Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. december 2018

Scroll to top

Top

791 kommentarer

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften
Familiefaren

Vi nærmer os den tid på året… Først “Mortens Aften”, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

LÆS OGSÅ: Lær at lave den perfekte julesovs

Nå, jeg har tidligere nævnt, at jeg faktisk altid har haft lidt svært ved de har “traditionelle” retter som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden!

LÆS OGSÅ: Hjemmelavet rødkål

Så kører vi – det er slet ikke så svært…

Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og det skal du naturligvis ikke snydes for. For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

 

PRØV OGSÅ: Perfekt langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær

 

4.8 from 80 reviews
Gastromands Andesteg
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Andesteg
  • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil, hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 poser svesker
Andesovs
  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidkøg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Soya
  • Olie
Tilberedning
And
  1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber.
  3. Tænd ovnen på 130 grader
  4. Skræl løgene og skær dem i kvarte, skær også æblerne i kvarte efter du har vasket dem. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.
  5. Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
  6. Stop fyldet i anden.
  7. Luk anden grundigt med et par kødnåle.
  8. Steg anden på en rist over en bradepande i ovnen (se opskriften på julesovs nedenfor) i 6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader i 5 timer. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som sagtens kan klare det.
  9. Bemærk: Brug varmluft hvis du har flere ænder - ellers almindelig
  10. Når anden er færdig lader du den trække min. 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtig ud.
  11. Fyldet serverer du naturligvis til
Andesovs
  1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hælder et par fuldvoksne skvæt olie samt rødvinen over.
  4. Sæt bradepanden i ovnen samtidig med anden
  5. Efter et par timer tid hælder du vandet over og lader det være.
  6. Når din and er færdig tager du den ud og dækker den til, mens du hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde. sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien.
  7. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistent, det tager ca. 30 minutter, hvor du også skal sikre, at du skummer alt fedtet fra. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar
  8. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

 

 

LÆS OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce – Den savnede opskrift

 

Ofte stillede spørgsmål

Mere end 500 kommentarer gennem tiden vidner om stor interesse for julemiddagens Rolls Royce. Her får du de typiske spørgsmål og svar:

  • SPØRGSMÅL: Kan anden steges i forvejen og opvarmes på dagen/op til servering?
    SVAR:
    Ja sagtens! Det bedste resultat fås ved at partere anden efter stegning og varme med skindsiden op i ca. 15 min. ved 180 grader.
  • SPØRGSMÅL: Jeg skal stege 2 ænder. Hvad gør jeg?
    SVAR: Du kan sagtens stege 2 ænder på samme tid, så længe der er plads i din ovn. Vigtigst er det, at du bruger varmluft. Og giv ovnen 10 grader ekstra, så er du home safe.
  • SPØRGSMÅL: Min and er større, mindre eller en anden type og jeg er lost i de forskellige tider. Hvad gør jeg?
    SVAR: Større fugl = længere tid i ovnen. Mindre fugl = kortere tid i ovnen. Vil du være på den sikre side, så steg anden ved 130 grader indtil centrumtemperaturen i brystet er 75 grader.
  • SPØRGSMÅL: Kan jeg lave min juleand på grillen?
    SVAR: Ja, nemt! Se: And på grill
  • SPØRGSMÅL: Skal anden vendes undervejs?
    SVAR: Ikke nødvendigvis, men det kan i hvert fald ikke skade at lade anden ligge på brystet i første halvdel af stegetiden og derefter vende og stege færdig med brystet op – ellers læg den med brystet opad hele vejen.

 


 

PRØV OGSÅ: Confiteret and

 

Klar til fyldet...

Klar til fyldet…

Cut em up...

Cut em up…

 

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

PRØV OGSÅ: Perfekte brunede kartofler

 

Et stk. fritgående and klar til action...

Et stk. fritgående and klar til action…

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur...

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur…

 

Jeg er ved at være færdig, spis mig!

 

Så er der serveret…

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Kommentarer

  1. Ulla

    Tak for svar. Hvad så med at stege de stakkels kræ dagen i forvejen, partere dem og lægge dem i bradepanden og varme dem i ovnen juleaften? Måske dryppet med lidt andefedt. Vil det være OK?
    vh. Ulla

    • Hej Ulla,

      Det kan man godt – der er masser som gør der sådan for at spare tid – og der bliver ganske fint – det ville jeg i din situation gøre 😊

  2. Torben Green

    Jeg har et lille kræ på 4.4 kg.
    Burde 7 timer ikke klare dyret?

    • Hej Torben – jeg tror det passer perfekt!

  3. David

    Hej.

    I punkt 2 skriver du at man skal bruge indmaden fra anden? Med det mener du, det der er i anden når man renser den?

  4. malene

    Det er simpelthen den bedste opskrift på and. den bliver perfekt hver gang, og sovsen smager så fuglene synger

    • Tusind tak Malene – det er da den perfekte start på en fredag morgen – Kram fra alle os på Gastromand…

  5. Morten Robinson

    Jeg kan gå med til stegningen af anden. Men den sovs der :-O Med soya og rødvind og citron og jeg ved ikke hvad, det er dælme ikke en traditionel brun sovs! Det er sådan et eller andet eksotisk gourmet halløj og det hører ingen steder hjemme til en juleand eller en Morten’s aften and, så er det sagt!

    • Enig Morten – smør, mel og kartoffel og så en omgang kulør – det er sgu sovs fra gamle dage :-)

  6. Anders Olsen

    Du skriver “Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.”

    Hvis man ikke har lidt andefedt, skal man så bare stege det i margarine eller skal man lade være med at stege det?

    Ordlyden er lidt som om at man kun skal stege hvis man har andefedtet..

    • Aldrig margarine Anders – brug smør 😊

  7. Martin

    Tusind tak for en inspirerende opskrift.

    Hvad gør man med andefedtet?

    Vi fik andesteg i går. Fedtet samlede sig i bradepanden. Først så har vi siet det, så indmad, løg osv er sorteret fra. Nu står fedtet i en plastic bøtte og har delt sig i 2 (mørk nederst og lys øverst).

    Er det bare at komme låg på og i fryseren/køleskabet? eller skal man tage det lyse lag væk først?

    • Hej Martin,

      De mørke er fond og noget ret godt fond – det kan bruges til sauce en anden gang fx. Meget fint at fryse ned. Det lyse er andefedt og det er lidt det samme som guld :-) Det er ret dyrt at anskaffe sig. Det er meget smagsrigt og kan bruges til stegning, det kan også tale høje temperaturer. Du kan fx confitere andelår eller hvis du har meget – laves pommes i det og det er virkelig lækkert – se fx denne opskrift:

      https://gastromand.dk/opskrift-juleburger-confiteret-and/

  8. Line

    Først tak for en opskrift som altid lykkedes!

    Vi skal for første gang stå for julemaden i år og vi skal lave and.

    Vi bliver 8 mand og påtænker derfor 2 ænder på Ca 3 kg. (mon ikke det er nok?)

    Vi har desværre ikke varmluft i vores ovn, kan de alligevel laves samtidig på almindelig ovn? Eller skal vi gøre noget andet?

    Vi har også været ude i at lave dem en af gangen eller den ene dagen før. Det nemmeste ville jo være at lave dem samtidig, men vi vil helst have det bedste resultat. :-)

    • Hej Line – mængden er rigeligt medmindre der er 8 meget sultne mænd :-) Nej jeg ville nok sige, at 1 and med tilbehør næsten var nok – men fint med to.

      Den er svær for du bliver faktisk nødt til at lave dem en ad gangen, så jeg ville lave den ene på forhånd og den anden på dagen :-)

      God fornøjelse…

  9. Kit

    Hvis min and vejer 2400 g, skal den så have kortere eller kan jeg nøjes med at skrue 10 grader ned de sidste par timer? :)

    Kh

    • Jeg ville skrue ned præcis som du siger eller starte på 120 grader…

  10. Casper

    Har du fif til, hvis man også skal lave flæskesteg i samme ovn? Er det overhoved muligt?

  11. Lars

    Hvad hvis man når 75 grader før de 6 timer? Jeg har haft den på 130 grader i 4 timer.

  12. Lone Lerager

    Vil prøve at stege på denne måde. Skal stege 2 ænder, som ligger ved siden af hinanden, skal det så også være varmluft.
    Skal sovsen ikke jævnes.

  13. Stine

    Er det ligegyldigt om anden er fersk eller frossen ift. stegetiden og det færdige resultat?

    Hilsen en førstegangs-ande-steger :-)

    • Hej Stine – ænderne skal være tøet helt op – ellers bliver det noget rod :-)

      • Stine

        Så langt er jeg med ;-) vi får leveret nogle ferske ænder. Mente blot, om de var mere sarte ift. stegetiden?

        • Hej Stine – årh så du mener de ikke har været frosset – det burde ikke have noget at sige…

  14. Kirsten Madsen

    Hvilken temperatur vil være den bedste at varme anden ved, når den er stegt og parteret dagen i forvejen? Og selvfølgelig har fået et skvæt andefedt over sig?

    Glædelig Jul🎄🦆

    • Hej Kirsten – jeg vil give den 180 grader og så kort tid – altså høj temperatur og kort tid – kan godt frygte den når at blive tør ellers…

  15. Carina Wolff

    Jeg har brugt din opskrift med stortheld de sidste to år. Så TAK😃Jeg har dog hver gang lavet en and noget tid i forvejen og haft ”fonden” (altså det anden smider, kogt ind med grøntsager og blendede indvolde) i køleskabet indtil juleaften, hvor jeg så let har kunne fjerne fedtet og koge op til verdens lækreste sovs – mega nemt. Men – nu kan jeg simpelthen ikke huske, hvor længe jeg havde fonden i kølesksbet🧐Jeg vil lave anden lørdag d. 15/12 (til pulled duck burgere) – kan den mon ikke holde sig til juleaften så? Synes det forekommer mig, at jeg lavede det endnu før sidste år. Tusind tak for en fantastisk blog og glædelig jul🎄☃️

    • Hej Carina – tak for rosen, det er også en meget besøgt opskrift som flere har brugt med succes – det er virkelig dejligt at høre. Der kommer jo et lag fedt over som konsumerer det, så det mener jeg sagtens du kan – det kan også godt fryses ned. Men fra den 15/12 – 24/12 skal nok gå – Fedt med pulled duck burger i øvrigt!

      Glædelig jul til dig fra alle os :-)

  16. Mie

    Hej
    Første gang jeg skal stege en and, så er lidt spændt.
    Du skriver at man skal bruge alm.ovn ved en and, kan man bruge varmluft? Hvis man kan, er det så ved en anden temperatur?

    • Hej Mie – temperaturen er den samme om du bruger almindelig ovn funktion eller varmluft – hvor stor er din and? Du kan med garanti finde én som har stegt nøjagtig den størrelse du har nemlig :-)

  17. Ditte

    Hej!
    Kan denne opskrift følges hvis jeg vil bruge stegepose? (Altså minus grøntsager i bradepanden, naturligvis)
    Jeg skal have 2 ænder af hver ca 3 kg i ovnen til jul!
    På forhånd tak :)
    Hilsen Ditte

    • Hej Ditte – det kan du tro – den skal bare have lidt grill bagefter – du er faktisk første som spørger udover mere end 700 kommentarer – så lad os gerne høre om dine erfaringer! Glædelig jul…

  18. Thomas

    I denne opskrift bruger i ikke fond til sovsen, som i gør i “den perfekte julesovs”. Gør det en forskel?? Vil i evt lave en opbagning som i så blander stegeskyen ned i??

    • Hej Thomas,

      I den perfekte julesovs laver du jo en “grundsovs” som du så bruger til fx din and, hvor du så blander det hele. Reelt er grundsovsen så kogt ind, at du ikke behøver jævning, men tilføjer du store mængder stegesky fra anden, så skal en lille opbagning måske til – giver det mening?

  19. Stina

    Tak for opskrift, glaeder mig til at prove ! Jeg har lige ét sporgsmaal for at fole mig sikker, der er 2 bradepander i ovnen hvis jeg også laver sovs ik’ ? En under anden og en til grøntsagerne ?

    Glaedelig Jul

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: