Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. juni 2023

Scroll to top

Top

2 kommentarer

VIN UDEN PIS: Flasken for det blinde øje

VIN UDEN PIS: Flasken for det blinde øje
Vinhjernen

Jeg elsker at blindsmage. For det første, smager man vinen helt uden at være farvet af egne fordomme om hvad man kan lide og ikke lide. For det andet får man skærpet sine sanser og lægger måske mere mærke til vinens karakteristika, når man skal forsøge at gætte, hvad der er i glasset.

Det er en nådesløs disciplin, hvor man skal lægge al forfængelighed bag sig og bare være glad, når man rammer rigtigt. Jeg har selv været så heldig at vinde DM i blindsmagning for hold, hvor mit team har deltaget adskillige gange og altid landet i den pæneste ende. Men ihhhhhh, hvor har vi gættet forkert, også på vine som ”vi burde naile”. Det er med andre ord bloody-hamrende svært.  Det vil denne artikel også afsløre.

Jeg bad om blindervine fra forhandlerne, som de selv ville tage med, hvis de skulle foole nogen og så besluttede jeg at denne artikel skulle være mine tanker om vinen, mit endelige gæt og så afsløringen af det rigtige resultat.  Et familiemedlem har pakket vinene ud og flaskerne ind og serveret dem for mig en ad gangen. 7 vine i alt. Så hvem vinder blindsmagningsdysten? Forhandlerne med deres ”sikre blindere” elelr den skarpe anmeldernæse og – gane med diplom for kompetencerne?

Læs hvordan det gik:

Vin1

Fed næse, der også dufter lidt af kalk. Der er lidt kvæde og aromatisk citrus. Det kunne være Alsace pinot gris, men det siger mest fordi min kone, sagde ”der er vist noget Alsace” imens hun pakkede og jeg gentog, at jeg skulle smage det blindt. Men syren er lidt for skarp, selvom næsen kunne passe. Jeg gætter hurtigt på spansk albarino eller verdelho, og relativt ungt, formentlig 2019. Men det var:

Wachau Prestige Grüner Veltliner 2019

Pris: 79,- (normalpris 129)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næsen federe og mere aromatisk end jeg normalt opfatter veltliner. Syren passer og den ranke mineralske afslutning burde måske have bragt mig på rette spor. 0-1 til vinhandlerne og den nydelige vin får.


Vin 2

Næste vin har stort set ingen næse.  Så kunne det fx være koldklima chardonnay(eller alt muligt andet), Munden er stram, mineralsk med markant syre og meget dejlig. Er det chablis? Syren er næsten for tydelig. Nå, men det bliver mit gæt. Ung chablis, 2018 eller 2019. Det rigtige svar er:

Leirana Albarino Riax Baixas 2019

Pris: 143,- v. 6 (normalpris 159)

Forhandler: Jysk Vin

Shit, en snyder. Så er det her albariño?  Nå, men det er også en stram og skøn vin, som passer perfekt til hvide fisk og en terrasse, når vi når dertil. Jeg var aldrig kommet på albariño, så godt valgt! 0-2, og ikke i mit favør. Har jeg nævnt, hvor svært det er?


Vin 3

Det her skal være riesling – ellers hører alt fornuft op. Fin næse med pære og blomster, saftig mund med livlig og intens syre. Altså…..hvis ikke det er riesling fra Tyskland…Mosel? Nej, der mangler lidt fylde. Jeg gætter på Rheinhessen, uden rigtigt at vide hvorfor.

Balthasar Ress ”Von Unserm” 2019

Pris: 99,- (normalpris 165)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ahhh, endeligt noget der minder om et rigtigt gæt. Og en herlig riesling (fra Rheingau), du godt kan overveje til flæskestegen juleaften. Første point til mig og vinen skal have


Vin4

Rhône-næse! Garrique, mørke bær og ”uhhm” Også en lille likørtone, der får mig til at overveje Spanien og noget garnacha.  Hmmmm…. I munden er der rustikke tanniner og noget lakridset. Saftig, let vin. Spanien? Frankrig? Noget helt tredje?  Jeg følger første indskydelse og går med vin fra det sydlige Rhône, en ung côtes-du-rhône i den lette, læskende ende.

Louis Jadot Domaine des Cristaux Beaujolais-Lantignie 2019 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 95,- (normalpris 139,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

WTF??? Beaujolais???  Jeg græmmes. Ikke over vinen, for den er virkeligt dejlig og tager i hvert fald indtil videre prisen for bedste blinder.  1-3, imens jeg belønner vinen med


Vin5

Jeg tør næsten ikke fortsætte, men der er tre vine igen. Så op på hesten med næste. Her er der sød, parfumeret frugt og masser af fad. Jeg er faktisk igen landet et sted mellem Rhône og noget spansk. Munden er lækker, vinøs, fed og cremet.  Kan vi være oversøisk? Eller i Portugal? Hellige makrel, jeg er på glatis. Det fadpræg, der..hvad skal jeg stille op med det?  Nå, jeg siger sgu Spanien og Ribera del Duero, så må vi se, hvad der sker.

Domaine Alary L’Estévenas Cairanne 2018

Pris: 159,- v. 6 (normalpris 179,-)

Forhandler: Jysk Vin

Nejnejnejnej, Så er der pludselig Rhône? Hvad ind-i-den-hede-hule-hotte-forpulede-vinmark sker der?

Nå, men jeg har før været lidt uimponeret af en anden af husets vine, men den her er fandeme flot og det der blindgætteri, det cai-ranne og hoppe. Stillingen er 1-4.


Vin6

Det er pinot! Eller…det dufter af pinot. Fra ”overseas” og langt væk fra Europa. Men skal jeg tage mod New Zealand eller Sydamerika? Der er næse af varm jordbærfrugt, munden har fin(muligvis justeret) syre og god balance. Vi kunne også være i U.S. Heldigvis er jeg også dommer og beslutter at jeg kan få point for ”oversøisk pinot”. Men jeg gætter på……Amerika(fingers crossed)

Murphy Goode California Pinot Noir 2018

Pris: 109,95 v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ahhhh, endelig lidt livsmod og optimisme retur. Næsens varme frugt afslørede både drue og ”ikke Europa”, men derfra var det svært. Den sødlige tendens afgjorde gættet, der heldigvis ramte nogenlunde plet. Vinen er blandt de tunge pinots, men ganske fin til tilbudsprisen. 2-4 inden sidste vin og dermed er løbet ved at være kørt.


Vin 7

Nå, men som erklæret overdommer giver jeg mig selv to point, hvis jeg gætter land, drueblend og årgang på sidste vin. Så nu går det løs på sidste vin. Mørk næse, med et vist fadpræg. Moden, men ikke overmoden frugt. Umiddelbart er jeg endnu en gang i Spanien, men tør jeg det? Munden følger tanken pænt op. Tydelige, men ikke fjendtlige tanniner, pæn frugt, hamonisk vin. Det er faktisk en pissegod vin, uanset hvor den kommer fra. Jeg holder fast i Spanien. Rioja, Priorat eller Ribera?  Ikke Priorat, tror jeg. Det må blive et gæt. Ribera del Duero i Gran Reserva kvalitet og med lidt alder på. 2016!

Gran Corte VII 2017, Mendoza, Argentina [BEDST I TEST]

Pris: 369,-

Forhandler: Propperiet

Det er slut. Forbi. Der er langt fra Spanien til Argentina, fra Ribera til Mendoza. Og vinen her er et blend af cab, merlot, tannat og petit verdot. Ikke skyggen af tempranillo.  Men det er denondenhyleme en flot vin, der både tildeler mig banesåret med stillingen 2-5, men også fortjener prisen som ”Bedst i test”

Det var sjove vine at få blindt, og jeg er ikke flov over at have været på skideren, selvom jeg gerne havde nailet lidt flere. Skulle du ikke også invitere en flok vinvenner(max 9), der hver har en flaske med under armen? Det bliver skideskægt!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hej Gastromand,
    Altid fedt at dykke ned i nye vine. Og tak for inspiration!
    Nu vi nærmer os julen, tænkte jeg på, om der måske kom lidt råd fra jer om, hvilke typer vine der passer godt til julemaden? Vi overvejer eksempelvis at kaste os ud i at lave kalkun i år :-)

    • Bare bliv her på kanalen, Kim. Der kommer julevinstest den 3/12, og jeg skal nok inddrage kalkunen i overvejelserne :-)

Smid en kommentar