Gastromand.dk | 20. November 2018

Scroll to top

Top

52 kommentarer

Lækker langtidsstegt Gås – til Jul og Mortens aften

Lækker langtidsstegt Gås – til Jul og Mortens aften
Familiefaren

Vi rammer snart Mortens Aften, som er den 10.november. For mange betyder det, at man spiser andesteg eller bedre endnu gåsesteg. Hjemme hos mig var det altid and, som jo dybest set ikke er helt rigtigt…

Det var nemlig gæs, som afslørede Sankt Morten for mange hundrede år siden, hvor han forgæves forsøgte at skjule sig, da han af ren og skær ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Det endte dog ikke som den gode Sankt Morten ønskede, og han måtte påtage sig ansvaret som biskop. Gæssene som skræppede så livligt op og afslørede ham blev efterfølgende efter Mortens Biskops befaling offer hvert år på dagen for hans udnævnelse. Eftersigende skulle denne tradition dateres tilbage til 1616.

Årh gåsesteg...

Årh gåsesteg…

Den næste historie om vores “lille” gås er næsten lige så god. Den finder sted hos en meget kendt chokolademager Peter Beier, som faktisk også holder så meget af de kære gæs. Det kan man undre sig længe over, for gæs og chokolade hænger vel ikke sammen – men det er ganske vist. Peter har kun 200 gæs, som i den grad hygger sig i deres fri liv, hvor de får masser af økologisk hvede og græs. Gæssene er af racen som du sikkert kender Original Legarth og ender gerne på en kampvægt på 6-7 kg.

The guts... hehe...

The guts… hehe…

Mere idyl og post-romantik skal du vist lede længe efter for at finde igen. Sådan en gås har jeg har for nylig fået fingre i – Skagenfood, som jo efterhånden er ved at være lidt af en samarbejdspartner på Gastromand har nemlig leveret et par stykker. Den ene fik lov til at udgøre vores generalprøve her i sidste weekend, hvor svigerfamilien var på besøg.

4.4 from 5 reviews
Mortens Aften: Langtidsstegt Gås
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Gås
  • En ordenlig motherfucker af en øko gås
  • 2 æbler
  • 2 rødløg
  • 200 gram svesker
  • Salt/peber
  • Indmad fra gåsen
  • 5 gulerødder
  • 1 pore
  • 2 løg
  • 1 halv knoldselleri
  • 1½ liter vand
Brunede kartofler
  • Se linket længere nede i indlægget.
Rødkål
  • Et kvart rødkål - hvis du kan finde et øko så gør du det.
  • 2 kanelstænger
  • 2 stjerneanis
  • 2 spsk gåsefedt
  • 1 spsk brun farin
  • 1 dl økologisk solbær saft
  • 2 dl æbleeddike
  • 5 laurbærblade
  • Salt og peber
  • Se linket længere nede i indlægget.
Tilberedning
Gås
  1. Start med at tænde ovnen på 250 grader og læg en bradepande med høje kanter ind i bunden.
  2. Rengør alle grøntsager og skær dem ud i mindre stykker, giv det hele en omgang salt og peber.
  3. Så skal gåsen rengøres indvendig for fedt, årestammer og andet "affald" som vi ikke ønsker at få med. Gem fedtet, hjerte og skær halsen og kråsen fra.
  4. Smid det som svarer til et par spsk. gåsefedt i ovnen og lad det smelte.
  5. Smid så alle grøntsager, hjerte, hals og kråse ind og lad det svitse af.
  6. Imens skærer du æbler og løg ud i mindre stykker og fylder dem samt sveskerne i gåsen.
  7. Giv gåsen en grundig omgang salt og peber og stil den i ovnen og lad den brune i 20 minutter, start med brystet op ad - efter 10 minutter vender du den om.
  8. Vend gerne grøntsagerne rundt og tilsæt vand.
  9. Så skal gåsen faktisk ligge i ca. 7 timer ved 130 grader med brystet ned ad.
  10. Hver ½ time eller til nød hver 1 time skal den overhældes med stegesky.
  11. Efter 3 timer så vendes gåsen igen så brystet er opad.
  12. Til sidst kan du slutte af med at give den 230 grader på varmluft for at sikre skindet bliver sprødt og gyldent!
Brunede kartofler
  1. Se linket længere nede i indlægget.
Rødkål
  1. Start med at varme gåsefedt op i en gryde. Snit så rødkålen så fint som muligt og svits det igennem et par minutter.
  2. Så tilsætter du resten af ingredienserne og lader det simre ved svag varme i 30 minutter.
  3. Denne kål bliver syrlig og står perfekt til det søde brunede kartofler.
Sovsen
  1. Se linket længere nede i indlægget.

 

Klik her for at se de brunede kartofler

Brunede in the making!

Brunede in the making!

Vi har lavet perfekt brunede kartofler flere gange, så dem kan du lige gå ind og tjekke ud på ovenstående link. Det er ikke særlig svært – tricket er, at de ikke må være udkogte – hellere lidt under kogte og så skal du faktisk lade være med at vende for meget rundt i dem. Så bliver de klistrede og gode!

Klar til servering...

Klar til servering…

Rødkålen var faktisk den bedste jeg har lavet, og det er ikke første gang. Vi lavede en til perfektion sidste år, hvor vi lavede juleburger – hvor du kan se opskriften. I denne udgave har jeg valgt at lave den noget mere syrlig end normalt – men det står perfekt til både vinen og de brunede kartofler.

Kalder du det sovs lille Arne!!?

Kalder du det sovs lille Arne!!?

Ja sovsen er efterhånden også lavet til perfektion også i juleburgeren, hvor det mere blev til en Quick and Dirty!

Verdens bedste rødkål done!

Verdens bedste rødkål done!

Hvis du ikke er i julestemning, så kommer du det...

Hvis du ikke er i julestemning, så kommer du det…

Så kommer vi til gåsen, som jo bare er et smukt dyr, der fortjener den bedste tilberedning. Jeg må erkende, at denne faktisk var sværere at lave en and – jeg ved ikke helt hvorfor, men tilsynelandende er der rimelig stor forskel på gæs. Nogle som denne har jo gået rundt og snadret fra morgen til aften og dermed udviklet nogle flere muskler end fedt – dermed vil der være mere antydning af fedtmarmorering i kødet.

 

Og gæsterne var også glade...

Og gæsterne var også glade…

The Mother Goose!

The Mother Goose!

Årh gåsesteg...

Årh gåsesteg…

Årh ja, vi fik en lille Aalto 2006 til som er helt klar og moden...

Årh ja, vi fik en lille Aalto 2006 til som er helt klar og moden…

Fejrer du Mortens Aften og hvad spiser I hos jer? 

Kommentarer

  1. Robert

    Det ser lækkert ud! Hvad skal stegetiden ændres til, hvis man bruger and i stedet for gås?

  2. Jesper

    Stegeskyr…det er alligevel godt fundet på af de islandske Gastromænd (se pkt. 10) :-)

    • Jamen det er jo bare en opfindelse, som venter på at se dagens lys Jesper! Tak for det :-)

    • Fynboen

      hahaha, det er sjovt.

  3. Mads

    Skal gåsen ligge på rist, eller helt ned i bradepanden?

    • Hej Mads – på en rist ville være perfekt! Skal du igang?

  4. Jesper

    Den ser super ud – to 4 kilos økologiske gæs – fylder hele ovnen – reducerer eller øger det stegetiden?

    • Hej Jesper,

      Kunne godt reducere dem lidt – så jeg vil trække lidt fra – i opskriften med and er det jo 3 kg og den får 6 timer ved 130 grader – han snakker vi 4 kg så 7 timer ved samme burde være nok – men sørg for at have en buffer!

  5. Casper Voldstedlund

    Hej Gastromand..
    Ser virkeligt godt ud, vil prøve den i morgen :-)
    Er det varmluft du har ovnen på ??
    Kh Casper
    Go jul :-)

    • Hej Casper – tak for det – nej den kører almindeligt! Jeg skal selv lave gås imorgen, vil forsøge mig med 9 timer på 130 grader – det er en stor kleppert jeg skal have igennem! I lige måde!

  6. Carsten

    Hej Har en gås på 4,9 kg.. og kan kun smække den i varmluft..hvor varmt og hvor lang tid ville du give den? Vh Carsten

    • Hej Carsten – jeg vil op på en 8 timer ved 140 grader! Så du skal nok igang nu :-)

  7. Carsten

    Ok kortere tid men variere.. Fint.. Den er i… Så det skal nok blive jul ?

  8. Tobias

    Hej

    Jeg skal lave gås for første gang til jul
    Og har en stor øko gås på 5,8 kg
    Er vi oppe på 9 timer og 130c eller hvad anbefaler du?

    • Hej Tobias – det var sgu en ordentlig fugl – det ville være et godt udgangspunkt – ellers måske en 8 timer – det er svært når de er så store, men det er deromkring.. ellers 9 timer ved 120 grader…

  9. Tobias

    Hej

    Det lyder super
    Tog fejl af vægten, har lige vejet den frossen til 6,3kg så optøet nok lidt mindre
    Men prøver 20 min på 250C og så derefter 9 timer ved 120C (over/under varme, ikke varmluft) og så måske til slut 10 min på varmluft 220C for sprød skind

    Skal den så også hvile inden jeg tranchere den?

    • Hej Tobias – det lyder som en god plan og ja – lad den lige trække 15 min ca…

  10. Hanna A

    Lyder som en super opskrift, men hvad er det bedste når den skal steges dagen før? Har en, i optøet tilstand, “mindre” gås på 6,4 kg der skal steges dagen før og så transporteres tværs over landet dagen efter og varmes der. Skal jo helst være super lækker også dagen efter ?

    • Hej Hanna – du var druknet i “Black Friday” mails – beklager det sene svar… Jeg må tilstå at jeg ikke er ekspert i at stege dagen før – men det er sådan set bare samme udgangspunkt – jeg har gjort det nogle få gange og egentlig lavet det hele frem til sidste punkt hvor den får en ordentlig omgang for at gøre den sprød…

      Så lav gåsen færdig og skær den og læg den på køl – næste dag varmer du den så op for fuld knald! Håber det lykkes…

      • Hanna A

        Tak for svaret. Tænker at lave et langtidsstegt gåsebryst snart og så varme det op dagen efter. Så må jeg lige lave en tester ??

  11. Nina

    Hej, er i tvivl om hvor lang tid gåsen skal have. Er det 7 timer med brystet nedad og derefter 3 timer ?

  12. Jesper

    Jeg har tænkt at lave en sprængt gås. Dvs salt og sukkerlage i et par dage. Men det ændrer vel ikke noget på stegetid hvis jeg følger din opskrift ? den er 4.5 kg.

    • Hej Jesper – nej det gør det ikke – det giver den noget mere smag dog :-) Knæk og bræk…

  13. Nina

    Hej,
    Hvis gåsen skal ligge 7 timer med brystet ned af og derefter 3 timer med brystet op, skal punkt 11 så ikke omformuleres? Det lyder som om gåsen vendes efter 3 timer…?

    • Hej Ninna – jeg er sgu træt – beklager – 7 timer med brystet ned og 3 timer med brystet op ad :-)

  14. Thomas

    Sidder og bliver i tvivl om stegetiden.
    I opskriften står der 7 timer og efter 3 timer vendes gåsen.
    Men ovenover svarer du 7 timer den ene vej også 3 timer den anden vej.
    Så er tiden 7 timer (4 på bryst og 3 på ryg).
    Eller 10 timer (7 på bryst og 3 på ryg)?
    Glæder mig til at prøve opskriften.
    Vh.

    • Hej Thomas,

      7 timer ned – 3 timer op :-)

      • Thomas

        Tak for svar. :-)
        God jul til dig.

  15. Annika

    Hejsa. Står her med min gås på 5 kilo.. skal lige være HELT sikker .. skal den have 10 timer i ovnen eller 7? :D

    • Charlotte Rasmussen

      Synes også at der er noget diskrepans mellem det Thomas skriver i kommentarerne og det der står i opskriften … Øverst i opskriften står der at den totale tilberedningstid er 7 timer og 30 minutter, så det lyder altså lidt mærkeligt, når du så i kommentarerne skriver at den skal have 7 timer + 3 timer!!!??? I opskriften er det formuleret således at man vender den efter 3 timer på brystet og derfefter vendes den og får 4 timer med brystede opad …. Hvilket også giver noget bedre mening i forhold til kommentarerne ang. stegetiden på større fugle. Thomas har du ikke en opklarende kommentar til dette??

      • Charlotte Rasmussen

        Undskyld, Thomas! Kom til at skrive dit navn i ovenstående kommentar …. det skulle selvfølgelig være Familiefaren! Det beklager jeg?

        • Hej Charlotte – ingen grund til at beklage – 7 timer i alt – dog er der så 30 minutter hvor den bliver brunet af. Du vender den efter 4 timer fra ryg til bryst – beklager hvis det ikke har været helt tydeligt…

    • Hej Annika – Den skal nok have et sted der imellem vil jeg sige! Få efter 8 timer…

  16. Annika

    jeg satser på de 7 cirka.. den ser RET lækker ud nu hvor der er 30 minutter tilbage.. :D Men jeg holder lidt øje med den, og tager en vurdering.. den SKAL jo også varmes op i morgen, så vil ikke overstege den :D

    • Nemlig Annika – må vi få en status så vi kan dele lidt erfaringer her?

  17. Jane Jacobsen

    Hejsa. Jeg skal for første gang lave gås, så skal lige være helt sikke på fremgangsmåden. Gåsen vejer 5,6 kg, skal jeg først brune den med brystet op ad på 250 g i 10 min. derefter ca. 3 timer med brystet nedad på 130 g, vender den med brystet opad i ca. 4 timer. Tror du den skal have længere til når den er så stor? Nå..ja og så overhælde den med stegesky ca. hver time. Stegeskyen er det den væske der er i bradepladen under gåsen?

    • Hej Jane – så korrekt – håber du er igang – måske en time mere! Hvordan står det til nu?

  18. Hej, og glædelig jul. Stegte julegåsen efter din opskrift.
    Mums, siger jeg bare. Så perfekt. ????????
    Smed en kylling med i ovnen de sidste 3 timer, da børnene ikke er meget for and, gås og den slags. Kyllingen fik fin smag af gåsen. tak for en super opskrift.

    • Hej Dorthe – fantastisk – lad mig lige høre hvor stor var det nu den var?

  19. thomas

    Du har givet gåsen 10 timer men tilbedrings tid er 7t og 30 mins

    • 7 timer og 30 min skal du gå efter Thomas – og beklager det urimelig sene svar!

  20. Tina

    Hej. Jeg har måske ikke gennemlæst kommentartråden… men hvor mange kilo vejer “en motherfucker stor” gås?… skal nemlig lave gås til 6 og vil ikke købe for meget og er bange for at købe for en for lille

    • Hej Tina… til 6 personer behøver du ikke en kæmpe fugl, min var på 6 kilo… men 3-4 kilo burde være rigeligt til dig….

  21. Henrik

    virkelig lækket ser på en opskrift med gås køre ned på siden og BANG lige en reklame for bind FØJ

    • Hej Henrik,

      1 stk. Markedtingskoordinator står nu uden job og kommer ikke til at administrere Gastromand igen…

      Tak for beskeden…

      Glædelig jul…

  22. Johann

    Hej Familiefaren

    Jeg står til den første gås nogensinde, jeg er klar til kamp, har købt alle ingredienser og går i gang med sovs i aften :)

    Spørgsmålet er, jeg har en ovn der kan lave braisering, burde jeg køre det på i 7 timer i stedet for ren ovn? har du forslag til hvordan jeg kan bruge den funktion?

    Hilsen
    Johann

    ps. Din burger er stadig min største sejr blandt drengene!!! kudos til dig og keep it up.

  23. Kristian

    Hej, tak for opskrift.

    Har nu prøvet den to dage med to gæs. Med varierende resultat. Jeg mener primært variationen kommer af, at opskriften er lidt snørklet at læse, hvis man ikke har været igennem den før.

    Jeg tænker det i starten vil være fint, om du understreger, at stegningen skal foregå UDEN varm-luft. Det gav anledning til en lidt tør 1. gås, at jeg overså dette.

    Desuden synes jeg direkte der er en forkert beskrivelse i trin 9-11. Du skriver i trin 9. at gåsen skal ligge 7 timer med brystet nedad. I trin 11 beskriver du så, at den skal vendes efter 3 timer. Kan du bestemme dig?? Den skal jo faktisk kun ligge 3 ud af 7 timer med brystet nedad.

    Tænker også at der med trin 12 ønskes sprødt svær, men jeg synes der er for stor risiko for at udtørre gåsen ved varm-luft. Der bruger jeg grill i stedet, men det er jo en smagssag.


    9.Så skal gåsen faktisk ligge i ca. 7 timer ved 130 grader med brystet ned ad.
    10. Hver ½ time eller til nød hver 1 time skal den overhældes med stegesky.
    11. Efter 3 timer så vendes gåsen igen så brystet er opad.”

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: