Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 20. marts 2019

Scroll to top

Top

162 kommentarer

Perfekt julesovs – uden stress

Perfekt julesovs – uden stress
Familiefaren

Jeg erindrer at have sagt det en del gange, men det skader nok ikke med lidt gentagelse: Min gamle far var virkelig god i et køkken! I hans tidlige år var han rent faktisk skibskok og havde lært skidtet på den “oldschool” måde, hvor man skulle lave mad med smag. Hvis ikke, blev kaptajnen sur og så fik man satme bank…eller noget i den stil, i hvert fald.

Han mestrede alle de gode gamle traditionelle danske retter og kunne i løbet af få minutter, få udbrændte pandesnask fra frikadeller, til at være en velsmagende brun pandesovs – sådan noget som jeg aldrig rigtig helt har mestret – før nu!

Nu er det så ikke helt pandesovs det drejer sig om hér. Til gengæld er det julesovsen og da vi for tredje år i træk skal holde jul for hele familien, har jeg brugte adskillige timer i løbet af året på at ramme den perfekte julesovs, som passer fantastisk til både en langtidsstegt flæskesteg og en lækker andesteg. Så her kommer en skudsikker opskrift til jer, som med fordel kan laves nogle dage før og dermed lette presset den 24. december.

Læs også Langtidsstegt and

4.5 from 15 reviews
Gastromands julesovs
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
 • 3 store gulerødder
 • 2 store løg
 • 3 stængler blegselleri
 • 2 fed hvidløg
 • Et lille stykke bacon
 • 5 laurbær
 • 5 salvieblade
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 velvoksent glas rødvin (gerne en kraftig en af slagsen)
 • 1 liter vand
 • 1 tsk røgsalt eller 3 skiver bacon
 • 10 kyllingevinger/lår (gerne økologiske eller fritgående hvis du kan skaffe det)
 • Kraft fra kalkun/and/flæskesteg/gås
 • Evt. Ribsgele, cItron, soya
 • 2 stjerneanis
 • Salt/peber
 • Olivenolie
Tilberedning
 1. Rengør alle dine grøntsager og skær dem ud i grove stykker.
 2. Hvis du bruger kyllingelår, så giv dem et bask på benet med den "ryggen" af en tung kniv eller en kødøkse hvis du har sådan en. Vi er interesseret i at få en masse smag og kraft fra benet med ud.
 3. Smid det hele i en bradepande, sammen med et stykke bacon og tilsæt salt/peber og olie,
 4. Bank det i ovnen ved 200 grader i 1,5 timer.
 5. Så tager du hele molevitten ud. Hvis du som jeg har bradepander som kan gå på komfuret, så kan du med fordel bare smide den op og skrue godt op. Ellers må det op i en gryde.
 6. Mos det hele grundigt, så vi får smagen godt ud.
 7. Tilsæt så vinen og lad det koge godt ind.
 8. Så tilsætter du vand og lader det koge godt sammen i ca. 45 minutter, jo længere du koger det ind jo stærkere og mørkere bliver det.
 9. Så skal det gennem en si (evt. med et klæde), hvor du igen moser godt i det, for at få alt smagen med ud.
 10. Nu har du din grundsovs, som du meget let kan arbejde videre med.
På Juleaften
 1. Vi får ofte and, og her er det vigtigt, at du har sikret dig, at der under anden har ligget grøntsager osv.
 2. Alt den kraft fra anden skummes grundigt for fedt og tilføres til vores grundsovs.
 3. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar!

 

Aftenens ingredienser...

Aftenens ingredienser…

Give em the chop!

Giv’em the chop!

Ready to go...

Ready to go…

Nu skulle jeg jo være rigtig Gastromand og give lårene et ordentlig bask med mine nye knive, som ganske vidst bare var nogle Rosendahl. Ikke desto mindre var det ikke planen, at bladdet skulle smadres efter blot en times arbejde – men konklusionen er, at du nok skal bruge knivryggen…og nok helst ikke din yndlingskniv.

Efter et par timer i ovnen...

Efter et par timer i ovnen…

Dont be gentle here, it aint the bedroom...

Dont be gentle here, it aint the bedroom…

Efter det har kogt sammen en times tid...

Efter det har kogt sammen en times tid…

Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at du kan lave den op til 3-4 dage før juleaften og bare have den på køl indtil den store aften. En ganske skudsikker plan og mere eller mindre en garanti for, at du får en lækker sovs juleaften. Det bedste er, at du kan smide det kulør og de bouillon-terninger langt væk, hvilket du naturligvis husker at understrege overfor gæsterne ikke?

Om du vil sjaske fløde i vil jeg være op til dig...

Om du vil sjaske fløde i, vil jeg lade være op til dig…

Hvordan ser din sovs ud juleaften??

Kommentarer

 1. Casper Fischer

  Et sjovt spørgsmål måske – men hvor meget er en “Kvist rosmarin”? Det er ikke det jeg har brugt mest af før, men eftersom det nærmest er det eneste jeg kan lugte i mit køkken, har en fornemmelse af at jeg muligvis har brugt for meget..

  • 1 kvist Casper – altså en lille gren :-) Ikke et helt bundt… Giver det mening?

 2. Casper Fischer

  Jep, det er nok bare fordi det er så gennemtrængende en duft, for puttede kun én gren i. Jeg kører i hvertfald videre med projektet i aften. Jeres opskrifter plejer jo at spille 😁

  Tak for svar og god weekend.

  • Tak for tilliden Casper – det skal nok gå! Ellers så skriver du bare – jeg skal nok holde mig klar :-)

 3. Iben

  Hey,
  Hvis man gerne vil have en tykkere sovs, jævner man så bare med maizena eller ville du starte ud med en melbolle?
  Pft og snarligt glædelig december

  • Hej Iben – jeg ville nok bare koge den mere ind – men ellers så jo det kan du sagtens :-)

 4. Katja

  Hej
  Kan “grundsovsen” fryses?

 5. Kiara

  Hej :-) Har du nogle gode ideer til hvad man kunne bruge kød- og grøntsagsresterne til når man har presset væden ud?

 6. Michelle

  Hej

 7. Michelle

  Hej! Nu har jeg læst tråden flere gange og vil bare være helt sikker på at jeg gær det rigtigt i år. Planen er: jeg laver en grundsovs på andelår og indmad på mandag. I bradepanden kommer and og grønt. 200 grader i 1 1/2 time. Jeg følger opskriften men hvor længe skal det koge ind hvis jeg laver dobbelt portion af din opskrift? og så kommer det på køl. Inden brug fjernes alt det stivnede fedt. Juleaften gør jeg det samme bare med en and på rist ovenover bradepande med vand, grøntsager (?) og indmad. Skal der løbende tilføjes vand og er det ligemeget hvor meget? Det presses
  gennem et klæde og skummes for fedt og så
  kommes det i grundsovsen (det hele eller smager jeg til?) så smager jeg til med Meyers gastrik, ribsgelé, fløde osv og den er klar?? Mangler beg noget/har jeg misforstået noget? På forhånd mange tak

 8. Michelle

  Er der slet ik igen der kan hjælpe? 👆🏻😬🙏🏻

  • Jette Sauerberg

   Hej Michelle
   Det lyder meget omstændeligt og som om du skal lave sovs til 50 mennesker. Hvis du laver dobbelt portion koger du også ind til det dobbelte eller til det smager, som du vil have det til. Tiden afhænger af, hvor meget væske du har. Du skal kun fylde efter, hvis der slet ikke er noget væske tilbage i bradepanden. Hvis du fylder efter, er mængden ikke så afgørende, men du skal huske at skrabe alt det dejlige snask af bradepanden og fylde det i sovsen. Det er mums. Du behøver ikke presse gennem klæde, men skum gerne for fedt. Kom gerne en smule balsamico eller æbleeddike i. Det gør underværker. Er den for tynd, så jævn med maizena udrørt i koldt vand. Er den for tyk så tilsæt noget vand. Men for guds skyld – smag, smag, smag. Og husk – ingen væske i bradepanden, når skindet til sidst brunes under grillen (hvis det er nødvendigt) for at få skindet sprødt.
   Håber jeg kunne hjælpe og rigtig god madlavning :-)

   • Godt vi har dig Jette – Michelle – beklager – du var druknet i mængden! Det er ikke okay – men Jette har fat i den tunge ende – lyt til hende…

   • michelle

    helt i orden, tak for svar jette. Syntes ikke grundsovsen blev ret tyk (lavede dobbelt portio naf oskriften ovenover, så måske jeg skulle ha ladet den koge endnulængere?), den er smidt i fryseren, så måske jeg bare skal prøve at koge den mere ind på selve juleaften….hmmm? Så du mener ikke jeg behøver grøntsager i bradepanden juleaften når jeg har grundsovsen, men bare vand fra bradepanden under anden med indmad? og så justerer jeg grundsovsen med indholdet fra bradepanden efter jeg har skummet for fedt, ik? Jeg har købt meyers gastrik, håber den gør underværker i tilsmagningen. Jeg husker tippet med ingen vand under grillning :) Håber ikke jeg er til for meget besvær med alle de spørgsmål. Og når i ikke at svare inden jul hører jeg gerne fra jer alligevel :)
    God jul derude

 9. marlene bach

  Fantastisk opskrift, har brugt den flere gange og den er lige i skabet hver gang, og så får man tømt grønsagsskuffen op til jul.

  • Tusind Tak Marlene – det varmer i dennkolde juletid 😊 og ja det er faktisk meget snildt…

 10. Anja Larsen

  Den opskrift må jeg prøve 😀, men inden jeg går i gang med projektet, har jeg lige et spørgsmål. Juleaften spiser vi altid flæskesteg. Du skriver hvordan man får kraft til den færdige sovs af en and- men hvad gør jeg med en flæskesteg?

  • Hej Anja, du får det samme, men du får en sovs som er meget “flæskestegs-agtig” :-) Så der vil jeg faktisk nok tilføje lidt andefond i min grundsovs. Videre skal du være opmærksom på, at en fond fra en flæskesteg kan være noget mere salt.

   Men kort sagt har du en god grundsovs her, og så tilføjer du kraften fra flæskestegen, så dit slutresultat bliver lidt noget anden end hvis du fx havde stegt en and. Her ville så i dit tilfælde tilføje ½ liter andefond så den får lidt mere smag.

   Giver det mening?

 11. Pia

  Hmm. Hvis jeg vil lave sovsen klar dagen før har jeg jo ikke noget fond fra and eller flæskestegen klar endnu. Hvad er iøvrigt bedst når man skal have både and og steg? fond fra steg eller and?.
  God jul fra Pia

  • Hej Pia,

   Nej nej – du laver grundsovsen nu og så på dagen hvor du har and/steg klar tilføjer du denne del. And er klart bedst – jeg synes fond fra flæskesteg bliver lidt for kedelig :-) Men det er jo bare min mening…

 12. Pia

  Altså både fond fra steg og and. Du bruger ikke opbagning? Det var det jeg gerne ville have klaret dagen før.

  • Hej Pia,

   Jo – grundsovsen her bliver dog ret indkogt og bliver tyk uden en opbagning. Næste dag, juleaften så kan du lave en opbagning og tilføjet grundsovsen og alt kraften fra fx din and. Det er ret nemt at justere og netop fordi du har denne grundsovs så er dit udgangspunkt virkelig godt…

 13. Lars Jakbsen

  Efter at have fulgt opskriften, vil jeg foreslå enten at køre med en lavere temperatur end 200gr., eller kortere tid end 1,5 time. Jeg brugte i øvrigt varmluft ovn og fik branket det lige lovligt meget – syntes fonden blev for bitter. Blev justeret til sidst med gastrik :)
  Men i øvrigt udemærket opskrift.

  • Hej Lars – du skal ikke bruge varmluft – hvis du gør det skal du justere temperaturen lidt ned – det må godt branke lidt – men ikke for meget, så det vil jeg forslå dig en anden gang. Godt du fik den justeret – glædelig jul!

 14. Jesper Schlutter

  Hej
  Jeg har kogt fonden ind her i dag, som beskrevet i opskriften, og den smager naturligvis meget af kyllingefond. Hvordan kan det være man skab bruge kylling og ikke and til grundsovsen?
  Kommer den til at smage igennem af and når den nu primært består af kylling?
  (Er med på man skal tilsætte saften fra anden i morgen)

  Hvorlænge skal det hele(kyllingefond + andekraft) ca. koge ind inden man smager til og giver et skud fløde?

  • Hej Jesper,

   Fløde er super og så kommer der jo fond fra fx and som også giver en anden smag… Det skal nok blive godt 😊

 15. Christian

  Hej gastromand

  I burde skrive nøjagtige mål i opskriften: et lille styk bacon? Er det 2 cm tykkelse, 10?

  • Hej Christian – ja eller to skiver bacon – det skal ikke være ret meget blot så får lidt røg i baggrunden – det skal slet ikke være gennemtrængende 👍🏻

   • Christian

    Sidste spørgsmål på falderebet..

    Når så man har en gele her dagen efter, varmer man den så bare op i gryden, smider en halv liter andefedt og et sjask fløde i og så spiller sovsen?

    • Hej Christian – ikke andefedt! Fond fra anden – fedtet skal skummes fra – og så fløde. Så grundlovs, evt opbagning, andefond og fløde = lækker sovs 😊

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: