Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. juli 2024

Scroll to top

Top

19 kommentarer

En kogebog til træet? Modernist Cuisine at Home

En kogebog til træet? Modernist Cuisine at Home

Biblen for gastro-nørder! The cookbook to end all cookbooks! 

Så kort kan Modernist Cuisine beskrives! 2438 sider og 23,7kg, fordelt på 6 bind. Nathan Myhrvolds kæmpeværk fra 2011 satte nye standarder for hvad en “kogebog” kan indeholde. En minutiøs og über-videnskabelig gennemgang af alt der er værd at vide for en gastromand, omkring de nyeste bevægelser i køkkenet. Et helt afsnit dedikeret til kødfibre – et helt bind udelukkende til udstyr og teknikker!

Where the magic happens! Modernis Cuisines Cooking Lab…

Der var kun eet stort minus ved bogen (udover prisen på over 3k): Selvom teorien var interessant og brugbar for enhver, så selv de fleste toprestauranter måbende til, når Myhrvold og Co. rullede deres gastrogear frem. Det var simpelthen umuligt for en dødelig hjemme-gastronom at følge opskrifterne, når man som minimum skulle have en Pacojet og en thermomixer ved hånden. Derfor var det med kæmpe forventninger, at vi fik lov til at tage et kig på den neddroslede bibel: Modernist Cuisine at Home.

Og lad os bare afsløre det med det samme: I’m gettin’ one!!!

Modernist Cuisine – I’m gettin’ one!

Førstehåndsindtrykket

Bogen er udført i samme kvalitet som forgængeren: Kraftig hardback og lækkert papir. Modsat Modernist Cuisines 6 bind, kommer at home versionen i to bind; “Grundbogen” samt en Kitchen Manual i vand-resistent papir, som indeholder opskrifter. Selve grundbogen er inddelt i to dele:

Første del omhandler ekvipering af dit køkken og en basis gennemgang af brugen af udstyret. Her er råd om alt fra valg af ovne og grill, potter og pander til vægte, termometre og sous vide udstyr, men også et lille kapitel om special-råvarer.

Anden del er opskriftsdelen. Denne del indeholder bl.a. en “basis-del” med 10 sider om fonder, 20 sider om saucer, afsnit om olier og fedt, krydderiblandinger, samt lager og marinader.

Chicken Wings på seks måder!

Herefter følger de mere specialiserede dele, som 10 sider om den prefekte cheeseburger og 20 siders steak! Her kommer man omkring alt fra kødtyper og udskæringer over modning og tilberedning på adskillige måder. Der er endda et helt kapitel dedikeret til innovative måder at bruge den ellers tidligere så udskældte mikroovn på. Opskrifterne er ikke haute cuisine, men helt nede-på-jorden-hverdagsretter som risotto og mac’n’cheese.

En sous vide steak! But of course…

Anmeldelsen

Det der tiltaler mig allermest ved bogen, er at man får en dybere forståelse for hvorfor og hvordan de forskellige processer påvirker de råvarer vi tilbereder. Opskrifterne er sat op på en virkelig overskuelig måde, hvor ingrediensliste og fremgangsmåde følges ad i steps. Let og grafisk lækkert! Opskrifterne er en basisforståelse i et køkken, samt et velassorteret ditto, men er alt i alt ganske tilgængelige.

Let overskuelige opskrifter og step-by-step…way to go!

Som tidligere antydet, rammer Modernist Cuisine at Home (ligesom storebror) fuldstændig plet på det grafiske felt. Et dejligt stramt design, suppleret af de fedeste madbilleder undertegnede har set”. Billederne er taget på alle mulige og umulige måder – der er blandt andet brugt highspeed cams til at fange processen når et popcorn poppes. Og billederne af udstyr og ingredienser som er skåret mit over er vanvittige. Vildt, nørdet og bare vold-lækkert.

Gennemskåret trykkoger

Tjek slowmo-videoen af popcornet ud hér:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6Qhh2rwIeuo&w=600&h=340]

Og har du tiden, synes jeg også du skal se denne her:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-vo01ldlTQc&w=600&h=340]

Dommen

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, men jeg er forelsket! Myhrvold og co. har præsteret de to mest gennemførte kogebøger undertegnede nogensinde har set.
Ja, gu er det en dyr kogebog (800-1000kr), men føj hvor er den lækker.

Modernist Cuisine at Home står i toppen på min ønskeseddel og familien skal nok forvente, at se en voksen mand gå grædende i seng, hvis den ikke er at finde under træet! Til trods for den lidt hampre prisseddel, kan jeg ikke andet end at kvittere med fuldt hus! Seks styk go’e gastromænd til Myhrvold og co.

 

 

Fakta

Indbinding: Hardback
Forlag: The Cooking Lab
Udgivelsesår: 2012
Sidetal: 456

Pris: fundet til 870kr (Kan erhverves på Amazon for ca. 675kr)

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Sanne

    Min kæreste har længe ønsket sig modernist cuisine, og nu ser jeg der er kommet en light udgave…. Hvilken skal jeg så give ham i fødselsdagsgave? Han har diverse udstyr (sous vide mm), men hvilken udgave får man reelt brugt og hvilken vil man blive gladest for?

    • Hej Sanne.

      Jeg er sikker på, at han rent praktisk vil få mest ud af Home udgaven. Vil han have mere, kan han jo efterfølgende investere i the full monty! :)

      PS. Du er en god kæreste;)

  2. Jeg er nødt til at eje den. Det er ikke et valg jeg har. Det er jeg bare nødt til!

    Tror I der er noget at hente i at købe den store udgave, eller er det ekstra kun ting til Pacojets og thermomixers?

    Selvom man lever på SU kan man godt forkæle sig selv engang imellem ;-)

    KH Anders Larsen

  3. troelshansen

    Når vi på mandag har pakket den sidste gave ud og stadigvæk mangler “Bogen”, skal vi så ikke stikke hovederne sammen og lave en fælles bestilling, hvis der ellers er noget at spare?

    Rigtig glædelig jul til Jer alle!

    – Troels

    • Hej Troels!
      Det var da en fremragende idé, som vi helt sikkert vil overveje! Det kunne jo måske endda gå hen og blive en ting vi kunne gøre occasionally, når der kommer nogle sjove gadgets :)

  4. Christos

    Nogen chance for at denne smukke bog udkommer på dansk inden for nærmeste fremtid?

    • Hej Christos!

      Det tror jeg desværre ikke du skal regne med! Til gengæld er enhederne efter det metriske system, så ingen konvertering hér (Måske man skal passe på dette, når man køber via Amazon)!

      Ha en go jul :)

  5. Øv, det var sku lige en uge for sent den anmeldelse kom. Bogen er must have, men nu må jeg købe den selv, for 21. december er lige sent nok at ønske sig noget.

    • Vi undskylder Dennis! Alt for sent ude :) Men vi er jo mænd…kan man forvente andet!
      Hvis julegaverne bare skulle klares af mændene, var vi jo ude i rigtig god tid med anmeldelsen.

      Altså må konklusionen være, at det er det kvindelige køns skyld at du ikke får MCAH i julegave i år!

      Damn you, Women!!!!

  6. Jeg kiggede på den rigtige 6-binds udgave, men syntes at 3500 var for dyrt.

    Nu kan jeg bare ikke få mig selv til at købe denne her diet/lite-udgave når nu den anden eksisterer :-S

    • Hehe Jesper, jeg forstår dig godt! Hvorfor ikke bare begge? :D Som jeg husker det, er der en del nyy opskrifter i MCAH!

  7. Det er jo en must have bog, især efter at have læst flere steder om den også.

    6 binds udgaven er lige over the top, i hvert fald for mig, men home udgaven er virkelig også et højt ønske.

    Ender jo nok med selv at købe den :-)

    Håber da nogle af jer har en liggende under træet.

    God jul

    • Med Home-versionen er det ihvertfald nemmere at konvertere læsningen til tallerkenen. Men føj, hvor er 6 binds-versionen bare fantastisk :)

  8. Men men… det indlæg kommet jo alt for sent! Familien kan jo ikke nå det inden jul… ØV.. :)

    • Undskyld, Mikkel!! Undskyld! Næste år sørger vi for at være ude i lidt bedre tid :)

  9. Sørensen

    Er det 1000 kr for et eller to bind? :)

    • Hej Sørensen!

      Det er for 2 bind! Dog skal du være opmærksom på at den ene mere er et lille “ekstra” hæfte til brug i køkkenet! Derfor er bogen som sådan kun eet stort bind.

  10. Kan kun give jer ret. Det er en fantastisk lækker bog som man kan lære rigtigt meget af. Jeg har den fast liggende på sengebordet da det er sådan en bog hvor et par siders læsning kan inspirere til store drømme der så senere bliver til nye spændende retter.
    Man er ikke en gastromand hvis man ikke har mindst mindst én udgave af Modernist Cuisine bøgerne i hjemmet :-)

Smid en kommentar