Genialt: Lav din egen Gin – så nemt er det
Lav din egen gin! Hvor svært kan det være? Ikke specielt svært, men hvis den skal sidde i skabet første gang, så læs roligt videre…
Har du fulgt bare lidt med på blog, facebook eller instagram, har du med stor sandsynlighed opdaget at vi er hoppet på gintoget – og det 110%. Derfor lå det naturligvis også lige til højrebenet at forsøge at lave Gastromands helt egen gin, da vi blev kontaktet af Aalborg Akvavit og spurgt om ikke vi havde lyst til at teste de nye Aalborg Basis. Du har måske allerede set glassene med den økologiske Basis snaps stå i butikkerne og undret dig over hvad det går ud på – now you know!
The (Gin) Basics
Det handler om enebær og ordet gin er da også en sammentræning af det franske ord for enebær, nemlig genièvre. Ifølge wiki er gin defineret som spiritus tilsat enebær. Derudover snakker man ofte om destilleret gin og London (Dry) gin, men det er altså ikke det vi er ude i her. I EU har en gin i øvrigt en alkoholstyrke på minimum 37,5%. Aalborg Basis holder “kun” 35%, så hvis du går i små sko, må du i kælderen efter lidt finsprit…
Take One: Mere julesnaps end gin
Hvis du følger Gastromand på instagram, har du måske set take 1 bestående af enebær, korianderfrø, Orange-, lime- og citronskal, kardemomme, peberkorn, lavendel, laurbær, Rosmarin, Ingefær og kamille. Resultatet blev ikke helt som jeg havde ønsket, men nærmere en mellemting mellem en gin og en julesnaps – det var en ommer og en konstatering af at det åbenbart ikke var helt så ligetil som først antaget!
Take Two: Enebær enebær enebær
Jeg måtte tydeligvis gå mere systematisk til værks – første skridt blev at lave noget der smagte umiskendeligt af gin – uden så mange dikkedarer.
Ingredienser
- 0,5 L Aalborg Basis
- 2 spsk. enebær
Sådan gør du
- Knus enebærrene i en morter
- Kom de knuste enebær op i glasset med Aalborg Basis
- Lad glasset trække 8-24 timer alt efter temperament - jeg endte med 12 timer
- Si din basisgin igennem et klæde eller kaffefilter 3 gange
Resultatet blev en overraskende velsmagende og afrundet hjemmelavet basisgin med tydelig enebærsmag. Første delmål var nået – succes!
Nå, men når man når et mål, skal man jo sætte sig et nyt; næste skridt blev at forsøge at lave min egen version af en af mine favorit-gins – Hendricks Gin, så der var ikke tid til at hvile på laurbærrene – jagten på sammensætningen af botanicals gik i gang.
- Hendricks’ duft er præget af agurk, roser og appelsin
- Bagsiden af flasken afslører enebær, koriander, citrusskal, agurk og rosenblade
- Hendricks hjemmeside afslører bl.a. kamille
Appelsinen var alt for dominerende i Take One, så den blev udeladt og Gastromands Gin skulle dermed bestå af:
- Agurk
- Citronskal
- Rosenblade
- Koriander
- Kamille
Tørret kamille kan bl.a. fås i Matas, men jeg synes ærlig talt det var sjovere bare at bruge det tebrev jeg havde liggende i skabet.
Den præcise opskrift på en hjemmelavet Hendricks Gin får du her:
Ingredienser
- 0,5 L Hjemmelavet basisgin
- 1 tsk Letknuste korianderfrø
- Citronskal af 1 citron
- 1 håndfuld Rosenblade gerne hybenrose
- 1 Brev kamillete
- Saft af 1/4 agurk
Sådan gør du
- Prop koriander, citronskal og rosenhovedet i glasset og ryst
- Lad trække 1 times tid - duft og smag evt. undervejs og vurder om den skal have mere tid
- Tilsæt brevet med kamillete
- Lad trække yderligere 15 min.
- Fisk ingredienserne op af glasset
- Filtrer evt. som ved enebærrene
- Sidst og aller vigtigst smager du til med agurksaften - har du en Hendricks, har du naturligvis noget at sammenligne med
Og så er det ellers bare at servere med din favori-tonic!
Få flere gode idéer til din næste hjemmelavede snaps på Aalborgakvavit.dk
Stik os en kommentar-
Gør det en væsentlig forskel, om man bruger rigtige rosen-blade eller hybenrosen-blade?
-
Jeg synes helt klart at der mangler en bedømmelse af smagen.
Blev det til noget der mindede om Hendricks eller blev det noget helt andet?
Smagte den i det hele taget af gin?
-
Det smager HELT klart af gin. Og faktisk en skidegod en. Jeg fulgte opskriften og det var fantastisk. Nu er jeg ved at eksperimentere med mere citronskal og koriander og længere trækketid. Mvh Anders
-
-
Hej Gastromamd!
Keg syne sikke, jeg har set Aalborg klar i vutikkerne før, hvor kan jeg finde den?
Og hvornår skal man lave den, ift holdbarhedstid? -
Er der nogen som ved, hvor man finder rosenblade her i efteråret (som vel at mærke ikke er sprøjtet) ?
-
Hej. Er der nogen som kan komme med et godt tip til, hvor jeg finder tørrede enebær? Glæder mig vildt til at prøve opskriften af
-
Har lige lavet en omgang gin, efter jeres fremgangsmåde, som smager dejligt. Ændrede lidt i opskriften, mest fordi jeg ikke havde frisk koriander blade, og det blev som følger:0,6dl tørrede enebær (knust i morter)
0,7l brøndums, klar, snaps
træk i 16 timer
0,5tsk knust koriander frø
1,5 tsk tørret citronskal
træk i 1 time
filtrer
rosenblade (lille håndfuld)
trække i 45 min
kamille te (brev)
trække i 15 min
1dl agurkesaft
filtrerDen blev noget uklar, efter agurkesaften røg i, men smager fantastisk.
Tak for inspirationen :-)
-
Jeg har i dag lavet en omgang Gin efter jeres opskrift… En stor flot rose fra haven var først pynt på morgen bordet inden den led den bitre tort at måtte lade livet i basis gin. Jeg brugte en Premium Vodka og økologiske enebær.Korrekt oversættelse eller ej brugte jeg frisk koriander da jeg syntes det smager og dufter bedre end de tørrede frøkapsler, desuden brugte jeg noget mere kamillete end beskrevet i opskriften.
Slutteligt filtrede jeg den tre gange gennem kaffefilter… Den er ikke på nogen måde klar, men smager fuldstændig fantastisk…
Som side produktion har jeg desuden lavet en Bacon snaps på Brøndum klar og økologisk frilands bacon stegt med rigeligt peber…. Helt igennem fantastisk…!
-
Bacon snaps!? Bare Brøndum over den sprødstegte peber-bacon? Hvor længe trækker den og hvor meget bacon brugte du til sådan en flaske?
-
-
Jeg lavede min egen arktiske gin for 4 år siden efter laaang tids søgen efter en opskrift der ikke involverede hektoliter. Jeg havde selv friske enebær med hjem fra Grønland men spædede lidt til med købte tørrede fordi jeg ikke havde nok for at få eneprofilen helt frem, desuden havde jeg to forskellige urter deroppefra (mosepost og gørnlandspost) som smager lidt some en mellemting mellem rosmarin og timian.
Ifølge hvad jeg kunne finde online er der nogle basisingredienser der skal være i en gin: enebær, koriander, kardamommefrø og kanelstang. Jeg er ikke så tosset med kanel i alkohol og syntes ikke det ville være fedt med farven i en gin så det udelod jeg og det blev godt alligevel. En lidt interessant sidehistorie til de ostindiske krydderier er at de to moderne gintyper man arbejder med i dag, London Dry og Plymouth, kommer fra de to hovedhavnebyer i England for ankomst af te- og kryddericlippere fra Østen.
Jeg elsker gin med lidt lakridsrod i så det tilføjede jeg også samt revet økologisk appelsin- og citronskal og rosenblade. Det krævede lidt ekstra tid med flere enebær i efter jeg var færdig med at lade det hele trække men så blev det også virkeligt godt! Det kan varmt anbefales.
-
Hejsa.
Tak for svar. Jeg vil prøve med en anden GIN :)
Jeg bruger både lakridsrod og stjerneanis, så får det en mega god smag, men pas på med stjerneanis, for den er kraftig i smag:)
-
-
Hej Gastromand
Så er jeg ude i at lave min egen gin ved smirnoff vodka :-)
Men når jeg laver med appelsin og enebær, bliver den smykke farve som jo er klar, så bliver den grumset – kan man undgå det og evt hvordan ?
Hvordan er holdbarheden tror i ?
mvh vicki-
Næste gang så prøv en bedre kvalitetsvodka en Smirnoff som er meget sprittet. Jeg bruger altid Russki Standard (Føtex til godt 100) eller Sobieski (lidt billigere i Brugsen) og begge er milevidt bedre end Smirnoff.
-
-
Hvor mange korianderfrø skal der så i – altså i forhold til en håndfuld frisk koriander?
Er lige igang med gin’en nu, så hvis ikke der er et hurtigt svar må jeg prøve mig frem :)-
hvordan laver du din GIN, hvis du vil ud med det :-)
Jeg laver min med vodka, appelsin,citron – det sår en underlig farve, men smager godt. ved ikke helt hvordan jeg undgår denne farve, men er ved at undersøge det ved en rigtig GIN mand :-)
mvh vicki -
Hej Hendrick
Jeg er ved at lave ginen nu. Hvor mange koriander frø endte du med at bruge så den blev god???? Gerne hurtigt svar;) mange tak
-
-
Det lyder lækkert. Jeg vil selv prøve at kaste mig ud i det. Nogen erfaringer med at bruge friske enebær?
-
Hejsa. Jeg er en pige/kvinde som ELSKER GIN:)
Jeg er igang med at lave min helt egen gin:-)
Jeg laver den med vodka, enebær, Lemon.
Har lige snakket med min far som laver krydder snaps og han bruger også vodka…..???
Hvad er så lige pludselig forskellen på snaps og gin ? Er det krydderier ??
Mvh Vicki -
Jeg mangler lidt viden om fremstillingen af spiritus, men er udgangspunktet for gin og snaps den samme base (evt. Aalborg Basis), siden man kan lave gin af det i stedet for snaps/akvavit?
-
ville man kunne bruge vodka til den også
-
Mojn! Når Hendricks og andre angiver koriander i ingredienslisten, så tvivler jeg ærligt talt på, at de mener korianderblade (cilantro). Der er nok snarere de tørre frø. Ikke at gin er en specielt gammel drik, men korianderblade har man ikke kendt i Europa førend de sidste årtier af det tyvende århundrede. Og jeg bilder mig ind, at der er meget stor forskel på de to bestanddele.
Kommentarer