Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. juni 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Det’ en tysker

VIN UDEN PIS: Det’ en tysker
Vinhjernen

Det er jo en kultscene i Matador, da grisehandler Larsen demonstrerer overfor vennerne på Jernbanecaféen, at hunden Kvik afstår fra at nuppe en bid frikadelle, så længe det’ en tysker. Alle mine hunde har lært samme trick, og det er stadig morsomt.

Men måske skal vi til at lære hinanden det samme trick med omvendt fortegn, når det gælder vin. Det vælter nemlig med glimrende vine fra nabolandet mod syd, kvaliteten stiger (især på de røde) og priserne er mere brugervenlige end grænsefladen på en køkkenvægt. Måske er jeg særligt biased overfor tysk vin, da det var her, min vininteresse blev grundlagt, allerede i konfirmationsalderen. Jeg skal skåne dig for forklaringen, der er mere uskyldig end det lyder.  Men altså, der er masser af vinøst lørdagsslik syd for grænsen. Især hvis du er fan af druen pinot noir, der i Tyskland kaldes spätburgunder. Vi kender den især fra Bourgogne men dér er vinene blevet utroligt dyre. 

I Tyskland har de efterhånden fået styr på den og der er masser af glimrende vine at komme efter. Så er der selvfølgelig riesling, der leverer most til tusindevis af skønne vine, tørre som søde. Men Tyskland er mere og andet end spätburgunder og riesling. Du kan få skønne hvidvine på grauburgunder og weissburgunder du kan få saftige rosévine og ikke mindst masser af herlige boblevine som tyskerne er storproducent og forbruger af.

Her på kanalen skal vi også byde velkommen til Sprit&Co, der er ny bidrager til Vin Uden Pis. De lægger godt fra kaj med tre herlige vine og det bliver spændende at se, hvad de ellers kan byde ind med. 

Tyske vine

Spindler Lendenhof Weiβburgunder Trocken 2018

Pris: 99,95 v. 6 (normalpris 112,-)

Forhandler: Jysk Vin

Wir fangen in Pfalz an. Meget blid og sart næse med homøopatiske noter af nykalket murværk og umoden pære. Skøn, harmonisk mund, der får drinkabilitynålen i top. Men der gemmer sig mere end bare bællevin her. En krydret fyldig finale slutter festen nydeligt af og det hele venter på, at du får lavet en økokylling i römertopfen. No pressure.


Heinrichshof Weissburgunder Trocken 2019 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 119,-

Forhandler: Sprit&Co

Weiter nach Mosel. Det giver straks mere gavmild næse, pæren er mere moden og suppleret af en fin floral parfume. Syren er også en tand mere intens, men det er nok årgangen. Uanset hvad er masser af tyngde i vinen til at bære det. Det hele hænger nydeligt sammen her i en dejlig ekstrovert stil. Flot vin.


Heinrichshof Rômische Kapelle Riesling Trocken 2020

Pris:  119,-

Forhandler: Sprit&Co

Purung riesling, det kan vi lide. Næsen er vanvittig floral og næsten hyldsk og muscat-agtig. Munden er saftig og æterisk let og giv den lige et halvt år til at samle sig. Så bliver den med VUP-garanti endnu bedre.


Heinrichshof In der Heel Riesling Feinherb 2020

Pris:  119,-

Forhandler: Sprit&Co

Her er næsen en tand mere dæmpet end hos den tørre fætter, men samme muscat-tone er at finde. Munden er virkeligt læskende og den dér lille smule sukker gør alle fra svigermor til din vinsnobbede svoger rigtigt glade.


Heitlinger Pinot Noir Reserve 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 149,- (normalpris 229)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Meget dejlig næse. Starter med subtil pinotduft, et strejf af sødlige urter og en knivspids fad. Munden har silkebløde tanniner i korn 1000, en nærmest blommeagtig frugt, markant syre og et afsluttende bitter haps.

Stik os en kommentar

Smid en kommentar