Weekendtest: “Vil du have hvedeøl eller snaps til din caviar?”
De fleste ved nok, at champagne og caviar går hånd i hånd, men hvem ved, hvad man ellers kan servere til de små, delikate æg?
Lige præcis dette satte vi os fornylig for at finde ud af. I samarbejde med ROGN, en god flok fagfolk og Rasmus Palsgård aka feinschmeckeren i spidsen, blev der testet løs af drikkevarer, som måske eller måske ikke kunne gå godt til caviar. Det blev en slags caviarworkshop – ikke det værste at få et par timer til at gå med.
Så hvad passer så egentlig til caviar? naturvin? øl? eller måske en cocktail? Smag er som bekendt forskellig, og det er caviar faktisk også – så mine konklusioner er yderst subjektive.
Under selve workshoppen blev der budt på to forskellige slags caviar: Oscietra og Gold. To forskellige slags caviar, både på udseende, duft og smag. Til denne smagning var det vigtigt, at vi parrede caviaren med selve drikkevaren, og det gjorde vi mere eller mindre rent. Det vil sige, vi sad egentlig bare og kørte caviar ind, drak noget, og kørte mere caviar ind – vi endte med at fortære et helt kilo! Lad os bare slå fast – der må godt gå lidt tid, inden jeg skal have caviar igen.
To slags fiskeæg; forskellig smag
Som nævnt fik vi lov til at smage to forskellige slags caviar fra ROGN, og hvis vi lige hurtigt skal runde smagene og forskellene, så kan man sige, at Oscietra har god fylde og fedme, og Gold er lidt mildere og byder på mere sødme og syre.
Champagne holder stadig, men hvad ellers?
Lad os lige slå fast, at champagne stadig dur til caviar. Der er bare noget, der går op i en højere enhed, når man får en god gang bobler sammen med den salte caviar. Udover champagne så prøvede vi også lidt andet, og det vil jeg prøve at ridse op nedenfor.
Naturvin
Udover at jeg stadig ikke helt har kastet min fulde kærlighed over naturvin, så er det nok ikke her, at jeg uhæmmet smider en anbefaling. Der manglede et eller andet – måske bobler. Eller også var det bare nogle lidt vilde smage, som jeg simpelthen ikke kunne parre særlig godt med et så fint produkt som caviar. Der er sikkert noget vin som passer til caviar, men det er ikke her, jeg vil starte.
Læs også: VIN UDEN PIS: Naturvin – sjask eller the shit?!
Øl
Den første øl (begge fra Mikkeller) som måske kan gå med caviar, er en Berliner Weisse brygget med vandmelon. Den anden øl var en Nelson Sauvin, der er en ale, som har ligget på champagnefade. Her kommer vi nærmere noget, som jeg kan se fungerer sammen med caviaren. Måske er det kulsyren i øllen, som gør noget godt. Især den mørke ale gik fint til Oscietra.
Læs også: Kom med til Release Party på den nye Gastromand øl
Spiritus
På spiritusfronten blev vi budt på Akvavit og Snaps fra Copenhagen Distillery. Her er jeg solgt. Smagen fra både Snaps og Akvavit var overraskende godt. Nogle vil måske mene, at den stærke spiritus overdøver den fine caviarsmag, men jeg var vild med, hvordan begge spiritus skar igennem og skabte nogle meget rene smagsoplevelser. Jeg skal 100 % have fat i noget Snaps fra den i øvrigt meget underholdende Sune Urth fra Copenhagen Distillery.
Mousserende te (Sparkling tea)
På den lavalkoholiske front prøvede vi også sparkling tea. Te med bobler smager rigtig godt, og jeg fornemmer at der er lagt megen tid og energi i produktet. Ikke desto mindre bliver det simpelthen for sødt for mig. Men hvis du er til de lidt mere søde varer, eller du ikke ønsker for høj en alkoholprocent (Copenhagen Sparkling Tea er på mellem 0 – 5 %), så skulle du prøve denne kombination.
Læs også: Anmeldelse: Bartenderens Grundbog
Cocktails
Vi lukker workshoppen med hele tre cocktails, som den tredobbelte danmarksmester i cocktails, Hardeep Singh Rehal, lige vipper sammen. Den første (og også i mine øjne den bedste til caviar) havde bl.a. valle som ingrediens – det var brugt for at ramme smagen af en klassisk blinis med caviar og creme fraiche. De to andre cocktails smagte både interessant og godt, men jeg kunne slet ikke se sammenhængen med caviar. Eksempelvis var en af dem en dessertcocktail med hvid chokolade, og selvom den var nok så lækker, så synes jeg ikke, at den passede til caviar. Min konklusion er derfor, at cocktails sagtens kan gå an, men vi skal op og ramme et højt niveau, før de komplementerer caviar. Og så vil jeg sige, at på trods af, at det kun var en ud af tre cocktails, som ramte plet, så er jeg dybt imponeret over de smage, som Hardeep formåede at få skruet ned i et glas. WOW, han må gerne blive min personlige køkkenbartender.
Læs også: Cocktailen til Påske: En Fandens Karl fra Gastromand Extended
Så hvad rammer plet?
Som jeg skrev indledningsvis, skal du ikke begynde på champagnevask – bobler og caviar er stadig er perfekt match. Workshoppen har dog vist, at man sagtens kan prøve med andre drikke, og jeg vil især anbefale snaps, sparkling tea og en interessant cocktail. Og hvis caviaren indgår som element i en hel ret, kan du sikkert udvide dit arsenal.
Hvad har du prøvet at drikke til caviar?
Stik os en kommentar-
En lidt saltet manzanilla må også være et skarpt bud, men også et lidt anderledes bud. Vi drikker alle sammen for lidt sherry :-)
Kommentarer