Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. juli 2022

Scroll to top

Top

984 kommentarer

Langtidsstegt and – den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften

Langtidsstegt and – den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften
Gastromand
Den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften

Findes der noget bedre end mør langtidsstegt and med sprødt skind? Nej vel?! Det er den tid på året… Først Mortens Aften, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

Prøv også: Confiteret and

Jeg har faktisk altid har haft lidt svært ved de traditionelle retter, som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og du naturligvis ikke snydes for erfaringerne, jeg har gjort mig i jagten på den bedste opskrift på andesteg.

For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

Prøv også: Juleand på grillen

Inden vi starter så husk, der er forskel på en konventionel andesteg, en fritgående og en økologisk – de sidste to skal typisk have lidt mindre tid, så derfor ved en and på 3 kilo skal dog reducere stegetiden ned til omkring 4 timer, hvis den er frigående eller økologisk. Videre er det vigtigt, at din and er tøet helt op og har ligget ude ved stuetemperatur en times tid inden stegning.

Til sidst – ovne varmer ikke helt ens og da vi er oppe på mange timer, så kan 10 grader betyder meget – derfor anbefaler vi, at I bruger et stegetermometer, når du laver langtidsstegt and. 

Langtidsstegt and

Den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften
4.08 fra 375 stemmer
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 30 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 6
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Andesteg

  • 1 And på ca. 3 kg. en fritgående øko. and, der har haft et godt og "langt" liv
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie eller Belle boskoop
  • 2-3 rødløg
  • 300 g svesker
  • 3 laurbærblade
  • 5 timiankviste

Andesovs

  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Olie

Sådan gør du

And

  • Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  • Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig – mere end du tror, navnligt indvendig – husk også en god omgang friskkværnet peber
  • Tænd ovnen på 120 grader (alle ovne er ikke ens)
  • Skræl løgene og skær løg og æbler i kvarte
  • Steg løgene i smør eller andetfedt et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter. Slut af med at vende laurbær og timian ved.
  • Tag det af varmen og lad det køle af – for dine hænders skyld
  • Stop fyldet i anden
  • Luk anden grundigt med et par kødnåle – se billede
  • Steg anden på en rist over en bradepande (se nedenfor) i ovnen 5 timer – eller indtil du rammer en kernetemperatur på 70-75 grader ved bryst og lår.
    Er du presset på tid, så skru op og giv den 140 grader til du rammer 70-75 grader.
    Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som kan klare det meste
  • Undervejs er det den god ide løbende at hælde noget af det smeltede andefedt over stegen – det hjælper til at stegen ikke bliver tør, samt giver farve og et lækkert, sprødt skin
  • Når anden er færdig lader du den trække i MINDST 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtigt ud. (er skinnet blevet blødt, kan du skrue din ovn over på grill og grille de udskårede stykker med skindsiden, men PAS PÅ du ikke brænder den af!)
  • Fyldet serverer du naturligvis til

Andesovs

  • Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  • Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  • Giv den en grundig omgang salt og peber og hæld et par fuldvoksne skvæt olie eller andefedt plus rødvin over
  • Sæt bradepanden i ovnen under anden
  • Efter et par timer tid hælder du vand ved og lader det være
  • Når din and er færdig tager du også bradepanden ud og hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde
  • Sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien
  • Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistens, det tager ca. 30 minutter, samtidig med, at du skummer fedt og urenheder fra undervejs.
  • Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron og ribsgele og så er din sovs faktisk klar – #nemt
  • Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Kan anden steges i forvejen og opvarmes på dagen inden servering?

Ja sagtens! Det bedste resultat fås ved at partere anden efter stegning og varme med skinsiden op i ca. 15min. ved 180 grader.

Jeg skal stege to ænder samtidigt i samme ovn?

Du kan sagtens stege 2 ænder på samme tid, så længe der er plads i din ovn. Hvis du bruger varmluft skal temperaturen reduceres en del – naturligvis afhængig af størrelsen – men 115-120 grader til 2 ænder på 3 kg passer ret godt.

Min and er større, mindre eller en anden type, og jeg er lost i de forskellige tider. Hvad gør jeg?

Start på 115-120 grader, hvis du ikke føler stegen, når at blive færdig skru op på 130-140 grader almindelig varme indtil kernetemperaturen i brystet er 75 grader. Ellers er der utrolig mange kommentarer hvor andre sikkert har stegt netop den størrelse and du står med.

Kan jeg lave min juland på grillen? 

Ja, nemt! Se And på grillen – et sikkert julehit!

Så er vi klar…
Lækkert fyld…

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

Og nu er den klar til ovnen. Husk at komme vand, vin eller mørk øl ved, som kan stå og boble sammen ingredienserne til sovsen. Så har du også grundlaget for verdens bedste sovs!
Efter 2 ud af 6 timer. Husk at baste den med fedtet fra bunden løbende.
Husk trækketiden er uhyre vigtig i forhold til den ideelle langtidsstegte and. Den kan sagtens trække længere end 15 minutter uden at blive kold indeni. Lad den ALDRIG trække overdækket, da det kan gøre skindet blødt.

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Danni Coelet

    Er det varmluftovt eller alm.

    Mvh. Danni

  2. Lisse-Lotte

    Denne er min favoritopskrift fremover, når jeg skal lave and. Sovsen var totalt perfekt og gav en smagseksplosion på grund af alle de lækre sager den var lavet på. Selv mit barnebarn på 8 år bemærkede hvor god den var.
    Jeg bruger altid kun fersk and.

  3. Maria

    Har købt det “smarte” meater termometer. Har sat det i anden som app’en siger på det mest kødfulde sted på den 3800 g and. Har sat ovnen på 120-130 grader. Nu efter kun 2 timer siger termometret 75 grader, selvom den kun har målt den omgivende temp. i ovnen til Ca. 110 gennem de 2 timer. Tænker at termometret ikke sidde rigtigt, da der kommer blod ud da jeg trækker det ud. Men hvad skal jeg så stole på. Skal jeg bare give den 5 timer?

    • Jesper

      Hej Maria,
      Prøv at se om du kan finde en lavere temperatur i anden.
      Du må ikke give den 5 timer, hvis temperaturen er så høj.
      Det er aldrig lykkedes mig at stege den så længe. Den bliver altid meget hurtigere færdig.
      Mvh. Jesper

  4. Jesper

    5 stars
    Jeg har brugt denne lækre opskrift siden 2016. Men jeg ender altid ud med at brune anden til sidst, fordi den er for bleg.
    Hvad er anbefaling til bruning? Har brugt 220C og nogle gange også grill.

  5. Louise

    5 stars
    Eneste rigtige opskrift på and 😁

  6. Ditte

    5 stars
    Åh Gastrom-ænder.
    Hvordan er det nu? Varmluft eller over-undervarme?
    Altså den er jo blevet perfekt de andre år, men kan sgutte huske det!

    • Boy

      Du kan nemt sætte igang 12 00 på 120 gr
      Kl 16 00 drypper du den og så skal den nok have lidt farve temperatur op
      Husk salt inde og udvendig
      Indmad ligger i bradepande i vandet og giver smag til sovs
      Perfetto

  7. Line

    Jeg skal lave langtidsstegt and juleaften, men jeg er ikke hjemme fra ca 12 til ca 16, er det helt skidt hvis ikke jeg får hældt fedt/sky over imens jeg ikke er hjemme?
    Desuden er det en ret stor and på 4,2 kg, hvor længe vil den skulle have i ovnen?

    • John

      Jeg har samme udfordring, men smider anden i en stegepose, og tænker det vil holde lidt på saften/fugten.

  8. Katrine

    Jeg skal prøve opskriften i dag 😊 Hvad gør i ved alt indmaden? Smider i bare det ud? Det kunne bruges til at give ens fond en god dybde.

    Jeg plejer at stege det hårdt af i en gryde med fedt fra anden (der sidder tit lidt ekstra ved åbningen på anden), så tilføjer jeg frisk timian og vand og lader det koge et par timer. Når den tid er gået fisker jeg indmad, vingespidser og hals op, og lader væsken
    reducere yderligere. Indmadsfonden bruges til at spæde til ens fond man har fra ovnen så man får brugt hele dyret 😊 den kogte indmad og hals kan kommes ind i ovnen sammen med anden den sidste stykke tid for at give det lidt stegeskorpe igen og så smager det ganske udemærket 😊 jeg plejer at fiske leveren fra i starten, da den, efter min mening, ikke giver en god smag til sovsen.

    • Christina

      5 stars
      I opskriften bruges indmaden til sovsen. Det skal i bradepanden sammen med grønt osv. :)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering