Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. marts 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

En vinguide til verdens mest kendte vinområde: Bordeaux

En vinguide til verdens mest kendte vinområde: Bordeaux
Gastromand

Bordeaux er uden tvivl det sted i vinverdenen, hvor koncentrationen af vinslotte er størst. En vinregion, hvis navn alle kender – selv dem, der ikke interesserer sig for vin. Dråberne fra denne region er enormt eftertragtet,  og det enorme udvalg kan for den utrænede være en ren jungle at finde rundt i! Vi har lavet en lille guide som forhåbentlig kan hjælpe dig…

Lavet i samarbejde med Jyskvin

Hvad gør Bordeaux så unikt? Er det ikke bare for dyre vine og snobberi?

Det korte svar er NEJ – slet ikke. Hvis vi skruede tiden nogle årtier tilbage, så ville jeg have en tendens til at sige JA! Men der er sket meget indenfor de seneste år. Selv om priserne på den berygtede 5 Cru. Classé, hvor de største slotte befinder sig i, er stukket helt af og nærmest er umulig at komme i nærheden af for penge, så er bundniveauet i Bordeaux gået væsentligt frem. Småproducenter vinder indpas og deres udnytte fra det helt unikke terroir er bestemt værd at kigge nærmere på.

Girondefloden – “Højre og venstre bred”

Når man taler om de store Bordeaux-vine, så opdeles de primært i højre og venstre bred af Gironde-floden. På venstre bred finder man Médoc og Graves med de kendte appellationer som fx St. Estèphe, Pauillac, St. Julien, Haut-Médoc og Margaux. På højre bred findes andre kendte appelationer såsom Saint-Émilion, Pomerol og Lalande de Pomerol.

Luftfoto af Gironde i Frankrig. Floderne Dordogne (til højre) og Garonne (til venstre) løber sammen og danner begyndelsen af flodmundingen (æstuariet). Foto: Chell Hill, 2010

Verdensudstillingen i 1855 og Grand Cru Klassifikationen

Betegnelsen Grand Cru vin opstod i 1855, da Napoléon III i forbindelse med Verdensudstillingen ønskede, at de bedste vin fra Bordeaux skulle rangeres i klasser. Bordeaux var allerede dengang anerkendt i ind- og udland, som det område der fremstillede nogle af verdens bedste vin, men der fandtes ikke en rangering eller nogen form for klassifikation. Det skulle der laves om på.

Overblik over Grand Cru Classé 1855…

61 vinslotte med de dyreste og mest populære vine blev således klassificeret fra 1. til 5. Classé, med 1. Classé som de bedste. Grand Cru slottene er alle beliggende i vinregionen Médoc på den venstre bred af floden Garonne og er spredt ud i vin-appellationerne (under-regionerne) Pauillac, Margaux, Saint-Estéphe, Saint-Julien og Haut-Médoc, samt et enkelt slot – som endte i 1. Grand Cru Classé nemlig slottet Haut-Brion i Pessac-Léognan.

Disse 61 chateaux laver den dag i dag stadig de eneste vin, som kan bryste sig af at bære de originale Grand Cru titler, og efterspørgslen samt berømmelsen er kun steget støt siden 1855.

Bemærk dog, at der kan være stor forskel på de forskellige klasser – fx findes der verdensklasse vin i 5. Cru fra fx Pontet Canet og fra 3. Cru Chateu Palmer, som i de rigtige årgange sagtens kan måle sig med vinene i 1. Cru. Nogen vil nemlig hævde, at det var en kende tilfældigt hvem der endte hvor tilbage i 1855.

3 flasker – 1 til 100 kr. – 1 til 200 kr. og en Grand Cru Classé..

Hvordan finder man gode Bordeaux-vine til prisen?

Man lytter til nogen som har smagt, testet og prøver utrolig meget vin og det har vi. Til at starte med, så er du ret heldig for selv den laveste fællesnævner i Bordeaux laver faktisk ret god vin idag – som tidligere sagt så er bundniveauet højt, så det er faktisk ikke så svært. Dog vil jeg sige, at du skal over 100 kr. og selv om det ikke er umuligt at finde lækker Bordeaux i et discount supermarked, så skal du virkelig kende producenten inden du slår til. Mit råd er, at du skal bruge din vinpusher.

“Find de mindre touristede områder”

Det er lidt som når du rejser syd på, så gælder det om at finde de områder som ikke er alt for “touristede” endnu. Der kan du nemlig tit finde nogle restauranter, som ikke er så dyre endnu. På samme måde kan du prøve at gå lidt udenom de mest kendte Bordeaux-appellationer, fx til Blaye eller Fronsac, find i stedet nicheproducenter i Saint-Èmilion el. Pomerol eller test nogle forskellige Cru Bourgeois-vine.

Chateau Cailleteau Bergeron – godt bud til få penge…

1 bud til 100 kr. og 1 bud til 200 kr.

Jeg har fundet to flasker som jeg finder ret interessante. Den første Chateau Cailleteau Bergeron 2015 og er fra Blaye i stedet for det område som er aller mest kendt. Den er også en kende utraditionel, fordi Merlot druen med 80 % dominerer blandingen, som normalt domineres af Carbernet Sauvignon som her kun udgør 10 % sammen med 10 % Malbec. Det giver en vin, som er lidt af en “Velvet Devil” – den er nemlig utrolig cremet og flødet i teksturen med masser af duft af solbær, chokolade og vanilje fra fadet. Det hele kontrolleres af tanniner som afslutning. Den skal være en 16-17 grader ved servering for at være helt perfekt.

Chateau Ambe Tour Pourret fra Saint-Èmilion…

Den næste Chateau Ambe Tour Pourret er fra Saint-Èmilion og ikke som sådan fra et niche-område – men det er bare et fund til prisen. Druerne er håndplukket og sorteret i marken. Herefter får den masser af kærlighed på egetræsfade. Hvor Chateau Cailleteau Bergeron utraditionelt havde masser af Merlot, så har Chateau Ambe Tour Pourret det samme – men her er det bare helt efter bogen. 90 % Merlot og 10 % Carbernet Franc. Det er en flot vin, og er du nybegynder i dette game ville denne være et godt bud. “Easy-drinkable” på den helt rigtige måde, da den struktur, duft af kirsebær og cedertræ i en kølig karakter vil bifalde de fleste.

Chateau Cantenac Brown…

Fremragende Cru. Classé til prisen

Nu sagde jeg jo godt nok, at Grand Cru. Classé var næsten umulig at betale for penge – men det er en sandhed med modifikationer, for går du lidt udenom de helt store som Mouton Rothschild, Haut-Brion, Latour eller Palmer så kan man godt finde vine til gode penge. Et glimrende bud jeg fik serveret for nogle år siden hos min gamle kollega er Cantenac Brown.

Utrolig flot klassisk Bordeaux…

Slottet er klassificeret som en 3. Cru Classé. Vinstokkenes gennemsnitlige alder er 35 år med ca. 60 år som det ældste. Ejendommen drives så bæredygtigt som muligt, hvilket bl.a. betyder, at der kun anvendes plantebaseret gødning. Jeg vil ikke trætte jer med alle mine noter, for det ville tage lang tid – men kort sagt – det er en utrolig flot vin du får her og som én af anmelderne siger:

“A rich, exotic wine, the 2015 Cantenac Brown is simply stunning… “

Jeg er meget enig – jeg kan dog undre mig over, at Robert Parker kun giver den 90+ når alle andre ligger mellem 94-96 point – men det skal man ikke nødvendigvis lægge noget i. Prisen for grisen er 769 kr. og ja det er en slat, men oplevelsen er også derefter! Denne vin har en ret traditionel sammensætning af druer – Cabernet Sauvignon 61 % og 39 % Merlot. Jeg vil næsten ikke begive mig ud i smag og duft, for du bør så afgjort selv smage. Derfor ville jeg finde en perfekt anledning til at spendere 769 kr. på denne vin, læne mig tilbage og nyde smagen af klassisk Bordeaux!

Håber denne artikel har givet dig lidt indblik i verdens mest kendte område og måske endda lyst til at udforske det endnu mere…

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Peter Sejersen

    Lige lidt feedback til en ellers fin artikel:

    Skulle der ikke stå 1. Cru Classé i artiklens første afsnit? Synes det forvirrer lidt.

    Synes også det ville hjælpe læseren, hvis det lille “de” mellem Lalande og Pomerol også fik en fed font, da appellationens fulde navn jo er “Lalande de Pomerol”.

    Endelig synes jeg det er forkert at kalde Blaye-vinen utraditionel fordi blendet er domineret af Merlot. Blaye ligger på højre bred og her er det jo netop typisk Merlot som er den dominerende drue. Derfor er vinen faktisk en ret traditionel Blaye-vin.

    • Hej Peter – tak for feedback – jo der skal stå “Classé”! Den er “en kende utradtionel” :-)

Smid en kommentar