer til mine børn og børnebørn.
    det var en super diskution du fik sat i gang. Det viser at vi selv i et lille land som Danmark er inddelt i forskellige mad sektioner, og efterhånden som vi flytter fra en del af landet til en anden, tager vi vores “rigtige” madopskrifter med. Vi mener at vores opskrift er den endegyldige. Men jeg mener at, vi skal lave den mad vi kan lide. om det så hedder karbonader eller krebinetter er vel ikke så vigtigt.
    Mvh jeanette

  9. Anette Jensen

    Hej!

    Jeg er fra det næsten nordligste Jylland, og vi får karbonader (med panering) af flæskefars. Dertil får vi kogte kartofler, stuvet (er blevet “vokset op” med de verse stuvninger! Så, det kalder jeg det!) grøntsager og måske asparges i den opbagte hvide sovs.

    Og sådanne får vi det i min hjemby! ;-)

    • Anette Jensen

      Hov! Glemte liiiige at tilføje; Vores karbonader er vendt i æg og rasp (İKKE mel!). OG “stuvet grøntsager” er selvfølgelig grøntærter! BUM! ;-)

      Velbekomme! :-D

      • Anette Jensen

        Karbonaderne er selvfølgelig fine runde (og İKKE “ægge-ovale”). İkke som målt efter en passer, selvfølgelig! ;-)

        Det er MEGET land tid siden, jeg fået “krebinette”, før. Det nægter resten af familien at sætte tænderne i! :-( He-he! :-P Er selv en fattig “stud”, så bor stadig hjemme. :-/

        Slut herfra! He-He. :-P

  10. Hvad siger I til, at Gastromand udgiver “svaret på alle bønner” hvor sandheden kommer frem? :-)

  11. Benny Hansen

    På Fyn er det krebinetter når, det er kalv og flæsk der bruges til krebinetterne, de skal dobbeltpaneres og stege i MASSER af smør, som “skovles” over dem under stegningen, så får de en god og gylden skårpe( eller hvad det nu hedder) dumme stavekontrol , dertil får vi altid stuvet grønærter og gulerødder og en god smørstegt kartoffel til. Det er mums
    Hilsen Benny

    • Det lyder som en perfekt ret lige nu Benny! Tak for kommentaren! Det ville nok hedde karbonader hos mig :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: