Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. april 2024

Scroll to top

Top

14 kommentarer

Weekendtesten: 3 gode flasker rom

Weekendtesten: 3 gode flasker rom
Aarhusianeren

6 gamle studiekammerater, Webmasteren, undertegnede, rigeligt god mad, vin og nå ja, en lille romsmagning…

Uden mad og drikke dur helten ikke, derfor blev den lille romsmagning – som dette indlæg omhandler – bl.a. kørt ind med en lettere opskruet udgave af den klassiske suppe, steg og is forret. Menuen lød:

Jordskokkesuppe, kammuslinger, chorizo  

Brasieret kalv  

Crêpe Suzette, vanilijeis

Og du skal da ikke snydes for et enkelt madbillede:

En killer kombo…

The line-up

Nå, det vigtigste i denne omgang er som sagt de tre lækre rom Gosling’s Black SealDos Maderas P.X. 5+5 og sidst men ikke mindst A.H. Riise Family Reserve – tak til vinkortet.biz for dem!

3 flasker stå klar…

Gosling’s Black Seal

En utrolig mørk rom fra Bermuda og en af de mest kendte fra derfra. Gosling blev lavet første gang i 1863 og dengang solgt på træfade. Under 1. verdenskrig blev den tappet på brugte champagneflasker, som blev proppet og forseglet med sort voks. Stor efterspørgsel betød at navnet Black Seal blev hængende. Etiketten med den sorte sæl er efter sigende kommet til senere.

Gosling’s Black Seal

Gosling er en meget mørk rom med en nærmest blodrød farve. Duften er god og intens med toner af vanille, karamel og måske anelse nelliker. Smagen trækker dog en smule ned, her mangler vi lidt sjæl og fylde, og rommen virker ret sprittet. En rom der ikke smager af mere end de 225 kr. den koster.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Producent: goslingsrum.com
Land: Bermuda
Alkohol: 40%
Pris: 225,-

Dos Maderas P.X. 5+5

Igen en mørk rom, som er en blend af rom fra Barbados og Guyana. Begge steder er kendte for deres rom og her har vi altså et mix. Når rommen er blandet bliver den først lagret 5 år på egefade i Caribien. Derefter bliver den fragtet til Spanien, hvor næste del af lagringen finder sted. Først 3 år i særligt udvalgte egetræsfade som har været brugt til den prisvindende sherry “Dos Cartodos” Olorose og derefter 2 år i fade, som har været brugt til den lidt tungere “Don Guido” Pedro Ximenez sherry. Den skarpe læser har nu gættet hvor navnet 5+5 kommer fra… Lagringen i sherryfade giver naturligvis den flotte ravagtige farve.

Dos Maderas 5+5 Years

Som nævnt en mørk rom med en flot rødbrun mahogni- og ravfarve. Aromaen er igen ovre i karamel og vanille, men her løftet af søde spor af sherry og tørret frugt; rosiner, figner, dadler og blommer. Smagen er let sødelig, fyldig, hvor sherry-fadene har givet deres tydelige aftryk. Smagen er, modsat Gosling, her overlegen i forhold til duften. Et bedre køb end Gosling på trods af den noget højere pris.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Producent: bodegas-williams-humbert.com
Land: Barbados/Guyana
Alkohol: 40%
Pris: 385,-

A.H. Riise Family Reserve Solera 1838

A.H. Riise er en rom med danske aner – rom-mærket er skabt som en hyldest til Apotekeren, Albert Heinrich Riise, som var bosat og virkede på de tidligere Dansk Vestindiske Øer i perioden 1838 til 1878. Lidt mere om historien findes på hjemmesiden. A.H. Riise Family Reserve har efter sigende en gennemsnits alder på 25 år, og aftappes kun 3.000 flasker om årligt. Oprindeligt var netop denne rom kun forbeholdt Riise familien selv og har derfor ikke altid været tilgængelig for den brede befolkning. Det er der heldigvis lavet om på!

A.H. Riise Family Reserve – bemærk den glade mand i baggrunden…

A.H. Riise Family Reserve har en flot og klar dyb mahogniagtig farve – lidt lysere end de to første kombatanter. Aromaen har klare nuancer af frugter og måske lidt karamel. Smagen er stor og meget fyldig med tydelige toner af orange/appelsin og smule tobak. Men den er sød, meget sød – og tankerne bliver ledt hen på likør og Grand Marnier. Eftersmagen er sammenlignet med de to andre meget mere intens, man får en lang cremet sødmefuld eftersmag.

Blandt deltagerne i smagningen, var der ingen tvivl om, at denne rom skulle kåres som dagens vinder.  Men man skal være sat op til at smage noget sødt, når man tager hul på den. Det vil formentlig også være en rom, der deler vandene. Personligt kan jeg klart se kvaliteterne, det skal der ikke være tvivl om. Men modsat er den på kanten til at være for sød, dog uden at kamme over og blive kvalmende. Men det var, når alt kommer til alt, rommen som forsvandt i løbet af aftenen. Og den var stadig ikke glemt dagen derpå:

Nej så god Riisen var. Hvis det ikke var fordi, jeg havde det så ringe, kunne jeg drikke lidt mere af den. Måms!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Producent: ahriiserum.dk
Land: Sankt Thomas (U.S. Virgin Islands)
Alkohol: 42%
Pris: 449,-

De tre flasker til romsmagningen kan naturligvis findes hos vinkortet.biz.

Har du smagt nogen af de tre rom? Og hvad er egentlig din yndlingsrom?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Peter Dahl Bentsen

  Det gik lige hurtigt nok. Der skal stå hvad og Smith.

 2. Peter Dahl Bentsen

  El Dorado 8, 12 og 15, hvar skal man så med mere? Det skulle da lige være Mount Gay eller måske Smth and Cross for de mere garvede.

 3. jeg er stor fan af A.H.Riise det er en fantastisk rom

 4. Nicolas Skovgaard

  Jeg er stor fan af smagninger… Men jeg må indrømme at jeg ikke helt forstår sammensætningen i denne.
  Det er lidt som at sammenligene en Ferrari, en Land Rover og en Volkswagen Transporter.
  Hver især gode på deres felt men lidt pressede på udebane. Gosling’s eksempelvis er jo udpræget en mixing rom, mens A.H. Riise er en sipping rom. Det er lidt en pærevælling….

 5. Valde

  Jeg havde selv en Riise med på juleferie i år. Min medsammensvorne og jeg vil give jer ret i, at her er tale om en fremragende rom når man tager den i munden. Som man siger. Men den ér altså meget sød, og er man typen der gerne drikker mere end et enkelt glas på en aften – så kan det altså anbefales at supplere op med noget mere tørt (vi fandt os en Brandy frem). Gør man det synes jeg tilgengæld godt der kan være tale om en synergieffekt!

 6. Diplomatico og Millonario er bestemt gode rom, det kan vi hurtigt blive enige om.

 7. Casper Jørgensen

  Prøv de her rom næste gang. De er begge på højde med Zacapa. Og bedre end a.h Riise efter min mening.

  Ron Diplomatico Reserva Exclusiva 12 år
  Dos Maderas, Caribbean Double Aged Rum 5+5 Years Old
  ron millionario (alle slags)

  • Jan S

   Hvis du havde læst artiklen prøvede han faktisk også Dos Maderas 5+5. Enig i at Ron Diplomatico er rigtig god og til fornuftig pris.

  • Det må blive en diskussion!
   Hvilken a.h, riise holder du dit od op imod?
   De a.h.riise jeg har smagt slår begge overstående med længder!

 8. Mikkel

  Jeg er mere interesseret i hvordan du fik din suppe til ikke at ligne dette lidt uheldige forsøg
  http://rigeligtsmor.dk/opskrift-jordskokkesuppe-med-stegte-kammuslinger/

  med i stedet den meget lækre og indbydende suppe som du har taget billedet af :) ????

  • Hej Mikkel.

   Jeg kan godt se, at din anretning måske ikke er din bedste, men tror vores anretning var mere held end forstand og så binder det fedtet anretningen meget godt sammen, hvis du spørger mig:)

 9. Stinne Thuesen

  Den Riise dér er da helt sikkert på listen over fremtidige romkøb :)

 10. Line

  Gosling’s er absolut bedst, når den drikkes som en Dark N’ Stormy, dvs blandet med Ginger Beer…..uhmmmmmm:-)

  • Helt enig – tænker heller ikke, det er en rom, jeg vil drikke ren. Her begår de to sidste sig bedre. Hvis jeg lige havde noget ginger beer på lager, så kunne man da godt ;)

Smid en kommentar