Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. september 2019

Scroll to top

Top

2 kommentarer

En grill fra aller øverste hylde: Everdure 4K by Heston Blumenthal

En grill fra aller øverste hylde: Everdure 4K by Heston Blumenthal
Aarhusianeren

Den verdenskendte kok Heston Blumenthal, har som flere andre kendte kokke lagt navn til egne serier af køkkenudstyr og gadgets. Everdure er Hestons eksklusive grill-serie.

Indlægget er lavet i samarbejde med Witt.dk

Vi har tidligere kigget på flere produkter i Sage serien, som er en lang række af kvalitets-køkkenmaskiner til indekøkkenet. Selv har jeg købt en Sage Espresso maskine, modellen som hedder Barista Express. Den har virket upåklageligt i flere år.

Nå, men nu er tiden kommet til udekøkkenet, som vi holder meget af på Gastromand. Det vokser bare på en at stå ude i solen og lave mad. Det samme må det have gjort for Heston Blumenthal, faktisk så meget, at han har købt sig ind i den Australsk grill-fabrikant, Everdure. Hvor han nu er med i deres produktudvikling.

Der har altid været meget snak om kulgrill vs. gasgrill. De fleste virker til at være enige i, at kulgrillen er det rigtige valg – den gode røgsmag kommer fra rigtige trækul – dette er også Heston Blumenthal motto! Men alligevel vælger rigtig mange gasgrillen pga. fordelene; nem at optænde og nemmere at styre temperaturen. Netop grunden til at jeg også selv ejer en gasgrill – oh yes!

 

 

 

Men tænk en gang, hvis du kunne få en kulgrill, som har alle fordelene fra gasgrillen?! Dette er netop ambitionen med den nye topmodel fra Everdure. Modellen Everdure 4K. Faktisk er grillen også proklameret som både værende en grill, men også en pizzaovn og røgovn. Faktisk er Hestons motto, at man på denne grill kan lave alt, hvad man kan lave i et konventionelt køkken, men der er meget man kan lave på en Everdure 4K, som man ikke kan lave i et konventionelt køkken. Så er scenen også sat!

 

 

Samling og førstehåndsindtryk

Det rammer os alle, som har anskaffet en ny grill. Hvor nem er den er at få samlet. Det skal kun udføres en gang, og derfor ikke den vigtige parameter, men et par ord skal den dog have med på vejen.

Jeg synes nemlig at samlingsmanualen var lidt sløj, og illustrationerne var ret utydelige, og faktisk lidt svære at finde hoved og hale i. Men så ser jeg pludselig på side et (ja, jeg overså det i første omgang), at der er en QR-kode, som guider til videogennemgang af vejen til samlet grill. Super lige til og nemt af forstå, virkelig lækkert. Så mit råd herfra, ville være helt at droppe den printede manual og blot have QR-koden, som reference til samling af grillen, BUM!.

 

 

 

Hjulene – eller kuglelejerne, som det i virkeligheden er – er ikke de mest anvendelige. Det skal forstås på den måde, at den ikke permanent står på hjulene, men på soklen uden hjul. Den kan så løftes af og rulles afsted på et fast underlag – underforstået at hjulene ikke er specielt terrængående. Men igen, hvor meget flytter vi i virkelighed rundt på vores grill?

 

 

 

 

Foden har i øvrigt en ganske smart låsefunktionen, som aktiveres fra skuffen, således at fod og grill er sikkert låst sammen.

 

 

 

 

I pakken finder du alt, hvad du har brug for. En to-delt støbejerns rist, en to-delt rustfri stålrist, en pizzasten, 4 stk. stegetermometre, en “redskabs”-tang, en kultang, som du kan opbevare i skuffen.

 

 

 

Alt i alt tog det små 40 minutter at samle den. De anbefaler, at man skal være to til at samle den og de tunge løft, jeg klarede den dog alene – men jeg vil bestemt også anbefale, at være to personer til at løfte den på plads – pas på ryggen derude.

 

Kvalitet og design

Ingen tvivl om at førstehåndsindtrykket siger kvalitet og flot unikt design. Grillen vejer i sin helhed omkring 80kg, så der er noget gods i den. Design er nok altid en smags sag, jeg synes den er flot og enkel i designet. Tror egentlig de fleste er enige, men jeg har da også fået en par sjove kommetarer på designet:

“Den ligner noget, der er landet på månen”

“Den ligner lidt en ubåd”

“Har du fået nyt pengeskab?”

Man kan godt følge referencerne i kommentarerne, og i hvert fald konkludere, at det har et unikt udseende som folk responderer på. Hvad du synes, er op til dig!

 

 

Grillen lægger sig op af det man kalder kamado-stilen, som du sikkert kender fra fx Green Egg grillene, men den er modsat de traditionelle spækket med moderne udstyr. Grillstarter, 6 termometre til overvågning af temperaturer, heraf 4 stegetermometre, naturligvis en smartphone app, justerbare luftindtag og luftudtag, samt en smart lem til påfyldning af trækul under grillning.

 

Testen

En hver grill test starter med at tænde grillen. Normalt ville du skulle have fat i en kul-starter af en eller anden art. Men det skal du ikke her. Du fylder den ønskede mængde kul på grillen, og trykker på flamme-knappen.

 

 

 

Grill-starteren kører på el, og derfor skal grillen tilkobles en almindelig stikkontakt. Men det er bare så lækkert ikke at skulle have en separat grill-starter og rode rundt med glohede kul. Helt fantastisk! Efter 10-15 min. er der fuld gang i grillen, og du er lige så hurtigt i gang, som på din gasgrill.

 

 

 

 

Det anbefales at bruge trækul til Everdure 4K, da trækul ikke indeholder kunstige tilsætningsstoffer eller kemikalier. De har et lavt indhold af aske og vigtigere endnu, så opnår de en højere temperatur.

 

 

Grillarealet er ikke det største og måler lige omkring 42 cm i diameter, det dækker dog de flestes behov – medmindre du har besøg af 10-15 kødædende mænd på polterabend, så bliver det nok svært at følge med. Men hvor tit har man også lige det?

 

Precision cooking

Grillen kommer med 4 indbyggede stegetermometre, hvilken er mere end du normalt har brug for. Her har jeg lige til show off smidt én i hver ribeye – det er dog lige før, at det bliver indviklet at vende bøfferne, men om ikke andet er du i fuld kontrol. Og antaget bøfferne har nogenlunde samme tykkelse, kan du nøjes med at holde et i den ene bøf. Men man skal jo ikke gå ned på udstyret, og det gør vi ikke her. Faktisk er det en termometer primært beregnet til at hæfte fast med en lille klip på risten, så du hele tiden kender temperaturen på den.

 

 

Temperaturen kan aflæses på grillens display – eller på den medfølgende app.

 

Slow cooking

Slow cooking, altså tilberedning på grill ved forholdvis lav temperatur, er typisk ikke det nemmeste. Så det har jeg naturligvis afprøvet, her med en omgang pulled pork. Når man griller, kan det gøres på støbejernsristen, som ovenfor, eller på de lidt mere hævede rustfri-stål-riste. Lige her var det faktisk smart, at jeg kunne snige et ildfast fad indimellem de to lag riste til fedtopsamling, samt give stegen mere indirekte varme.

 

 

 

 

Less is more, når det drejer sig om slow cooking med kul, det er nemmere at tilføje kul end at fjerne brændende kul. Det er der tænkt over på grillen her, hvor der er en lille lem på siden, hvor friske kul kan smides på med den medfølgende tang. Her er der også mulighed for løbende at smide lidt røgflis på. Smart og godt tænkt.

 

 

 

 

Det fungerer nemmere end nogensinde før at tilberede en hel nakkefilet af Iberico sortfodsgris (hermed anbefaling). Jeg kørte den meget lavt på kul, og det fungerede – og skulle den slukke, jamen så har grillen stadig en indbygget grillstarter, som du bare kan aktivere. Mange, inklusiv undertegnede, snyder faktisk nogle gange med pulled pork, og tager det lange stræk i ovnen, og slutter den af på grill. Men det behøver du ikke med en Everdure 4K – du skal natuligvis lige være hjemme med jævne mellemrum for at smide lidt kul og evt. røgflis på.

 

PRØV OPSKRIFTEN: Pulled Pork – Den originale Gastromand-opskrift

 

 

Denne rejse endte med sådan en bad boy af en pulled pork burger – en gudsbenådet grill-klassiker, som du bare skal lave, hvis ikke du har prøvet!

 

 

Høj temperatur

Jeg er efterhånden blevet ivrig pizzabager, og derfor var det natuligt også at afprøve dette. Her fyldes der ekstra godt med kul på grillen, og så fyres der op for grillstarteren.

Det indbyggede “speedometer” går til 438 grader, der fik jeg den ikke helt op. Men +400 grader er stadig mere end godkendt til pizzabagning.

 

 

En lækker lille detalje er, at der er lavet en lille holder til pizzastenen på grillens bagside. Igen viser det, at der er tænkt på detaljerne. Yderligere er der også to vendbare kroge, hvorpå diverse grilltænger kan hænges.

 

 

 

 

Så er vi ved at være klar til pizzabagning, stenen er meget varm. Den måler omkring de 30 cm i diameter, og naturligvis ikke det største arbejdsområde. Men det er dog ikke tit, hvis nogensinde, har jeg bager pizzaer større end det. Jeg har også en rigtig brændefyret pizzaovn, som er bedre til formålet. Men er du ikke ikke både-og typen, så fungerer pizzabagning på Everdure 4K ganske udemærket!

 

 

 

 

Så er pizzaen ved at være klar, og godkendt herfra.

 

 

Appen

Jeg er lidt en gadget-fanatiker, og naturligvis vild med køkkengadgets med tilhørende apps. Det har vi også her, og den opfylder formålet helt fint. App’en er dog meget guidende, og følger dig gennem mange trin, valg af kød, temperatur, mængde af kul osv. Det er super fint i starten, hvor hjælpen til brugen af grillen er givet. Men hvis jeg skal være lidt mere krævende, så kunne jeg godt tænke mig et “ekspert-mode”, hvor man bare tænder og connect’er til grillen, og hopper direkte til temperatur-måling. Det kan også være det er der, og jeg bare ikke har fundet det.

Rengøring

Grills er som grills er, de bliver beskidte og det er en smagssag, hvor meget de rengøres – og hvordan det gøres. Du kommer ikke uden om at skulle fjerne aske fra grillen indimellem, og hertil er den faktisk så smart indrettet, at den aske som måtte være tilbage (trækul efterlader faktisk ikke meget) kan løftes op af grillen med et lille aftageligt håndtag. Meget smart og lige til.

 

 

 

 

 

Sådan ser en rengjort grill ud efter en del brug. Men det er faktisk lidt mere vigtigt, at denne grill rengøres, da grillstarteren ligger under den hullede rist.

 

 

 

 

Grillen har også lys, en feature jeg ikke bruger meget, da det oftest er lyst, når jeg griller. Men det er nu meget smart, hvis man efter grillen er afkølet ønsker at rengøre den senere på aftenen. Her kan du iøvrigt lige se de to temperatursensorer i grillens låg.

 

 

Dommen

Ingen tvivl om at det er en grill fra aller øverste hylde, det er en kulgrill med alle egenskaberne fra gasgrillen, og dertil med et festfyrværkeri af features. Grillstarteren er næsten den, jeg er mest vild med – det er bare så nemt! Men det er også super lækkert med den mobile app og indbyggede stegetermometre. Luftindtagene er en vigtig del af grillen, da de benyttes til at styre temperaturen. Særligt i starten havde de svært ved at holde deres indstilling, så det bliver lidt vigtigt at holde øje med, om de har flyttet sig – en smule irriterende. Men som grillen bliver brugt og bliver mere svinet til, forsvinder problemet mere. Men man ville dog forvente, at det sad lige i skabet fra start – og jeg forstår ikke, at de har en “glidende” indstilling, fremfor at klikke i indstillingerne fra 1-6. Eftersigende vil en nyere model dog blive forbedret på dette område.

CONS

  • Svær er flytte pga. hjul
  • Mellem størrelse grillareal
  • Luftindtag løse i starten

PROS

  • Indbygget grillstarter – det er bare lækkert!
  • Kvaliteten er i top
  • Temperatursensorer  – flere end ud ofte har behov for!
  • Lem til påfyldning af kul og røgflis
  • Opbevaring af pizzasten
  • Velsmurt skuffe til opbevaring af redskaber og tilbehør
  • Mobile app

 

Grillens vejledende pris er 19.999,- så det er en dyr grill. Men omvendt finder du også andre grills som i deres vejledende pris sniger sig deropad, uden at være et match på grill og features. Min vurdering af grillen ligger på mellem 5 og 6 stjerner, men der gives ingen halve stjerner.

 

Tekniske Specifikationer
Grillstarter
To-delt støbejerns rist
To-delt rustfri stålrist
Pizzasten
4 stk. stegetermometre
En “redskabs”-tang
En kultang
Mobile App
Lys

 

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jack B

    Everdure 4K har et utroligt lille grill areal. Nærmest som INGEN grill areal.

    • Det er som skrevet 42 cm i diameter, det vil jeg klassificere som værende en mellemstørrelse grillarea – det vil det også være, hvis du eksempelvis sammenligner med Green Egg

Smid en kommentar