Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 23. juli 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Anmeldelse: Bartenderens Grundbog

Anmeldelse: Bartenderens Grundbog

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at vi på Gastromand-redaktionen er blevet pænt glade for de klassiske cocktails, og netop derfor skal vi tage et kig på en ny bog!

Hasse Bank Johansen, indehaver af cocktail- og madbaren St. Pauls Apothek, har nemlig sammen med sin makker og daglig restaurantchef, Tue Lindholt Rasmussen, lavet cocktail-kogebogen: Bartenderens Grundbog  – en bog med historie, opskrifter og tips & tricks, som forsiden skriver.

bartenderensgrundbog - 1

Bartenderens Grundbog

Til dem som ikke kender St. Pauls Apothek, kan vi kort nævne at den ligger på Jægergaardsgade 76 i Aarhus, og efter min mening indtager en velfortjent førerpostion på den Aarhusianske cocktail-scene. Du kan i øvrigt læse mere om Hasses passion for cocktails i dette fine interview i Jyllands-Postens livsstilmagasin XY. Det giver lidt mere baggrund for bogen – men lad os da komme i gang med den…

Læs også: St. Pauls Apothek: Hong Kong Deluxe

Udseende og førstehåndsindtryk

Bogen har et rustikt udtryk og et afdæmpet farvevalg, og man skal ikke have været mange gange på Apotheket for at kunne se, at formentlig hele billedeserien i bogen er taget på St. Pauls Apothek – og det virker umiddelbart som det rigtige valg, stemningen som netop er på stedet stråler nemlig klart i gennem. Det er altså bare nogle lækre lokaler, hvor man har bibeholdt den gamle apotheker stemning – og skulle du være i tvivl, har der altså engang været et “rigtigt” apotek! Gastromand sværger dog i dette tilfælde til den alternative medicin.

bartenderensgrundbog - 4

Lidt stemning fra Apotheket

Opbygning og struktur

Ud over et forord lægger bogen ud med et lille skriv om cocktailens oprindelse og historie og derefter ryger vi over i et afsnit om hjemmebaren. Kort fortalt handler det om hvilke typer spiritus, du bør have i dit barskab, både basispakken, den udvidede pakke, samt det “sidste hul i livremmen”. Så kan man selv lægge baren så højt, som man ønsker.

bartenderensgrundbog - 10

Two cocktails coming up…

Vi kommer også omkring det, vi normalt kalder maskinparken. Gastromanden ville nok have inkluderet den motoriserede bong og en flammekaster… men det kommer nok ikke bag på nogen? Sidst men ikke mindst kommer vi omkring de forskellige glas, din hjemmebar bør inkludere.

bartenderensgrundbog - 11

Gear og grej…

I alt i alt en meget god introduktion til cocktailens verden, og så kommer vi til det, som det i bund og grund handler om. I bogen får du knap 60 opskrifter, som er fordelt i kategorierne; De Klassisk, De Moderne, De Antikke, Signatur, og sidst men ikke mindst Punch. Dernæst er der 16 opskrifter på hjemmelavet sirup og andet godt, som indgår som elementer i cocktailopskrifterne. Afslutningsvis et afsnit om anbefalinger til at parre cocktails med mad, som netop er et varemærke på St. Pauls Apothek – et afsnit man måske godt kunne have gjort mere ud af.

bartenderensgrundbog - 23

Mad og cocktails

Læs også: St. Pauls Apothek: Peruviansk og Japansk fusion

Billeder

Billederne er holdt i en konsekvent og ensartet stil, formentlig taget på bardisken på St. Pauls, men det fungere fint, og her kan du få et par stykker:

bartenderensgrundbog - 20

Feng & Shui

 

bartenderensgrundbog - 22

St. Pauls Old Fashioned

 

bartenderensgrundbog - 21

Colombian Eye Opener

Dommen

Bartenderens Grundbog lever bestemt op til sin titel. Den rummer rigtig mange klassiske cocktails, hvor den glade cocktailamatør sagtens kan være med. Der hvor jeg virkelig synes, man får noget for pengene er i rækken af signaturcocktails, og det giver klart pluspoint til bogen. Vi er også helt med på ideen om at parre cocktail med mad, som alternativ til øl eller vin. Alt i alt en rigtig fornuftig bog, som vi gerne anbefaler.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fakta
Forfatter: Hasse Bank Johansen og Tue Lindholt Rasmussen
Fotograf: Montgomery – v. David Bering & Morten Faurby
Vejl. pris: 249,95 kr.
Sideantal: 163
Forlag: Turbine

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Kristian Davidsen

    Fedt, sådan en bog tror jeg sørme, jeg skal have fat i.

Smid en kommentar