Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. september 2019

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Introduktion til Slowcooking – kokkens hemmelige våben

Introduktion til Slowcooking – kokkens hemmelige våben
Ingeniøren

De sidste par år har mange kastet sig ud i at tilberede mad “sous vide”. Men det har intet med slowcooking at gøre. Og det er heller ikke trykkogning. En slowcooker er i alt sin enkelthed en fritstående simregryde.

Når der skal laves simremad, så er en gryde bagerst på komfuret eller en stegeso ofte brugt, og det er her, slowcookeren kommer ind i billedet.

Hvad i alverden er en Slowcooker?

Til forskel fra en gryde på komfuret, der kun får varme fra bunden, så bliver en slowcookergryde varmet fra både bunden og siderne. Temperaturen i en slowcooker bevæger sig som regel et sted imellem 70 og 95 grader. Det betyder, at hvis man har at gøre med et stykke kød, der indeholder en masse sener og bindevæv, så kan man roligt regne med, at det hele er smørmørt efter en tur i gryden. Sous vide er blevet populært, fordi det kan gøre de mere rustikke udskæringer møre ved lang tids lav temperaturpåvirkning, vakuumeret i et vandbad. En slowcooker gør præcis det samme, men der er kødet som regel en del af en større gryderet i stedet for at være et enkelt stykke kød. Sammenkogte retter i alle afskygninger kan tilberedes i en slowcooker

Hvad er slowcookerens historie?

I 1950 var der en mand ved navn Irving Naxon i USA, der ville udvikle en dims, der kunne hjælpe ham med at lave langtidssimrede retter. Mange retter har godt af at stå i lang tid ved lav varme og udvikle smag, så hvordan gjorde han bedst det, hvis han samtidig skulle passe sit arbejde og andre ting? I dag er det en smal sag med en gryde bagerst på komfuret eller en stegeso i ovnen, men det er ikke altid hensigtmæssigt, hvis man eksempelvis har gas i køkkenet og ikke vil efterlade et tændt komfur eller ovn. Han fandt på bygge en varmekappe i metal og placere en gryde i den, som så kunne stå og køre hele dagen. I begyndelsen var gryden lavet af keramik, men i dag findes den også i metal og andre materialer.

Slowcookeren har også en lille birolle i kvindekampen i USA i forbindelse med overgangen fra hjemmegående husmødre til erhvervsaktive kvinder. Trods tilgangen af kvinder til arbejdsmarkedet lå ansvaret for aftensmaden stadig tungt på kvindens skuldre – og gør det sikkert stadig uden at det skal ende med en sociologiafhandling. Med en slowcooker kan maden gøres klar aftenen før, påbegyndes om morgenen, og så er den klar til spisetid.

Hvad er fordelene ved en slowcooker?

Som simregryden løser en slowcooker altid opgaven til perfektion – afhængigt af kokken selvfølgelig. Der hvor slowcookeren for alvor har sin værdi er, når man har behov for at tidsforskyde tilberedningen af maden, så det passer med en travl børnefamilie, at man ikke er hjemme til at lave mad til gæsterne, eller hvis det skal passes sammen med skæve arbejdstider i forhold til måltider. Med tre små børn i huset, der ikke har meget tålmodighed om eftermiddagen til madlavning, er det fedt at kunne træde ind ad døren og stille gryden direkte på bordet. Aftenen inden kan man fylde gryden op med alle de klargjorte indgredienser, så det er klar til næste morgen. Om morgenen tager man gryden ud ad køleskabet, stiller den op i slowcookeren, tænder for den og så passer den sig selv, indtil man skal bruge det.

Vi ses i senere!

Hvad bruger man en slowcooker til?

Foruden alle de nævnte fordele med planlægning og sikkerhed er selvfølgelig også den vigtigste – kvaliteten af maden! Hvis man taler kødudskæringer, så er det de færreste, der kan steges hårdt på panden og serveres – hvis man altså ikke har lyst til at tygge i en gammel vandrestøvle. Når man nu slagter en hel ko, skylder vi både koen og ressourceforbruget at spise hele koen. Mange mennesker holder sig til at købe hakket oksekød og måske oksefilet, men der er altså en del mere interessant på sådan en ko. Osso Buco kender de fleste, og sådan en kalveskank skal have mange timer i en god suppe ved lav varme for at blive mør.

Det kan altid betale sig at fore sin slowcooker med bacon!

Alle simreretter kan laves i en slowcooker, men man skal være opmærksom på væskemængden i retten. En slowcooker holder godt på fugtigheden, og de fleste låg er også designet til at fordampet væske drypper ned i gryden igen. Det giver saftige og velsmagende retter, som absolut ikke løber nogen risiko for at blive tørstegt. Derfor skal væskemængden reduceres drastisk i forhold til almindelige opskrifter, så det bedste er opskrifter tilpasset slowcookeren. Det skal vi nok hjælpe jer med!

Fik vi sagt saftigt?

Hvad skal jeg kigge efter, hvis jeg vil købe en slowcooker?

Som med så meget andet udstyr findes der utallige muligheder. Jeg lagde selv blødt ud med min Centurion, som var den billigste pr volumen, jeg kunne finde, da jeg købte den for knap 10 år siden. Den kan ikke så meget andet end High, Low og Auto. Auto betyder som regel, at den kører op til High-temperaturen, skruer ned til Low, som den så kører på resten af tiden.

Jeg har senere fået mig en Instant-Pot fra producenten CrockPot, der kan hundrede forskellige ting. Den kan i øvrigt også trykkoge, som bare er en rar bonus. Modsat min Centurion kan den også brune, hvilket er en fordel, da man derved holder alt de brune vitaminer og smagsstoffer nede i samme gryde. Noget man uden problemer kan klare på en almindelig pande ved lige at deglacere den, når man er færdig med at brune ingredienserne.

Det er aldrig enten/eller, når det handler om køkkengrej!

 

Har du erfaringer med Slowcooking?!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Fynboen

    Ja det er et spændende værktøj. Har lige fået en sage the fast slowcooker hjem. Den kan både trykkoge og slow cook. Ser frem til at få lavet lidt simreretter når vi når ind i de kolde perioder.

    Håber i kommer med nogle lækre opskrifter på simremad

    • Ingeniøren

      Der kommer masser. Glæder mig til at høre nærmere om Sage’s!

Smid en kommentar