Gastromand.dk | 20. October 2018

Scroll to top

Top

749 kommentarer

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften
Familiefaren

Vi nærmer os den tid på året… Først “Mortens Aften”, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

LÆS OGSÅ: Lær at lave den perfekte julesovs

Nå, jeg har tidligere nævnt, at jeg faktisk altid har haft lidt svært ved de har “traditionelle” retter som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden!

LÆS OGSÅ: Hjemmelavet rødkål

Så kører vi – det er slet ikke så svært…

Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og det skal du naturligvis ikke snydes for. For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

 

PRØV OGSÅ: Perfekt langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær

 

4.8 from 76 reviews
Gastromands Andesteg
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Andesteg
 • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil, hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
 • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
 • 2-3 rødløg
 • 1 poser svesker
Andesovs
 • 2 store gulerødder
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidkøg
 • 3 stængler blegselleri
 • 1 tsk. hele peberkorn
 • 5 laurbærblade
 • Salt/peber
 • 1-2 dl rødvin
 • 1 liter vand
 • Ribsgele
 • Citron
 • Soya
 • Olie
Tilberedning
And
 1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
 2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber.
 3. Tænd ovnen på 130 grader
 4. Skræl løgene og skær dem i kvarte, skær også æblerne i kvarte efter du har vasket dem. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.
 5. Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
 6. Stop fyldet i anden.
 7. Luk anden grundigt med et par kødnåle.
 8. Steg anden på en rist over en bradepande i ovnen (se opskriften på julesovs nedenfor) i 6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader i 5 timer. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som sagtens kan klare det.
 9. Bemærk: Brug varmluft hvis du har flere ænder - ellers almindelig
 10. Når anden er færdig lader du den trække min. 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtig ud.
 11. Fyldet serverer du naturligvis til
Andesovs
 1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
 2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
 3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hælder et par fuldvoksne skvæt olie samt rødvinen over.
 4. Sæt bradepanden i ovnen samtidig med anden
 5. Efter et par timer tid hælder du vandet over og lader det være.
 6. Når din and er færdig tager du den ud og dækker den til, mens du hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde. sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien.
 7. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistent, det tager ca. 30 minutter, hvor du også skal sikre, at du skummer alt fedtet fra. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar
 8. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

 

 

LÆS OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce – Den savnede opskrift

 

Ofte stillede spørgsmål

Mere end 500 kommentarer gennem tiden vidner om stor interesse for julemiddagens Rolls Royce. Her får du de typiske spørgsmål og svar:

 • SPØRGSMÅL: Kan anden steges i forvejen og opvarmes på dagen/op til servering?
  SVAR:
  Ja sagtens! Det bedste resultat fås ved at partere anden efter stegning og varme med skindsiden op i ca. 15 min. ved 180 grader.
 • SPØRGSMÅL: Jeg skal stege 2 ænder. Hvad gør jeg?
  SVAR: Du kan sagtens stege 2 ænder på samme tid, så længe der er plads i din ovn. Vigtigst er det, at du bruger varmluft. Og giv ovnen 10 grader ekstra, så er du home safe.
 • SPØRGSMÅL: Min and er større, mindre eller en anden type og jeg er lost i de forskellige tider. Hvad gør jeg?
  SVAR: Større fugl = længere tid i ovnen. Mindre fugl = kortere tid i ovnen. Vil du være på den sikre side, så steg anden ved 130 grader indtil centrumtemperaturen i brystet er 75 grader.
 • SPØRGSMÅL: Kan jeg lave min juleand på grillen?
  SVAR: Ja, nemt! Se: And på grill
 • SPØRGSMÅL: Skal anden vendes undervejs?
  SVAR: Ikke nødvendigvis, men det kan i hvert fald ikke skade at lade anden ligge på brystet i første halvdel af stegetiden og derefter vende og stege færdig med brystet op – ellers læg den med brystet opad hele vejen.

 


 

PRØV OGSÅ: Confiteret and

 

Klar til fyldet...

Klar til fyldet…

Cut em up...

Cut em up…

 

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

PRØV OGSÅ: Perfekte brunede kartofler

 

Et stk. fritgående and klar til action...

Et stk. fritgående and klar til action…

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur...

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur…

 

Jeg er ved at være færdig, spis mig!

 

Så er der serveret…

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Kommentarer

 1. Thomas

  Ingen juleand uden Gastromand. Her i huset er altid en åben browser med denne opskrift i dagene op til jul. Det er efterhånden en ligeså fast juletradition som Disneys Juleshow. Opskriften er igennem flere år brugt med meget stor succes, så fuld skrue på stjernerne herfra. Anden steges d. 23. så er ved at gøre tilbehøret klart til i morgen formiddag. Sidste år kørte portvin i sovsen efter samråd med “Familiefaren” – det kan varmt anbefales. Det gav en ekstra sødme til sovsen og resten af portvinen kan supplerer ria a lamanden.

  • Årh tak Thomas – sådan en kommentar varmer på en stormfuld 23/12! Glædelig jul!

   • Thomas

    Mange tak og lige over! Er lige nået til at hælde vand ved, så duften af jul spreder sig i køkkenet. Jeg ved ikke, hvem der glæder sig mest – ungerne til gaver og godter eller faderen til anden.

    • Haha… nok ca lige meget 😉 glædelig jul!

    • Favoritfar

     Hej Thomas. Nu skriver du hælde vand ved. Det synes jeg ikke fremgik af opskriften.
     *hvornår tilsætter du det?
     *hælder du det over anden eller bare i bradepanden?

 2. Louise Marie

  Det med 2 ænder i ovnen på den gang; jeg tænker at der måske har sneget sig en lille fejl ind.
  Jeg lavede 2 ænder á 3kg igår, på 130+10 og varmluft, som du skriver under spørgsmålene. Jeg vil sige at de var færdige, som i heeeeelt færdige. De blev ret tørre, og lidt sorte i kanterne. Jeg har ikke lavet and på den måde før, så jeg kørte på blind tillid, selvom jeg burde have holdt mere øje med dem, og tsget dem ud en time før.
  Måske skulle der have stået at den skulle sættes 10 grader ned, istedet for op?

  • Hej Louise Marie… Det lyder lidt underligt, så i alt 6 kg fugl i oven? Det betyder at de skal var være på varmluft… men det er jeg meget ked af at høre… er de helt done?

   • Henriette

    Jeg lavede også mine første ænder i går, efter din opskrift.
    2 stk s ca 3 kg i Vatmluft på 140 grader.

    Jeg stolede heldigvis på min intuition og tog dem ud efter 3,5 time (istedet for de 5-6 timer) Og der var de perfekte.

 3. Karen Becher

  Jeg er også i gang med juleanden. Her i huset betragter og omtaler vi “Gastromand.dk” som køkkenbiblen😂👍🏻
  Jeres opskrifter virker hver gang, og vores hjemmedyrkede oksekød (skotsk højland) kommer virkelig til sin ret når det tilberedes efter jeres opskrifter.
  Glædelig jul 🎄⭐️❤️

  • Hvor er du sød Karen… tusind Tak! Glædelig jul!

 4. Martin

  Da jeg ikke lige har råd til den økologiske and, må jeg ty mig til den billige peking and fra Rema. Har kun fået lovord og ros, så denne opskrift kan også bruges til de mindre økonomisk velstillede. Tak for det :-)

  • Martin

   Vil dog sige at jeg har købt økologisk svinekam

 5. Pernille

  Jeg bruger også denne vejledning hver gang jeg skal lave and og idag skal jeg også prøve med en gås, så det er jeg spændt på hvordan bliver 😍
  Der er flere der har spist and ved os, som aldrig har fået bedre, så det vidner om en succes 😉
  Rigtig glædelig jul 🎄🎅🏼

  • Skønt Pernille – det varmer virkelig! Rigtig glædelig jul!

 6. Rasmus

  Hej Gastromand

  2 ænder. Én fed landand på 4,2 kg og én berberiand på 3,1 kg – har du et godt råd der sikrer to perfekte langtidsstegte ænder, der er færdige samtidig??

  Kan jeg vente en times tid med at sætte den lille and ind i ovnen?

  Svaret findes sikkert et sted i tråden – men kan ikke finde det :-)

  • Hej Rasmus – tråden er også lang og har efterhånden over 800 kommentarer :-) Det er en god ide – måske 1,5 time efter og så hold godt øje med dem! Glædelig jul!

   • Rasmus

    Fedt at du svarer!!

    Tusind tak for hjælpen og glædelig jul til dig!! :-)

    • Favoritfar

     Jeg hægter mig lige på I håb om et svar også…
     * 3.0kg + 3.5

     Er der så lille en forskel at de bare skal ind samtidig eller skal jeg give den store and en halv times tid mere?

 7. Regína Harðardóttir

  Jeg har lige opdaget din side og er indtil videre meget imponeret. Jeg skal arbejde som frivillig i morgen, den 24. december, fra kl. 8:30 indtil kl. 14, så derfor ville jeg forberede juleaftensmiddagen så meget på forhånd som muligt. Jeg søgte på langtidsstegning af juleand og fandt din opskrift. Jeg er i fuld gang, anden er i ovnen på tredje time, er også i gang med at lave andefond. Det hele ser lovende ud og opskriften skræmte mig overhovedet ikke, den er så nem a følge. Min rødkål var allerede lavet men nu vil jeg interessere mig for din måde at brune kartofle på. Jeg kommer på besøg igen. KGod Jul :-)

  • Hej Regína – tak for det – det må næsten være en halvhilsen fra Island ikke? :-) Men det er rart at høre og det varmer da – men mest at du arbejde frivilligt juleaftensdag! Det er flot! Håber du får styr på de brunede kartofler!

   GLædelig jul!

 8. Jørgen

  Har lige nu to ænder på rotissesriespyd efter denne opskrift. Det ser tæskegodt ud.

 9. Daniela Jacobsen

  God aften. Jeg vil lige spørge – intet mel til at jævne sovsen med, er der så sovs nok, når man koger ned?? Er i gang med anden lige nu.

  • Hej Daniela – beklager vi først er på nu – du skal koge sovsen ind, så nej det burde ikke være nødvendigt – hvis du slet ikke kan få det til at spille, så brug lidt mel…

   Glædelig jul!

 10. Birte monrad

  Har lige stegt to ænder ,men de er seje.Det virker som om de har fået for lidt.Har skåret dem i stykker,som skal varmes i morgen.
  Har du et godt fif.

  • Hej Birte,

   Hvor mange timer har du givet dem?

 11. Ruth

  Jeg har også lige stegt anden, og er igang med sovsen. Skal den ikke jævnes? Den er meget tynd ellers 😔

  • Hej Ruth,

   Du skal koge sovsen ind, så nej det burde ikke være nødvendigt – hvis du slet ikke kan få det til at spille, så brug lidt mel…

   Glædelig jul!

 12. Gunni

  Hjælp, mine ænder er blevet understegt! Eller dvs brysterne har fået nok tror jeg. Men lårene er rosa med rødlig kødsaft 😩
  Kan jeg redde dem under opvarming???
  Stege termometeret snød mig -lårene var 75 grader da jeg tog ænderne ud. Brysterne 86 grader
  Nogle gode råd?

  • Hej Gunni,

   Har du stegt dem efter opskriften og i 6 timer for så burde de ikke være understegt :-) Men ja, du kan jo give dem noget længere når de er skåret ud, men desværre kan de godt blive tørre så – men det er nok eneste bud… Håber det lykkes!

 13. Søren

  Hej.
  Er nok bare mig der gerne skal have det skåret helt ud i pap, men den bradepande der skal stå med alle grøntsagerne i, er det den bradepande der skal stå under ænderne og opsamle den overskydende væske? Eller skal det holdes adskilt til det er most?
  Tak for en super hjemmeside, og rigtig glædelig jul 😊

  • Hej Søren,

   Helt okay og beklager det sene svar – de er helt korrekt opfattet – ind med grøntsagerne under anden eller ænderne!

   Selv tak og glædelig jul!

   • knud pedersen

    hvilken str bradepande? synes den der hører til ovnen er ret stor i forhold til mængde af grøntsager osv der skal lige i den.

    • Hej Knud.

     Det vigtigste er at den dækker anden:)

     Glædelig jul!

     • knud pedersen

      Det var også min tanke, men tak for svaret alligevel :-)

      Så vil jeg snart i køkkenet og forsøge mig med min første and, så håber den bliver lige så lækker som din opskrift lyder til :-)

      Også Glædelig Jul til Dig og din familie :-)

   • Søren

    Det satsede jeg også på, så tog chancen :-)

    Men tak for svaret 😊

 14. Sandra

  Hej.
  Jeg har et spørgsmål. Jeg har 2 ænder på 2400 gram. Vi herhjemme har kun prøvet at lave and i en bradepande med vand og grønsager inde i og ved siden af. Men synes din opskrift lyder spændene. Men så kommer jeg frem til mit spørgsmål: hvor længe vil du give de her ænder? 2400 gram. Dette er de billige og ikke øko. Og vil du give dem på mindre grader så de bliver saftige?

  Hilsen Sandra

  • Hej Sandra, du skal bruge varmluft til at starte med og så vi jeg tage et par timer af tiden så du kommer ned på ca. 4 timer ved 130 grader – brug også et stegetermpmeter for at være sikker…

   Glædelig jul!

   • Sandra

    Hej Familiefaren,
    Super mange tak. De kom ind i ovnen her lidt over 11 også har de fået 140 grader på 1 time og står nu på 130 grader. Så tænker at jeg nok må skrue lidt ned for graderne 🙈 hvad vil du gøre her.

    Glædelig jul 🎄🎄

    • Hej Sandra.

     Det kommer lidt an på hvornår du gerne vil servere anden?

     • Sandra

      Jeg vil gerne spise omkring kl. 17:15-17:30. Det passer med flæskestegen.

     • Somdu selv er inde på, er nok en ide at skrue lidt ekstra ned. Alterntivt tage anden ud og varme op efter partering, som der også står under Spørgsmål/svar i opskriften:)

      Glædelig jul!

 15. Kenneth johnsen

  Har lavet nogenlunde efter sammenopskrift. Dog på grill, men de kom ud uden sprødt skind! Aldrig sket før!
  Kan jeg give det 20min i ovnen imorgen med grill?

  • Hej Kenneth,

   Det kan du godt – men du skal virkelig passe på! Jeg ville nok sige 10 min og så holder du øje hele tiden, altså du sætter dig med et glas vin foran ovnen :-)

 16. Marie

  Hej :-)
  Jeg har lige sat to lækre fritgpende 3600g ænder ind ved 130 grader – men jeg synes temperaturen stiger rigtig hurtigt
  Jeg har mit stegter termometer i – men er usikker på om det sidder rigtigt? Har du et godt tricktil at tjekke om det sidder rigtigt?

  • I låret med det Maria – men det skulle altså lykkes, du kan se i kommentarene at flere har lavet med ænder på 3600 gram og med stor succes…

   • Marie

    Den siger 78 efter 2 timer på 130 grader – det kan jeg slet ikke forstå..
    Det er rød saft der kommer ud på bryststykket
    Åh jeg bliver så nervøs! :-/

    • Hej Marie,

     Bare tag det roligt, det er set før, at temperaturen stiger hurtigt – jeg gætter på du har økoænder ikke? Jeg vil sænke temperaturen til 110 grader og give dem et par timer mere – hvis saften der kommer ud er rød så er de ikke færdige. Er du 100 % sikker på det stegetermomter er i orden? Det lyder nemlig lidt underligt… Men vi er her hele dagen til at hjælpe, så vi skal nok få klaret den and! :-)

     • Marie

      De er ikke øko “bare” fritgående
      De er helt hårde når jeg trykker på lår og bryst ?
      Det er første gang jeg langtidssteger ænder – så er lidt nervøs

     • Hej Marie,

      Jeg er overbevidst om de slet ikke er færdige – jeg ville give dem den resterende tid på 110 grader – så skal der nok ske mirakler – efter all – it is christmas!

 17. Lina

  Hej gastro mand
  Jeg har en plan om at lave ænderne på rotisseri på grillen, nogle erfaringer i den retning?

 18. Sandra

  Hvad nu hvis vi skal have and og flæskesteg i samme ovn! På 130 – hvornår skal de 1,8kg øko kamsteg så ind ? Kan man det ?
  Glædelig jul – som kun bliver bedre af gastromands opskrifter!

  • Hej Sandra – vi har faktisk en opskrift på denne også – altså stegen:

   /opskrift-flaeskesteg-skinkesteg-langtidsstegt/

   Hvis den har meget fedt så kan den godt klare 3 timer ca – men se lige ovenstående for der er nemlig flere som har spurgt ind til det… Ellers så vender du lige tilbage ikke? Vi skal sgu have styr på julemaden!

 19. Rasmus S.

  Første jul hjemme.
  Grundsovs lavet, 2x 3,5 kilo økofrilandsand klargjort.
  Jeg går all in på din drejebog og krydser fingre for at de hårde dommere som blot skal sidde i lænestolen frem til spisetid, bliver tilfredse :)

  God jul

  • Hej Rasmus – det skal nok gå – husk at øko nogle gange er noget hurtigere færdig en konvertionelle – så hold øje med den og brug et stegetermomter.

   Nu har du så ænder som er ca. 500 gram tungere end opskriften, så jeg vil umiddelbart sige, at det at nok kommer til at passe med stegetiden…

   Hæld lidt vin på dem imens du laver mesterværket færdig så får du mere tid til at perfektionere – knæk og bræk – lad os endelig høre hvordan resultatet blev!

   Glædlig jul!

   • Rasmus S.

    Hej,

    Anden har ramt 74 grader efter kun små 3 timer.
    Er det ikke alt for tidligt?
    Har to forskellige termometre som viser det samme.

    Tak :)

    • Hej Rasmus. Måler du ved brystet?

     • Rasmus S.

      Ja, den ligger i brystet

    • Ja, det lyder højt! Jeg ville tage den ud og lade den hvile. Og så må smide den ind og give den 30 minutter ved ca. 55-50 grade, tage den ud igen og varme ovnen op til 225 og så give den 10 minutter ved høj varme, for at få sprødt skind

 20. Dennis

  Har brugt denne opskrift de sidste 2 år og den har været perfekt herhjemme i 2 år
  Men min gamle hjerne kommer i tvivl med vandet nu

  Putter du vandet i sammen med rødvinen??

  Mvh og Go jul
  Dennis

  • Hej Dennis.

   Det lyder godt.

   Vandet ryger først i efter et par timer, men det kommer sig nu ikke så nøje.

   Glædelig jul!

  • Christian

   Vand efter 2 timer så vidt jeg kunne se – “anden” gang jeg bruger opskriften 🙃 sidst var en kæmpe succes 😁
   Regner med den er klar her kl. 18 😁
   Tusind tak for god opskrift 😁👍🎅

   • Lige præcis Christian!

    Vi krydser fingre for et godt resultat.

    Rigtig god jul!

 21. Wendie

  Jeg gav vores and på 2,8kg 140 grader. Da vi netop kom hjem efter at have været væk i 2 timer var den nærmest futtet af – den har fået totalt 4 timer.. Det har været alt alt for meget.. heldigvis skal vi have meget andet kæd og jeg har også en del andebryst liggende, selvom det naturligvis ikke bliver det samme uden en saftig helstegt and :-(

  • Hej Wendie.

   Næste gang du skal have ild i ovnen, så dobbelttjek lige temperaturen med et stegetermometer. Det lyder som om den er “for varm”.

 22. Sarah

  Hvilken temperatur skal anden have ca.?
  Min and har været inde i 4 timer og 15 min nu og temp. er på 65 grader – målt i låret.
  Er det ok i forhold til tidsplanen?

  • Hej Sarah,
   Det lyder rigtigt… Den skal gerne op på 76 grader i kåret så et du Home free!

 23. Jørgen madsen

  Hej lavede 2 stk okø ænder på 3400 g ved 130 g ved varmluft i 5 timer de var perfekte

  • Skønt Jørgen, og tak fordi du tager dig tid til at skrive dagen efter den store middag! Glædelig jul endnu engang!

 24. John

  Jeg lavede 2 ænder på 3200 g med varmluft og 140 gr.
  Jeg fulgte løbende med og hev dem ud efter 4 timer, hvilket viste sig at være yderst fornuftigt. :-)
  Hvis den skal have 6 timer vil jeg tro den skal ned omkring 110-120 gr. (i min ovn)

  • Nok 120-130 og kun varmluft hvis der er flere ænder 😊

 25. Jens E.

  Fremragende opskrift! Vi har aldrig fået bedre andesteg

 26. Ulski

  2 skønne øko ænder + øko “svin” med sprød sværd og den skønneste sovs. 14 personer til jul. 👍🏻👍🏻
  Super side med super opskrifter. ❣️
  Kører menuen igen på lørdag hvor familien er hjemme fra udlandet.
  Øko ænder til 50kr/stk…det er da rørende. Planen er at jeg klart skal lave flere ænder i løbet af året – også til sommer.
  Stor ros herfra. 😋😋😋

  • Hej Ulski,

   Det varmer virkelig på en kold smuk formiddag at få sådan en rose! Tak for det – og 50 kr. for øko ænder er da foræring! Det er jo super lækkert med and og kan sagtens lave i alle mulige andre afskygninger – i en salat med syrlig æbler til kontrast til det fede…

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: