Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. august 2022

Scroll to top

Top

81 kommentarer

Perfekte brunede kartofler – så nemt er det

Brunede Kartofler
Gastromand
Brunede kartofler - så nemt er det

Brunede kartofler – af nogen kaldet brune kartofler er en fantastisk og uundværlig spise til jul – og måske endda til påske på en god dag?

Mange frygter de brunede kartofler, fordi der er alt for mange forskellige råd og regler. Der er meget religion og tradition forbundet med denne ret, hvilket er helt naturligt. Vi har i Danmark lavet brunede kartofler i snart 200 år, så lidt erfaring og meninger skal der jo være forbundet med retten.

Brunede kartofler

Brunede kartofler – så nemt er det
3.94 fra 129 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Keyword: brunede kartofler, julemad
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 1 kg. små kartofler Hvis du vælger at bruge kartofler på glas, så pring step 1 og 2 over
  • 1 dl sukker
  • 25 gram smør

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne 8 minutter og lad dem trække yderligere 4 minutter. De skal ikke være helt færdige.
  • Pil dem nu og lad dem dampe af – de skal ikke være våde, når de kommer på panden.
  • Hæld sukkeret på din store favorit pande og varm den op til det begynder at smelte og småsyde – du skal have (meget) tålmodighed og lad være med at røre i det.
  • Når sukkeret er brunet og karamelliseret, tilsættes smør – llad det bruse af i den varme sukkermasse og lad det samle sig.
  • Tilsæt nu kartoflerne (de skal ikke være kolde), og lad dem ligge og hygge sig ved middelsvag varme.
  • Sukkermassen skal være så varm, at det bobler let omkring kartoflerne
  • Efter 5 minutter vender du dem meget roligt rundt.
  • Så venter du 5 minutter igen og gentager processen, indtil de har taget farve hele vejen rundt
  • Du burde nå i mål på ca. 20 min. Herefter er det bare et spørgsmål om ,hvor karamelliserede du ønsker dine brunede kartofler.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Skal jeg bruge kartofler fra glas?

Undgå kartofler fra glas – de kommer aldrig til at smage rigtig godt og er typisk for salte.

Hvis du gør det alligevel så sørg for at de er drænet godt og stuetemperatur når de kommer i panden

Hvilken størrelse kartofler skal jeg bruge?

Brug små kartofler, som du koger let og piller bagefter.

Hvilken temperatur skal kartoflerne have inden de kommer på panden?

Hvis kartoflerne er køleskabskolde, når de kommer i kontakt med sukkermassen, bliver sukkermassen stiv – og det dur ikke. De skal mindste have stuestemperatur, og må gerne være mere lune end det.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg smelter sukkeret?

Du skal være TÅLMODIG, det skal have middel varme og smelte langsomt. Er temperaturen for høj, bliver sukkeret hurtigt brændt – og det kan smages. Men det skal brune godt og karmelisere, farven kommer herfra. Det du skal vurdere er, om du vil have dem let brunede eller med en mere gennemtrængende karamelsmag.

Kan jeg bruge margarine?

Nej, det anbefaler vi ikke, brug rigtig smør – og ikke margarine eller andet blandingsprodukt!

Hvis du kigger på det øverste billede, så er de tæt på at have den flotteste farve der, men personligt synes jeg, at smagen af sukker mangler lidt når de sættes sammen med fx rød- eller grønlangkål – der må de godt være meget søde. På det sidste billede har jeg så bare givet dem en ekstra runde. Men igen – øvelse gør mester. I år vil jeg i øvrigt forsøge mig lidt med at bruge både andefedt og honning, om det lykkes må tiden vise.

Lad smørret bruse af...
Lad smørret bruse af…
Tålmodighed er vigtig her...
Tålmodighed er vigtig her…
Done and done...
Jeg elsker mine brunede kartofler ekstremt karamelliserede

Hvad er dine egne erfaringer og tip og tricks til de perfekte brunede kartofler?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Tim

    Jeg kan varmt anbefale at erstatte noget af vandet med saften fra en halv appelsin, det giver en vidunderlig smag :-)

    • Lyder som en god ide Tim – tak for tippet og glædelig jul!

  2. 5 stars
    Jeg elsker denne side (ikke ironisk). Glædelig jul

    • Hej Jørgen – vi elsker sgu også dig :-) Glædelig jul!

  3. Frank Lundgren

    4 stars
    Hmmm… nu er jeg Joni tvivl om det skal være den her eller Lars Sonne-Hansens opskrift der skal bruges i morgen: https://politiken.dk/mad/madnyt/art5603066/Her-er-opskriften-på-de-perfekte-brunede-kartofler

    • Hej Frederik – Tag det bedste fra begge to og lav din egen opskrift 🙏 glædelig jul!

  4. Annette

    Jeg har brugt flormelis, synes det smelter hurtigere, er så bange for at sukker brænder på…

    • Ajes

      4 stars
      Dårlig ide, da flormelis du køber her i landet indeholder antiklumpningsmiddel (stivelse) som ikke skal til brunede kartofler. Hvis du holder øje med sukkeret, som du bør, når det smelter, så brænder det ikke på. Og det er ikke verdens undergang, på trods af megen overtro, hvis du ikke får smeltet alt sukkeret inden smørret kommer ved.

      • I skal bare bruge sukker 😊🙌👍🏻 Men hvis det virker så er alt jo godt 👏

  5. Ivan

    Jeg plejer at erstatte ca halvdelen af sukkeret med brun farin og mørk sirup. Det gør ingen skade 😊🎅🏻

  6. Dissing

    Jeg hælder ofte mere vand ved og koger ind bagefter -altså før kartoflerne tilsættes. Så er man sikker på ikke at have klumper i.

  7. Martin

    5 stars
    Super god opskrift ingen tvivl den går lige ret ind og bliver super super gode præcis som på dit eget billed: done and done.

    Tusinde tak vi ønsker dig din familie en god jul 2018.

    • Hvor er du sød Martin – dejligt at høre! Glædelig jul til dig også ❤️

  8. Lea bell

    Skal sukkeret brunes først eller bars smeltes isen vand og smør ilsættes ? Min karamel blev for brun og stiv. Håber på svar inden den 24 . Dec.

    • Pernille

      Du skal smeltet sukket først før du tilsætter de andre ting

  9. Nadia

    Hvad hvis man koger kartoflerne dagen før, dvs de er helt kolde.

  10. Jeanette Pedersen

    Hej gastromand.
    Jeg laver også mine kartofler som du gør og de bliver altid lækre.
    Men i dag skal jeg så lave til 8 personer og så bliver jeg lidt i tvivl.kan man lave dem af 2omgange? Altså sætte det første hold i ovnen imens jeg laver den sidste pande eller vil de klaske sammen?
    Hilsen Jeanette

    • Hej Jeanette – det kan man godt – men du skal være lidt hurtig ved anden omgang – men det klarer du snildt :-) De skal naturligvis stå på lav varme…

  11. Lyndby Strand

    Hov har vurderet min egen opskrift til 2 stjerner, skulle naturligvis havde været 5 stjerner,
    jeg troede de var de andres opskrift man skulle vurdere… sorry.

    • Alt forladt Lundby – det er jo rart med mange gode bud og din Oldemors er bestemt interessant – men jeg vil bruge smør og det vil de fleste, så jeg vil tillade mig at være uenig i din påstand om at man “ALDRIG” må bruge smør – det kunne måske undlades, men lavet korrekt, så fungerer det særdeles udmærket…

  12. Lyndby Strand

    2 stars
    Hej jule mænd og kvinder…

    Jeg vil lige sige at alle ovenstående opskrifter faktisk er lidt forkerte. ?

    DER MÅ ALDRIG BRUGES SMØR… OG ALDRIG KARTOFLER FRA GLAS DA DE ER FULDE AF VAND.

    Min oldemor lært os at brunede kartofler laves således…

    1 ) Kog små kartofler til de er næsten færdige, fjern vandet fra dem og pil dem.

    2 ) Lad dem tørre ud i mindst 12 timer ( fjern alt vand )

    3 ) Kom sukker på en pande og varm det langsomt op til det bliver flydende og karameliserer… kom evt. et par dråber vand ved for at varme fra panden kan overføres til sukret, vandet fordamper igen så der kun er karamel tilbage.
    Brug ALDRIG SMØR, da smøret gør at sukret glider af kartoflerne.
    Brun kartofler under svag varme ( nok til at sukret er flydende ) i ca. 1,5 til 2 timer ( afhængigt af hvor store kartoflerne er.

    Hvis du har gjort det rigtigt er karamellen trængt ca 1/3 ind i kartoflerne og sidder som et 1 mm lag på kartoflerne.
    Så har du glinsende og karameliserede gammeldaws kartofler.

    God fornøjelse og god jul

  13. Anette

    5 stars
    Hej Gastromand
    Jeg brugte din andestegningsopskrift, totalt perfekte ænder!! tak. Min mand fedtede med de brune kartofler, – men han fulgte ikke din opskrift ;o(
    Generelt…. er der forskel på hvis man bruger rørsukker eller alm. hvidt raffineret sukker? og har du forsøgt dig med brun farin? Gode opskrifter, tak….

    • Hej Anette – dit spørgsmål druknede lidt – men heldigvis er der langtid til jul igen :-)

      Hvis det er raffineret rørsukker af den hvide slags som ligner vores almindelige roesukker, så er der ingen forskel, men hvis det er nogen af de mere “brune” rørsukker typer så vil det give lidt dybere karamel smag og så kan det også farve en smule mere – Brun Farin bliver ret voldsom synes jeg og kartoflerne bliver meget brune :-)

  14. Kristian

    5 stars
    Hej.
    Glædelig jul – og mange tak for en super god måde at lave perfekte brunede kartofler på…!😊
    Nem at følge og godt med understregningen af lige præcist vigtigheden i tålmodigheden for at opnå det gode resultat – mums….
    Gode hilsner
    Kristian

    • Glædelig jul til dig Kristian og tak fordi du tager dig tid til at skrive den slags, det er virkelig dejligt! Godt det lykkes…

  15. Søren Danielsen

    Den opskrift virker slet ikke

  16. Thomas Degel

    4 stars
    Du må godt i punkt 5 skrive hvor meget smør og sukker skal karamellisere. Jeg kom nok kartoflerne i for tidligt og de endte med at være meget lyse og med for meget sukkersmag 🙂🙏

    • Noteret, Thomas! Tak for feedback! Hvis det er helt skidt, kan du måske prøve at redde dem med en tur i ovnen, i en bradepande. Jeg tænker umiddelbart 5-10 min ved 225 grader. Det er ikke noget jeg har prøvet, men det burde karamellisere sukkeret… God jul!

  17. Rasmus Andersen

    Hej. Super opskrift på brunede kartofler. Jeg har her til aften kørt en testversion op til juleaften så Jeg kan nå at rette til. For første gang i flere år er det lykkedes uden problemer 😉
    Jeg har fuldt opskriften til punkt og prikke, syntes dog jeg mangler lidt mere smag af sukker/karamel.
    Hvad kan jeg gøre anderledes?
    Skal de stå længere, mere sukker eller noget
    helt tredje?

    • Hej Rasmus – de kan sagtens stå længere og ved lavere temperatur – du kan næsten ikke øge mængden af sukker og smør nemlig :-)

  18. Heidi Nielsen

    Hej
    Kan man koge og pille kartoflerne dagen før ?
    Mvh Heidi

    • 100 % sikkert Heidi – du kan bare lægge dem i koldt vand så holder de sig!

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering




ANNONCE