Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. december 2024

Scroll to top

Top

1.039 kommentarer

Langtidsstegt and – den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften

Langtidsstegt and – den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften
Gastromand
Den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften

Findes der noget bedre end mør langtidsstegt and med sprødt skind? Nej vel?! Det er den tid på året… Først Mortens Aften, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

Prøv også: Confiteret and

Jeg har faktisk altid har haft lidt svært ved de traditionelle retter, som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og du naturligvis ikke snydes for erfaringerne, jeg har gjort mig i jagten på den bedste opskrift på andesteg.

For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

Prøv også: Juleand på grillen

Inden vi starter så husk, der er forskel på en konventionel andesteg, en fritgående og en økologisk – de sidste to skal typisk have lidt mindre tid, så derfor ved en and på 3 kilo skal dog reducere stegetiden ned til omkring 4 timer, hvis den er frigående eller økologisk. Videre er det vigtigt, at din and er tøet helt op og har ligget ude ved stuetemperatur en times tid inden stegning.

Prøv også: Langtidsstegt gås

Til sidst – ovne varmer ikke helt ens og da vi er oppe på mange timer, så kan 10 grader betyder meget – derfor anbefaler vi, at I bruger et stegetermometer, når du laver langtidsstegt and. 

Langtidsstegt and

Den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften
4.11 fra 503 stemmer
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 30 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 6
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Andesteg

  • 1 And på ca. 3 kg. en fritgående øko. and, der har haft et godt og "langt" liv
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie eller Belle boskoop
  • 2-3 rødløg
  • 300 g svesker
  • 3 laurbærblade

Andesovs

  • 3 store gulerødder
  • 2 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • 2 stk. Stjerneanis
  • 10 stk. Nelliker
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron eller hvidvinseddike
  • Olie

Sådan gør du

And

  • Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  • Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig – mere end du tror, navnligt indvendig – husk også en god omgang friskkværnet peber
  • Tænd ovnen på 120 grader over/under varme (alle ovne er ikke ens)
  • Skræl løgene og skær løg og æbler i kvarte
  • Steg løg, æbler og sveskerne i smør eller andefedt i 5-6 minutter.
  • Tag det af varmen og lad det køle lidt af – for dine hænders skyld
  • Stop fyldet i anden
  • Luk anden grundigt med et par kødnåle – se billede
  • Steg anden på en rist over en bradepande (se nedenfor) i ovnen 4-5 timer (beregn 5 kvarter pr. kilo and) – eller indtil du rammer en kernetemperatur på ca. 75 grader ved bryst og lår.
    Er du presset på tid, så skru op og giv den 140 grader til du rammer de 75 grader.
    Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som kan klare det meste
  • Undervejs er det den god ide løbende at hælde noget af det smeltede andefedt/stegesky over stegen – det hjælper til at stegen ikke bliver tør, samt giver farve og et lækkert, sprødt skind
  • Når anden er færdig lader du den trække i MINDST 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtigt ud. (er skindet blevet blødt, kan du skrue din ovn over på grill og grille de udskårede stykker med skindsiden, men PAS PÅ du ikke brænder den af!)
  • Fyldet serverer du naturligvis til

Andesovs

  • Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  • Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden og tilsæt vand og rødvin
  • Sæt bradepanden i ovnen under anden
  • Når din and er færdig tager du også bradepanden ud og hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde
  • Sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien
  • Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistens, det tager ca. 30 minutter, samtidig med, at du skummer fedt og urenheder fra undervejs.
  • Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron eller hvidvinseddike og ribsgele og så er din sovs faktisk klar – #nemt
  • Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Kan anden steges i forvejen og opvarmes på dagen inden servering?

Ja sagtens! Det bedste resultat fås ved at partere anden efter stegning og varme med skinsiden op i ca. 15min. ved 180 grader.

Jeg skal stege to ænder samtidigt i samme ovn?

Du kan sagtens stege 2 ænder på samme tid, så længe der er plads i din ovn. Hvis du bruger varmluft skal temperaturen reduceres en del – naturligvis afhængig af størrelsen – men 115-120 grader til 2 ænder på 3 kg passer ret godt.

Min and er større, mindre eller en anden type, og jeg er lost i de forskellige tider. Hvad gør jeg?

Start på 115-120 grader, hvis du ikke føler stegen, når at blive færdig skru op på 130-140 grader almindelig varme indtil kernetemperaturen i brystet er 75 grader. Ellers er der utrolig mange kommentarer hvor andre sikkert har stegt netop den størrelse and du står med.

Kan jeg lave min juland på grillen? 

Ja, nemt! Se And på grillen – et sikkert julehit!

Så er vi klar…
Lækkert fyld…

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

Og nu er den klar til ovnen. Husk at komme vand, vin eller mørk øl ved, som kan stå og boble sammen ingredienserne til sovsen. Så har du også grundlaget for verdens bedste sovs!
Efter 2 ud af 6 timer. Husk at baste den med fedtet fra bunden løbende.
Husk trækketiden er uhyre vigtig i forhold til den ideelle langtidsstegte and. Den kan sagtens trække længere end 15 minutter uden at blive kold indeni. Lad den ALDRIG trække overdækket, da det kan gøre skindet blødt.

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jacob

    Lyder lækkert – jeg skal prøve den og det er min første gang jeg skal lave anden til juleaften. Hvor ofte skal anden bastes med fedtet? Er der evt et link til versionen af fyldet med brød, persille mv jeg kan følge?

  2. Max

    Ups – jeg står her to timer før tid og anden har lige nu en temperatur på 62 grader. Jeg må have taget fejl ift. kg/tid.

    Hvad er det bedste at gøre? Slukke ovnen og lade den hvile derinde en times tid?

    • Skru op for ovnen goddammit!

    • Jan

      10 nelliker i en Andesovs er alt for meget. 1 er nok.Den kommer til at smage som tandlæge.

  3. Kristian

    Ingen væde i bunden? Til saucen
    Har dog lavet fond i forvejen, men plejer at ha lidt vand i bunden

    • Jo naturligvis

    • Jan Petersen

      I mit snart 60 årige liv er det altid lykkedes mig at lave en god and hvor man kunne snakke indmaden. Men denne opskrift er latterligt. Undlod med vilje anis og nelliker netop fordi det skulle ikke være en julekage, men det der skulle være mormorssovs lignede kloakvand og mængden … halv døgn istedet for halv time så muligvis det blev reduceret nok, men lignede ikke noget jeg gad spise….. presse lad være ned at dele opskrifter der ikke fungerer jeg hopper af her anden gang det bare ikke virker.
      PS burde have tænkt mit siden laurbærblad var en af indsigelserne

  4. Nic philipsen

    Jeg laver den på samme måde dog tager den hele and ud af ovn ved 50 grader kernetempertur, lader den hvile et par timer, i mens laver jeg brune kartofler og sovs, patere anden og pensler skinnet med andefedt fra fonden.
    Når jeg får det præcise spisetidspunkt fyrer jeg op i grillen i ovnen, den får ca 15 minutter fuld skræld,

  5. Kasper

    Hvilken side skal vende op?
    Skal anden vendes undervejs?

    • Bryst op. Ingen grund til at vende undervejs.

  6. Simon

    5 stars
    Jeg har to ænder a 3,5 kg. Heldigvis to ovne. Tænker I stadig en stegetid på 5 timer, eller skal den op på 6, når de nu er 3,5 kg og ikke 3 kg som opskriften?

    • Du bør sagtens kunne have dem ved siden af hinanden i en ovn. Tror stegetiden holder sådan ca.

  7. Henriette Stengaard

    Hvad med gastric til saucen 😳 jeg laver min ½ l hver jul, så er hele året dækket.
    Gastric er smagsmæssigt et mirakel 😋

  8. Thomas

    5 stars
    Så har sønnike (igen, igen) haft hånd oppe i røven på anden, så fyldet kunne blive godt fordelt inden turen i ovnen og julefreden kan sænke sig. Larmen fra ungerne har i hvert fald en helt anderledes lyd med anden sendt godt afsted. Og med vished om, at med denne opskrift, så er der mør og saftig and i morgen. Glædelig jul!

  9. Nina Petersen

    Altid perfekt and med langtidsstegning og ro i køkkenet til alt andet mens den stille og rolig syder.
    Flæskesteg i airfryer.

  10. Thomas

    5 stars
    Tænker at bruge denne her på en anden på en weber-grill med totisserie samt i ovnen. Ift ovnen, så regner jeg med at anden skal steges med brystet op gennem hele stegetiden? Har du nogle fif til den and, der skal på grillen (udover det, der står i linket i opskriften?).

    • Lyder so en fremragende plan. Prøv lige at google ‘gastromand and på grill’🤤

  11. Anne-Louise Wetche

    Hej. Vil prøve denne opskrift i morgen :)

    Har lige et par opklarende spørgsmål, efter at have læst opskrift og kommentarer.

    På billederne ses,at sovseingredienser kommes i et mindre fad. Skal dette fad sættes i bunden af den store bradepande under risten, hvor andefedtet drypper ned, og er det deri man hælder vand i efter to timer, og derfra man tager saft og gælder ud over anden? Eller er der to fade uafhængigt af hinanden i ovnen?

    Har en kæmpe øko and på 4 kg.

    Mvh Anne-Louise

    • Anne Christine Seidelin

      Jeg ville sætte anden på ovnristen og så den store bradepande under. Jeg tænker billederne er med en lille and der lige passer i hans lille bradepande :-)

      • Anne-Louise Wetche

        Tak.
        Og så tingene til sauce i bradepanden?
        I pkt 5 står der vand ved efter et par timer, på foto hældes vandet ved med det samme? Hvilken skal jeg vælge.
        Første gang jeg steger and. Det plejet at være min nu afdøde svigermor ;)

    • Jens Messerschmidt

      Start med vand og sørger for, at der altid er vaske ned i bunden. Så brænder det ikke på nedenunder. God fornøjelse, skal selv i gang med denne vel afprøvede opskrift igen :)

      • Anne-Louise Wetche

        Tak :)

    • Brug een stor bradepande under ænderne.

  12. Brian

    Denne opskrift er genial og laver aldrig tør and! Jeg plejer at lave den d 23 og varme op d 24 når flæskestegen er færdig – men i år er jeg lidt presset på tid og overvejer om det er muligt at lave and allerede d 21 og så partere og vakuumere anden der varmes juleaften?

    Bliver det helt åndsvagt?

    Mvh

    Brian

    • Det bør fungere!

      • Klaus

        2 stars
        Jeg var ikke heldig med denne opskrift, jeg fulgte den ellers meget nøje hvilket jeg ikke plejer at gøre.

        Anden var tør, grøntsager ikke møre og der var nærmest intet svind i vandstanden ved “fond”. Så jeg endte faktisk med at måtte koge det ind og og si det af flere omgange i mere og mere finmasket sier.

  13. Jesper

    5 stars
    Fantastisk opskrift!
    Jeg kan bare aldrig huske om det skal være varm luft eller almindelig ovn?
    Vh og glædelig jul,
    Jesper

    • nathalia

      som regel er det almindelig ovn, hvis ikke andet er skrevet.

      • Lisbeth fra Als

        Hmmm…..det er lillejuleaften, og vi står med en 3.8 kg stegt and, som ikke dufter af and.. men af timian, og en sky, som kun smager af urter og er så salt, at ikke engang drømme om chips kan redde det.
        Når et mål er “rigeligt med salt “, så gir manden jo gas, for hvad ér rigeligt…
        Hvordan redder vi dette inden gæsterne kommer til festmiddag?

        PS, det mig som lokkede ham til at bruge denne, i mine øjne, sikre opskrift, sååååååå…..
        Glædelig jul til jer alle.

      • Hej Lisbeth.

        Det lyder voldsomt.

        Saucen bør dog nemt kunne reddes under tilsmagning.

    • Hvis mere end en and, så brug varmluft.

Smid en kommentar

4.11 from 503 votes (380 ratings without comment)

Opskrift Vurdering