Gastromand.dk | 20. November 2018

Scroll to top

Top

135 kommentarer

Undgå stress: Sådan laver du den perfekte julesovs

Undgå stress: Sådan laver du den perfekte julesovs
Familiefaren

Jeg erindrer at have sagt det en del gange, men det skader nok ikke med lidt gentagelse: Min gamle far var virkelig god i et køkken! I hans tidlige år var han rent faktisk skibskok og havde lært skidtet på den “oldschool” måde, hvor man skulle lave mad med smag. Hvis ikke, blev kaptajnen sur og så fik man satme bank…eller noget i den stil, i hvert fald.

Han mestrede alle de gode gamle traditionelle danske retter og kunne i løbet af få minutter, få udbrændte pandesnask fra frikadeller, til at være en velsmagende brun pandesovs – sådan noget som jeg aldrig rigtig helt har mestret – før nu!

 

PRØV OGSÅ: Perfekt langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær

 

Ingen kulør, ingen bouillon her, bare smag, smag og atter smag...

Ingen kulør, ingen bouillon her, bare smag, smag og atter smag…

 

Nu er det så ikke helt pandesovs det drejer sig om hér. Til gengæld er det julesovsen og da vi for tredje år i træk skal holde jul for hele familien, har jeg brugte adskillige timer i løbet af året på at ramme den perfekte julesovs. Så her kommer en skudsikker opskrift til jer, som med fordel kan laves nogle dage før og dermed lette presset den 24. december.

Læs også Langtidsstegt and

4.5 from 11 reviews
Gastromands julesovs
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 3 store gulerødder
  • 2 store løg
  • 3 stængler blegselleri
  • 2 fed hvidløg
  • Et par skiver bacon
  • 5 laurbær
  • 5 salvieblade
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 velvoksent glas rødvin (gerne en kraftig en af slagsen)
  • 1 liter vand
  • Evt. 1 tsk røgsalt
  • 10 kyllingevinger/lår (gerne økologiske eller fritgående hvis du kan skaffe det)
  • Kraft fra kalkun/and/flæskesteg/gås
  • Evt. Ribsgele, cItron, soya
  • 2 stjerneanis
  • Salt/peber
  • Olivenolie
Tilberedning
  1. Rengør alle dine grøntsager og skær dem ud i grove stykker.
  2. Hvis du bruger kyllingelår, så giv dem et bask på benet med den "ryggen" af en tung kniv eller en kødøkse hvis du har sådan en. Vi er interesseret i at få en masse smag og kraft fra benet med ud.
  3. Smid samltlige tøre ingredienser i en bradepande, og giv det en gang olie,
  4. Bank det i ovnen ved 200 grader i 1,5 timer.
  5. Så tager du hele molevitten ud. Hvis du som jeg har bradepander som kan gå på komfuret, så kan du med fordel bare smide den op og skrue godt op. Ellers må det op i en gryde.
  6. Mos det hele grundigt, så vi får smagen godt ud.
  7. Tilsæt så vinen og lad det koge godt ind.
  8. Så tilsætter du vand og lader det koge godt sammen i ca. 45 minutter, jo længere du koger det ind jo stærkere og mørkere bliver det.
  9. Så skal det gennem en si (evt. med et klæde), hvor du igen moser godt i det, for at få alt smagen med ud.
  10. Nu har du din lækre grundsovs, som du meget nemt kan arbejde videre med på selve aftenen!
På Juleaften
  1. Om du får and, gås, flæskesteg eller noget helt fjerde, sørger du naturligvis for at have en bradepande med vand, som efter stegning skummes grundigt for fedt og tilføres din dejlige grundsovs.
  2. Herefter smager du, som altid, til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar!
Jævning og kulør
  1. Det er en religionssag om sovs til juleaften skal være lys eller mørk, og om den skal være "tynd" eller tyk og om den skal være med eller uden fløde.
  2. Alt efter hvor din familie befinder sig i krigen, tilføjer du naturligvis kulør efter behov, jævner den eller tilsætter en sjat fløde (har det iøvrigt nogensinde skadet en sovs?) og koger sovsen lidt ind.

 

Aftenens ingredienser...

Aftenens ingredienser…

Give em the chop!

Giv’em the chop!

Ready to go...

Ready to go…

Nu skulle jeg jo være rigtig Gastromand og give lårene et ordentlig bask med mine nye knive, som ganske vidst bare var nogle Rosendahl. Ikke desto mindre var det ikke planen, at bladdet skulle smadres efter blot en times arbejde – men konklusionen er, at du nok skal bruge knivryggen…og nok helst ikke din yndlingskniv.

Efter et par timer i ovnen...

Efter et par timer i ovnen…

Dont be gentle here, it aint the bedroom...

Dont be gentle here, it aint the bedroom…

Efter det har kogt sammen en times tid...

Efter det har kogt sammen en times tid…

Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at du kan lave den op til 3-4 dage før juleaften og bare have den på køl indtil den store aften. En ganske skudsikker plan og mere eller mindre en garanti for, at du får en lækker sovs juleaften. Det bedste er, at du kan smide det kulør og de bouillon-terninger langt væk, hvilket du naturligvis husker at understrege overfor gæsterne ikke?

Om du vil sjaske fløde i vil jeg være op til dig...

Om du vil sjaske fløde i, vil jeg lade være op til dig…

Hvordan ser din sovs ud juleaften??

Kommentarer

  1. Casper Fischer

    Et sjovt spørgsmål måske – men hvor meget er en “Kvist rosmarin”? Det er ikke det jeg har brugt mest af før, men eftersom det nærmest er det eneste jeg kan lugte i mit køkken, har en fornemmelse af at jeg muligvis har brugt for meget..

    • 1 kvist Casper – altså en lille gren :-) Ikke et helt bundt… Giver det mening?

  2. Casper Fischer

    Jep, det er nok bare fordi det er så gennemtrængende en duft, for puttede kun én gren i. Jeg kører i hvertfald videre med projektet i aften. Jeres opskrifter plejer jo at spille 😁

    Tak for svar og god weekend.

    • Tak for tilliden Casper – det skal nok gå! Ellers så skriver du bare – jeg skal nok holde mig klar :-)

  3. Iben

    Hey,
    Hvis man gerne vil have en tykkere sovs, jævner man så bare med maizena eller ville du starte ud med en melbolle?
    Pft og snarligt glædelig december

    • Hej Iben – jeg ville nok bare koge den mere ind – men ellers så jo det kan du sagtens :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: