Gastromand.dk | 23. September 2018

Scroll to top

Top

124 kommentarer

Undgå stress: Sådan laver du den perfekte julesovs

Undgå stress: Sådan laver du den perfekte julesovs
Familiefaren

Jeg erindrer at have sagt det en del gange, men det skader nok ikke med lidt gentagelse: Min gamle far var virkelig god i et køkken! I hans tidlige år var han rent faktisk skibskok og havde lært skidtet på den “oldschool” måde, hvor man skulle lave mad med smag. Hvis ikke, blev kaptajnen sur og så fik man satme bank…eller noget i den stil, i hvert fald.

Han mestrede alle de gode gamle traditionelle danske retter og kunne i løbet af få minutter, få udbrændte pandesnask fra frikadeller, til at være en velsmagende brun pandesovs – sådan noget som jeg aldrig rigtig helt har mestret – før nu!

 

PRØV OGSÅ: Perfekt langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær

 

Ingen kulør, ingen bouillon her, bare smag, smag og atter smag...

Ingen kulør, ingen bouillon her, bare smag, smag og atter smag…

 

Nu er det så ikke helt pandesovs det drejer sig om hér. Til gengæld er det julesovsen og da vi for tredje år i træk skal holde jul for hele familien, har jeg brugte adskillige timer i løbet af året på at ramme den perfekte julesovs. Så her kommer en skudsikker opskrift til jer, som med fordel kan laves nogle dage før og dermed lette presset den 24. december.

Læs også Langtidsstegt and

4.5 from 11 reviews
Gastromands julesovs
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
 • 3 store gulerødder
 • 2 store løg
 • 3 stængler blegselleri
 • 2 fed hvidløg
 • Et par skiver bacon
 • 5 laurbær
 • 5 salvieblade
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 velvoksent glas rødvin (gerne en kraftig en af slagsen)
 • 1 liter vand
 • Evt. 1 tsk røgsalt
 • 10 kyllingevinger/lår (gerne økologiske eller fritgående hvis du kan skaffe det)
 • Kraft fra kalkun/and/flæskesteg/gås
 • Evt. Ribsgele, cItron, soya
 • 2 stjerneanis
 • Salt/peber
 • Olivenolie
Tilberedning
 1. Rengør alle dine grøntsager og skær dem ud i grove stykker.
 2. Hvis du bruger kyllingelår, så giv dem et bask på benet med den "ryggen" af en tung kniv eller en kødøkse hvis du har sådan en. Vi er interesseret i at få en masse smag og kraft fra benet med ud.
 3. Smid samltlige tøre ingredienser i en bradepande, og giv det en gang olie,
 4. Bank det i ovnen ved 200 grader i 1,5 timer.
 5. Så tager du hele molevitten ud. Hvis du som jeg har bradepander som kan gå på komfuret, så kan du med fordel bare smide den op og skrue godt op. Ellers må det op i en gryde.
 6. Mos det hele grundigt, så vi får smagen godt ud.
 7. Tilsæt så vinen og lad det koge godt ind.
 8. Så tilsætter du vand og lader det koge godt sammen i ca. 45 minutter, jo længere du koger det ind jo stærkere og mørkere bliver det.
 9. Så skal det gennem en si (evt. med et klæde), hvor du igen moser godt i det, for at få alt smagen med ud.
 10. Nu har du din lækre grundsovs, som du meget nemt kan arbejde videre med på selve aftenen!
På Juleaften
 1. Om du får and, gås, flæskesteg eller noget helt fjerde, sørger du naturligvis for at have en bradepande med vand, som efter stegning skummes grundigt for fedt og tilføres din dejlige grundsovs.
 2. Herefter smager du, som altid, til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar!
Jævning og kulør
 1. Det er en religionssag om sovs til juleaften skal være lys eller mørk, og om den skal være "tynd" eller tyk og om den skal være med eller uden fløde.
 2. Alt efter hvor din familie befinder sig i krigen, tilføjer du naturligvis kulør efter behov, jævner den eller tilsætter en sjat fløde (har det iøvrigt nogensinde skadet en sovs?) og koger sovsen lidt ind.

 

Aftenens ingredienser...

Aftenens ingredienser…

Give em the chop!

Giv’em the chop!

Ready to go...

Ready to go…

Nu skulle jeg jo være rigtig Gastromand og give lårene et ordentlig bask med mine nye knive, som ganske vidst bare var nogle Rosendahl. Ikke desto mindre var det ikke planen, at bladdet skulle smadres efter blot en times arbejde – men konklusionen er, at du nok skal bruge knivryggen…og nok helst ikke din yndlingskniv.

Efter et par timer i ovnen...

Efter et par timer i ovnen…

Dont be gentle here, it aint the bedroom...

Dont be gentle here, it aint the bedroom…

Efter det har kogt sammen en times tid...

Efter det har kogt sammen en times tid…

Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at du kan lave den op til 3-4 dage før juleaften og bare have den på køl indtil den store aften. En ganske skudsikker plan og mere eller mindre en garanti for, at du får en lækker sovs juleaften. Det bedste er, at du kan smide det kulør og de bouillon-terninger langt væk, hvilket du naturligvis husker at understrege overfor gæsterne ikke?

Om du vil sjaske fløde i vil jeg være op til dig...

Om du vil sjaske fløde i, vil jeg lade være op til dig…

Hvordan ser din sovs ud juleaften??

Kommentarer

 1. Fantastisk med denne opskrift og noget nær den jeg har benyttet i et par år.

  Da jeg plejer at partere anden 2 dage i forvejen og tilberede brystet sous vide og lårene confit, benytter jeg vinger og skrog til min sopvs og supplere med et par kyllingevinger og efter det har været i ovnen får det en tur i trykkogeren i 2 timer.

  Det er vildt dejligt ikke at have sovsen at stresse over når det hele skal spille d. 24

  • Hold da op Rasmus – det er da True Gastromand som taler her! Fedt – faktisk tager du lige opskriften til at højere niveau! Godt gået!

 2. Tanja

  Hvor lang tid i forvejen vil du mene, at jeg kan lave fond, hvis jeg skummer fedtet fra og fryser selve fonden? Ville jeg kunne lave den nu, og så bare tage den op lille juleaften?

  • Hej Tanja – jeg ville sige en 2-3 uger – Max 4 uger… Men det er mest en mavefornemmelse, hvis du står i en situation hvor det ikke er muligt at få klaret før, så ville jeg gøre det nu…

 3. Helle

  Hold nu kæft lavede denne sovs sidste jul ??? den bedste sove jeg har smagt det samme sagde min mand . Nu det jo snart jul igen og jep denne skal selvfølgelig laved igen , håber jeg slipper lige så godt fra den i år som sidste år ..
  TAK FOR DENNE OPSKRIFT ??

  • Hej Helle – tusind tak – dejligt med den slags kommentarer! God dag herfra os alle på Gastromand!

 4. Martin Paulsen

  Hva gør du med stjerneanissen?

  • Hej Martin – den skal bare med i ovnen med grøntsagerne :-)

 5. Laila

  Hej ? Jeg vil gerne lave denne sovs juleaften og regner med at lave jeres langtidsstegte and dertil, sammen med en flæskesteg. Men…..sovsen i de 2 opskrifter er jo ikke helt ens? Er det fordi sovsen i opskriften med den langtidsstegte and, er bedre til and og den anden opskrift kan bruges sådan lidt mere allround?
  Jeg vil lave grundsovsen i forvejen, og tænker så, at det ikke er nødvendig at ligge grøntsager under anden, når den skal steges. Eller hvad? Grøntsagerne skal vel kun under anden, hvis man laver and og sovs på samme tid?
  Til sidst, kernetemperatur i en and? Når man googler, kommer der tit delte meninger, så nu nøjes jeg med at spørge her ?
  På forhånd tak ?

  • Hej Laila – opskriften her er en grundsovs og kan bruges til alt – så hvis du fx laver and – så bruger du det indkogte fra anden hertil…

   Jeg synes lige så godt du kan lægge grøntsager under anden, det giver lidt mere – 75 grader skal vi gerne ramme :-)

   God fornøjelse!

 6. Lotte

  perfekt med en sovs ugen inden jul. Jeg har en and på 3 kg, som jeg er ved at tø op, udelukkende til at lave sovs af. Kan jeg få smag nok i sovsen, eller skal jeg skaffe noget indmad og stege med ? Vi skal have andebryster og flæskesteg, hvor længe skal anderbryster have ? vil finde nogle danske øko. andebryster, kan slet ikke med den franske and. Tak for dejlig sovs. Jeg har ikke prøvet denne før.

  • Hej Lotte – jo mere indmad og den slags jo bedre andrebryster – går ud fra at de er frie fra anden ikke? Jeg vil gøre således:

   Steg dem ved mellemlav varme i 20 minutter på skinsiden. Her vil vi gerne have fedtet smelter langtsom af – Vend det om og steg det 10 minutter på kødsiden. Lad det hvile 10 minutter inden servering. Det burde fungere!

 7. Sebastian

  Hvad med sovs’en skal den jævnes?

  • Hej Sebastian – den skal bare have tid – hvis du ikke mener den tykner så bruger du noget mel eller brun sovsejævner, men det burde ikke være nødvendig – kog den ind! Vi bruger heller ikke kulør her :-)

 8. Mie

  Hejsa!!
  Skal holde jul for første gang med and, flæskesteg og hele molevitten.
  Flæskestegen blir grillet og anden langtids steger jeg.
  Nu er jeg bare lidt forvirret?
  Sovsen….. jeg vil lave grundsovsen nogle dage i forvejen, men skal jeg så stadig ha et fad med grønsager under anden og hvad skal jeg så gøre?
  Det er da altså lidt forvirrende så alt der kan være klar på forhånd tager jeg imod med åbne arme…
  God jul

 9. Lasse

  Hej Gastromænd m.fl.

  Jeg prøvede at lave denne sovs sidste ord og det gik lidt galt – da det der med at skumme fedtet ikke helt var gået ind på lystavlen, så alt andet end fedtet kom i sovsen til at starte med :(

  Men jeg vil forsøge at kaste mig ud i det igen, vi har dog delt opgaverne imellem os. Så Svigerfar laver ænder og jeg laver resten :-) Flæskesteg på grill og julemedister på panden/grillen – og så nogle tripple cooked fries til os der ikke er så vilde med hverken brune eller hvide kartofler.

  Mit spørgsmål er egentlig, kan jeg få smag til sovsen på andre måder end at få svigerfar til at skumme fedtet fra?

  Mulighederne er mange – skal jeg tage fedt fra flæskesteg og lave den i ovnen? Skal jeg lave en and og bruge det for at fryse den ned?

  Hvad tænker I?

  • Hej Lasse – dette er jo ment som en grundsovs, hvor du bygger videre fra fx din andesovs. Jeg går udfra du har indmad og grøntsager under fx din and ikke? Der kommer jo en masse kraft fra anden (og fedt) ned i – det er det du kan koge af med noget vand og lave en ekstra sovs, som du så samler med denne… Giver det mening?

   PS: Fedt med Triple Cooked til juleaften!

   • Lasse

    Tak for svaret. Jeg er sgu ikke helt sikker på at det giver 100% mening.

    Er det fedtet fra anden, resten eller begge dele man skal bruge?

    Eller skal man nærmest lave en sovs af det hele og så blot øge mængden ved brug af grundsovsen?

    • Fedtet skal du have fra Lasse – det er alt det andet du skal bruge og ja helt korrekt at du laver en sovs (uden fedt) og så øger med grundsovsen…

 10. Linn

  Hej Familiefaren,

  Mange tak for opskrift! Jeg er i gang nu. Når jeg tager indholdet fra bradepanden ud af ovnen og over i min gryde, skal jeg så skrabe alt fra bradepanden med? Også det, der er blevet (lidt) sort?

  Tusind tak for svar

  Linn

  • Linn

   Jeg fandt ud af det:)

   • Dejligt Linn – beklager det sene svar! Det er tryk på!

  • Hej Linn.

   Hvis der er meget fedt i bradepanden, så skum det “værste” af. Lidt gør ingen skade:)

 11. Jonas Lundsgaard-leth

  Jeg har lige puttet det hele i ovnen i 2 timer for jeg laver dobbelt op af opskriften da vi bliver 14 voksen og 3 børn.
  Mvh jonas

 12. Jonas Lundsgaard-leth

  Må jeg ikke lige give dig et opkald for nu er jeg bange for jeg pludselig er forvirret..
  Mit nummer er 22177421
  Mvh jonas

  • Hej Jonas – har lige kørt fra KBH – AAL så var lige hængt op – kan du ringe imorgen evt? 25104161 :-)

   • Jonas Lundsgaard-leth

    I do that :)

 13. Urd Lacroix

  Jeg laver en vegetarisk version med svampe i stedet for kød. Jeg har lavet lignende før og det bliver rigtig lækkert, men nu vil jeg prøve din version. Er der noget vundet ved at putte det i ovnen frem for at stege i en gryde når det kun er grøntsager (inkl svampe)?

  • Urd Lacroix

   Forresten plejer jeg at stege i en gryde og derefter trykkoge.

   • Hey Urd – mja – altså det er noget nemmere at styre i ovnen og så kan du typisk have mere på en stor bradepande end i en gryde og dermed bliver flere falder stegt af – ellers ikke…

 14. Jeg er i fuld gang! Hvor kommer de sidste tre skiver bacon ind i billedet. En skive bacon i fadet – tjek.
  Men “1 tsk røgsalt eller 3 skiver bacon?”

  • Hej Katja.

   Hvis jeg kender Familiefaren ret, så skal det forstås således at, hvis du ikke har noget røgsalt, så tilføjer du bare et par ekstra skiver bacon:)

   • What he said! Og han kender mig ret efterhånden…

 15. Thomas

  Sovsen har kogt – smagen er der. Farven er nogenlunde. Men tykkelse er ikke imponerende. Den er noget tynd. Er det så bare at jævne den i morgen aften efter kraften fra anden er kommet i??

  • Lige præcis Thomas! Farven er en religionssag, så den justerer du selvfølgelig bare med kulør efter behov.

 16. Linn

  Hej familiefaren, måske er det for sent, men prøver lige og tusind tak for din hjælp og opskrifter!

  Skal fedtet fra grundsovsen også fjernes? Jeg er helt ny i det her. Jeg vil blande det sammen med sovsen fra det under anden, som jeg har skummet for fedt, som du skriver i opskriften. Men hvad med her?

  Tusind tak

  Mange hilsner

  Linn

  • Hej Linn – altså jeg havde næsten ingen fedt i grundsovsen – der jo ikke meget fra en kylling, men ja hvis det er helt vildt meget så skal det! Håber du fandt ud af det!

   Glædelig jul!

   • Linn

    Tusind tak fordi du har taget dig tid til at svare! Det er jeg glad for.
    Jeg lavede nemlig grundsovsen for nogle dage siden og fedtet har lagt sig øverst, og er stivnet(hvidt og hårdt), så jeg blev lige i tvivl, om det skulle væk. Jeg fjerner noget af det så:)

    Tak!

    Rigtig glædelig jul og tak for engagementet!

    Mange hilsner

    Linn

    • Selv tak Linn – det er derfor vi er her :-) ILM!

 17. Sebastian Fudge

  Har lige fået det blandt grund sovs og kraften fra anden sammen. Har ca 3 liter som jeg tænker at reducer her i løbet af dagen.
  Hvis jeg gerne vil tilsætte fløde hvornår vil det så være det rigtige tidspunkt.

  • Hej Sebastian – det skal først være op til serveringen… 3 liter kommer til at reducere en del og du får en konge sovs! :)

   • Sebastian Fudge

    Perfekt, tænker at vil reducer det til omkring 1,5 liter så må der være nok til os.

 18. Hej lige et ? På falde rebet. Har grund sovsen, og kraft fra and dette blandes sammen i gryde og koges op?
  Hvis jeg synes der er for lidt sovs hvordan får jeg ekstra med bouillon terning??
  Er første gang jeg laver dette og synes egentlig det hele er gået planlagt takket været denne opskrift, men nu kommer lige lidt panik før lukketid? Hvis det nu viser sig det koger for meget ind så der ikke er nok.

  Tak for en kanon hjemmeside til os nybegyndere?
  Glædelig jul

  • Hej Morten. 2 oplagte muligheder:

   1. Tilsæt fløde
   2. Tilsæt lidt vand og bouillon/fond og jævn efterfølgende

 19. Louise Schultz-Johansen

  hjælp…. jeg synes at min grundsovs et meget stjerneanis-agtig… kan jeg gøre noget for at dæmpe smagen af stjerneanis… uden at skulle lave en helt ny grundsovs???

  • Hej Louise – nej det mener jeg ikke, det må næsten have været nogle store stjerne-anis ikke? Men når du laver den færdig, så bliver smagen jo anderledes – går ud fra du skal lave and ikke?

   • Louise Schultz-Johansen

    En stor og en lille… grundsovsen blev brugt til en flæskestegssovs… som BESTEMT ikke var dårlig 😋 Men stjerneanis’en var bare meget gennemtrængende – også i den færdige sovs… men jeg må bare eksperimentere lidt med, både grundsovs og den færdige sovs 👍🏼 Men det betyder jo bare mere sovs 😋😋😋 for den skal jo sidde lige i skabet juleaften 👍🏼

    • Det er rigtigt Louise og ikke det dårligste – jeg skriver lige i opskriften, at det skal være 2 små for at være sikker – det kunne jo være andre støder på problemet :-)

 20. Peter Holbæk

  I skriver 2-4 uger mht. nedfrysning af grundsovs. Burde det ikke være muligt at fryse dette ned helt op til 3 måneder?

  • Hej Peter – jeg har aldrig forsøgt så længe – men jo jeg turde godt – hvis du prøver må vi så ikke høre om resultatet?

 21. Martin

  Nu nærmer vi os jo jul igen, så jeg tænker at kaste mig over denne grundsovs og spæde op med den afløbne kraft fra 5 confit de canard ala sous vide. Men jeg tænkte på, om man kan tilføje en gastrik og hente noget på det, eller er denne sovs tilstrækkeligt dyb i sig selv?

  • Helt sikkert Martin – du kan lave den af honning og balsamico til at starte med – har du styr på det?

   • Martin

    Tak for svaret. Og ja, en gastrik skulle være en smal sag :-)

 22. Michael

  Hvis man laver anden dagen før, og opvarmer den på dagen, skal sovsen så laves færdig, og så bare opvarmes, eller hvordan ville du gøre?

  • Hej Michael,

   Du kan jo lave grundsovesen flere uger før så ja, men det er jo lidt svært at lave den færdig uden anden/gåsen eller hvad du nu spiser – men hvis du mener grundsovesen så er svaret ja :-)

 23. Charlotte Gudmand

  Er der et alternativ til rødvinen?. Ellers må jeg lave en ‘børnesovs’ ved siden af:). Du skriver de tørre ingredienser skal i ovnen. Hvad med kyllingen?.
  På forhånd
  Charlotte

  • Hej Charlotte,

   Lidt god fond kunne være godt – ellers kan det altså undlades! Kyllingen skal også i ovnen…

 24. Laila Mortensen

  Hej
  Da jeg har en masse friske kalveknogler i fryseren, vil jeg høre om de kan bruges i stedet for kylling?
  Vh Laila

 25. Morten F

  Hej

  Et par spørgsmål, før det går løs:

  1) Hvis ænderne er købt, kan man så ikke lave sovsen færdig ved at bruge vingespidser og indmad i stedet for kyllingelår?

  2) Hvis man har skummet andefedt i overskud fra tidligere, hvor lang tid vil I så vurdere, at man kan gemme det på køl i plastskål med tætsluttende låg?

  Dbh.
  Morten F

  • Hej Morten,

   1) Jo da – endnu bedre faktisk!

   2) Andefedt kan holde sig virkelig langtid – mindst 1 måned men også længere – når det har været varmt så kan det holde – i gamle dage brugte man det jo til konservering. På frys er det endnu længere!

   Håber det var svar nok, ellers siger du til!

   Knæk og bræk!

 26. Maiken L

  Hej!
  Mit spørgsmål går på det samme som Michaels højere oppe, som jeg ikke helt forstår svaret på.
  Jeg har grundsovsen på køl fra i går. Og nu er jeg i gang med at langtidsstege mine ænder. Skal jeg tage fond fra ænderne og blande med grundsovsen her til aften under opvarmning og så varme op igen i morgen, eller skal jeg gemme grundsovsen og fond fra ænder adskilt på køl til i morgen og først blande sammen og justere dér?
  Tak for god blog og sikker julesovs :-)

  • Hej Maiken – beklager jeg ikke var tydelig – du kan sagtens blande det nu – det betyder højst sandsynligt, at du får lidt mere smag med og skulle der være noget fedt du ikke har skummet af, så er det utrolig nemt imorgen!

   Selv tak og tak for rosen! :-)

 27. Kerstin

  Hvordan skummer man fedt fra?
  1. Gangs sovse laver, Sorry 😰
  Har lavet grund sauce idag og den står i køleskab til imorgen. Skal jeg så fjerne evt fedt i toppen? Og så bruge det væske der kommer fra anden og flæskesteg (2forskellige saucer) og hælde i og jævne for lige nu er den jo vand tynd.

  • Hej Kerstin,

   Helt rolig – hvis det står i køleskabet nu så er det virkelig nemt. Fedtet er nemlig stivnet og så kan du fjerne det emd en ske… er de tilfældet? Hvis du har meget væske så lad det koge ind for at reducere og øge smagen!

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: