Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. februar 2019

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Zacapa rom – flydende guld fra Guatemala

Kasperis

Tidligere på måneden berettede Aarhusianeren om en mini-romsmagning. Mens vi venter på årets nytårsmenu, tager vi lige lidt mere rom.

Da Ron Zacapa Centenario 23 år i 1998 blev inviteret til at deltage i den internationale romfestival Caribbean Rum Week, vandt rommen guld og blev kåret som verdens bedste rom. Det samme skete i 1999, 2000, 2001 og 2002, hvorefter man besluttede at give Zacapa en særlig platinmedalje, hvis firmaet lovede at afstå fra at deltage i de følgende mesterskaber.

Diageo, der ejer Zacapa-brandet, og som er verdens største producent af spiritus, øl og vin, havde i sidste uge inviteret en række af Københavns bedste bartendere til en eksklusiv smagning af Ron Zacapa Centanario 23 år og XO-udgaven på 25 år, og Gastromand var med på sidelinjen.

Efter en grundig indføring i fremstillings- og lagringsmetoder (se nederst i artiklen for udvalgte facts), fik vi endelig lov at smage på varerne, og det var bestemt ventetiden værd:

Ron Zacapa 23 år

Rom og cola anyone?

Ron Zacapa Centario 23 år

Farven er dyb mahogni, duften er sødmefyldt med vanilje, peber og kanel. I munden er rommen overraskende blød og venlig med en diskret alkohol og en intens dybde. Karamel, honning, vanilje og en let smag af eg fra lagringen på bl.a. egefade fornemmes tydeligt. Som et kreativt forslag til food pairing, fik vi lejlighed til at smage den sammen med blåskimmelost – en kombination som umiddelbart virkede logisk, men som ikke helt fungerede for den udsendte gastromand. Den let gærede smag af skimmelosten fik alkoholsmagen til at skinne for tydeligt igennem.

Alt i alt en fremragende rom. Prisen ligger på ca. 500 kr. pr. flaske.

Ron Zacapa Centenario XO

Dyre dråber, men alle pengene værd!

Ron Zacapa Centario XO 25 år

Her er vi oppe i den absolutte superliga. XO’en er i forhold til Centenario 23 år lagret to år ekstra på franske cognacfade, som gør både smag og duft endnu mere kompleks og dyb. Tobak, vanilje og chokolade er overvældende både i duft og smag, og sødmen er markant, men ikke vulgær.  Det er uden sammenligning den mest smooth og velafbalancerede rom, denne smager nogensinde har været i nærheden af. Zacapa XO vil være et fuldstændig genialt match til desserter med chokolade eller til en god cigar, hvis man er til den slags, om ikke andet så nytårsaften.

Sublim og intens rom. Prisen er dog oppe at runde de ca. 900 kr., så her i den dyre december måned kunne det måske være et oplagt julegaveønske?

Facts:

  • Ron Zacapa fremstilles i Guatemala
  • Rommen fremstilles af koncentreret sukkerrørssaft, modsat de fleste romtyper, som laves på melasse, et biprodukt fra sukkerproduktionen
  • Begge de smagte flasker er blends af forskellige årgangsrom. 23 års består af mellem 6 og 23 års rom, mens XO består af mellem 8 og 25 års rom
  • Lagringen foregår i 2300 meters højde på forskellige træfade, herunder Pedro Ximenez sherry-fade og amerikanske bourbonfade
  • Zacapas ’master blender’ er kvinde: Lorena Vásquez

Læs mere på www.zacaparum.com

Har du smagt Ron Zacapa?! Og hvad synes du om den?

Kommentarer

  1. begge romme er bestemt i den gode ende af skalaen, men jeg synes nogle gange godt at de kan blive for søde og falder defor ofte tilbage på nogle af de langtidslagrede rom fra Agustura.
    forøvrigt kan det nævnes at 23års udgaven har været på tilbud en del steder i december til omkring 350-400kr. Mener bl.a. jeg så den i kvickly.

  2. Jeg har til min pengepungs store glæde opdaget at jeg langt bedre kan lide solera 23 end XO’en. XO’en virker i min bog lidt som en billig cognac der prøver for hårdt. Den mister efter min mening meget af sin rom-karakteristika og så vil jeg hellere bruge de 900 på en ‘rigtig’ cognac.

    Men det kan blive for sukret og så må man jo til Cuba og have fat i en blå Havana Club (som ikke længere hedder Cuban Barrel Proof, men vist har samme indhold).

    Skål!

    • bjarque

      DU kan købe den blå Havana Club i Super Best – der så jeg den i løbet af december. Købte selv 1L Cuban Barrel Proof med hjem da jeg var i Cuba sidst, og jeg må sige den er lidt for harsk til mig!

      Enig i artiklen, 23 solera er så silke blød at selv det kvindelige selskab nyder den!

  3. Jeg fik anbefalet at købe en XO sidste år. Købte den og var meget skuffet. Hverken ren eller i cola er den god… det er sprøjt som jeg hellere ser i en bisque eller på en æbledessert! 23’eren er en del bedre, men igen ikke noget jeg gider at drikke rent. I cola er den dog god…
    Jeg har lige købt en Danish naval rum, som jeg glæder mig meget til at smage, og jeg går faktisk ud fra at den er bedre…

    Godt nytår!

  4. Kasperis

    Smag og behag er tydeligvis forskellig. Jeg er glad for relativt søde romtyper og var særligt imponeret over den smagsdybde, der var i Zacapa XO til smagningen, men kan da godt se, hvordan nogen kan finde den nærmest vulgær med sin sødme og intensitet. Til gengæld kan man jo så overveje idéen med at parre rommen med desserten i stedet for altid at tænke den ind som en digestif efter maden.

    Det er i øvrigt altid rart med kvalificerede input til gode rommærker og typer – keep ’em coming…

  5. Fynboen

    Hvis man gerne vil lidt videre end Zacapa så er jeg pt. stor fan af følgende :
    – Tres Hombres 2012
    – Ron Centenario Gran Reserva 25
    – 1423 Panama rom 17 år

    Det smager godt!

  6. Christian

    Nu var det den 23 års Ron Zacapa der vandt og ikke den “nye” 23 Solera, der er meget stor forskel på om den ER 23 år eller det er en 23 Solera.

    23 Solera har ikke vundet noget.

    Godt nytår!

Smid en kommentar