Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. april 2019

Scroll to top

Top

72 kommentarer

Perfekte brunede kartofler – så nemt er det

Perfekte brunede kartofler – så nemt er det
Gastromand

Brunede kartofler – en uundværlig spise til jul – eller måske påske på en god dag. De af jer, som har været med længe og fulgt mine indlæg ved, at jeg lærte at lave mad på en lidt omvendt måde. Noget af det sidste jeg føler, at jeg har mestret er faktisk en simpel opbagt sovs og nu brunede kartofler.

Mange frygter de brunede kartofler fordi der er alt for mange forskellige råd og regler. Jeg har min erfaring delvist fra min Mor, Mormor og Far – tilsammen dækker de vel mere end 150 års erfaring. Vi tager lige grundreglerne først:

 

  1. Undgå kartofler i et glas – de kommer aldrig til at smage rigtig godt og er typisk for salte
  2. Brug små kartofler, som du koger let og piller bagefter
  3. Smelt sukker først – vær tålmodig!
  4. Brug smør og ikke margarine eller andet blandingsprodukt
  5. Vær endnu mere tålmodig!

 

Prøv også: Perfekt langtidsstegt and – den til jul

Udskriv
4.37 fra 11 stemmer

Brunede kartofler - have no fear...

Forb. tid20 min
Tilb. tid20 min
Samlet tid40 min
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 1 kg. små kartofler
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk vand
  • 25 gram smør

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne 8 minutter og lad dem trække yderligere 4 minutter. De skal ikke være helt færdige.
  • Pil dem nu og lad dem dampe af - de behøver ikke være våde når de kommer på panden.
  • Put sukkeret på en stor sliplet pande og varm den op til det begynder at smelte og småsyde - hav tålmodighed og lad være med at røre i det
  • Tilsæt vandet - det gør at massen ikke bliver for tyk.
  • Tilsæt smør og lad det bruse af med den varme sukkermasse
  • Tilsæt nu kartoflerne og lad dem ligge og hygge sig ved middelsvag varm.
  • Sukkermassen skal være så varm at det bobler let omkring kartoflerne.
  • Efter 5 minutter vender du dem meget roligt rundt - en enkelt gang burde være nok.
  • Så venter du 5 minutter igen og gentager processen indtil de har taget farve hele vejen rundt.
  • Du burde nå i mål på ca. 20 min.

 

Der er meget religion og tradition forbundet med denne ret, hvilket er helt naturligt. Vi har i Danmark lavet den i snart 200 år, så lidt erfaring og meninger skal der jo være forbundet med den. Det sidste du skal vurdere er, om du vil have dem let brunede eller med en mere gennemtrængende karamelsmag.

Hvis du kigger på det øverste billede, så er de tæt på at have den flotteste farve der, men personligt synes jeg, at smagen af sukker mangler lidt når de sættes sammen med fx rød- eller grønlangkål – der må de godt være meget søde. På det sidste billede har jeg så bare givet dem en ekstra runde. Men igen – øvelse gør mester. I år vil jeg i øvrigt forsøge mig lidt med at bruge både andefedt og honning, om det lykkes må tiden vise.

 

Lad smørret bruse af...

Lad smørret bruse af…

Tålmodighed er vigtig her...

Tålmodighed er vigtig her…

Done and done...

Done and done…

Hvad er dine egne erfaringer og tip og tricks til de perfekte brunede kartofler?

 

Kommentarer

  1. Jeanette Pedersen

    Hej gastromand.
    Jeg laver også mine kartofler som du gør og de bliver altid lækre.
    Men i dag skal jeg så lave til 8 personer og så bliver jeg lidt i tvivl.kan man lave dem af 2omgange? Altså sætte det første hold i ovnen imens jeg laver den sidste pande eller vil de klaske sammen?
    Hilsen Jeanette

    • Hej Jeanette – det kan man godt – men du skal være lidt hurtig ved anden omgang – men det klarer du snildt :-) De skal naturligvis stå på lav varme…

  2. Nadia

    Hvad hvis man koger kartoflerne dagen før, dvs de er helt kolde.

  3. Lea bell

    Skal sukkeret brunes først eller bars smeltes isen vand og smør ilsættes ? Min karamel blev for brun og stiv. Håber på svar inden den 24 . Dec.

    • Pernille

      Du skal smeltet sukket først før du tilsætter de andre ting

  4. Martin


    Super god opskrift ingen tvivl den går lige ret ind og bliver super super gode præcis som på dit eget billed: done and done.

    Tusinde tak vi ønsker dig din familie en god jul 2018.

    • Hvor er du sød Martin – dejligt at høre! Glædelig jul til dig også ❤️

  5. Dissing

    Jeg hælder ofte mere vand ved og koger ind bagefter -altså før kartoflerne tilsættes. Så er man sikker på ikke at have klumper i.

  6. Ivan

    Jeg plejer at erstatte ca halvdelen af sukkeret med brun farin og mørk sirup. Det gør ingen skade 😊🎅🏻

  7. Annette

    Jeg har brugt flormelis, synes det smelter hurtigere, er så bange for at sukker brænder på…

    • Ajes


      Dårlig ide, da flormelis du køber her i landet indeholder antiklumpningsmiddel (stivelse) som ikke skal til brunede kartofler. Hvis du holder øje med sukkeret, som du bør, når det smelter, så brænder det ikke på. Og det er ikke verdens undergang, på trods af megen overtro, hvis du ikke får smeltet alt sukkeret inden smørret kommer ved.

      • I skal bare bruge sukker 😊🙌👍🏻 Men hvis det virker så er alt jo godt 👏

  8. Frank Lundgren


    Hmmm… nu er jeg Joni tvivl om det skal være den her eller Lars Sonne-Hansens opskrift der skal bruges i morgen: https://politiken.dk/mad/madnyt/art5603066/Her-er-opskriften-på-de-perfekte-brunede-kartofler

    • Hej Frederik – Tag det bedste fra begge to og lav din egen opskrift 🙏 glædelig jul!


  9. Jeg elsker denne side (ikke ironisk). Glædelig jul

    • Hej Jørgen – vi elsker sgu også dig :-) Glædelig jul!

  10. Tim

    Jeg kan varmt anbefale at erstatte noget af vandet med saften fra en halv appelsin, det giver en vidunderlig smag :-)

    • Lyder som en god ide Tim – tak for tippet og glædelig jul!

Smid en kommentar