Lækker langtidsstegt Gås – til Jul og Mortens aften
Om det er til Jul eller Mortens Aften, sværger mange til en saftig gåsesteg.
Det var nemlig gæs, som afslørede Sankt Morten for mange hundrede år siden, hvor han forgæves forsøgte at skjule sig, da han af ren og skær ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Det endte dog ikke som den gode Sankt Morten ønskede, og han måtte påtage sig ansvaret som biskop. Gæssene som skræppede så livligt op og afslørede ham blev efterfølgende efter Mortens Biskops befaling offer hvert år på dagen for hans udnævnelse. Eftersigende skulle denne tradition dateres tilbage til 1616.
Den næste historie om vores “lille” gås er næsten lige så god. Den finder sted hos en meget kendt chokolademager Peter Beier, som faktisk også holder så meget af de kære gæs. Det kan man undre sig længe over, for gæs og chokolade hænger vel ikke sammen – men det er ganske vist. Peter har kun 200 gæs, som i den grad hygger sig i deres fri liv, hvor de får masser af økologisk hvede og græs. Gæssene er af racen som du sikkert kender Original Legarth og ender gerne på en kampvægt på 6-7 kg.
Mere idyl og post-romantik skal du vist lede længe efter for at finde igen. Sådan en gås har jeg har for nylig fået fingre i – Skagenfood, som jo efterhånden er ved at være lidt af en samarbejdspartner på Gastromand har nemlig leveret et par stykker. Den ene fik lov til at udgøre vores generalprøve her i sidste weekend, hvor svigerfamilien var på besøg.
Ingredienser
Gås
- En ordenlig motherfucker af en øko gås her 5,5 kg
- 2 æbler
- 2 rødløg
- 200 gram svesker
- Salt/peber
- Indmad fra gåsen
- 5 gulerødder
- 1 pore
- 2 løg
- 1 halv knoldselleri
- 1½ liter vand
Brunede kartofler
- Se linket længere nede i indlægget.
Rødkål
- Et kvart rødkål - hvis du kan finde et øko så gør du det.
- 2 kanelstænger
- 2 stjerneanis
- 2 spsk gåsefedt
- 1 spsk brun farin
- 1 dl økologisk solbær saft
- 2 dl æbleeddike
- 5 laurbærblade
- Salt og peber
- Se linket længere nede i indlægget.
Sådan gør du
Gås
- Du skal bruge almindelig ovn - ikke varmluft.
- Start med at tænde ovnen på 250 grader
- Rengør alle grøntsager og skær dem ud i mindre stykker
- Smid så alle grøntsager, hjerte, hals og kråse i en bradepande og ind og svitse af i ovnen - gerne med et par spsk. gåse- eller andefedt, hvis du har.
- Imens kan gåsen rengøres indvendig for fedt, årestammer og andet "affald" som vi ikke ønsker at få med. Gem fedtet, hjerte og skær halsen og kråsen fra.
- Imens skærer du æbler og løg ud i mindre stykker og fylder dem samt sveskerne i gåsen.
- Giv gåsen en grundig omgang salt og peber og stil den i ovnen og lad den brune i 20 minutter, start med brystet op ad - efter 10 minutter vender du den om.
- Vend gerne grøntsagerne rundt og tilsæt vand.
- Så skal gåsen faktisk bare ved 125 grader med brystet nedad. Forvent ca. 5 kvarters stegetid pr. kilo gås.
- Overhæld med stegesky ca. hver halvetime
- Efter et par timer vender du gåsen igen så brystet er opad og du forsætter med at hælde stegesky over.
- Til sidst kan du evt. slutte af med at give den 230 grader på varmluft for at sikre skindet bliver sprødt og gyldent!
Brunede kartofler
- Se linket længere nede i indlægget.
Rødkål
- Start med at varme gåsefedt op i en gryde. Snit så rødkålen så fint som muligt og svits det igennem et par minutter.
- Så tilsætter du resten af ingredienserne og lader det simre ved svag varme i 30 minutter.
- Denne kål bliver syrlig og står perfekt til det søde brunede kartofler.
Sovsen
- Se linket længere nede i indlægget.
Klik her for at se de brunede kartofler
Vi har lavet perfekt brunede kartofler flere gange, så dem kan du lige gå ind og tjekke ud på ovenstående link. Det er ikke særlig svært – tricket er, at de ikke må være udkogte – hellere lidt under kogte og så skal du faktisk lade være med at vende for meget rundt i dem. Så bliver de klistrede og gode!
Rødkålen var faktisk den bedste jeg har lavet, og det er ikke første gang. Vi lavede en til perfektion sidste år, hvor vi lavede juleburger – hvor du kan se opskriften. I denne udgave har jeg valgt at lave den noget mere syrlig end normalt – men det står perfekt til både vinen og de brunede kartofler.
Ja sovsen er efterhånden også lavet til perfektion også i juleburgeren, hvor det mere blev til en Quick and Dirty!
Så kommer vi til gåsen, som jo bare er et smukt dyr, der fortjener den bedste tilberedning. Jeg må erkende, at denne faktisk var sværere at lave en and – jeg ved ikke helt hvorfor, men tilsynelandende er der rimelig stor forskel på gæs. Nogle som denne har jo gået rundt og snadret fra morgen til aften og dermed udviklet nogle flere muskler end fedt – dermed vil der være mere antydning af fedtmarmorering i kødet.
Om langtidsstegt gås
Dyk ned i en himmelsk smagsoplevelse med vores guide til langtidsstegt gås! Hos os udforsker vi kunsten at tilberede den perfekte langtidsstegte gås, der sikrer mørt kød og en sprød skorpe, der vil imponere selv de mest kræsne ganer.
Fra valg af den bedste gås til vigtige trin i forberedelsen og den langsomme stegning, giver vores omfattende opskrift dig trinvise instruktioner og insider-tips til at opnå kulinarisk perfektion. Vi deler også vores hemmeligheder til at krydre gåsen for at opnå den mest forførende smag.
Vores passion for god mad og dedikation til kulinarisk ekspertise afspejles i hver detalje af vores langtidsstegte gås guide. Udforsk vores opskriftssamling, der omfatter lækre variationer og spændende tilbehør, der fuldender din smagsoplevelse.
Gør din næste fest eller særlige lejlighed uforglemmelig med vores langtidsstegte gås guide. Oplev en kulinarisk rejse, der vækker dine smagsløg til live, og skab mindeværdige øjeblikke omkring bordet. Gå på opdagelse i kunsten af langtidsstegt gås og løft dine madlavningsevner til nye højder!
Fejrer du Mortens Aften og hvad spiser I hos jer?
Stik os en kommentar-
Hej med jer
Er rigtig glad for jeres opskrifter og følger jer med glæde.
Men…… er ærgerlig over at I ikke mere svarer på de spørgsmål der bliver sendt til jer.
Øv, for der er nogle spørgsmål jeg også ville have stillet, men hvis man ikke får svar kan det jo være ligemeget.
Men tak for gode opskrifter -
Jeg har en gås på 4,4 kg, som jeg vil langtidsstege ud fra denne opskrift. Hvor lang tid anbefaler I, at den får? :-)
-
Jeg er lidt i tvivl med sovsen.
I denne opskrift står der ikke hvornår bradepanden med grønsager til sovsen skal ud.
temperaturen er lavere en den anden oppskrift i linken, hvor det får 200 grader i 1.5 timer.
Skal den ved denne langtidsstegning ha også 7 timer ? -
Er anbefalingen at gåsen ligger i bradepanden sammen med grøntsagerne eller på en rist lige over brandepanden?
Er så klar til at prøve din opskrift i morgen. Glædelig jul :)
-
Det ser bare lækkert ud, jeg skal lave gås for første gang, det er jeg meget spændt på.
Jeg har lidt udfordring med skyen, for når jeg laver and eller kylling, så oplever jeg, at der ikke er så meget væske/sky tilbage til at lave sovs af. Jeg har nogen gang forsøgt med at tilføje vand undervejs, men det gør også at smagen ikke bliver så kraftig. Tænker at med den lange stegetid, at der måske ikke vil være så meget sky tilbage.
Hvad gør jeg?På forhånd tak :-)
-
Er det helt forkert at bruge ande-opskriften til gåsen? Det med at den steges på risten gør bare noget vildt godt for anden i hvert fald. Dernæst- hvis gåsen vejer mindre, hvordan skal jeg forkorte tiden?
Mvh :) -
Brugte denne opskrift den anden dag, og det er densaftigste gås, jeg har smagt! Det bliver denne opskrift jeg kører med fra nu af.
-
Så er gåsen i ovnen efter denne opskrift. Om 6 x 30 min vender jeg den og så får den 4 timer mere. Det er første gang vi (og særligt jeg – det er første gang jeg laver julemad!) laver gås, og jeg må sige at det allerede er ret lovende nu. Her dufter herligt-
Fantastisk at høre – glædelig jul! 😊
-
-
Kan du ikke opdateret opskriften? Det er virkelig meget konfus mellem tiderne. Og du skriver 2 ting, og man bliver nødt til at læse kommentarerne for at blive lidt klogere :) Det kunne være rart med en opdatering hvor der står hvad man skal :)Tak! og ps. sindssyg lækker opskrift har brugt den før :)
-
Hej Thomas – jo det kan du da tro – jeg beklager meget! Den er rettet til nu – håber du har styr på det hele :-) Glædelig jul!
-
-
Hej, tak for opskrift.Har nu prøvet den to dage med to gæs. Med varierende resultat. Jeg mener primært variationen kommer af, at opskriften er lidt snørklet at læse, hvis man ikke har været igennem den før.
Jeg tænker det i starten vil være fint, om du understreger, at stegningen skal foregå UDEN varm-luft. Det gav anledning til en lidt tør 1. gås, at jeg overså dette.
Desuden synes jeg direkte der er en forkert beskrivelse i trin 9-11. Du skriver i trin 9. at gåsen skal ligge 7 timer med brystet nedad. I trin 11 beskriver du så, at den skal vendes efter 3 timer. Kan du bestemme dig?? Den skal jo faktisk kun ligge 3 ud af 7 timer med brystet nedad.
Tænker også at der med trin 12 ønskes sprødt svær, men jeg synes der er for stor risiko for at udtørre gåsen ved varm-luft. Der bruger jeg grill i stedet, men det er jo en smagssag.
”
9.Så skal gåsen faktisk ligge i ca. 7 timer ved 130 grader med brystet ned ad.
10. Hver ½ time eller til nød hver 1 time skal den overhældes med stegesky.
11. Efter 3 timer så vendes gåsen igen så brystet er opad.”-
Hej Kristian,
Det er lidt sent jeg ser din kommentar – beklager meget! Jo naturligvis, jeg har lige rettet lidt til så det ikke kan misforstås :-)
-
-
Hej FamiliefarenJeg står til den første gås nogensinde, jeg er klar til kamp, har købt alle ingredienser og går i gang med sovs i aften :)
Spørgsmålet er, jeg har en ovn der kan lave braisering, burde jeg køre det på i 7 timer i stedet for ren ovn? har du forslag til hvordan jeg kan bruge den funktion?
Hilsen
Johannps. Din burger er stadig min største sejr blandt drengene!!! kudos til dig og keep it up.
-
virkelig lækket ser på en opskrift med gås køre ned på siden og BANG lige en reklame for bind FØJ
-
Hej Henrik,
1 stk. Markedtingskoordinator står nu uden job og kommer ikke til at administrere Gastromand igen…
Tak for beskeden…
Glædelig jul…
-
Kommentarer