Gastromand.dk | 18. November 2017

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Naturvin – sjask eller the shit?!

VIN UDEN PIS: Naturvin – sjask eller the shit?!
Vinhjernen

Hvad fa’en, er alt vin ikke natur? Det er sguda gæret druesaft. Jep, så langt – så godt. Men ”naturvin” har længe været ‘da shit’ samtidigt med at have polariseret vinelskere i enten ”for” eller ”imod”. Nå, men hvad er det så? Jeg ved ikke og hej, hej, tak fordi du læste med. Der findes nemlig ikke nogen officiel definition af begrebet, men så laver vi bare Gastromands egen, som bliver skidegod!!

Naturvin er fra nu af betegnelsen for vine, der er dyrket økologisk eller endnu bedre biodynamisk, som er fremstillet uden moderne tekniske hjælpemidler som ”omvendt osmose”, ”flash detente” etc. Druerne er sikkert håndhøstede, vinen er kun gæret på vildgær, der er ikke anvendt nogle enzymer eller tilsætningsstoffer udover måske en lillebitte smule svovl. Sidstnævnte er den cool-faktor som naturvinsproducenter måler sig selv og hinanden på, i hvert fald er det noget af det første de nævner, når de skal fortælle om deres vine.

Det lyder jo alt sammen tilforladeligt, what’s not to like? Så lidt intervention som muligt er vel en meget god idé? Jæssir, det lyder smukt. Problemet er bare at nogle naturvine smager radikalt anderledes, end det vin, vi er vant til. Og polariseringen blandt vindrikkere(og –magere) skyldes at det, den ene vindrikker opfatter som fejl i vinen, elsker den anden. Naturvine kan have tydelig volatilsyre, der manifesterer sig om en eddike/acetone-agtigt duft. Desuden kan de også være ramt af ”mus”, en lugt der bl.a skyldes den kemiske forbindelse 2-acetyl-3,4,5,6-tetrahydropyridine og som kommer mest som en eftersmag af rotteånde, da den først frigives ved høj pH, fx når vinen i din mund blandes med spyt.

Men altså, noget naturvin smager anderledes end det du kender. På den fede eller knap så fede måde. Naturvine kan være forrygende friske, spændstige og saftige, så man tænker, at man aldrig kommer til at drikke andet. Og så kan de være eddikesure, musehørmende og grumsede i en grad at man overvejer om de skulle forbydes. Her på kanalen vil vi gerne argumentere for et åbent sind, også når det gælder nye, ukendte smage. Især i en vintid hvor alt det du køber i supermarkederne smager ens og sødt, ligesom den amarone du som regel er for nærig til at købe. Nok snak, lad os hive trusserne af nogle vine, indsendt i kategorien ”naturvin”.

Naturvin

L’Exclus d’Alary 2014

Pris: 89,95 v. 6(normalpris 119,95)

Forhandler: Jysk Vin

Jeg tror vinen falder noget udenfor den fine nye Gastromand-definition, men det er i hvert fald certificeret øko, og vi må jo anmelde det, der kommer ind. Halvdelen af druerne er counoise, det giver peber, struktur og farve til den sødladne grenahce, som resten er. Fin Rhône-næse med peber, Tigerbalsam og rød frugt, munden er frisk og venlig, godt krydret med varmende finale. Jo jooo.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

SRC 2014

Pris: 249,-

Forhandler: Propperiet

Prøv at sige ”Etna” og ”Nerello mascalese-drue”. Så begynder naturvinsentusiasterne at spidse ører, så nu er vi mere på naturvinshjemmebane. Især fordi naturvinsguru Frank Cornelissen har en druemostfarvet pegefinder med i spillet. Nerello dufter som en blanding af pinot noir og messinglysestage, der gør den her også, iblandet lidt Blue Jeans lakridser og lavendelsæbe. I like. Munden er juicy ”som fan” med lige dele herlig tannisk tørhed og syre. Kølig, husk det nu, og smid lidt agerhøns eller snepper på grillen. De ligger jo bare der i fryseren..

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

DON 2014

Pris: 329,-

Forhandler: Propperiet

Skulle Pinot fra New Zealand nu også kunne være natur? Åbenbart. Jeg kører snotten i pinotten og får vinkærlighed smasket lige i det olfaktoriske. Hvide champignon, en burgundisk undertone af skovjordbær og nysgerrigheden er vakt. Munden er en silkestrømpe vævet af pinot; blød, æterisk og let inden alkoholen sætter ind og en lille bitter tone runder af. Yummy.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Guiry 2014

Pris: 249,95 (normalpris 299,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Så skænkes sangiovese, sørme. Demetercertificeret og hele gøgemøget. Meget lys farve(who cares) og biofunky næse af ribs og madraskarry. Sidstnævnte fornemmes også i den virkeligt saftige og saliverende mund. Og så smager det megagodt, læskende og vilhavemere-agtigt.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Smid en kommentar