Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. september 2020

Scroll to top

Top

165 kommentarer

Perfekt julesovs – uden stress

Perfekt julesovs – uden stress
Gastromand

Jeg erindrer at have sagt det en del gange, men det skader nok ikke med lidt gentagelse: Min gamle far var virkelig god i et køkken! I hans tidlige år var han rent faktisk skibskok og havde lært skidtet på den “oldschool” måde, hvor man skulle lave mad med smag. Hvis ikke, blev kaptajnen sur og så fik man satme bank…eller noget i den stil, i hvert fald.

Han mestrede alle de gode gamle traditionelle danske retter og kunne i løbet af få minutter, få udbrændte pandesnask fra frikadeller, til at være en velsmagende brun pandesovs – sådan noget som jeg aldrig rigtig helt har mestret – før nu!

Nu er det så ikke helt pandesovs det drejer sig om hér. Til gengæld er det julesovsen og da vi for tredje år i træk skal holde jul for hele familien, har jeg brugte adskillige timer i løbet af året på at ramme den perfekte julesovs, som passer fantastisk til både en langtidsstegt flæskesteg og en lækker andesteg. Så her kommer en skudsikker opskrift til jer, som med fordel kan laves nogle dage før og dermed lette presset den 24. december.

Læs også Langtidsstegt and

Gastromands julesovs

4.3 fra 34 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 20 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 8
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 3 store gulerødder
 • 2 store løg
 • 3 stængler blegselleri
 • 2 fed hvidløg
 • Et lille stykke bacon
 • 5 laurbær
 • 5 salvieblade
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 velvoksent glas rødvin gerne en kraftig en af slagsen
 • 1 liter vand
 • 1 tsk røgsalt eller 3 skiver bacon
 • 10 kyllingevinger/lår gerne økologiske eller fritgående hvis du kan skaffe det
 • Kraft fra kalkun/and/flæskesteg/gås
 • Evt. Ribsgele cItron, soya
 • 2 stjerneanis
 • Salt/peber
 • Olivenolie

Sådan gør du

 • Rengør alle dine grøntsager og skær dem ud i grove stykker.
 • Hvis du bruger kyllingelår, så giv dem et bask på benet med den "ryggen" af en tung kniv eller en kødøkse hvis du har sådan en. Vi er interesseret i at få en masse smag og kraft fra benet med ud.
 • Smid det hele i en bradepande, sammen med et stykke bacon og tilsæt salt/peber og olie,
 • Bank det i ovnen ved 200 grader i 1,5 timer.
 • Så tager du hele molevitten ud. Hvis du som jeg har bradepander som kan gå på komfuret, så kan du med fordel bare smide den op og skrue godt op. Ellers må det op i en gryde.
 • Mos det hele grundigt, så vi får smagen godt ud.
 • Tilsæt så vinen og lad det koge godt ind.
 • Så tilsætter du vand og lader det koge godt sammen i ca. 45 minutter, jo længere du koger det ind jo stærkere og mørkere bliver det.
 • Så skal det gennem en si (evt. med et klæde), hvor du igen moser godt i det, for at få alt smagen med ud.
 • Nu har du din grundsovs, som du meget let kan arbejde videre med.

På Juleaften

 • Vi får ofte and, og her er det vigtigt, at du har sikret dig, at der under anden har ligget grøntsager osv.
 • Alt den kraft fra anden skummes grundigt for fedt og tilføres til vores grundsovs.
 • Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Aftenens ingredienser...

Aftenens ingredienser…

Give em the chop!

Giv’em the chop!

Ready to go...

Ready to go…

Nu skulle jeg jo være rigtig Gastromand og give lårene et ordentlig bask med mine nye knive, som ganske vidst bare var nogle Rosendahl. Ikke desto mindre var det ikke planen, at bladdet skulle smadres efter blot en times arbejde – men konklusionen er, at du nok skal bruge knivryggen…og nok helst ikke din yndlingskniv.

Efter et par timer i ovnen...

Efter et par timer i ovnen…

Dont be gentle here, it aint the bedroom...

Dont be gentle here, it aint the bedroom…

Efter det har kogt sammen en times tid...

Efter det har kogt sammen en times tid…

Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at du kan lave den op til 3-4 dage før juleaften og bare have den på køl indtil den store aften. En ganske skudsikker plan og mere eller mindre en garanti for, at du får en lækker sovs juleaften. Det bedste er, at du kan smide det kulør og de bouillon-terninger langt væk, hvilket du naturligvis husker at understrege overfor gæsterne ikke?

Om du vil sjaske fløde i vil jeg være op til dig...

Om du vil sjaske fløde i, vil jeg lade være op til dig…

Hvordan ser din sovs ud juleaften??

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Jacob

  Så lige jamie oliver på dr lave den på stort set samme måde, så der er nok noget om snakken :)

  • Den virker i hvert fald, tror måske ikke Jamie bruger kylling i hans, men han har jo som regel ret godt styr på den slags!

 2. Jacob

  Jo han bruger nemlig også kylling, så det må prøves af dog ikke i morgen :)

  http://www.youtube.com/watch?v=XmxJeptDDlY

 3. Fedt – elsker virkelig at se Jamie i et køkken, jeg lavede min igår dog på en hel kylling, håber det bliver godt imorgen…

 4. Meatlover

  Nam nam… Må prøves snarest :)

  • Selv om julen er slut, så må man stadigvæk gerne spise sovs! God fornøjelse…

 5. Katja Hansen

  Hejsa

  Vi nærmer os jo julen og derfor har jeg kigget nærmere på
  gastromands julesovs.
  Første gang jeg skal holde jul, så skulle gerne lave en rigtig
  god sovs

  Når jeg nu dagen før har lavet min grundsovs, så skal den jo
  på køl til dagen efter.

  så lyder mit spørgsmål.

  Skal grundsovsen så bare varmes op?

  Og så skal kraften fra anden og grøntsager skummes og tilsættes?

  M.v.h.
  Katja

  • Fedt Katja – håber det bliver fantastisk, julen er jo Gastromands absolutte favorit-højtid – næste efter en laaaaaaaaaaaaaaaang række andre :-) Jo, det er lige præcis det du kan og skal…

 6. katja

  Hej Igen :)

  Nu har jeg set videon med jamie Oliver og han tilsætter lidt mel , men det skal der ikke i opskriften ovenfor. Hvordan kan det være??

  • Hej Katja – Fordi det ikke er nødvendigt med jævning når du laver den på den måde, er du usikker, så brug noget majsmel, som ikke klumper. Ellers er det fordi jeg har lidt dårlige erfaringer med mel, nok primært fordi jeg sjusker lidt med det… :-)

 7. Hej tak for mange gode opskrifter… Sidder og læser opskriften på julesovs tænker på om der er mulighed for at fryse denne ?det er jo altid lidt hektisk lige op mod jul

 8. Jamen det er lige præcis det du kan, det er ingen problem – du kan lægge den i en “zip-back” så det bliver fladt i overfladen større, så tør det lynhurtigt op igen… God fornøjelse!

 9. Katja

  Hej Igen :-)

  Hvis jeg laver en dobbelt portion (16pers.)
  Skal jeg så dobbelt op ALLE ingredienserne??
  Skal det have mere end halvanden time i ovnen??
  Skal stjerneanis tilsættes de andre ingredienser eller i til sidst??

  • Hej Katja – ja det er så 3. gang jeg forsøger at svare, vores spam-filter har været lidt for aggressiv tror jeg – men ja, dobbelt up! Og stjerneanis skal i sammen med alt det andet… God fornøjelse…

 10. Jonas

  Hej alle gastromænd!
  Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, men grøntsagerne var nærmest forkullede da jeg tog dem ud og ovnen stod på 180 i 1.5 time!
  Det ligner i hvertfald ikke jeres billeder…
  Det smager lidt brændt.
  Er det en ommer eller vil den endelige sovs ændre sig???
  Mvh
  Jonas

 11. Peter G

  Jonas, Jeg er også igang. Mine grønsager fik vist endda lidt mere end 1½time på 200.
  Huskede du olien og lige rode det rundt engang? (jeg gjorde også et par gange undervejs)

  Altså jeg har godt afbrændte stykker i mellem, men det er slet ikke det hele, og smager slet ikke brændt efter det har kogt i vin, og nu også vand..

 12. Peter G

  FY FØJ DET SMAGER GODT NU!! hvorfor opdagede jeg først den nu.

  Hvad med en anden dag bare at blive ved med at koge ned indtil den er meget koncenteret, ville man så ikke kunne fryse det ned som isterninger, og bruge den som boullion terning?

  • Nå enden er god er alting godt! Hehe – super godt Peter, og jo det er nemlig lige netop det du kan! Godt det lykkes, så er julen reddet!

 13. Kasper

  Hej Gastramand

  Jeg har sagt ja til at lave and til min kæreste + hendes veninde tirsdag, og har i denne forbindelse nogle spørgsmål.

  I denne opskrift skriver du, at du vil komme grøntsager under anden – hvad grøntsager vil du bruge? Hvor kommer olivenolien på banen i opskriften?

  Derudover vil jeg høre, hvor mange grader du vil anbefale at smide anden ind i, hvor længe og hvilken kernetemperatur jeg skal gå efter?

  Til sidst kan det virkeligt passe jeg skal smage til med soya? Citron og rebs er ikke nyt, men soya? :D

  Tak for en god side + en lækker bog :-)

  VH Rookien!

  • Hej Kasper – grøntsagerne er jo gulerødderne, porer, blegselleri og løg som står først i opskriften, de danner grundlag for din grundsovs. Olien skal over grøntsagerne, du kunne også smide noget andefedt over hvis du har det.

   Mht. til anden, så skal du lige herover: http://gastromand.dk/opskrift-langtidsstegt-helstegt-and/ der er svar på ALT! Soya – yes sir! Det er salt og giver mere dybde! Det virker! God fornøjelse!

 14. Jacob rasmussen

  5 stars
  Hej gastromand. Lækker opskrift. Vil prøve den til vores julefrokost ;)
  Spørger nok dumt. Men du skriver bla kraft fra and el lign. Hvis man laver saucen i god tid. Hvordan får man så den kraft fra ?

  • Hej Jacob – du kunne jo snyde lidt – fx en gode købefond :-) Det var det jeg mente med “el. lignende” der er ingen dumme spørgsmål her – kun god stemning når vi laver mad :-)

   • Jacob rasmussen

    Tror vidst også jeg læste lidt forkert nu jeg kigger igen. Kraften fra evt and, skal først i på dagen, skriver du jo :) ellers tak for respons :)

   • Årh ja – jamen det gjorde jeg Jacob – beklager – og ja, det tilføjer du din “grundsovs” var fx kalkun eller gås – så samme princip!

 15. Karen

  1 star
  Jeg skal bare lige være helt sikker, kan jeg lave denne her sovs i idag/ imorgen double up også dele det i to også bare tilføje andesky i den ene og flæskestegsky i den anden og bum jeg har forskellige sovse til det forskellige kød juleaften?

  • Hej Karen! Beklager det sene svar – var selv igang med sovsen igår – nemlig det er præcis hensigten!

 16. Kjeld

  Jeg forstår ikke hvordan du undgår at alt bliver branket og sort. Jeg har fulgt opskriften og sat ovnen på 185 varmluft, men det eneste der ikke er sort er kyllingelårene.
  Jeg er lidt usikker på om jeg kan gå videre med kogningen, når det er så branket ?

  • Bo

   Har lige lavet den i dag, og intet af mit er blevet direkte “brændt” i ovnen, men brugte bestemt heller ikke varmluft.
   Den sidder lige i skabet og nu glæder jeg mig bare endnu mere til juleaften! ;)

   • Perfekt Bo – Keld jeg har svaret dig nedenstående – håber du kan redde den!

  • Hej Keld – det må være en voldsomt ovn du har? Jeg lavede det igår og satte den på 200 grader varmluft ved en fejl, efter en times tid var kyllingen sprød og grøntsagerne havde taget farve, men de var ikke branket til? Men så må du over på almindelig ovn – det er mit bedste bud eller justere temperaturen… Men medmindre det er total sort, så kan du godt bruge det – juster evt. med noget rødvin – dobbelt up, så burde det går helt fint!

 17. Kevin G.P.

  5 stars
  Hej jeg ville vide om kunne erstatte rødvin med rødvinseddike og noget vand da der er igen i husstanden der drikker rødvin??

  • Hej Kevin – bum bum bum – ja det kunne du nok godt – men du kan ikke smide samme mængde eddike i som vin, det duer ikke – så du må undlade vinen, ellers så skal du investere i en billig rødvin af slagsen, og så laver du gløgg af resten :-) Det giver jo noget dybde i smagen! Alternativt gør du det, at du laver en gastik – 1 dl. eddike 1 dl soya og 50 gram sukker – kog det sammen til det er som sirup – brug det til at regulere med og så drop rødvinen. Du skal bruges denne sirup til sidst, når sovsen er færdig – giver det mening?

   • Kevin G.P.

    5 stars
    Jo det giver fint mening tak:). Jeg to dog et vin glas og puttede lidt over 1/3 rødvinsedike og resten blev blot vand, test smagning viste igen overdreven sur-hed. Et tip vis man ikke kan finde kun under lår eller vinger, så kan man blot tage den trofaste fjerkærsaks frem og klippe over lår i 1/4 det virker ligeså fint :D

   • Ellers virker en god kødøkse også Kevin :-) Godt det virkede for dig!

 18. Thomas H.

  Nu står jeg og skal til at prøve dette mirakel…. Det skal i ovnen nu men jeg mangler et par detaljer i opskriften. Er det 1 stykke bacon og røgsalt med i ovnen, alternativt 3 stykker bacon?
  Hvor kommer stjerneanisen ind?

  • Hej Thomas – Stjerneanis skal med kylling og grøntsager ind – og ja, 3 stykker bacon ville være fint hvis du ikke lige har røgsalt!

   • Thomas H.

    Ok, det fangede jeg ikke af opskriften. Det bliver uden i år. Synes ikke min grundsovs er så mørk og tyk som på billedet…. Bliver spændende at se hvor det ender. Tak for svar.

   • Selv tak – håber det bliver godt!

 19. Carla

  Hej :-)
  Når du skriver, at der under anden skal ligge grønsager osv. Hvad mener du så? Hvilke og hvor store mængder?

  På forhold tak!

  Kh Carla

  • Hej Carla,

   Det er hvis du fx laver and, så gør man typisk det, at man lægger grøntsager – 5 gulerødder, 2 løg, 1 pore, 2 stængler blegselleri, lidt hvidløg under anden så fedtet fra anden drypper ned og giver smag… http://gastromand.dk/opskrift-langtidsstegt-helstegt-and/ denne opskrift svarer måske på dine spørgsmål!

 20. Jeanne

  Hej igen :)
  Nu skal jeg altså igang med denne her sauce.. Men det har ikke været til at opdrive salvie nogle steder .. Er det meget vigtigt? :)

  • Nej :-) Jeg lavede uden igår, havde selv samme problem!

 21. Rasmus

  4 stars
  Jeg holder mig til en mørk fond jævnet med en mørk roux. Smagen justeres med gastrik… Det er min perfekte julesovs :-)

  • Heller ikke dumt Rasmus – men mangler den ikke et “Ande-stempel” eller “gåse-stempel” så? Men du mener måske fond netop derfra?

 22. Gitte

  Vil bruge 3 andelår (Ca 250 g pr stk.) i stedet for kyllingevinger. Hvor lang tid skal de ha’?

 23. Mette

  Jeg bliver nødtil lige at spørger for at være 100% sikker. Er det 200 g. Og på varmluft??? Eller 200g på oven/under varme???

 24. Fantastisk med denne opskrift og noget nær den jeg har benyttet i et par år.

  Da jeg plejer at partere anden 2 dage i forvejen og tilberede brystet sous vide og lårene confit, benytter jeg vinger og skrog til min sopvs og supplere med et par kyllingevinger og efter det har været i ovnen får det en tur i trykkogeren i 2 timer.

  Det er vildt dejligt ikke at have sovsen at stresse over når det hele skal spille d. 24

  • Hold da op Rasmus – det er da True Gastromand som taler her! Fedt – faktisk tager du lige opskriften til at højere niveau! Godt gået!

   • Tolsgaard

    Jeg ved at det nok fremgår i kommentar tråden – men da jeg grundet kroniske smerter – skal have det meget firkantet og nogle gange mere end en gang – da jeg er kognitivt udfordret.
    Her har jeres side hjulpet meget af flere omgange –
    Men – også selvom det måske er en gentagelse –
    Jeg har en hel and og nogle lår jeg vil lave både bunden og kraft af…
    Tænker at tage de 4 lår vinger og indmad og lave bunden af – skumme fedt fra da federe end kylling –
    Og så tage resten af anden og sætte på grillen med en bakke under –
    Sådan at det bliver det jeg spænder grundsovsen op med …

    Eller er jeg galt på den -…
    Vh Christian

   • Hej Tolsgaard,

    Først og fremmest skal du slet ikke undskyld – alle må spørge, skrive og gerne flere gange! Nogle gange sjusker jeg nemlig også lidt – så det er helt okay!

    Det du beskriver der er helt perfekt og du er slet ikke galt på den! Du får en helt fantastisk sovs hvis du gør som du selv beskriver – god fornøjelse!

   • Tolsgaard

    Guld 👍
    Ift porre – vil den smage for meget igennem – eller gør det noget og smide en top af det grønne med..

   • Hej igen – er enkelt stykke sker der ikke noget ved 😊

 25. Tanja

  Hvor lang tid i forvejen vil du mene, at jeg kan lave fond, hvis jeg skummer fedtet fra og fryser selve fonden? Ville jeg kunne lave den nu, og så bare tage den op lille juleaften?

  • Hej Tanja – jeg ville sige en 2-3 uger – Max 4 uger… Men det er mest en mavefornemmelse, hvis du står i en situation hvor det ikke er muligt at få klaret før, så ville jeg gøre det nu…

 26. Helle

  Hold nu kæft lavede denne sovs sidste jul ??? den bedste sove jeg har smagt det samme sagde min mand . Nu det jo snart jul igen og jep denne skal selvfølgelig laved igen , håber jeg slipper lige så godt fra den i år som sidste år ..
  TAK FOR DENNE OPSKRIFT ??

  • Hej Helle – tusind tak – dejligt med den slags kommentarer! God dag herfra os alle på Gastromand!

 27. Martin Paulsen

  Hva gør du med stjerneanissen?

  • Hej Martin – den skal bare med i ovnen med grøntsagerne :-)

 28. Laila

  Hej ? Jeg vil gerne lave denne sovs juleaften og regner med at lave jeres langtidsstegte and dertil, sammen med en flæskesteg. Men…..sovsen i de 2 opskrifter er jo ikke helt ens? Er det fordi sovsen i opskriften med den langtidsstegte and, er bedre til and og den anden opskrift kan bruges sådan lidt mere allround?
  Jeg vil lave grundsovsen i forvejen, og tænker så, at det ikke er nødvendig at ligge grøntsager under anden, når den skal steges. Eller hvad? Grøntsagerne skal vel kun under anden, hvis man laver and og sovs på samme tid?
  Til sidst, kernetemperatur i en and? Når man googler, kommer der tit delte meninger, så nu nøjes jeg med at spørge her ?
  På forhånd tak ?

  • Hej Laila – opskriften her er en grundsovs og kan bruges til alt – så hvis du fx laver and – så bruger du det indkogte fra anden hertil…

   Jeg synes lige så godt du kan lægge grøntsager under anden, det giver lidt mere – 75 grader skal vi gerne ramme :-)

   God fornøjelse!

 29. Lotte

  perfekt med en sovs ugen inden jul. Jeg har en and på 3 kg, som jeg er ved at tø op, udelukkende til at lave sovs af. Kan jeg få smag nok i sovsen, eller skal jeg skaffe noget indmad og stege med ? Vi skal have andebryster og flæskesteg, hvor længe skal anderbryster have ? vil finde nogle danske øko. andebryster, kan slet ikke med den franske and. Tak for dejlig sovs. Jeg har ikke prøvet denne før.

  • Hej Lotte – jo mere indmad og den slags jo bedre andrebryster – går ud fra at de er frie fra anden ikke? Jeg vil gøre således:

   Steg dem ved mellemlav varme i 20 minutter på skinsiden. Her vil vi gerne have fedtet smelter langtsom af – Vend det om og steg det 10 minutter på kødsiden. Lad det hvile 10 minutter inden servering. Det burde fungere!

 30. Sebastian

  Hvad med sovs’en skal den jævnes?

  • Hej Sebastian – den skal bare have tid – hvis du ikke mener den tykner så bruger du noget mel eller brun sovsejævner, men det burde ikke være nødvendig – kog den ind! Vi bruger heller ikke kulør her :-)

 31. Mie

  Hejsa!!
  Skal holde jul for første gang med and, flæskesteg og hele molevitten.
  Flæskestegen blir grillet og anden langtids steger jeg.
  Nu er jeg bare lidt forvirret?
  Sovsen….. jeg vil lave grundsovsen nogle dage i forvejen, men skal jeg så stadig ha et fad med grønsager under anden og hvad skal jeg så gøre?
  Det er da altså lidt forvirrende så alt der kan være klar på forhånd tager jeg imod med åbne arme…
  God jul

 32. Lasse

  Hej Gastromænd m.fl.

  Jeg prøvede at lave denne sovs sidste ord og det gik lidt galt – da det der med at skumme fedtet ikke helt var gået ind på lystavlen, så alt andet end fedtet kom i sovsen til at starte med :(

  Men jeg vil forsøge at kaste mig ud i det igen, vi har dog delt opgaverne imellem os. Så Svigerfar laver ænder og jeg laver resten :-) Flæskesteg på grill og julemedister på panden/grillen – og så nogle tripple cooked fries til os der ikke er så vilde med hverken brune eller hvide kartofler.

  Mit spørgsmål er egentlig, kan jeg få smag til sovsen på andre måder end at få svigerfar til at skumme fedtet fra?

  Mulighederne er mange – skal jeg tage fedt fra flæskesteg og lave den i ovnen? Skal jeg lave en and og bruge det for at fryse den ned?

  Hvad tænker I?

  • Hej Lasse – dette er jo ment som en grundsovs, hvor du bygger videre fra fx din andesovs. Jeg går udfra du har indmad og grøntsager under fx din and ikke? Der kommer jo en masse kraft fra anden (og fedt) ned i – det er det du kan koge af med noget vand og lave en ekstra sovs, som du så samler med denne… Giver det mening?

   PS: Fedt med Triple Cooked til juleaften!

   • Lasse

    Tak for svaret. Jeg er sgu ikke helt sikker på at det giver 100% mening.

    Er det fedtet fra anden, resten eller begge dele man skal bruge?

    Eller skal man nærmest lave en sovs af det hele og så blot øge mængden ved brug af grundsovsen?

   • Fedtet skal du have fra Lasse – det er alt det andet du skal bruge og ja helt korrekt at du laver en sovs (uden fedt) og så øger med grundsovsen…

 33. Linn

  5 stars
  Hej Familiefaren,

  Mange tak for opskrift! Jeg er i gang nu. Når jeg tager indholdet fra bradepanden ud af ovnen og over i min gryde, skal jeg så skrabe alt fra bradepanden med? Også det, der er blevet (lidt) sort?

  Tusind tak for svar

  Linn

  • Linn

   Jeg fandt ud af det:)

   • Dejligt Linn – beklager det sene svar! Det er tryk på!

  • Hej Linn.

   Hvis der er meget fedt i bradepanden, så skum det “værste” af. Lidt gør ingen skade:)

 34. Jonas Lundsgaard-leth

  Jeg har lige puttet det hele i ovnen i 2 timer for jeg laver dobbelt op af opskriften da vi bliver 14 voksen og 3 børn.
  Mvh jonas

 35. Jonas Lundsgaard-leth

  Må jeg ikke lige give dig et opkald for nu er jeg bange for jeg pludselig er forvirret..
  Mit nummer er 22177421
  Mvh jonas

  • Hej Jonas – har lige kørt fra KBH – AAL så var lige hængt op – kan du ringe imorgen evt? 25104161 :-)

   • Jonas Lundsgaard-leth

    I do that :)

   • Thomas

    Hej

    Jeg vil skifte kyllingen ud med ca. 2kg svinekraftben og nogle andelår måske 4-6 stk.
    Hvad tænker du om det, og hvad tænker du om forholdet mellem svin og and?
    Der bliver ikke noget andesky juleaften, da jeg har valgt, at jeg i år kun vil stege andebryster i stedet for en hel and, sammen med flæskestegen.

 36. Urd Lacroix

  Jeg laver en vegetarisk version med svampe i stedet for kød. Jeg har lavet lignende før og det bliver rigtig lækkert, men nu vil jeg prøve din version. Er der noget vundet ved at putte det i ovnen frem for at stege i en gryde når det kun er grøntsager (inkl svampe)?

  • Urd Lacroix

   Forresten plejer jeg at stege i en gryde og derefter trykkoge.

   • Hey Urd – mja – altså det er noget nemmere at styre i ovnen og så kan du typisk have mere på en stor bradepande end i en gryde og dermed bliver flere falder stegt af – ellers ikke…

 37. Jeg er i fuld gang! Hvor kommer de sidste tre skiver bacon ind i billedet. En skive bacon i fadet – tjek.
  Men “1 tsk røgsalt eller 3 skiver bacon?”

  • Hej Katja.

   Hvis jeg kender Familiefaren ret, så skal det forstås således at, hvis du ikke har noget røgsalt, så tilføjer du bare et par ekstra skiver bacon:)

   • What he said! Og han kender mig ret efterhånden…

 38. Thomas

  Sovsen har kogt – smagen er der. Farven er nogenlunde. Men tykkelse er ikke imponerende. Den er noget tynd. Er det så bare at jævne den i morgen aften efter kraften fra anden er kommet i??

  • Lige præcis Thomas! Farven er en religionssag, så den justerer du selvfølgelig bare med kulør efter behov.

 39. Linn

  Hej familiefaren, måske er det for sent, men prøver lige og tusind tak for din hjælp og opskrifter!

  Skal fedtet fra grundsovsen også fjernes? Jeg er helt ny i det her. Jeg vil blande det sammen med sovsen fra det under anden, som jeg har skummet for fedt, som du skriver i opskriften. Men hvad med her?

  Tusind tak

  Mange hilsner

  Linn

  • Hej Linn – altså jeg havde næsten ingen fedt i grundsovsen – der jo ikke meget fra en kylling, men ja hvis det er helt vildt meget så skal det! Håber du fandt ud af det!

   Glædelig jul!

   • Linn

    5 stars
    Tusind tak fordi du har taget dig tid til at svare! Det er jeg glad for.
    Jeg lavede nemlig grundsovsen for nogle dage siden og fedtet har lagt sig øverst, og er stivnet(hvidt og hårdt), så jeg blev lige i tvivl, om det skulle væk. Jeg fjerner noget af det så:)

    Tak!

    Rigtig glædelig jul og tak for engagementet!

    Mange hilsner

    Linn

   • Selv tak Linn – det er derfor vi er her :-) ILM!

 40. Sebastian Fudge

  Har lige fået det blandt grund sovs og kraften fra anden sammen. Har ca 3 liter som jeg tænker at reducer her i løbet af dagen.
  Hvis jeg gerne vil tilsætte fløde hvornår vil det så være det rigtige tidspunkt.

  • Hej Sebastian – det skal først være op til serveringen… 3 liter kommer til at reducere en del og du får en konge sovs! :)

   • Sebastian Fudge

    Perfekt, tænker at vil reducer det til omkring 1,5 liter så må der være nok til os.

 41. 5 stars
  Hej lige et ? På falde rebet. Har grund sovsen, og kraft fra and dette blandes sammen i gryde og koges op?
  Hvis jeg synes der er for lidt sovs hvordan får jeg ekstra med bouillon terning??
  Er første gang jeg laver dette og synes egentlig det hele er gået planlagt takket været denne opskrift, men nu kommer lige lidt panik før lukketid? Hvis det nu viser sig det koger for meget ind så der ikke er nok.

  Tak for en kanon hjemmeside til os nybegyndere?
  Glædelig jul

  • Hej Morten. 2 oplagte muligheder:

   1. Tilsæt fløde
   2. Tilsæt lidt vand og bouillon/fond og jævn efterfølgende

 42. Louise Schultz-Johansen

  hjælp…. jeg synes at min grundsovs et meget stjerneanis-agtig… kan jeg gøre noget for at dæmpe smagen af stjerneanis… uden at skulle lave en helt ny grundsovs???

  • Hej Louise – nej det mener jeg ikke, det må næsten have været nogle store stjerne-anis ikke? Men når du laver den færdig, så bliver smagen jo anderledes – går ud fra du skal lave and ikke?

   • Louise Schultz-Johansen

    En stor og en lille… grundsovsen blev brugt til en flæskestegssovs… som BESTEMT ikke var dårlig 😋 Men stjerneanis’en var bare meget gennemtrængende – også i den færdige sovs… men jeg må bare eksperimentere lidt med, både grundsovs og den færdige sovs 👍🏼 Men det betyder jo bare mere sovs 😋😋😋 for den skal jo sidde lige i skabet juleaften 👍🏼

   • Det er rigtigt Louise og ikke det dårligste – jeg skriver lige i opskriften, at det skal være 2 små for at være sikker – det kunne jo være andre støder på problemet :-)

 43. Peter Holbæk

  5 stars
  I skriver 2-4 uger mht. nedfrysning af grundsovs. Burde det ikke være muligt at fryse dette ned helt op til 3 måneder?

  • Hej Peter – jeg har aldrig forsøgt så længe – men jo jeg turde godt – hvis du prøver må vi så ikke høre om resultatet?

 44. Martin

  Nu nærmer vi os jo jul igen, så jeg tænker at kaste mig over denne grundsovs og spæde op med den afløbne kraft fra 5 confit de canard ala sous vide. Men jeg tænkte på, om man kan tilføje en gastrik og hente noget på det, eller er denne sovs tilstrækkeligt dyb i sig selv?

  • Helt sikkert Martin – du kan lave den af honning og balsamico til at starte med – har du styr på det?

   • Martin

    Tak for svaret. Og ja, en gastrik skulle være en smal sag :-)

 45. Michael

  Hvis man laver anden dagen før, og opvarmer den på dagen, skal sovsen så laves færdig, og så bare opvarmes, eller hvordan ville du gøre?

  • Hej Michael,

   Du kan jo lave grundsovesen flere uger før så ja, men det er jo lidt svært at lave den færdig uden anden/gåsen eller hvad du nu spiser – men hvis du mener grundsovesen så er svaret ja :-)

 46. Charlotte Gudmand

  Er der et alternativ til rødvinen?. Ellers må jeg lave en ‘børnesovs’ ved siden af:). Du skriver de tørre ingredienser skal i ovnen. Hvad med kyllingen?.
  På forhånd
  Charlotte

  • Hej Charlotte,

   Lidt god fond kunne være godt – ellers kan det altså undlades! Kyllingen skal også i ovnen…

 47. Laila Mortensen

  4 stars
  Hej
  Da jeg har en masse friske kalveknogler i fryseren, vil jeg høre om de kan bruges i stedet for kylling?
  Vh Laila

 48. Morten F

  Hej

  Et par spørgsmål, før det går løs:

  1) Hvis ænderne er købt, kan man så ikke lave sovsen færdig ved at bruge vingespidser og indmad i stedet for kyllingelår?

  2) Hvis man har skummet andefedt i overskud fra tidligere, hvor lang tid vil I så vurdere, at man kan gemme det på køl i plastskål med tætsluttende låg?

  Dbh.
  Morten F

  • Hej Morten,

   1) Jo da – endnu bedre faktisk!

   2) Andefedt kan holde sig virkelig langtid – mindst 1 måned men også længere – når det har været varmt så kan det holde – i gamle dage brugte man det jo til konservering. På frys er det endnu længere!

   Håber det var svar nok, ellers siger du til!

   Knæk og bræk!

 49. Maiken L

  Hej!
  Mit spørgsmål går på det samme som Michaels højere oppe, som jeg ikke helt forstår svaret på.
  Jeg har grundsovsen på køl fra i går. Og nu er jeg i gang med at langtidsstege mine ænder. Skal jeg tage fond fra ænderne og blande med grundsovsen her til aften under opvarmning og så varme op igen i morgen, eller skal jeg gemme grundsovsen og fond fra ænder adskilt på køl til i morgen og først blande sammen og justere dér?
  Tak for god blog og sikker julesovs :-)

  • Hej Maiken – beklager jeg ikke var tydelig – du kan sagtens blande det nu – det betyder højst sandsynligt, at du får lidt mere smag med og skulle der være noget fedt du ikke har skummet af, så er det utrolig nemt imorgen!

   Selv tak og tak for rosen! :-)

 50. Kerstin

  5 stars
  Hvordan skummer man fedt fra?
  1. Gangs sovse laver, Sorry 😰
  Har lavet grund sauce idag og den står i køleskab til imorgen. Skal jeg så fjerne evt fedt i toppen? Og så bruge det væske der kommer fra anden og flæskesteg (2forskellige saucer) og hælde i og jævne for lige nu er den jo vand tynd.

  • Hej Kerstin,

   Helt rolig – hvis det står i køleskabet nu så er det virkelig nemt. Fedtet er nemlig stivnet og så kan du fjerne det emd en ske… er de tilfældet? Hvis du har meget væske så lad det koge ind for at reducere og øge smagen!

 51. Casper Fischer

  Et sjovt spørgsmål måske – men hvor meget er en “Kvist rosmarin”? Det er ikke det jeg har brugt mest af før, men eftersom det nærmest er det eneste jeg kan lugte i mit køkken, har en fornemmelse af at jeg muligvis har brugt for meget..

  • 1 kvist Casper – altså en lille gren :-) Ikke et helt bundt… Giver det mening?

 52. Casper Fischer

  Jep, det er nok bare fordi det er så gennemtrængende en duft, for puttede kun én gren i. Jeg kører i hvertfald videre med projektet i aften. Jeres opskrifter plejer jo at spille 😁

  Tak for svar og god weekend.

  • Tak for tilliden Casper – det skal nok gå! Ellers så skriver du bare – jeg skal nok holde mig klar :-)

 53. Iben

  Hey,
  Hvis man gerne vil have en tykkere sovs, jævner man så bare med maizena eller ville du starte ud med en melbolle?
  Pft og snarligt glædelig december

  • Hej Iben – jeg ville nok bare koge den mere ind – men ellers så jo det kan du sagtens :-)

 54. Katja

  Hej
  Kan “grundsovsen” fryses?

 55. Kiara

  Hej :-) Har du nogle gode ideer til hvad man kunne bruge kød- og grøntsagsresterne til når man har presset væden ud?

 56. Michelle

  Hej

 57. Michelle

  Hej! Nu har jeg læst tråden flere gange og vil bare være helt sikker på at jeg gær det rigtigt i år. Planen er: jeg laver en grundsovs på andelår og indmad på mandag. I bradepanden kommer and og grønt. 200 grader i 1 1/2 time. Jeg følger opskriften men hvor længe skal det koge ind hvis jeg laver dobbelt portion af din opskrift? og så kommer det på køl. Inden brug fjernes alt det stivnede fedt. Juleaften gør jeg det samme bare med en and på rist ovenover bradepande med vand, grøntsager (?) og indmad. Skal der løbende tilføjes vand og er det ligemeget hvor meget? Det presses
  gennem et klæde og skummes for fedt og så
  kommes det i grundsovsen (det hele eller smager jeg til?) så smager jeg til med Meyers gastrik, ribsgelé, fløde osv og den er klar?? Mangler beg noget/har jeg misforstået noget? På forhånd mange tak

 58. Michelle

  Er der slet ik igen der kan hjælpe? 👆🏻😬🙏🏻

  • Jette Sauerberg

   Hej Michelle
   Det lyder meget omstændeligt og som om du skal lave sovs til 50 mennesker. Hvis du laver dobbelt portion koger du også ind til det dobbelte eller til det smager, som du vil have det til. Tiden afhænger af, hvor meget væske du har. Du skal kun fylde efter, hvis der slet ikke er noget væske tilbage i bradepanden. Hvis du fylder efter, er mængden ikke så afgørende, men du skal huske at skrabe alt det dejlige snask af bradepanden og fylde det i sovsen. Det er mums. Du behøver ikke presse gennem klæde, men skum gerne for fedt. Kom gerne en smule balsamico eller æbleeddike i. Det gør underværker. Er den for tynd, så jævn med maizena udrørt i koldt vand. Er den for tyk så tilsæt noget vand. Men for guds skyld – smag, smag, smag. Og husk – ingen væske i bradepanden, når skindet til sidst brunes under grillen (hvis det er nødvendigt) for at få skindet sprødt.
   Håber jeg kunne hjælpe og rigtig god madlavning :-)

   • Godt vi har dig Jette – Michelle – beklager – du var druknet i mængden! Det er ikke okay – men Jette har fat i den tunge ende – lyt til hende…

   • michelle

    helt i orden, tak for svar jette. Syntes ikke grundsovsen blev ret tyk (lavede dobbelt portio naf oskriften ovenover, så måske jeg skulle ha ladet den koge endnulængere?), den er smidt i fryseren, så måske jeg bare skal prøve at koge den mere ind på selve juleaften….hmmm? Så du mener ikke jeg behøver grøntsager i bradepanden juleaften når jeg har grundsovsen, men bare vand fra bradepanden under anden med indmad? og så justerer jeg grundsovsen med indholdet fra bradepanden efter jeg har skummet for fedt, ik? Jeg har købt meyers gastrik, håber den gør underværker i tilsmagningen. Jeg husker tippet med ingen vand under grillning :) Håber ikke jeg er til for meget besvær med alle de spørgsmål. Og når i ikke at svare inden jul hører jeg gerne fra jer alligevel :)
    God jul derude

 59. marlene bach

  5 stars
  Fantastisk opskrift, har brugt den flere gange og den er lige i skabet hver gang, og så får man tømt grønsagsskuffen op til jul.

  • Tusind Tak Marlene – det varmer i dennkolde juletid 😊 og ja det er faktisk meget snildt…

 60. Anja Larsen

  5 stars
  Den opskrift må jeg prøve 😀, men inden jeg går i gang med projektet, har jeg lige et spørgsmål. Juleaften spiser vi altid flæskesteg. Du skriver hvordan man får kraft til den færdige sovs af en and- men hvad gør jeg med en flæskesteg?

  • Hej Anja, du får det samme, men du får en sovs som er meget “flæskestegs-agtig” :-) Så der vil jeg faktisk nok tilføje lidt andefond i min grundsovs. Videre skal du være opmærksom på, at en fond fra en flæskesteg kan være noget mere salt.

   Men kort sagt har du en god grundsovs her, og så tilføjer du kraften fra flæskestegen, så dit slutresultat bliver lidt noget anden end hvis du fx havde stegt en and. Her ville så i dit tilfælde tilføje ½ liter andefond så den får lidt mere smag.

   Giver det mening?

 61. Pia

  Hmm. Hvis jeg vil lave sovsen klar dagen før har jeg jo ikke noget fond fra and eller flæskestegen klar endnu. Hvad er iøvrigt bedst når man skal have både and og steg? fond fra steg eller and?.
  God jul fra Pia

  • Hej Pia,

   Nej nej – du laver grundsovsen nu og så på dagen hvor du har and/steg klar tilføjer du denne del. And er klart bedst – jeg synes fond fra flæskesteg bliver lidt for kedelig :-) Men det er jo bare min mening…

 62. Pia

  Altså både fond fra steg og and. Du bruger ikke opbagning? Det var det jeg gerne ville have klaret dagen før.

  • Hej Pia,

   Jo – grundsovsen her bliver dog ret indkogt og bliver tyk uden en opbagning. Næste dag, juleaften så kan du lave en opbagning og tilføjet grundsovsen og alt kraften fra fx din and. Det er ret nemt at justere og netop fordi du har denne grundsovs så er dit udgangspunkt virkelig godt…

 63. Lars Jakbsen

  3 stars
  Efter at have fulgt opskriften, vil jeg foreslå enten at køre med en lavere temperatur end 200gr., eller kortere tid end 1,5 time. Jeg brugte i øvrigt varmluft ovn og fik branket det lige lovligt meget – syntes fonden blev for bitter. Blev justeret til sidst med gastrik :)
  Men i øvrigt udemærket opskrift.

  • Hej Lars – du skal ikke bruge varmluft – hvis du gør det skal du justere temperaturen lidt ned – det må godt branke lidt – men ikke for meget, så det vil jeg forslå dig en anden gang. Godt du fik den justeret – glædelig jul!

 64. Jesper Schlutter

  5 stars
  Hej
  Jeg har kogt fonden ind her i dag, som beskrevet i opskriften, og den smager naturligvis meget af kyllingefond. Hvordan kan det være man skab bruge kylling og ikke and til grundsovsen?
  Kommer den til at smage igennem af and når den nu primært består af kylling?
  (Er med på man skal tilsætte saften fra anden i morgen)

  Hvorlænge skal det hele(kyllingefond + andekraft) ca. koge ind inden man smager til og giver et skud fløde?

  • Hej Jesper,

   Fløde er super og så kommer der jo fond fra fx and som også giver en anden smag… Det skal nok blive godt 😊

 65. Christian

  Hej gastromand

  I burde skrive nøjagtige mål i opskriften: et lille styk bacon? Er det 2 cm tykkelse, 10?

  • Hej Christian – ja eller to skiver bacon – det skal ikke være ret meget blot så får lidt røg i baggrunden – det skal slet ikke være gennemtrængende 👍🏻

   • Christian

    Sidste spørgsmål på falderebet..

    Når så man har en gele her dagen efter, varmer man den så bare op i gryden, smider en halv liter andefedt og et sjask fløde i og så spiller sovsen?

   • Hej Christian – ikke andefedt! Fond fra anden – fedtet skal skummes fra – og så fløde. Så grundlovs, evt opbagning, andefond og fløde = lækker sovs 😊

 66. Thomas

  Hej

  Jeg vil skifte kyllingen ud med ca. 2kg svinekraftben og nogle andelår måske 4-6 stk.
  Hvad tænker du om det, og hvad tænker du om forholdet mellem svin og and?
  Der bliver ikke noget andesky juleaften, da jeg har valgt, at jeg i år kun vil stege andebryster i stedet for en hel and, sammen med flæskestegen.

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering