Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. december 2023

Scroll to top

Top

Vin
9 kommentarer

Årets Julevin 2018 er fundet – denne skal du drikke juleaften!

Årets Julevin 2018 er fundet – denne skal du drikke juleaften!
Gastromand

For 9. år i træk har vi kåre årets bedste julevin – en smuk tradition der formegentlig vil sikre et tomt vinlager hos vinderne af vores kåring. Vi har endnu engang taget den hårde tjans at smage et bredt repertoire og fundet nogle skønne dråber til jer – I år var der ingen tvivl om hvem vinderen var…

Læs også : Årets julevin 2017

Interessen fra både læsere og vinforhandlere er forsat stort og vi stiller gerne op og afholder vores årlige smagning. Feltet i år var meget varierende og faktisk var der færre vine end tidligere, så der blev brugt ekstra tid på at notere, dufte, smage og spise – vi klager bestemt ikke og så er det ret fedt, at der skal arbejdes igennem ved smagningen.

Lad os starte med maden…

Tidligere kunne vi nævne de vanlige lokaler hos San Giovanni, men vi er faktisk flyttet lidt rundt efter hvor vores gode venner af Gastromand arbejder. Denne gang er vi ved “Ombord” som ligger i lystbådehavnen i hjertet af Vestbyen i Aalborg. Her er den gode Anders Jørgensen restaurantchef og kan i øvrigt bryste sig af at være sommelier så kåringen er nu blevet professionel – sådan da!

Lidt svin skal der naturligvis også til…

And….

Der skal naturligvis klassiske julemad til og vi ændrer skam ikke på menuen på nogen måder. Der blev disket op med and, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål og en meget heftig sovs! Desuden havde Kim Schulz sørget for lækkert charcuteri med coppa, bresola, lonzino og skinke.

Coppa, bresola, lonzino og skinke…

Snævert og udfordrende felt

25 vine skulle vi smage, dufts, nydes, slynges og synkes. En stor del af jer havde valgt at gå alternative retninger og faktisk søgt væk fra de ”crowd pleasere” vi ofte har oplevet. Det skal I have ros for – der skal nemlig udfordres og de observante vinforhandlere vil også kunne tolke, at vi ofte har vine i Top 5 som ligner hinanden.

Klar til at åbne…

Der kigges efter syre, alkohol og sødme, som efter vores mening er vigtige parametre. Det næste er at det hele skal være i balance. For meget sødme vil skabe en oplevelse, hvor de søde elementer fra fx de brunede kartofler og sovsen kommer til at virke ”oversødet”. For lidt syre vil naturligvis skabe lignende oplevelse. Syren i vinen er utrolig vigtig for at kunne ”rense” igennem maden og netop hamle op med de søde elementer, så denne del er vigtig. Til sidst skal den have noget krop og volume – her kommer alkohollen ind i billedet. Vi har sjælden set vine med under 13,5-14 % i vores Top 5 da, de kan blive for spinkle. Nu må du endelig ikke tror, at ”jo mere jo bedre” er reglen her – det er det på ingen måder. Men der skal nogle volt til.


Årets Top 5

Bodegas Vinícola Real Sarmiento 2008

Det er langt fra første gang vi har set Dwine levere vine som lander i Top 5. Vores første år endte de på første pladsen og har siden da forsøgt at generobre denne placering. Deres Real Sarmiento er suverænt den ældste vin i vores test, og det er bestemt ikke negativt for den er nemlig perfekt modnet! Duftnoterne ville næsten ingen ende tager og navnlig Anders Jørgensen var meget begejstret for denne vin – skovjordbær, hindbær, blåbær, peber, og “flæsk” – en saftig, læskende og drikkeklar rødvin, som med sin høj alkohol og syre gjorde det fremragende til maden!

249 kr. pr. stk.hos Dwine


Malleolus – Ribera del Duero 2015

Der blev gættet lidt i øst og vest på denne vin og flere troede faktisk det var oversøisk fra Napa Valley men nej det er skam ærke spansk. Nogle af kommentarene var ret morsomme: “Wow – den her holder altså, men det er helt sikkert fra Napa – 100 %!” – “Synes det er fedt med noget der stikker lidt af i forhold til de mange fra Rhöne!”. Grunden til den placerede sig i Top 5 var grundet syren, fedmen og alkohollen. Duften byder på solbær, “røg”, kardemomme, kakao og mynte! Også et virkelig flot bud på en god julevin!

229,95 kr. ved køb af 6 stk. hos Theis Vine.


Rodney Strong Vines Zinfandel 2014 219,75 kr stk.

Gode gamle Rodney Strong” udbryder Webmasteren da det bliver afsløret, at den igen er i Top 5 – dog er det denne gang Zinfandel og ikke Carbernet Sauvignon fra tidligere. Årsagen er simpel – det er en stabil producent som leverer kvalitet år efter år uden den store slinger i valsen. Den er stringent – lige ud af landevejen – let at drikke og masser af duftnoter af tørret frugt, lakridsbolsjer, abrikos, Earl Grey Te, bagarmotte – lækker at få i munden – cremet og med god afsluttende syre. Kort sagt – en vindervin!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

219,75 kr. pr. stk. hos Skjold Burne


Rioja Honorable Gomez Cruzado 275 kr. stk.

“Jeg gætter på Carbernet her – udbryder Kim Schulz med det samme – ikke helt dog – hehe! Den gode gamle hæderkronede vinforhandler i Dr. Tværgade forstår sig på vin af høj kvalitet. Det er deres bud her også, og det kommer endnu engang fra Spanien som dominerer feltet i år! Ved anden omgang virkede denne vin en kende tør og manglede lidt livlighed i forhold til resten af feltet. Hvilket er årsagen til, at den ikke kommer helt i top. Dog skal det siges, at vi har med en flot vin at gøre som byder på solbær, kanel, cedertræ og tobaks-noter – den slutter af med en fin syre.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

247,50 ved køb af 6 flasker hos Otto Suneson


La Fontaine Rasteau Jysk Vin 175 kr. ved køb af 6 stk.

“Crowd Pleaser” udbryder jeg med det samme – velvidende at Webmasteren ikke synes om dette udtryk – han mener det er lidt slidt! Det ændrer dog ikke ved, at dette er en vin som rammer bredt og én alle vil kunne lide. Videre er det også billigste vin i testen så derfor får den også anerkendelse “Bedst til Prisen” – vi er nemlig på 175 kr. for 6 stk. som er virkelig fair. Vinícola Real har en god koncentreret frugt og masser af sødme – duft af salvie, mynte, krydderier og solbær. Årsagen til, at vi ikke ligger i top er finesser og smådetaljer. Kort sagt – en flot vin til prisen!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

175 kr. ved køb af 6 stk. hos Jysk Vin


Og årets julevin 2018 er!

Denne gang løber Rhöne ikke med sejren selv om dette har været vinderområdet både i 2016 og 2017. Vi er i stedet draget til Californien og de varme himmelstrøg og må bøje os i støvet for:

Rodney Strong Vines Zinfandel 2014

Året Top 5 – godt gået!

Stort tillykke med det! Tidligere har det været utrolig tæt løb i Top 5- det var det faktisk ikke i år. Rodney Strong vandt med flere point ned til nr. 2 og 3. Dog kan vi berette, at vores anden og tredje plads var adskilt af få point. Malleolus – Ribera del Duero 2015 er indsendt fra Theis Vine og kom på en flot anden plads efterfulgt af Bodegas Vinícola Real Sarmiento 2008 fra Dwine – som flere gange har gjort sig bemærket i Top 5 – godt gået da!

Malleolus – Ribera del Duero 2015…

Heller ikke første gang vi ser vin fra Vinbaronen Kristian som ejer Dwine…

Hvis du får mange gæster kunne du jo bestille en flaske er hver og finde den som der efter din mening er den bedste. Nogle kræver dog du napper 6 stk. til den laveste pris, men det kan som regelløse ved lidt “fællesindkøb”.

Og vores 4. og 5. pladser som også er værd at kigge efter…

La Fontaine er testens billigste og utrolig flot til prisen – derfor skal den naturligvis og ret åbenlyst have titlen “Bedst til Prisen” – godt gået og tillykke med det!

 Deltagerne

Hvem?

Legenden Kim Schulz mine damer og herrer….

Hvordan?

Præcis som de andre år starter smagningen med en runde, hvor vinene smages én efter én, blindt og uden mad. Der noteres så point og bedømmelsen kommer til at afgøre en TOP 5, som bliver gensmagt til maden. Herefter kåres årets vinder samt 2. og 3. pladsen.

Masser af vin til smagning…

Til sidste endnu engang tak for jeres bidrag, det er spændende og udfordrende at kigge jeres bud igennem. Bliv endelig ved med at hæve baren for vores kåringer, det kommer alle parter til gode! Næste år 10 års jubilæum, hvor vi tænker det kunne være spændende at kigge på de sidste 10 års vindere og få dem med i feltet – kunne være en udfordring at se om vi kan finde vinderne igen? Indtil da – glædelig jul….

Hvad synes du årets TOP 5? Er det julevin for dig eller går du en helt anden retning? 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Ole Østergaard

  Fin artikel og god inspiration, men jeg savner en komplet liste af de testede vine, det giver ikke megen værdi at opliste leverandørerne.

  • Tak Ole – den lister vi godt nok aldrig – der er omkring 40 vine på – det kan evt. være en note til næste år – men jeg kan ikke skaffe den til dig nu desværre :-( Beklager meget…

 2. Jørge

  Jeg kan ikke rigtigt få øje på enbeskrivelse af vinder-vinen ?…

  • Jørge

   Ok, jeg var momental blind :-D

  • Godt Jørge! Ellers så var det da også skidt :-)

 3. Christian

  Perfekt, takker for en god liste med stærke kandidater.. og Skjold Burne har Rodney’en på tilbud til 180kr/flaske:)

  • Hej Christian – tusind tak! Vi har lige delt det også! Det er sgu meget fedt du lige skriver om dette! Kender du vinen og er du enig med os? :-)

Smid en kommentar