Opskrift på perfekte brunede kartofler – så nemt er det | | Gastromand.dk Opskrift på perfekte brunede kartofler – så nemt er det – Gastromand.dk

Gastromand.dk | 23. October 2017

Scroll to top

Top

34 kommentarer

Opskrift på perfekte brunede kartofler – så nemt er det

Opskrift på perfekte brunede kartofler – så nemt er det
Familiefaren

Brunede kartofler – en uundværlig spise til jul – eller måske påske på en god dag. De af jer, som har været med længe og fulgt mine indlæg ved, at jeg lærte at lave mad på en lidt omvendt måde. Noget af det sidste jeg føler, at jeg har mestret er faktisk en simpel opbagt sovs og nu brunede kartofler.

Mange frygter de brunede kartofler fordi der er alt for mange forskellige råd og regler. Jeg har min erfaring delvist fra min Mor, Mormor og Far – tilsammen dækker de vel mere end 150 års erfaring. Vi tager lige grundreglerne først:

 

 1. Undgå kartofler i et glas – de kommer aldrig til at smage rigtig godt og er typisk for salte
 2. Brug små kartofler, som du koger let og piller bagefter
 3. Smelt sukker først – vær tålmodig!
 4. Brug smør og ikke margarine eller andet blandingsprodukt
 5. Vær endnu mere tålmodig!

 

Prøv også: Perfekt langtidsstegt and – den til jul

 

4.7 from 3 reviews
Brunede kartofler - have no fear...
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
 • 1 kg. små kartofler
 • 1 dl sukker
 • 1 spsk vand
 • 25 gram smør
Tilberedning
 1. Kog kartoflerne 8 minutter og lad dem trække yderligere 4 minutter. De skal ikke være helt færdige.
 2. Pil dem nu og lad dem dampe af - de behøver ikke være våde når de kommer på panden.
 3. Put sukkeret på en stor sliplet pande og varm den op til det begynder at smelte og småsyde - hav tålmodighed og lad være med at røre i det
 4. Tilsæt vandet - det gør at massen ikke bliver for tyk.
 5. Tilsæt smør og lad det bruse af med den varme sukkermasse
 6. Tilsæt nu kartoflerne og lad dem ligge og hygge sig ved middelsvag varm.
 7. Sukkermassen skal være så varm at det bobler let omkring kartoflerne.
 8. Efter 5 minutter vender du dem meget roligt rundt - en enkelt gang burde være nok.
 9. Så venter du 5 minutter igen og gentager processen indtil de har taget farve hele vejen rundt.
 10. Du burde nå i mål på ca. 20 min.

 

Der er meget religion og tradition forbundet med denne ret, hvilket er helt naturligt. Vi har i Danmark lavet den i snart 200 år, så lidt erfaring og meninger skal der jo være forbundet med den. Det sidste du skal vurdere er, om du vil have dem let brunede eller med en mere gennemtrængende karamelsmag. Hvis du kigger på det øverste billede, så er de tæt på at have den flotteste farve der, men personligt synes jeg, at smagen af sukker mangler lidt når de sættes sammen med fx rød- eller grønlangkål – der må de godt være meget søde. På det sidste billede har jeg så bare givet dem en ekstra runde. Men igen – øvelse gør mester. I år vil jeg i øvrigt forsøge mig lidt med at bruge både andefedt og honning, om det lykkes må tiden vise.

 

Lad smørret bruse af...

Lad smørret bruse af…

Tålmodighed er vigtig her...

Tålmodighed er vigtig her…

Done and done...

Done and done…

Hvad er dine egne erfaringer og tip og tricks til de perfekte brunede kartofler?

 

Kommentarer

 1. Fynboen

  Synes du er lidt fedtet med smøret..

 2. Jeg foretrækker at lave en karamel på ahornsirup og SMØR som mine små kartofler (eller kastanjer) skal hygge sig i :-)

  • Som man også gjorde for 200 år siden ikke Malou? Altså kastanjer?

 3. Jonas Hartvig

  Det er måske lidt kedeligt og tager lidt af eksperimenteringen ud af jeres ja.. eksperiment, men politiken har forsøgt sig med 8 forskellige metoder til brune kartofler:

  http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE1480810/se-de-otte-forskellige-veje–til-brune-kartofler/

  Så kan I i det mindste udelukket nogle metoder :)

  • Hej Jonas – tja – vi har bare 1 – men tilgengæld, så virker den, har lige kigget deres artikel igennem, det er faktisk meget inspirerende, jeg kan se, at vi faktisk ender i nogenlunde samme boldgade, dog har de noget med, at de rører sukker og sammen med vand, hvilket kunne være meget fedt at høre om folk har forsøgt sig med – altså er det fup eller fakta?

   • Hans Meldgaard

    Jeg laver det altid kun med sukker og vand.
    For at undgå at sukkeret brænder på, så blander jeg sukker med lidt vand og varmer det op. Når vandet er fordampet og sukkeret har den rigtige kulør, så kommes der mere vand på. Du står så med en klump brunt sukker og tror aldrig at det kommer til at blive til noget fornuftigt. Tålmodighed og let omrøring og du har noget som du kan smide kartoflerne i. Vend kartoflerne efter behov. Virker altid og er nemt at styre og resultatet bliver fint.

 4. Mette Ulbæk

  hej
  En rigtig fin hjemmeside :)
  Selv er jeg en gammel husmor og har måske ikke så meget brug for selve opskrifterne, men havnede alligevel her. Man er vel aldrig for gammel til at lære nye måder.
  Du skriver at du bruger en slip let psnde. Det gjorde jeg også gennem flere år, med det resultat at belægningen flossede. Om det kun er min, skal jeg ikke kunne sige, men jeg fik at vide, ved en isenkræmmer, at disse pander ikke kunne tåle de høje sukkertemp.. Så jeg er tilbage ved den gamle støbejerns pande. Bare lige en oplysning da gode pander jo er ret dyre, selv om der godt nok gik nogle år før de begyndte med flosseriet. :)Glædelig jul og god fornøjelse
  Venlig hilsen Mette

 5. Tine Vind

  Hejsa og tak for en nem og lærerig site:-))

  Vil bare lige høre når du gir kartofler en runde til, er det så også med smør igen?? Det lyder spændende..

  Har lavet grundsaucen i dag og vil langtidsstege anden i morgen.. Glæder mig for vildt.
  Glædelig jul og godt nytår??

  • Hej Tine – nej kun smør én gang – selv om vi gerne ville tilføje lidt ekstra :-) Lyder godt – jeg lavede grundsovs for 4 dage siden, hold nu kæft hvor det smager allerede! Tak for roserne og i lige måde!

 6. frederik

  God opskrift. Brugte den fordi det var første fang jeg skulle lave dem. Jeg foretrækker dog mere sukker og smør men det er priotering

  • Hej Frederik – det kan vi kun være enige om – jeg tager den efterhånden på “slum”, men jo lidt ekstra er altid godt! Glædelig jul!

 7. Morten K

  Jeg kører med nogenlunde samme fremgangsmåde, dog uden vand. Tror jeg har den fra en gammel Karolines Kogebog oprindeligt. I år prøvede jeg at tilføje 1-2 spsk maltsirup til det smeltede sukker. Det giver den der næsten rugbrødsagtige aroma – jeg synes det fungerede super godt med and, rødkål osv.

  • Ikke dumt Morten! Man kan sagtens gøre det uden vand, så klistrer sukkeret noget bedre, men der er også en lille risiko for at det klumper sammen! Fedt tid med maltsirup, tak for det!

 8. Christian

  Vi bruger -uden skam- glaskartofler og supplerer med optøede perleløg i sukkermassen. De får lov at stå i sukkermassen i mindst en time så de er HELT karamelliserede! Og de bliver rigtig gode, men kræver ganske rigtigt tålmodighed

 9. Claus Iversen

  Det helt essentielle i bruning af kartofler er at det smeltede sukker karameliserer uden at brænde på og at dette ikke klumper på kartoflerne.
  Jeg smelter sukker. Tilsætter smør. Når det er bruset af tilsætter jeg kartofler og lidt vand. Hermed står mine kartofler i en karamellage og inddamper under omrøring mens lagen bliver tykkere og tykkere og kartoflerne bliver mere og mere brune. Fortsætter indtil rigtig farve af kartoflerne og tykkelse af karamellaget. Jeg ved ikke om smagen kan blive mere delikat med andre metoder, men til gengæld, og ikke uvæsentligt for mig, så virker det hver eneste gang. Jeg har brunet 4 kg kartofler denne jul.

  • Fantastisk Claus – det spiller bare – ærgerligt at det er længe til, at vi skal brune kartofler igen :-(

 10. Elsebeth

  Jeg sætter aldrig al maden ind på bordet på én gang. Sausen/sovsen står ved svag varme, og jeg hælder lidt vand i karamellen – så standser bruningen – og kartoflerne kan stå og holde sig varme ved svag varme og stadig være smukt brunede.

  • Lyder som en fornuftig fremgangsmåde Elsebeth, det med at standse madlavningen er faktisk en svær disciplin! Thumps up!

 11. Thomas Dissing

  Jeg putter smør i før vandet(?) Så bruger jeg lige nøjagtigt så meget vand at karamelmassen bliver helt opløst. Når det er så godt som fordampet med kartoflerne i er de klar. Så kan man også med lidt forsigtighed styre timingen med temperaturen.

  • Tak for stjernerne Thomas – det lyder som et godt tip – jeg har lært at lave dem på “den hårde måde” altså ved at lave fejl og fejl og fejl :-)

 12. Pia

  Det bedste sukkerbrunede kartofler ever…. Slår sågar min moars….

 13. Jane

  Smelter du sukkeret ved høj, middel eller svag varme? Synes det er så forskelligt hvad folk gør, så jeg bliver enormt forvirret ?

  • Middelvarme Jane – høj varme er lidt risikabelt synes jeg…

 14. Heinz Scherers

  Jeg mener, at “familiefaren” ikke har ret meget forstand på det her

 15. Heinz Scherers

  Jeg mener, at “familiefaren” ikke har ret meget forstand på det her. Åbenbart kan jeg ikke sende min kommentar, men det gør “familiefaren” jo ikke bedre. Tværtimod!

  • Hej Heinz – det går fint – begge kommentarer er synlige – dog er de ikke videre uddybende, hvis du har forslag til forbedringer lytter jeg gerne, ellers må jeg sige, at ovenstående igen fungerede fantastisk til juleaften… glædelig jul herfra :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: