Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. marts 2023

Scroll to top

Top

2 kommentarer

VIN UDEN PIS: Vinøs speeddating

VIN UDEN PIS: Vinøs speeddating
Vinhjernen

Så er det igen tid til en gang blandede bolscher, som vi kalder det her på kanalen, når vores flaskeleverende Kirsten Druekniv giver valgfri bud på dit næste vinøse parforhold. Vin-speeddating, med andre ord, hvor du bliver præsenteret for en byge af potentielle drue-dates. Inden vi stikker snablen i glasset på dine vegne, kan vi jo lige løbe hen over kandidaterne og tale lidt om ophav og forventninger.

Der er fx en rosé fra bourgogne-producenten Louis Jadot. Vinen er fra en ny regional appellation, der hedder Coteaux Bourgignons og dækker hele Bourgogne fra Chablis til og med Beaujolais. Vinen er lavet på gamay, så mon ikke vi er mest i det sydlige?
Mere rosé fra Oregon, lavet på pinot noir. Den er fra Phelps Creek, der laver store rødvine, så der er selvklart forventninger til roséen også.
Endnu en lyserød bejler til din vingunst, i form af en rosé fra Amarone-land, Veneto i Italien. Den purunge vin fra 2017 er lavet på rondinella, en af de blå druer, der også anvendes til amarone og som sjældent ses som enkeltdrue vin, da den er relativt neutral. Kan den levere her?
En enkelt hvid har sneget sig en til en kinddans med dig, den er fra Soave, der også ligger i Veneto. Her er det garganega og trebbiano, der lægger most til vinene, der plejer at være milde og med et pift af mandel.

På rødvinsfronten byder seks vine sig til. Spätburgunder fra Pfalz, endda med lidt alder(2012), et bud med selvsikkerhed, tysk spätburgunder er jo det nye sort. Så er der dømt dansker-darling med en vin fra Côtes du Rhône, endda fra kongeåret 2015, så det burde ramme lige ned i løgnhalsen. Som man siger.


Et noget mere eksotisk bud er et new yorker vinhus mallorcanske vin på en fransk drue, hvaba? Det er Long Island producenten Wöllfer, der på Mallorca laver en vin på petit verdot. Bliver det kærlighed ved første blik eller skal der swipes left?
Kry som en hane på møddingen(uden yderligere sammenligninger) spadserer en såkaldt ”supertoscaner ” ind på dansegulvet. Kun iført den tungeste flaske, jeg endnu har mødt og et blend på lige dele sangiovese og merlot. Spændende at se om ”æ seler ka bære”…….

Der er også vin til de zinsyge, nemlig Edmeades Zinfandel 2014. Årgangen før blev zin-testvinder, så det skal blive interessant at se om 2014 også kan levere.
Sidste vinøse dansepartner i denne omgang er opkaldt efter der, hvor alle vinskribenter ender, ”The Juice Asylum”. Bag et scary navn gemmer sig efter sørme endnu en vin på merlot og sangiovese, men denne gang biodynamisk og usvovlet. Finder vi slægtskab eller modsætninger?
Nu har du mødt kandidaterne. Det er tid til at kigge dem dybt i øjnene og få syn for sagn. Eller noget. Skål!

Blandede Bolcher

Corte Canella La Vero Soave 2016

Pris: 99,- v. 6(normalpris 119,95)

Forhandler: Andrup Vin

Ret spicy og interessant næse. Fyldig og krydret mund med og cremet finish. Ganske pæn vin, faktisk.


Scaia Rosato 2017

Pris: 99,-

Forhandler: vinomani.dk

Sart, floral næse. Saftig, ren og juicy mund med parfumeret frugt. Vi tager gerne en kinddans mere.


Louis Jadot Coteaux Bourguignons 2017

Pris: 99,- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt – til salg primo juni.

Hindbærduftende næse med pift af brunkage. Fyldig og utroligt saftig mund. Rosé med en del pondus uden at være klodset. Hvem sagde salat med røget kylling?
Kjær & Sommerfeldt oplyser at vinen endnu ikke er landet i DK. Den vil være tilgængelig i butikker og online primo juni.


Phelps Creek Fleur de Roy Rosé of Pinot Noir 2016

Pris: 199,-

Forhandler: vinomani.dk

Dufter pudsigt nok af krabbekløer og maltbrød og så er matchet jo på plads. Munden er cremet og saftig med imponerende lang eftersmag. Gå så ud og pisk den mayo.


Edmeades Zinfandel 2014

Pris: 129,- v. 6 (normalpris 189,-)

Forhandler: Jysk Vin

Næsten pågående gavmild næse med masser af sød kirsebærfrugt, der heldigvis balanceres godt af tørre tanniner. Borderline-vulgær, men det er også okay en gang imellem.


Clos St. Antonin Côtes du Rhone 2015

Pris: 105,- v. 6(normalpris 119,-)

Forhandler: Jysk Vin

Skøn næse, med forførende blomsterduft, krydret med stald. Munden er saftig ’as hell’ og vi går direkte efter tungekysset og telefonnummeret.


Dorst & Bietighöfer Les Dernier Cri 2012

Pris: 349,-

Forhandler: vinomani.dk

Forførerisk næse af jordbær, nåleskovbund og mint. Sexet. Munden matcher næsen med smådirty charme, saftig frugt og et lille tannisk haps. Hvem behøver bourgogne længere? Vi er allerede på knæ med blomster i hånden.


Finca Wölffer Brau 2011 [BEDST I TEST]

Pris: 299,-

Forhandler: vinomani.dk

Tung og dyrisk næse med sort frugt, trætjære og likør. Munden er tætvævet og pakket med dyb smag, ru tanniner og asfaltkrydret finale. Som at blive lagt i vinøs japansk bondage og vi er vilde med det.


The Juice Asylum 2016

Pris: 159,-

Forhandler: vinomani.dk

Funky hindbærnæse med både blomster og noget naturvinsnoget på den fede måde. Munden er florlet og læskende med blid syre, blide tanniner og blidt væsen. Saftig som bare fanden, køl ned til 14 grader og drik til alt.
5 gastromænd


Alberto Ravazzi Prezioso 2013

Pris: 199,- v. 6(normalpris 249,95)

Forhandler: Andrup Vin

Næse af søde røde bær, salvie og sød røg. Munden er en tæppebombe af tæt smag, men det er flot balanceret og ikke så overdrevet som den tunge flaske kunne antyde. Top-cuvée af den gamle slags, men det spiller sgu pænt.


Hvad er dit bedste vinkøb i 2018? Hit us!!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mathias

    Hvor er anmeldelsen af “super-toscaner” den med den tunge flaske?

    • Anders

      Godt spottet. De er på mystisk vin røget ud af artiklen, som opdateres ASAP. Tak!

Smid en kommentar

ANNONCE