Tips til julen: Pimp din julesnaps

Er du typen som sidder lidt uroligt på stolen, når der kommer snaps på bordet, fordi du simpelthen ikke kan klare smagen, så kommer vi her med 4 alternativer til de traditionelle “supermarkedssnaps”. Om vi kalder det snaps, akvavit eller brændevin kan i min verden gå ud på det samme. Der er stort set ikke forskel på skidtet, og alle tre spiritustyper virker lige godt når de går i blodet.
Det er jo juletid og det betyder ofte julefrokoster med masser af snaps på bordet – og let’s face it… snaps handler ofte om at blive meget stiv, meget hurtigt, men måske behøver det ikke at være sådan – det må vel gerne smage lidt godt undervejs, ik’?
Læs også: STOR TEST: 11 snaps til jule- og påskefrokosten – se den suveræne vinder
Så gør dig selv en tjeneste og brug lidt flere penge på en ordentlig snaps eller akvavit. Kvailitet fremfor kvantitet!

Denne bandit er fyldt med masser af dejlige juletoner.
Frederiksberg Destilleri: Jule Akvavit
Pris: Set til 285,- på nettet.
Første flaske i feltet må nok betegnes som en af de lidt mere traditionelle slags. Titlen Jule Akvavit peger da også lidt i den traditionelle retning.
Læs også: Weekendtest: “Vil du have hvedeøl eller snaps til din caviar?”
Duften er meget henad lakridsrod, selleri, kommen. Smagen af kommen skinner igennem, men der fornemmes også flere julekrydderier, i en i det hele taget rigtig fin letkrydret smag. Et fint bud på en akvavit i den lidt bedre ende.

Denne bliver min favorit til julefrokosten.
VI.ER NORDIC HYGGE AKVAVIT
Pris: Set til 349,- på nettet.
Det er ikke min første gang i Vi.Er Akvavits univers. De laver flere forskellige ret spændende snaps og akvavit.
Duften er meget let med citrus blandet med forskellige krydderier. Smagen er også let, balanceret og blid som en barnenumse. Det er en rar oplevelse af saltede efterårsurter – med hygge på.
Læs også: Genialt: Lav din egen Gin – så nemt er det

Sådan ser flasken ud. Læg mærke til farve, som nok stammer fra fadlagringen.
Copenhagen Distillery: Black Oak Taffel
Pris: Set til 599,- på nettet.
Vi har ramt testens stærkeste i feltet og prisen har da også fået et hak opad. Med hele 58,5% så er denne bandit på en god fadstyrke, og det sikrer dig helt sikkert formidable dansetrin til julefrokosten. Ifølge producenten er dette egentlig ikke en julefætter, men en der skal drikkes til påske. Nuvel – julen varer lige til påske, som man siger.

Testflasken minder mest om noget der er købt i en parfumeafdeling.
Taget i betragtning af alkoholstyrken, så er duften blid og gør ikke meget væsen af sig udover lidt vaniljenoter. Smagen til gengæld brager afsted med masser af smag fra de bourbonfade, som den har ligget på. Den er kraftig men ikke vildt kradsende. Eftersmagen bærer kraftigt præg af kommen og stærk lakrids. Det er en anderledes og speciel smagsoplevelse, som jeg stadig er lidt i tvivl om jeg elsker eller hader.

Lyder på papiret godt, men kommer ikke helt i mål.
Schumachers Chili/Citron Brændevin
Pris: Set til 189,- på nettet.
Sidste flaske i testen er en økologisk brændevin med chili og citron. Den er designet til det moderne køkken, så du både er dækket ind til sildebordet eller fredagssushi.
Fra proppen pilles af flasken kommer der en hel klar indikation af citron. Der fornemmes hverken sprit eller andet – kun citron. Smagen er lettere syntetisk og grænser hen til noget lidt bittert. Chilien smager lidt, men kun lidt. Selvom idéen er god, men rammer mig bare ikke, når jeg smager på den. Så denne flaske bliver ikke en favorit når der skal laves snapsesymfoni til julefrokosten.
Det skal siges at alle fire flasker er smagt ved stuetemperatur, så måske denne ville have det bedre af at blive nydt afkølet.
Smid en kommentar