Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. april 2019

Scroll to top

Top

914 kommentarer

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til Jul og Mortens aften

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til Jul og Mortens aften
Gastromand

Findes der noget bedre end mør langtidsstegt andekød med sprødt skind? Nej vel?! Det er den tid på året… Først Mortens Aften, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

Prøv også: Confiteret and

Jeg har faktisk altid har haft lidt svært ved de traditionelle retter, som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden!

Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og du naturligvis ikke snydes for erfaringerne.

For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

Prøv også: Juleand på grillen

Inden vi starter så husk, der er forskel på en konventionel and, en fritgående og en økologisk – de sidste to skal typisk have lidt mindre tid, så derfor ved en and på 3 kilo skal dog reducere stegetiden ned til 4,5-5 timer hvis den er frigående eller økologisk. Videre er det vigtigt, at din and er tøet helt op og har ligget ude ved stuetemperatur en times tid inden stegning.

Til sidst – ovne varmer ikke helt ens og da vi er oppe på mange timer, så kan 10 grader betyder meget – derfor anbefaler vi, at I bruger et stegetermometer.

Udskriv
4.63 fra 96 stemmer

Gastromands Andesteg

Forb. tid30 min
Tilb. tid6 t
Samlet tid6 t 30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 6
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Andesteg

  • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 poser svesker

Andesovs

  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Olie

Sådan gør du

And

  • Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  • Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber
  • Tænd ovnen på 115 grader
  • Skræl løgene og skær løg og æbler i kvarte
  • Steg løgene i smør eller andetfedt et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter
  • Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
  • Stop fyldet i anden
  • Luk anden grundigt med et par kødnåle - se billede
  • Steg anden på en rist over en bradepande (se nedenfor) i ovnen i 5-6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader til du rammer 75 grader. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som kan klare det meste
  • Når anden er færdig lader du den trække i mindst 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtigt ud
  • Fyldet serverer du naturligvis til

Andesovs

  • Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  • Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  • Giv den en grundig omgang salt og peber og hæld et par fuldvoksne skvæt olie eller andefedt plus rødvin over
  • Sæt bradepanden i ovnen under anden
  • Efter et par timer tid hælder du vand ved og lader det være
  • Når din and er færdig tager du også bradepanden ud og hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde
  • Sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien
  • Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistens, det tager ca. 30 minutter, samtidig med, at du skummer fedt og urenheder fra undervejs.
  • Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron og ribsgele og så er din sovs faktisk klar - #nemt
  • Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

 

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
  • Kan anden steges i forvejen og opvarmes på dagen inden servering?
    Ja sagtens! Det bedste resultat fås ved at partere anden efter stegning og varme med skinsiden op i ca. 15min. ved 180 grader.
  • Jeg skal stege to ænder. Hvad gør jeg?
    Du kan sagtens stege 2 ænder på samme tid, så længe der er plads i din ovn. Hvis du bruger varmluft skal temperaturen reduceres en del – naturligvis afhængig af størrelsen – men 115 grader til 2 ænder på 3 kg passer ret godt.
  • Min and er større, mindre eller en anden type, og jeg er lost i de forskellige tider. Hvad gør jeg?
    Start på 115 grader, hvis du ikke føler steger, når at blive færdig skru op på 130-140 grader almindelig varme indtil kernetemperaturen i brystet er 75 grader. Ellers er der utrolig mange kommentarer hvor andre sikkert har stegt netop den størrelse and du står med.
  • Kan jeg lave min juland på grillen? 
    Ja, nemt! Se And på grillen – et sikkert julehit!
Klar til fyldet...

Klar til fyldet…

Cut em up...

Cut em up…

 

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

 

 

Efter et par timer...

Efter 2 ud af 6 timer…

 

 

Så er der serveret…

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Kommentarer

  1. Stine P

    Jeg lavede ænderne i forvejen og må tilslutte mig de andre – jeg havde to ænder i ovnen ved varmluft på 120 grader. Allerede efter 2,5 time viste termometeret næsten 70 grader i både bryst og lår – nogle steder mere. Jeg turde ikke tage dem ud allerede efter “så kort tid”, så jeg gav dem en time mere og skruede ned til 110 grader. De var 80-85 grader, da jeg tog dem ud og lod dem hvile indtil vi skulle spise. De var heldigvis stadig møre og saftige, da vi parterede dem og lunede dem igen, men jeg tror faktisk, de havde været bedre, hvis jeg havde taget dem ud noget før.

  2. Rosemarie


    Hejsa og glædelig jul.
    Vi fik den dejligste and i år, jeg gik lige efter opskriften med langtidsstegning, tilsatte dog mandariner i løg,æble og svedsker. Det smeltede på tungen, så den bliver langtidsstegt fremover. Mange tak for dejlige opskrifter og råd.
    Rosemarie

  3. Anne-Mette

    Godmorgen familiefar.

    Jeg fik aldrig sagt tusind tak for, at du tog dig tid til mig og en del andre juleaften. Det var sgu stort! :-) Sønnike på 9 syntes, det var det bedste, han har smagt – det overgik simpelt hen farmors frikadeller. Og DET er stort.
    Så jeg har sat mig for at lave and igen i weekenden.
    Endnu engang tak (bedre sent end aldrig), og ha’ en skøn dag.
    De bedste hilsner Anne-Mette


  4. Lækkert!

Smid en kommentar