En kogebog til træet? Modernist Cuisine at Home
Biblen for gastro-nørder! The cookbook to end all cookbooks!
Så kort kan Modernist Cuisine beskrives! 2438 sider og 23,7kg, fordelt på 6 bind. Nathan Myhrvolds kæmpeværk fra 2011 satte nye standarder for hvad en “kogebog” kan indeholde. En minutiøs og über-videnskabelig gennemgang af alt der er værd at vide for en gastromand, omkring de nyeste bevægelser i køkkenet. Et helt afsnit dedikeret til kødfibre – et helt bind udelukkende til udstyr og teknikker!
Der var kun eet stort minus ved bogen (udover prisen på over 3k): Selvom teorien var interessant og brugbar for enhver, så selv de fleste toprestauranter måbende til, når Myhrvold og Co. rullede deres gastrogear frem. Det var simpelthen umuligt for en dødelig hjemme-gastronom at følge opskrifterne, når man som minimum skulle have en Pacojet og en thermomixer ved hånden. Derfor var det med kæmpe forventninger, at vi fik lov til at tage et kig på den neddroslede bibel: Modernist Cuisine at Home.
Og lad os bare afsløre det med det samme: I’m gettin’ one!!!
Førstehåndsindtrykket
Bogen er udført i samme kvalitet som forgængeren: Kraftig hardback og lækkert papir. Modsat Modernist Cuisines 6 bind, kommer at home versionen i to bind; “Grundbogen” samt en Kitchen Manual i vand-resistent papir, som indeholder opskrifter. Selve grundbogen er inddelt i to dele:
Første del omhandler ekvipering af dit køkken og en basis gennemgang af brugen af udstyret. Her er råd om alt fra valg af ovne og grill, potter og pander til vægte, termometre og sous vide udstyr, men også et lille kapitel om special-råvarer.
Anden del er opskriftsdelen. Denne del indeholder bl.a. en “basis-del” med 10 sider om fonder, 20 sider om saucer, afsnit om olier og fedt, krydderiblandinger, samt lager og marinader.
Herefter følger de mere specialiserede dele, som 10 sider om den prefekte cheeseburger og 20 siders steak! Her kommer man omkring alt fra kødtyper og udskæringer over modning og tilberedning på adskillige måder. Der er endda et helt kapitel dedikeret til innovative måder at bruge den ellers tidligere så udskældte mikroovn på. Opskrifterne er ikke haute cuisine, men helt nede-på-jorden-hverdagsretter som risotto og mac’n’cheese.
Anmeldelsen
Det der tiltaler mig allermest ved bogen, er at man får en dybere forståelse for hvorfor og hvordan de forskellige processer påvirker de råvarer vi tilbereder. Opskrifterne er sat op på en virkelig overskuelig måde, hvor ingrediensliste og fremgangsmåde følges ad i steps. Let og grafisk lækkert! Opskrifterne er en basisforståelse i et køkken, samt et velassorteret ditto, men er alt i alt ganske tilgængelige.
Som tidligere antydet, rammer Modernist Cuisine at Home (ligesom storebror) fuldstændig plet på det grafiske felt. Et dejligt stramt design, suppleret af de fedeste madbilleder undertegnede har set”. Billederne er taget på alle mulige og umulige måder – der er blandt andet brugt highspeed cams til at fange processen når et popcorn poppes. Og billederne af udstyr og ingredienser som er skåret mit over er vanvittige. Vildt, nørdet og bare vold-lækkert.
Tjek slowmo-videoen af popcornet ud hér:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6Qhh2rwIeuo&w=600&h=340]
Og har du tiden, synes jeg også du skal se denne her:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-vo01ldlTQc&w=600&h=340]
Dommen
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, men jeg er forelsket! Myhrvold og co. har præsteret de to mest gennemførte kogebøger undertegnede nogensinde har set.
Ja, gu er det en dyr kogebog (800-1000kr), men føj hvor er den lækker.
Modernist Cuisine at Home står i toppen på min ønskeseddel og familien skal nok forvente, at se en voksen mand gå grædende i seng, hvis den ikke er at finde under træet! Til trods for den lidt hampre prisseddel, kan jeg ikke andet end at kvittere med fuldt hus! Seks styk go’e gastromænd til Myhrvold og co.
Fakta
Indbinding: Hardback
Forlag: The Cooking Lab
Udgivelsesår: 2012
Sidetal: 456
Pris: fundet til 870kr (Kan erhverves på Amazon for ca. 675kr)
Stik os en kommentar-
Min kæreste har længe ønsket sig modernist cuisine, og nu ser jeg der er kommet en light udgave…. Hvilken skal jeg så give ham i fødselsdagsgave? Han har diverse udstyr (sous vide mm), men hvilken udgave får man reelt brugt og hvilken vil man blive gladest for?
-
Jeg er nødt til at eje den. Det er ikke et valg jeg har. Det er jeg bare nødt til!
Tror I der er noget at hente i at købe den store udgave, eller er det ekstra kun ting til Pacojets og thermomixers?
Selvom man lever på SU kan man godt forkæle sig selv engang imellem ;-)
KH Anders Larsen
-
Nogen chance for at denne smukke bog udkommer på dansk inden for nærmeste fremtid?
-
Øv, det var sku lige en uge for sent den anmeldelse kom. Bogen er must have, men nu må jeg købe den selv, for 21. december er lige sent nok at ønske sig noget.
-
Jeg kiggede på den rigtige 6-binds udgave, men syntes at 3500 var for dyrt.
Nu kan jeg bare ikke få mig selv til at købe denne her diet/lite-udgave når nu den anden eksisterer :-S
-
Det er jo en must have bog, især efter at have læst flere steder om den også.
6 binds udgaven er lige over the top, i hvert fald for mig, men home udgaven er virkelig også et højt ønske.
Ender jo nok med selv at købe den :-)
Håber da nogle af jer har en liggende under træet.
God jul
-
Men men… det indlæg kommet jo alt for sent! Familien kan jo ikke nå det inden jul… ØV.. :)
-
Er det 1000 kr for et eller to bind? :)
-
Kan kun give jer ret. Det er en fantastisk lækker bog som man kan lære rigtigt meget af. Jeg har den fast liggende på sengebordet da det er sådan en bog hvor et par siders læsning kan inspirere til store drømme der så senere bliver til nye spændende retter.
Man er ikke en gastromand hvis man ikke har mindst mindst én udgave af Modernist Cuisine bøgerne i hjemmet :-)
Kommentarer