Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. juli 2019

Scroll to top

Top

53 kommentarer

Genialt: Lav din egen Gin – så nemt er det

Genialt: Lav din egen Gin – så nemt er det
Webmasteren

Lav din egen gin! Hvor svært kan det være? Ikke specielt svært, men hvis den skal sidde i skabet første gang, så læs roligt videre…

Har du fulgt bare lidt med på blog, facebook eller instagram, har du med stor sandsynlighed opdaget at vi er hoppet på gintoget – og det 110%. Derfor lå det naturligvis også lige til højrebenet at forsøge at lave Gastromands helt egen gin, da vi blev kontaktet af Aalborg Akvavit og spurgt om ikke vi havde lyst til at teste de nye Aalborg Basis. Du har måske allerede set glassene med den økologiske Basis snaps stå i butikkerne og undret dig over hvad det går ud på – now you know!

The (Gin) Basics

Det handler om enebær og ordet gin er da også en sammentræning af det franske ord for enebær, nemlig genièvre. Ifølge wiki er gin defineret som spiritus tilsat enebær. Derudover snakker man ofte om destilleret gin og London (Dry) gin, men det er altså ikke det vi er ude i her. I EU har en gin i øvrigt en alkoholstyrke på minimum 37,5%. Aalborg Basis holder “kun” 35%, så hvis du går i små sko, må du i kælderen efter lidt finsprit…

 

Take One: Mere julesnaps end gin

Hvis du følger Gastromand på instagram, har du måske set take 1 bestående af enebær, korianderfrø, Orange-, lime- og citronskal, kardemomme, peberkorn, lavendel, laurbær, Rosmarin, Ingefær og kamille. Resultatet blev ikke helt som jeg havde ønsket, men nærmere en mellemting mellem en gin og en julesnaps – det var en ommer og en konstatering af at det åbenbart ikke var helt så ligetil som først antaget!

 

Årets julegin?

Årets julegin?

 

Take Two: Enebær enebær enebær

Jeg måtte tydeligvis gå mere systematisk til værks – første skridt blev at lave noget der smagte umiskendeligt af gin – uden så mange dikkedarer.

 

Hjemmelavet Basisgin

4 fra 22 stemmer
Ret: Gin
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 0,5 L Aalborg Basis
  • 2 spsk. enebær

Sådan gør du

  • Knus enebærrene i en morter
  • Kom de knuste enebær op i glasset med Aalborg Basis
  • Lad glasset trække 8-24 timer alt efter temperament - jeg endte med 12 timer
  • Si din basisgin igennem et klæde eller kaffefilter 3 gange
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Resultatet blev en overraskende velsmagende og afrundet hjemmelavet basisgin med tydelig enebærsmag. Første delmål var nået – succes!

Nå, men når man når et mål, skal man jo sætte sig et nyt; næste skridt blev at forsøge at lave min egen version af en af mine favorit-gins – Hendricks Gin, så der var ikke tid til at hvile på laurbærrene – jagten på sammensætningen af botanicals gik i gang.

 

IMG_6072

Læs altid bagsiden først…

 

  1. Hendricks’ duft er præget af agurk, roser og appelsin
  2. Bagsiden af flasken afslører enebær, koriander, citrusskal, agurk og rosenblade
  3. Hendricks hjemmeside afslører bl.a. kamille

Appelsinen var alt for dominerende i Take One, så den blev udeladt og Gastromands Gin skulle dermed bestå af:

  • Agurk
  • Citronskal
  • Rosenblade
  • Koriander
  • Kamille

Hvor vanvittigt det end lyder kunne jeg ikke skaffe korianderfrø denne dag i mit hood, så det blev friske korianderblade istedet. Tørret kamille kan bl.a. fås i Matas, men jeg synes ærlig talt det var sjovere bare at bruge det tebrev jeg havde liggende i skabet.

Fims it up!

Fims it up!

 

Den præcise opskrift på en hjemmelavet Hendricks Gin får du her:

Hjemmelavet Hendricks Gin

4.09 fra 23 stemmer
Ret: Gin
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 0,5 L hjemmelavet basisgin
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 x5 cm Citronskal
  • Hovedet af en stor rose
  • 1 brev kamillete
  • Saft af 1/4 agurk

Sådan gør du

  • Prop koriander, citronskal og rosenhovedet i glasset og ryst
  • Lad trække 1 times tid - duft og smag evt. undervejs og vurder om den skal have mere tid
  • Tilsæt brevet med kamillete
  • Lad trække yderligere 15 min.
  • Fisk ingredienserne op af glasset
  • Filtrer evt. som ved enebærrene
  • Sidst og aller vigtigst smager du til med agurksaften - har du en Hendricks, har du naturligvis noget at sammenligne med
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

 

cucumber Gin comin' up!

cucumber Gin comin’ up!

 

Og så er det ellers bare at servere med din favori-tonic!

 

aalborg basis snaps1

 

Få flere gode idéer til din næste hjemmelavede snaps på Aalborgakvavit.dk

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Torben Christensen

    Mojn! Når Hendricks og andre angiver koriander i ingredienslisten, så tvivler jeg ærligt talt på, at de mener korianderblade (cilantro). Der er nok snarere de tørre frø. Ikke at gin er en specielt gammel drik, men korianderblade har man ikke kendt i Europa førend de sidste årtier af det tyvende århundrede. Og jeg bilder mig ind, at der er meget stor forskel på de to bestanddele.

    • Hej Torben.

      Det har du helt sikkert ret i. Bladene blev valgt som løsning, da jeg ikke kunne finde korianderfrø i mit hood, selvom det lyder mærkeligt! :)

      • Nikolaj

        Aaaaaaarh… Korianderfrø kan findes i den mindste flække af det mørkeste Nordjylland, hvorimod der somme tider skal køres til indre Aalborg for at finde friske blade..

        Indrøm nu bare at du lavede en “lost in translation” ;o)

      • Haha jeg tager sgu et billede af krydderihylden i Føtex Food i morgen! :)

      • Nikolaj

        :o)

      • sarah

        du sku bare være gået i grønthandleren

      • Anne

        Jeg har lavet basis ginen nu og skal fortsætte med min egen Hendricks gin som skal være klar på lørdag 6/10. Hvor længe før skal man komme agurkesaften tilsættes ift holdbarhed og smag?

      • Hej Anne.

        Som en anden bruger pointerer hvis du har agurkblomster, så brug dem.

        Hvis du bruger saft, så tilsæt det enten til ginnen eller direkte i gt’en umiddelbart før servering.

  2. Niels Estrup

    ville man kunne bruge vodka til den også

  3. Christian Kirkedal

    Jeg mangler lidt viden om fremstillingen af spiritus, men er udgangspunktet for gin og snaps den samme base (evt. Aalborg Basis), siden man kan lave gin af det i stedet for snaps/akvavit?

    • Hej Christian.

      Det vil jeg godt give dig ret i nu du siger det. Der er af gode grunde ikke tale om en destilleret gin, men compound gin – eller en snaps med ginsmag om du vil.

  4. Vicki

    Hejsa. Jeg er en pige/kvinde som ELSKER GIN:)
    Jeg er igang med at lave min helt egen gin:-)
    Jeg laver den med vodka, enebær, Lemon.
    Har lige snakket med min far som laver krydder snaps og han bruger også vodka…..???
    Hvad er så lige pludselig forskellen på snaps og gin ? Er det krydderier ??
    Mvh Vicki

    • Hej Vicki. Der er vi ude i noget destillationsteknisk, men en snaps er en krydret sprit (fx vodka). En gin, som vi laver den her kaldes også en compound gin – du kan evt. læse lidt mere på: https://en.wikipedia.org/wiki/Gin

  5. Jacob P. Andersen

    Det lyder lækkert. Jeg vil selv prøve at kaste mig ud i det. Nogen erfaringer med at bruge friske enebær?

    • Desværre ikke Jacob. Men fortæl os gerne hvordan det går:)

  6. Hendrick

    Hvor mange korianderfrø skal der så i – altså i forhold til en håndfuld frisk koriander?
    Er lige igang med gin’en nu, så hvis ikke der er et hurtigt svar må jeg prøve mig frem :)

    • Vicki

      hvordan laver du din GIN, hvis du vil ud med det :-)
      Jeg laver min med vodka, appelsin,citron – det sår en underlig farve, men smager godt. ved ikke helt hvordan jeg undgår denne farve, men er ved at undersøge det ved en rigtig GIN mand :-)
      mvh vicki

    • Anne

      Hej Hendrick
      Jeg er ved at lave ginen nu. Hvor mange koriander frø endte du med at bruge så den blev god???? Gerne hurtigt svar;) mange tak

  7. 1/2 tsk. Vil jeg gætte på.

  8. vicki

    Hej Gastromand

    Så er jeg ude i at lave min egen gin ved smirnoff vodka :-)
    Men når jeg laver med appelsin og enebær, bliver den smykke farve som jo er klar, så bliver den grumset – kan man undgå det og evt hvordan ?
    Hvordan er holdbarheden tror i ?
    mvh vicki

    • Morten K

      Næste gang så prøv en bedre kvalitetsvodka en Smirnoff som er meget sprittet. Jeg bruger altid Russki Standard (Føtex til godt 100) eller Sobieski (lidt billigere i Brugsen) og begge er milevidt bedre end Smirnoff.

  9. Morten K

    Jeg lavede min egen arktiske gin for 4 år siden efter laaang tids søgen efter en opskrift der ikke involverede hektoliter. Jeg havde selv friske enebær med hjem fra Grønland men spædede lidt til med købte tørrede fordi jeg ikke havde nok for at få eneprofilen helt frem, desuden havde jeg to forskellige urter deroppefra (mosepost og gørnlandspost) som smager lidt some en mellemting mellem rosmarin og timian.

    Ifølge hvad jeg kunne finde online er der nogle basisingredienser der skal være i en gin: enebær, koriander, kardamommefrø og kanelstang. Jeg er ikke så tosset med kanel i alkohol og syntes ikke det ville være fedt med farven i en gin så det udelod jeg og det blev godt alligevel. En lidt interessant sidehistorie til de ostindiske krydderier er at de to moderne gintyper man arbejder med i dag, London Dry og Plymouth, kommer fra de to hovedhavnebyer i England for ankomst af te- og kryddericlippere fra Østen.

    Jeg elsker gin med lidt lakridsrod i så det tilføjede jeg også samt revet økologisk appelsin- og citronskal og rosenblade. Det krævede lidt ekstra tid med flere enebær i efter jeg var færdig med at lade det hele trække men så blev det også virkeligt godt! Det kan varmt anbefales.

    • Vicki


      Hejsa.
      Tak for svar. Jeg vil prøve med en anden GIN :)
      Jeg bruger både lakridsrod og stjerneanis, så får det en mega god smag, men pas på med stjerneanis, for den er kraftig i smag:)

  10. Peter


    Jeg har i dag lavet en omgang Gin efter jeres opskrift… En stor flot rose fra haven var først pynt på morgen bordet inden den led den bitre tort at måtte lade livet i basis gin. Jeg brugte en Premium Vodka og økologiske enebær.

    Korrekt oversættelse eller ej brugte jeg frisk koriander da jeg syntes det smager og dufter bedre end de tørrede frøkapsler, desuden brugte jeg noget mere kamillete end beskrevet i opskriften.

    Slutteligt filtrede jeg den tre gange gennem kaffefilter… Den er ikke på nogen måde klar, men smager fuldstændig fantastisk…

    Som side produktion har jeg desuden lavet en Bacon snaps på Brøndum klar og økologisk frilands bacon stegt med rigeligt peber…. Helt igennem fantastisk…!

    • Rasmus

      Bacon snaps!? Bare Brøndum over den sprødstegte peber-bacon? Hvor længe trækker den og hvor meget bacon brugte du til sådan en flaske?

  11. Rasmus


    Har lige lavet en omgang gin, efter jeres fremgangsmåde, som smager dejligt. Ændrede lidt i opskriften, mest fordi jeg ikke havde frisk koriander blade, og det blev som følger:

    0,6dl tørrede enebær (knust i morter)
    0,7l brøndums, klar, snaps
    træk i 16 timer
    0,5tsk knust koriander frø
    1,5 tsk tørret citronskal
    træk i 1 time
    filtrer
    rosenblade (lille håndfuld)
    trække i 45 min
    kamille te (brev)
    trække i 15 min
    1dl agurkesaft
    filtrer

    Den blev noget uklar, efter agurkesaften røg i, men smager fantastisk.

    Tak for inspirationen :-)

  12. Janus

    Hej. Er der nogen som kan komme med et godt tip til, hvor jeg finder tørrede enebær? Glæder mig vildt til at prøve opskriften af

  13. Tenna

    Er der nogen som ved, hvor man finder rosenblade her i efteråret (som vel at mærke ikke er sprøjtet) ?

    • Hej Tenna.

      Hybenroseblade er altid en mulighed? :)

  14. Sussi

    Hej Gastromamd!
    Keg syne sikke, jeg har set Aalborg klar i vutikkerne før, hvor kan jeg finde den?
    Og hvornår skal man lave den, ift holdbarhedstid?

  15. Niels B H

    Jeg synes helt klart at der mangler en bedømmelse af smagen.

    Blev det til noget der mindede om Hendricks eller blev det noget helt andet?

    Smagte den i det hele taget af gin?

    • Anders Thode


      Det smager HELT klart af gin. Og faktisk en skidegod en. Jeg fulgte opskriften og det var fantastisk. Nu er jeg ved at eksperimentere med mere citronskal og koriander og længere trækketid. Mvh Anders

  16. Daniel B

    Gør det en væsentlig forskel, om man bruger rigtige rosen-blade eller hybenrosen-blade?

    • Hej Daniel. Jeg vil til enhver tid foretrække hybenrosenblade, hvis du kan få fat i dem på det pågældende tidspunkt😊

  17. Per Wilhelm Pedersen

    Hvad betyder “1×5 cm citronskal”?
    Det er en meget konfus mængdeangivelse, synes jeg.
    Der er små citroner og store citroner.
    Jeg må prøve mig frem.

    • Hej Per.

      Jeg synes da egentlig det er meget præcist, men jeg har jo også selv skrevet det:) Hvis du nu tager din kartoffel-/tyndskræller og laver en 5 cm lang og 1 cm bred strimmel, har du hvad jeg mener. Gover det mere mening?

  18. Kristian

    Hej gutter
    Jeg har forsøgt et par gange med jeres opskrift, og en lille smule variation. I begge tilfælde bliver den mørk ligesom jeres billeder viser – har I ikke et fedt trick til at holde den klar i farven?? :-)
    God onsdag!
    Vh. Kristian

  19. Martin Honoré

    Hvor lang tid kan den færdige gin holde sig efter den er færdig?

    • Bimmer


      Tænker indtil den er fordampet

  20. Per Jørgensen


    Fantastisk guide! Jeg brugte dog kittet fra ginlab.dk men det foregik meget på samme måde – slap bare for at købe al udstyret… Jeg tilføjede dog selv agurkeskiver, der var skrællet på langs; dét giver et helt vildt lækkert touch… Godt tip!

    • Fantastisk guide! Jeg brugte dog kittet fra ginlab.dk men det foregik meget på samme måde – slap bare for at købe al udstyret… Jeg tilføjede dog selv agurkeskiver, der var skrællet på langs; dét giver et helt vildt lækkert touch… Godt tip!

  21. Rasmus


    Hej. Opskriften og ingrediensernes blandingsforhold i det såkaldte “fejlskud”, der endte som en mellemting imellem julesnaps og gin kunne jeg rigtig godt tænke mig. Kan jeg finde dem et sted? Med tanken på julens snarlige komme ville et sådant “bastardprodukt” inden for alkoholens verden være helt perfekt til en af de julefrokoster, jeg skal deltage i. ;-)

  22. Sonja


    Agh hjælp jeg har for megen agurkesaft i … ( har fulgt take Two) hvad gør jeg ? Starter forfra? Eller er der noget der kan rede den?

  23. Simon Uldal


    Hej !
    Der er flere gange blevet spurgt om hvor længe en hjemmelavet gin kan holde. Det er dog ingen der har svaret fornuftigt. Min oplevelse af min hjemmelavede gin var nemlig at efter den blev fyldt på flaske og skulle gemmes til en festlig lejlighed, endte den op med at være kedelig og helt uden den gode smag den havde da jeg fyldte den på flasken. Er det noget I andre kender til ???

    Vh Simon

  24. Peter Bramming Madsen


    Agurkesaft- Mon dog?
    Man skal vist hellere smutte ud i drivhuset og samle agurkeBLOMSTER.

    • Genial idé Peter. Det havde jeg slet ikke tænkt på. Det er vist tid til en V2😆

  25. Jim

    Halløj. En lidt sen kommentar, men jeg er ny i hjemmebryggeriet. Er på min anden omgang gin, og jeg synes det kniber lidt med farven… kan man tilsætte farvestof, der ikke giver smag?
    Jeg synes ikke lige jeg kan finde noget, men ville være fedt hvis jeg eks. kan gøre min gin grøn i stedet for den pisgule farve den har nu.

  26. Torben Nielsen

    Hvorfor ikke lave ekstrakter af hver ingerediens, som så kan fremstilles, f. eks når roser og agurker blostrer, samt når enebær er modne etc?

Smid en kommentar