Gastromand.dk | 22. October 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

En vinguide til verdens mest kendte vinområde: Bordeaux

En vinguide til verdens mest kendte vinområde: Bordeaux
Familiefaren

Bordeaux er uden tvivl det sted i vinverdenen, hvor koncentrationen af vinslotte er st√łrst. En vinregion, hvis navn alle kender – selv dem, der ikke interesserer sig for vin. Dr√•berne fra denne region er enormt eftertragtet, ¬†og det enorme udvalg kan for den utr√¶nede v√¶re en ren jungle at finde rundt i! Vi har lavet en lille guide som forh√•bentlig kan hj√¶lpe dig…

Lavet i samarbejde med Jyskvin

Hvad g√łr Bordeaux s√• unikt? Er det ikke bare for dyre vine og snobberi?

Det korte svar er NEJ – slet ikke. Hvis vi skruede tiden nogle √•rtier tilbage, s√• ville jeg have en tendens til at sige JA! Men der er sket meget indenfor de seneste √•r. Selv om priserne p√• den berygtede 5 Cru. Class√©, hvor de st√łrste slotte befinder sig i, er stukket helt af og n√¶rmest er umulig at komme i n√¶rheden af for penge, s√• er bundniveauet i Bordeaux g√•et v√¶sentligt frem. Sm√•producenter vinder indpas og deres udnytte fra det helt unikke terroir er bestemt v√¶rd at kigge n√¶rmere p√•.

Girondefloden – “H√łjre og venstre bred”

N√•r man taler om de store Bordeaux-vine, s√• opdeles de prim√¶rt i h√łjre og venstre bred af Gironde-floden. P√• venstre bred finder man M√©doc og Graves med de kendte appellationer som fx St. Est√®phe, Pauillac, St. Julien, Haut-M√©doc og Margaux. P√• h√łjre bred findes andre kendte appelationer s√•som Saint-√Čmilion, Pomerol og Lalande de Pomerol.

Luftfoto af Gironde i Frankrig. Floderne Dordogne (til h√łjre) og Garonne (til venstre) l√łber sammen og danner begyndelsen af flodmundingen (√¶stuariet). Foto: Chell Hill, 2010

Verdensudstillingen i 1855 og Grand Cru Klassifikationen

Betegnelsen Grand Cru vin opstod i 1855, da Napol√©on III i forbindelse med Verdensudstillingen √łnskede, at de bedste vin fra Bordeaux skulle rangeres i klasser. Bordeaux var allerede dengang anerkendt i ind- og udland, som det omr√•de der fremstillede nogle af verdens bedste vin, men der fandtes ikke en rangering eller nogen form for klassifikation. Det skulle der laves om p√•.

Overblik over Grand Cru Class√© 1855…

61 vinslotte med de dyreste og mest populære vine blev således klassificeret fra 1. til 5. Classé, med 1. Classé som de bedste. Grand Cru slottene er alle beliggende i vinregionen Médoc på den venstre bred af floden Garonne og er spredt ud i vin-appellationerne (under-regionerne) Pauillac, Margaux, Saint-Estéphe, Saint-Julien og Haut-Médoc, samt et enkelt slot Рsom endte i 1. Grand Cru Classé nemlig slottet Haut-Brion i Pessac-Léognan.

Disse 61 chateaux laver den dag i dag stadig de eneste vin, som kan bryste sig af at b√¶re de originale Grand Cru titler, og eftersp√łrgslen samt ber√łmmelsen er kun steget st√łt siden 1855.

Bemærk dog, at der kan være stor forskel på de forskellige klasser Рfx findes der verdensklasse vin i 5. Cru fra fx Pontet Canet og fra 3. Cru Chateu Palmer, som i de rigtige årgange sagtens kan måle sig med vinene i 1. Cru. Nogen vil nemlig hævde, at det var en kende tilfældigt hvem der endte hvor tilbage i 1855.

3 flasker Р1 til 100 kr. Р1 til 200 kr. og en Grand Cru Classé..

Hvordan finder man gode Bordeaux-vine til prisen?

Man lytter til nogen som har smagt, testet og pr√łver utrolig meget vin og det har vi. Til at starte med, s√• er du ret heldig for selv den laveste f√¶llesn√¶vner i Bordeaux laver faktisk ret god vin idag – som tidligere sagt s√• er bundniveauet h√łjt, s√• det er faktisk ikke s√• sv√¶rt. Dog vil jeg sige, at du skal over 100 kr. og selv om det ikke er umuligt at finde l√¶kker Bordeaux i et discount supermarked, s√• skal du virkelig kende producenten inden du sl√•r til. Mit r√•d er, at du skal bruge din vinpusher.

“Find de mindre touristede omr√•der”

Det er lidt som n√•r du rejser syd p√•, s√• g√¶lder det om at finde de omr√•der som ikke er alt for “touristede” endnu. Der kan du nemlig tit finde nogle restauranter, som ikke er s√• dyre endnu. P√• samme m√•de kan du pr√łve at g√•¬†lidt udenom de mest kendte Bordeaux-appellationer, fx til Blaye eller Fronsac, find i stedet nicheproducenter i Saint-√ąmilion el. Pomerol eller test nogle forskellige Cru Bourgeois-vine.

Chateau Cailleteau Bergeron – godt bud til f√• penge…

1 bud til 100 kr. og 1 bud til 200 kr.

Jeg har fundet to flasker som jeg finder ret interessante. Den f√łrste Chateau Cailleteau Bergeron 2015 og er fra Blaye i stedet for det omr√•de som er aller mest kendt. Den er ogs√• en kende utraditionel, fordi Merlot druen med 80 % dominerer blandingen, som normalt domineres af Carbernet Sauvignon som her kun udg√łr 10 % sammen med 10 % Malbec. Det giver en vin, som er lidt af en “Velvet Devil” – den er nemlig utrolig cremet og fl√łdet i teksturen med masser af duft af solb√¶r, chokolade og vanilje fra fadet. Det hele kontrolleres af tanniner som afslutning. Den skal v√¶re en 16-17 grader ved servering for at v√¶re helt perfekt.

Chateau Ambe Tour Pourret¬†fra Saint-√ąmilion…

Den n√¶ste Chateau Ambe Tour Pourret¬†er fra Saint-√ąmilion og ikke som s√•dan fra et niche-omr√•de – men det er bare et fund til prisen. Druerne er h√•ndplukket og sorteret i marken. Herefter f√•r den masser af k√¶rlighed p√• egetr√¶sfade. Hvor¬†Chateau Cailleteau Bergeron¬†utraditionelt havde masser af Merlot, s√• har¬†Chateau Ambe Tour Pourret¬†det samme – men her er det bare helt efter bogen. 90 % Merlot og 10 % Carbernet Franc. Det er en flot vin, og er du nybegynder i dette game ville denne v√¶re et godt bud. “Easy-drinkable” p√• den helt rigtige m√•de, da den struktur, duft af kirseb√¶r og cedertr√¶ i en k√łlig karakter vil bifalde de fleste.

Chateau Cantenac Brown…

Fremragende Cru. Classé til prisen

Nu sagde jeg jo godt nok, at Grand Cru. Classé var næsten umulig at betale for penge Рmen det er en sandhed med modifikationer, for går du lidt udenom de helt store som Mouton Rothschild, Haut-Brion, Latour eller Palmer så kan man godt finde vine til gode penge. Et glimrende bud jeg fik serveret for nogle år siden hos min gamle kollega er Cantenac Brown.

Utrolig flot klassisk Bordeaux…

Slottet er klassificeret som en 3. Cru Class√©.¬†Vinstokkenes gennemsnitlige alder er 35 √•r med ca. 60 √•r som det √¶ldste. Ejendommen drives s√• b√¶redygtigt som muligt, hvilket bl.a. betyder, at der kun anvendes plantebaseret g√łdning. Jeg vil ikke tr√¶tte jer med alle mine noter, for det ville tage lang tid – men kort sagt – det er en utrolig flot vin du f√•r her og som √©n af anmelderne siger:

“A rich, exotic wine, the 2015 Cantenac Brown is simply stunning… “

Jeg er meget enig – jeg kan dog undre mig over, at Robert Parker kun giver den 90+ n√•r alle andre ligger mellem 94-96 point – men det skal man ikke n√łdvendigvis l√¶gge noget i. Prisen for grisen er 769 kr. og ja det er en slat, men oplevelsen er ogs√• derefter! Denne vin har en ret traditionel sammens√¶tning af druer –¬†Cabernet Sauvignon 61 % og 39 % Merlot. Jeg vil n√¶sten ikke begive mig ud i smag og duft, for du b√łr s√• afgjort selv smage. Derfor ville jeg finde en perfekt anledning til at spendere 769 kr. p√• denne vin, l√¶ne mig tilbage og nyde smagen af klassisk Bordeaux!

H√•ber denne artikel har givet dig lidt indblik i verdens mest kendte omr√•de og m√•ske endda lyst til at udforske det endnu mere…

Kommentarer

  1. Peter Sejersen

    Lige lidt feedback til en ellers fin artikel:

    Skulle der ikke st√• 1. Cru Class√© i artiklens f√łrste afsnit? Synes det forvirrer lidt.

    Synes ogs√• det ville hj√¶lpe l√¶seren, hvis det lille ‚Äúde‚ÄĚ mellem Lalande og Pomerol ogs√• fik en fed font, da appellationens fulde navn jo er ‚ÄúLalande de Pomerol‚ÄĚ.

    Endelig synes jeg det er forkert at kalde Blaye-vinen utraditionel fordi blendet er domineret af Merlot. Blaye ligger p√• h√łjre bred og her er det jo netop typisk Merlot som er den dominerende drue. Derfor er vinen faktisk en ret traditionel Blaye-vin.

    • Hej Peter – tak for feedback – jo der skal st√• “Class√©”! Den er “en kende utradtionel” :-)

Smid en kommentar