Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. september 2023

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Dobbelt op på Rom: London Dock og Santos Dumont XO – “AH Riises fætter”

Dobbelt op på Rom: London Dock og Santos Dumont XO – “AH Riises fætter”

Normalt er det jo mest whisky og gin som dominerer vores indlæg om spiritus, men flere af jer har skrevet og spurgt indtil om vi har glemt den lækre og sødmefulde rom? Det har vi bestemt ikke, men det er noget tid siden, det må vi erkende – derfor laver vi lige en dobbelt up i dette indlæg hvor vi kigger på rom fra Trinidad og Brasilien!

For mig er rom-verdenen lidt som “The Wild West” – jeg har svært ved at finde rundt i reglerne, men bliver dog en kende mere vis hver gang jeg drikker lidt og erfarer mere. Begge disse rom vil jeg lægge i den søde kategori – det er ikke en “tør-rom” du har med at gøre, så er du typen som holder af et sødt og varmt kys, så slår du ligge lyttelapperne ud. Flasker kommer fra Barlife – en side som tilsyneladende er enorm indenfor spiritus og udstyr til baren – lidt underligt vi aldrig er faldet over den?

Nok til en hyggelig weekend…

Santos Dumont XO – “AH Riises fætter”

Sådan kaldes denne rom også hvilket skyldes, at den smagsmæssigt ligger ret tæt på. Den er noter af rosiner, kokos, vanilje og orangelikør du finder den brasilianske rom. Den er lagret på tre forskellige fade, hvilket også til tider ses i whisky-verdenen – her er der brugt Bourbonfade, P. X. Sherryfade og Portvinsfade.

Santos Dumont XO – “AH Riises fætter”…

Det giver en utrolig blød og næsten fløjsagtig rom at få i munden. Prisen svinger en del på nettet, men med lidt held kan du finde den under 400 kr. og nogle gange til 349 kr. og så er det faktisk et virkelig godt bud. Du kan læse mere om den her.

Svært at vælge en favorit…

London Dock XO

Denne rom er gået i en lidt anden retning end vores brasilianske kollega, her snakker vi nemlig først bourbon-fade, hvilket er meget traditionelt og i øvrigt der hvor vanilje-duften kommer fra, men efterfølgende har den hygget sig på fade fra Sauterne hvor du får noget af det bedste dessertvin i verden – fx Château d’Yquem som let koster flere tusind kroner for 37,5 cl.

London Dock XO…

London Dock er blanding af “Foursquare” og “West Indies Distilleries”, som er meget anerkendt i rommens verden. Noterne i denne rom er søde frugter som fersken, abrikos og banan. Der er også noter af vanilje, karamel og honning som sammen med frugterne giver en fantastisk duft.

Smageglas til rommen…

Det er længe siden jeg har nydt en rom og egentlig havde jeg lidt glemt det “søde kys” som en rom kan give – et herligt gensyn. Jeg vil klart anbefale at du benytter nogle glas ala disse, da det fremhæver duften væsentlig. Hvis du er mere til den rå tilgang, så tag et hug direkte af flasken!

London Dock koster 299 kr. og Santon Dumont koster lidt mere – 324 kr. begge på Barlife. Skål og god dag derude!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Joshua

    Det må være en fejl: “blanding af “Foursquare” og “West Indies Distilleries”” begge de destillerier høre hjemme på Barbados og ikke TRINIDAD ;)

    • Hey Joshua,

      Du har sgu ret – godt spottet :-) Skål!

Smid en kommentar