Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. oktober 2020

Scroll to top

Top

76 kommentarer

Perfekte brunede kartofler – så nemt er det

Brunede Kartofler
Gastromand
Brunede kartofler - så nemt er det

Brunede kartofler – en uundværlig spise til jul – eller måske påske på en god dag.

Mange frygter de brunede kartofler, fordi der er alt for mange forskellige råd og regler. Der er meget religion og tradition forbundet med denne ret, hvilket er helt naturligt. Vi har i Danmark lavet brunede kartofler i snart 200 år, så lidt erfaring og meninger skal der jo være forbundet med retten.

Brunede kartofler

Brunede kartofler – så nemt er det
4.03 fra 46 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Keyword: brunede kartofler, julemad
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 1 kg. små kartofler Hvis du vælger at bruge kartofler på glas, så pring step 1 og 2 over
 • 1 dl sukker
 • 25 gram smør

Sådan gør du

 • Kog kartoflerne 8 minutter og lad dem trække yderligere 4 minutter. De skal ikke være helt færdige.
 • Pil dem nu og lad dem dampe af – de skal ikke være våde, når de kommer på panden.
 • Hæld sukkeret på din store favorit pande og varm den op til det begynder at smelte og småsyde – du skal have (meget) tålmodighed og lad være med at røre i det.
 • Når sukkeret er brunet og karamelliseret, tilsættes smør – llad det bruse af i den varme sukkermasse og lad det samle sig.
 • Tilsæt nu kartoflerne (de skal ikke være kolde), og lad dem ligge og hygge sig ved middelsvag varme.
 • Sukkermassen skal være så varm, at det bobler let omkring kartoflerne
 • Efter 5 minutter vender du dem meget roligt rundt.
 • Så venter du 5 minutter igen og gentager processen, indtil de har taget farve hele vejen rundt
 • Du burde nå i mål på ca. 20 min. Herefter er det bare et spørgsmål om ,hvor karamelliserede du ønsker dine brunede kartofler.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Skal jeg bruge kartofler fra glas?

Undgå kartofler fra glas – de kommer aldrig til at smage rigtig godt og er typisk for salte.

Hvis du gør det alligevel så sørg for at de er drænet godt og stuetemperatur når de kommer i panden

Hvilken størrelse kartofler skal jeg bruge?

Brug små kartofler, som du koger let og piller bagefter.

Hvilken temperatur skal kartoflerne have inden de kommer på panden?

Hvis kartoflerne er køleskabskolde, når de kommer i kontakt med sukkermassen, bliver sukkermassen stiv – og det dur ikke. De skal mindste have stuestemperatur, og må gerne være mere lune end det.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg smelter sukkeret?

Du skal være TÅLMODIG, det skal have middel varme og smelte langsomt. Er temperaturen for høj, bliver sukkeret hurtigt brændt – og det kan smages. Men det skal brune godt og karmelisere, farven kommer herfra. Det du skal vurdere er, om du vil have dem let brunede eller med en mere gennemtrængende karamelsmag.

Kan jeg bruge margarine?

Nej, det anbefaler vi ikke, brug rigtig smør – og ikke margarine eller andet blandingsprodukt!

Hvis du kigger på det øverste billede, så er de tæt på at have den flotteste farve der, men personligt synes jeg, at smagen af sukker mangler lidt når de sættes sammen med fx rød- eller grønlangkål – der må de godt være meget søde. På det sidste billede har jeg så bare givet dem en ekstra runde. Men igen – øvelse gør mester. I år vil jeg i øvrigt forsøge mig lidt med at bruge både andefedt og honning, om det lykkes må tiden vise.

Lad smørret bruse af...
Lad smørret bruse af…
Tålmodighed er vigtig her...
Tålmodighed er vigtig her…
Done and done...
Jeg elsker mine brunede kartofler ekstremt karamelliserede

Hvad er dine egne erfaringer og tip og tricks til de perfekte brunede kartofler?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Fynboen

  Synes du er lidt fedtet med smøret..

 2. Jeg foretrækker at lave en karamel på ahornsirup og SMØR som mine små kartofler (eller kastanjer) skal hygge sig i :-)

  • Som man også gjorde for 200 år siden ikke Malou? Altså kastanjer?

 3. Jonas Hartvig

  5 stars
  Det er måske lidt kedeligt og tager lidt af eksperimenteringen ud af jeres ja.. eksperiment, men politiken har forsøgt sig med 8 forskellige metoder til brune kartofler:

  http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE1480810/se-de-otte-forskellige-veje–til-brune-kartofler/

  Så kan I i det mindste udelukket nogle metoder :)

  • Hej Jonas – tja – vi har bare 1 – men tilgengæld, så virker den, har lige kigget deres artikel igennem, det er faktisk meget inspirerende, jeg kan se, at vi faktisk ender i nogenlunde samme boldgade, dog har de noget med, at de rører sukker og sammen med vand, hvilket kunne være meget fedt at høre om folk har forsøgt sig med – altså er det fup eller fakta?

   • Hans Meldgaard

    Jeg laver det altid kun med sukker og vand.
    For at undgå at sukkeret brænder på, så blander jeg sukker med lidt vand og varmer det op. Når vandet er fordampet og sukkeret har den rigtige kulør, så kommes der mere vand på. Du står så med en klump brunt sukker og tror aldrig at det kommer til at blive til noget fornuftigt. Tålmodighed og let omrøring og du har noget som du kan smide kartoflerne i. Vend kartoflerne efter behov. Virker altid og er nemt at styre og resultatet bliver fint.

 4. Mette Ulbæk

  hej
  En rigtig fin hjemmeside :)
  Selv er jeg en gammel husmor og har måske ikke så meget brug for selve opskrifterne, men havnede alligevel her. Man er vel aldrig for gammel til at lære nye måder.
  Du skriver at du bruger en slip let psnde. Det gjorde jeg også gennem flere år, med det resultat at belægningen flossede. Om det kun er min, skal jeg ikke kunne sige, men jeg fik at vide, ved en isenkræmmer, at disse pander ikke kunne tåle de høje sukkertemp.. Så jeg er tilbage ved den gamle støbejerns pande. Bare lige en oplysning da gode pander jo er ret dyre, selv om der godt nok gik nogle år før de begyndte med flosseriet. :)Glædelig jul og god fornøjelse
  Venlig hilsen Mette

 5. Tine Vind

  Hejsa og tak for en nem og lærerig site:-))

  Vil bare lige høre når du gir kartofler en runde til, er det så også med smør igen?? Det lyder spændende..

  Har lavet grundsaucen i dag og vil langtidsstege anden i morgen.. Glæder mig for vildt.
  Glædelig jul og godt nytår??

  • Hej Tine – nej kun smør én gang – selv om vi gerne ville tilføje lidt ekstra :-) Lyder godt – jeg lavede grundsovs for 4 dage siden, hold nu kæft hvor det smager allerede! Tak for roserne og i lige måde!

 6. frederik

  4 stars
  God opskrift. Brugte den fordi det var første fang jeg skulle lave dem. Jeg foretrækker dog mere sukker og smør men det er priotering

  • Hej Frederik – det kan vi kun være enige om – jeg tager den efterhånden på “slum”, men jo lidt ekstra er altid godt! Glædelig jul!

 7. Morten K

  Jeg kører med nogenlunde samme fremgangsmåde, dog uden vand. Tror jeg har den fra en gammel Karolines Kogebog oprindeligt. I år prøvede jeg at tilføje 1-2 spsk maltsirup til det smeltede sukker. Det giver den der næsten rugbrødsagtige aroma – jeg synes det fungerede super godt med and, rødkål osv.

  • Ikke dumt Morten! Man kan sagtens gøre det uden vand, så klistrer sukkeret noget bedre, men der er også en lille risiko for at det klumper sammen! Fedt tid med maltsirup, tak for det!

 8. Christian

  Vi bruger -uden skam- glaskartofler og supplerer med optøede perleløg i sukkermassen. De får lov at stå i sukkermassen i mindst en time så de er HELT karamelliserede! Og de bliver rigtig gode, men kræver ganske rigtigt tålmodighed

 9. Claus Iversen

  Det helt essentielle i bruning af kartofler er at det smeltede sukker karameliserer uden at brænde på og at dette ikke klumper på kartoflerne.
  Jeg smelter sukker. Tilsætter smør. Når det er bruset af tilsætter jeg kartofler og lidt vand. Hermed står mine kartofler i en karamellage og inddamper under omrøring mens lagen bliver tykkere og tykkere og kartoflerne bliver mere og mere brune. Fortsætter indtil rigtig farve af kartoflerne og tykkelse af karamellaget. Jeg ved ikke om smagen kan blive mere delikat med andre metoder, men til gengæld, og ikke uvæsentligt for mig, så virker det hver eneste gang. Jeg har brunet 4 kg kartofler denne jul.

  • Fantastisk Claus – det spiller bare – ærgerligt at det er længe til, at vi skal brune kartofler igen :-(

   • Marie

    Det er da bare at finde en undskyldning for at gøre det? ;)

   • Hørt Hørt Hørt Marie :-)

 10. Elsebeth

  Jeg sætter aldrig al maden ind på bordet på én gang. Sausen/sovsen står ved svag varme, og jeg hælder lidt vand i karamellen – så standser bruningen – og kartoflerne kan stå og holde sig varme ved svag varme og stadig være smukt brunede.

  • Lyder som en fornuftig fremgangsmåde Elsebeth, det med at standse madlavningen er faktisk en svær disciplin! Thumps up!

 11. Thomas Dissing

  5 stars
  Jeg putter smør i før vandet(?) Så bruger jeg lige nøjagtigt så meget vand at karamelmassen bliver helt opløst. Når det er så godt som fordampet med kartoflerne i er de klar. Så kan man også med lidt forsigtighed styre timingen med temperaturen.

  • Tak for stjernerne Thomas – det lyder som et godt tip – jeg har lært at lave dem på “den hårde måde” altså ved at lave fejl og fejl og fejl :-)

 12. Pia

  Det bedste sukkerbrunede kartofler ever…. Slår sågar min moars….

 13. Jane

  Smelter du sukkeret ved høj, middel eller svag varme? Synes det er så forskelligt hvad folk gør, så jeg bliver enormt forvirret ?

  • Middelvarme Jane – høj varme er lidt risikabelt synes jeg…

 14. Heinz Scherers

  Jeg mener, at “familiefaren” ikke har ret meget forstand på det her

 15. Heinz Scherers

  Jeg mener, at “familiefaren” ikke har ret meget forstand på det her. Åbenbart kan jeg ikke sende min kommentar, men det gør “familiefaren” jo ikke bedre. Tværtimod!

  • Hej Heinz – det går fint – begge kommentarer er synlige – dog er de ikke videre uddybende, hvis du har forslag til forbedringer lytter jeg gerne, ellers må jeg sige, at ovenstående igen fungerede fantastisk til juleaften… glædelig jul herfra :-)

 16. Heidi Nielsen

  Hej
  Kan man koge og pille kartoflerne dagen før ?
  Mvh Heidi

  • 100 % sikkert Heidi – du kan bare lægge dem i koldt vand så holder de sig!

 17. Rasmus Andersen

  Hej. Super opskrift på brunede kartofler. Jeg har her til aften kørt en testversion op til juleaften så Jeg kan nå at rette til. For første gang i flere år er det lykkedes uden problemer 😉
  Jeg har fuldt opskriften til punkt og prikke, syntes dog jeg mangler lidt mere smag af sukker/karamel.
  Hvad kan jeg gøre anderledes?
  Skal de stå længere, mere sukker eller noget
  helt tredje?

  • Hej Rasmus – de kan sagtens stå længere og ved lavere temperatur – du kan næsten ikke øge mængden af sukker og smør nemlig :-)

 18. Thomas Degel

  4 stars
  Du må godt i punkt 5 skrive hvor meget smør og sukker skal karamellisere. Jeg kom nok kartoflerne i for tidligt og de endte med at være meget lyse og med for meget sukkersmag 🙂🙏

  • Noteret, Thomas! Tak for feedback! Hvis det er helt skidt, kan du måske prøve at redde dem med en tur i ovnen, i en bradepande. Jeg tænker umiddelbart 5-10 min ved 225 grader. Det er ikke noget jeg har prøvet, men det burde karamellisere sukkeret… God jul!

 19. Søren Danielsen

  Den opskrift virker slet ikke

 20. Kristian

  5 stars
  Hej.
  Glædelig jul – og mange tak for en super god måde at lave perfekte brunede kartofler på…!😊
  Nem at følge og godt med understregningen af lige præcist vigtigheden i tålmodigheden for at opnå det gode resultat – mums….
  Gode hilsner
  Kristian

  • Glædelig jul til dig Kristian og tak fordi du tager dig tid til at skrive den slags, det er virkelig dejligt! Godt det lykkes…

 21. Anette

  5 stars
  Hej Gastromand
  Jeg brugte din andestegningsopskrift, totalt perfekte ænder!! tak. Min mand fedtede med de brune kartofler, – men han fulgte ikke din opskrift ;o(
  Generelt…. er der forskel på hvis man bruger rørsukker eller alm. hvidt raffineret sukker? og har du forsøgt dig med brun farin? Gode opskrifter, tak….

  • Hej Anette – dit spørgsmål druknede lidt – men heldigvis er der langtid til jul igen :-)

   Hvis det er raffineret rørsukker af den hvide slags som ligner vores almindelige roesukker, så er der ingen forskel, men hvis det er nogen af de mere “brune” rørsukker typer så vil det give lidt dybere karamel smag og så kan det også farve en smule mere – Brun Farin bliver ret voldsom synes jeg og kartoflerne bliver meget brune :-)

 22. Lyndby Strand

  2 stars
  Hej jule mænd og kvinder…

  Jeg vil lige sige at alle ovenstående opskrifter faktisk er lidt forkerte. ?

  DER MÅ ALDRIG BRUGES SMØR… OG ALDRIG KARTOFLER FRA GLAS DA DE ER FULDE AF VAND.

  Min oldemor lært os at brunede kartofler laves således…

  1 ) Kog små kartofler til de er næsten færdige, fjern vandet fra dem og pil dem.

  2 ) Lad dem tørre ud i mindst 12 timer ( fjern alt vand )

  3 ) Kom sukker på en pande og varm det langsomt op til det bliver flydende og karameliserer… kom evt. et par dråber vand ved for at varme fra panden kan overføres til sukret, vandet fordamper igen så der kun er karamel tilbage.
  Brug ALDRIG SMØR, da smøret gør at sukret glider af kartoflerne.
  Brun kartofler under svag varme ( nok til at sukret er flydende ) i ca. 1,5 til 2 timer ( afhængigt af hvor store kartoflerne er.

  Hvis du har gjort det rigtigt er karamellen trængt ca 1/3 ind i kartoflerne og sidder som et 1 mm lag på kartoflerne.
  Så har du glinsende og karameliserede gammeldaws kartofler.

  God fornøjelse og god jul

 23. Lyndby Strand

  Hov har vurderet min egen opskrift til 2 stjerner, skulle naturligvis havde været 5 stjerner,
  jeg troede de var de andres opskrift man skulle vurdere… sorry.

  • Alt forladt Lundby – det er jo rart med mange gode bud og din Oldemors er bestemt interessant – men jeg vil bruge smør og det vil de fleste, så jeg vil tillade mig at være uenig i din påstand om at man “ALDRIG” må bruge smør – det kunne måske undlades, men lavet korrekt, så fungerer det særdeles udmærket…

 24. Jeanette Pedersen

  Hej gastromand.
  Jeg laver også mine kartofler som du gør og de bliver altid lækre.
  Men i dag skal jeg så lave til 8 personer og så bliver jeg lidt i tvivl.kan man lave dem af 2omgange? Altså sætte det første hold i ovnen imens jeg laver den sidste pande eller vil de klaske sammen?
  Hilsen Jeanette

  • Hej Jeanette – det kan man godt – men du skal være lidt hurtig ved anden omgang – men det klarer du snildt :-) De skal naturligvis stå på lav varme…

 25. Nadia

  Hvad hvis man koger kartoflerne dagen før, dvs de er helt kolde.

 26. Lea bell

  Skal sukkeret brunes først eller bars smeltes isen vand og smør ilsættes ? Min karamel blev for brun og stiv. Håber på svar inden den 24 . Dec.

  • Pernille

   Du skal smeltet sukket først før du tilsætter de andre ting

 27. Martin

  5 stars
  Super god opskrift ingen tvivl den går lige ret ind og bliver super super gode præcis som på dit eget billed: done and done.

  Tusinde tak vi ønsker dig din familie en god jul 2018.

  • Hvor er du sød Martin – dejligt at høre! Glædelig jul til dig også ❤️

 28. Dissing

  Jeg hælder ofte mere vand ved og koger ind bagefter -altså før kartoflerne tilsættes. Så er man sikker på ikke at have klumper i.

 29. Ivan

  Jeg plejer at erstatte ca halvdelen af sukkeret med brun farin og mørk sirup. Det gør ingen skade 😊🎅🏻

 30. Annette

  Jeg har brugt flormelis, synes det smelter hurtigere, er så bange for at sukker brænder på…

  • Ajes

   4 stars
   Dårlig ide, da flormelis du køber her i landet indeholder antiklumpningsmiddel (stivelse) som ikke skal til brunede kartofler. Hvis du holder øje med sukkeret, som du bør, når det smelter, så brænder det ikke på. Og det er ikke verdens undergang, på trods af megen overtro, hvis du ikke får smeltet alt sukkeret inden smørret kommer ved.

   • I skal bare bruge sukker 😊🙌👍🏻 Men hvis det virker så er alt jo godt 👏

 31. Frank Lundgren

  4 stars
  Hmmm… nu er jeg Joni tvivl om det skal være den her eller Lars Sonne-Hansens opskrift der skal bruges i morgen: https://politiken.dk/mad/madnyt/art5603066/Her-er-opskriften-på-de-perfekte-brunede-kartofler

  • Hej Frederik – Tag det bedste fra begge to og lav din egen opskrift 🙏 glædelig jul!

 32. 5 stars
  Jeg elsker denne side (ikke ironisk). Glædelig jul

  • Hej Jørgen – vi elsker sgu også dig :-) Glædelig jul!

 33. Tim

  Jeg kan varmt anbefale at erstatte noget af vandet med saften fra en halv appelsin, det giver en vidunderlig smag :-)

  • Lyder som en god ide Tim – tak for tippet og glædelig jul!

 34. Louise

  Hej jeg så på et tidspunkt at der skulle 1 spsk vand i, hvorfor står det der ikke mere i opskriften

  • Hej Louise.

   Det er fjernet fordi det var overflødligt:)

   Glædelig jul!

 35. Gunner Jensen

  Det er en rigtig god opskrift 👍 hvor karamelliseret man kan lide dem er individuelt, men jeg tilsætter en knivspids kanel i sukkeret inden det smelter, det giver en mere julet smag, folk elsker det 🤗🤗🤗🤗

  • 5 stars
   Lyder heller ikke tosset Gunner – skal klart prøves næste år! :)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering