Gastromand.dk | 23. September 2018

Scroll to top

Top

24 kommentarer

Hjemmelavet leverpostej – Gastromand-style!

Hjemmelavet leverpostej – Gastromand-style!
Familiefaren

Danmarks stolthed, den ud√łdelige klassiker, som i dag findes i alle afskygninger, lige fra den ringeste og mest masseproducerede til de l√¶kreste hjemmelavede af slagsen – leverpostejen. Og ja, det kan sgu godt v√¶re at franskm√¶ndene har deres terriner, rillettes og pat√©er, men vi har sgu vores danske svinelever blandet med fedt – all hail the hog!

Pr√łv ogs√•: Hjemmelavede marinerede sild

Vi har en smuk tradition i vores familie og det er fejring af 2. juledag, som altid foregik hos min Mormor og Morfar hvor de √•bnede deres hjem for familie og venner og serverede en fremragende julefrokost hvor man startede med sild og karrysalat, herefter fl√¶skesteg, medister, fl√¶sk, sylte og gr√łnlagk√•l. Herefter rullep√łlse, hamburgerryg¬†og til sidst den hjemmelavede leverpostej, som var dagens h√łjdepunkt. Som s√• mange andre, s√• satte jeg nok ikke helt pris p√• dette m√•ltid som barn, da mine smagsl√łg eller mave for den sags skyld ikke lige var klar til at indtage den m√¶ngde og type mad. Senere kom jeg dog til at elske det.

Pr√łv ogs√•: Perfekt langtidsstegt and

N√•, men for nylig forslog min svigermor mig, at vi skulle lave leverpostej sammen, hvilket jeg synes var en fabelagtig ide. Jeg gik igang med reseach og efter en hel dels s√łgen og smagen og endda pr√łvebagning, s√• mener jeg, at have fundet en opskrift, som med garanti vil v√¶kke gl√¶de p√• julefrokostbordet.

5.0 from 2 reviews
Hjemmelavet leverhakker
Forfatter: 
Kategori: Tilbeh√łr
K√łkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 700 g hakket kalvelever/vildt lever hvis du kan skaffe det (men max halvdelen)
  • 300 g hakket sp√¶k
  • 1 stort l√łg
  • 1 fed hvidl√łg
  • 3-4 ansjosfilete
  • 200 g persillerod/pastikan
  • 2 √¶bler
  • 50 g sm√łr
  • 50 g mel/majsmel
  • 4 dl m√¶lk
  • 2 √¶g
  • ¬ľ revet muskatn√łd
  • 1 spsk alleh√•nde
  • 1 spsk st√łdt fennikelfr√ł
  • Salt og peber (rigelig m√¶ngder)
Tilberedning
  1. Det er en rigtig god ide hvis du har en foodprocessor med k√łdhakker her, ellers ville jeg faktisk sige, at det er umuligt for dig at lave. S√• lad os antage, at det har du bare. Du kommer l√łg, hvidl√łg, ansjos, √¶g og alle krydderierne i foodprocessoren eller en blender og giver det en grundig omgang. Herefter sk√¶rer du leveren ud og k√łrer det igennem. Det kan v√¶re en god ide, at du skifter lidt imellem lever og sp√¶k, s√• der bliver "renset" lidt ud i hakkeren.
  2. S√• smelter du sm√łrret og tils√¶tter mel og r√łrer det godt sammen, hvis du gerne vil k√łre den glutenfri, s√• bruger du majsmel (min svigermor har allergi, s√• det gjorde vi - fungerer helt fint). Herefter tils√¶tter du m√¶lken og r√łrer godt til og lader det koge sammen i ca. 5 minutter, tag det af varmen nu.
  3. Skr√¶l dine gr√łntsager og √¶bler og sk√¶r dem i sm√• stykker, du kan ogs√• sagtens lige k√łre dem i en hurtighakker, du b√łr v√¶re omhyggelig her, da alt for store stykker giver en lidt underlig konsistens i leverpostejen. N√•r du har gjort det smider du det i massen sammen med din opbagning.
  4. Nu giver du det en god omgang salt og peber, og det skal altså have en del.
  5. S√• kommer √łjeblikket hvor du skal afg√łre om du er mand (start med at br√łle lidt, gerne s√• h√łjt at dine k√¶reste kommer rendende) for nu skal du smage p√• den r√• masse, hvis hun st√•r og glor underligt p√• dig nu, s√• bliver nu nok n√łdt til det - ellers s√• lad v√¶re med at br√łle, som jeg forklarede l√¶ngere oppe i teksten! Hvis du ikke magter det s√• sats p√• du har ramt rigtigt eller bag en lille pr√łve, men √¶rlig talt s√• er det slet ikke s√• slemt lige at smage p√• massen, tro mig.
  6. N√•r det er p√• plads s√• skal postejen bages i vandbad ved 200 grader i en times tid - det er selvf√łlgelig smag og behag hvor "br√¶ndt" du vil have skorpen, s√• det kan du selv regulere - du kan n√¶sten ikke give den for meget.
  7. Når den er færdig skal den lige trække ca. 20-30 minutter, så er du ellers klar til at rulle.

 

Min svigerfars k√łdhakker, som er meget venligt udl√•nt...

Min svigerfars k√łdhakker, som er meget venligt udl√•nt…

Bare rolig - Gastromand tester i nærmeste fremtid...

Bare rolig – Gastromand tester i n√¶rmeste fremtid…

 

Min svigermor er af den overbevisning, at man ikke kan lave nok leverpostej, s√• da vi havde omkring 4 kg lever lavede vi ovenst√•ende opskrift gange 6 – jeps, det giver en hel del leverpostej. Midt under agten kom min svigerfar forbi og smed en frisk kalvelever, som han lige havde nedlagt p√• bordet. Det var lidt af en manddomspr√łve at sk√¶re den ud (og naturligvis smage p√• den), da varmen og lugten er ret voldsom!

 

4 kg. udskåret lever...

4 kg. udsk√•ret lever…

Og vi ruller...

Og vi ruller…

Lidt frisk sp√¶k og l√łg klar til en tur i maskinen...

Lidt frisk sp√¶k og l√łg klar til en tur i maskinen…

 

Hvis du “n√łjes” med at lave ovenst√•ende overskrift, burde der v√¶re ca. 5 bakker leverpostej, ellers ganger du bare op, bakkerne kan k√łbes overalt i supermarkeder. Du skal ikke v√¶re nerv√łs for at smide vildtlever i, n√•r du bare s√łrger for at justere i forhold til kalveleveren. Vildtlever har en noget st√¶rkere karakter og kan godt g√łre den dominerende, s√• “halv-halv” vil jeg anbefale dig som dit absolutte maksimum.

Velbekomme…

Kommentarer

  1. George

    God opskrift, selvom det lyder specielt med at ‘nedl√¶gge’ en kalvelever. Mht salt og peber er ‘rigelige m√¶ngder’ korrekt for alle postejer og terriner (leverpostej er jo en terrin) men en alt for upr√¶cis angivelse – og den pr√¶cise m√¶ngde er faktisk sv√¶r at sige (hellere for lidt end for meget, for ikke at √łdel√¶gge resultatet). Gamle George Kringelbach skrev ’25 g salt pr. kg.’ f√¶rdigblandet fars.
    Georges opskrift p√• Gammel dansk leverpostej ligner i blandingsforhold din opskrift, og angiver ‘1 str√łget dessertskefuld salt’ til denne m√¶ngde postej (700 g lever, 300 g sp√¶k). Hvad s√• end en dessertskefuld er… √•benbart mindre end 25 g.

  2. Fantastisk kommentar George, og absolut givende her, det kan v√¶re vanskeligt med salt s√• virkelige nyttige r√•d her – og s√• er der simpelthen for godt n√•r du skriver “Gamle George Kringelbach” – s√•dan! Du har aldrig lavet en postej med ren vildtlever vel?

  3. Jonas A

    L√¶kker opskrift. Synes virkelig det spiller at krydre med fennikelfr√ł. Men ang. skorpe bruger en rigtig gastromand vel baconl√•g? :)

  4. Kim

    Danmarks bedste leverpostej bliver lavet af slagter carlsen i St√łvring. Han har vundet flere Danmarksmesterskaber. Jeg mener han bruger suppe istedet for m√¶lk. (den er sindssyg god for√łvrigt) nemt Danmarks bedste.

    • Havde jeg vidst det inden Kim, s√• havde jeg √¶ndret opskriften, det bliver virkelig sp√¶ndende – men s√• laver han en opbagning p√• suppen ikke? Det m√• n√¶sten v√¶re tilf√¶ldet…

  5. Ulla A

    S√• lige at din svigermor ikke kan t√•le hvedemel, det kan jeg heller ikke, og jeg har ogs√• problemer med √¶g, men da jeg elsker leverpostej har jeg “eksperimenteret” mig frem til at bruge havregr√łd kogt p√• suppe i stedet for opbagning og √¶g. Det fungerer aldeles glimrende. Jeg bruger ikke fennikelfr√ł, men hel alleh√•nde og lidt hele nelliker, som begge bliver knust ved at blive “k√łrt over” med en flaske p√• et sk√¶rebr√¶t.

    • Hej Ulla – nej hun har glutenallergi, s√• derfor kan der bruges majsmel i stedet for hvede – men √¶g det var v√¶rre, det lyder nu til at v√¶re en meget snild l√łsning du har fundet p√•!

  6. Jens-Erik

    Jeg gemmer altid rester af opbagt sovs fra fl√¶skesteg og andesteg i fryseren og bruger det i min leverpostej. Det giver en god “dybde” i smagen.

    • Ikke en dum ide Jens-Erik – den vil jeg fors√łge at g√łre fremover, dog s√• bliver det ofte s√•dan for mig, at jeg bruger alt “stegesnasken” til noget sovs eller ligende, men det m√• man jo prioritere ned :-)

  7. Har i dag fors√łgt med ovenst√•ende opskrift, hvilket smagsm√¶ssigt gav et rigtig godt resultat. Jeg er dog mindre tilfreds med fugtigheden i postejen, den blev t√łr og let skilt. Hvad kan det skyldes – evt for lang bage tid eller for tyk opbagning? :-).

    • Hej Lasse – der er noget galt s√•, lige n√•r den er bagt er den meget flydende og hvis du begynder at spise af den p√• dette tidspunkt, ja s√• vil den nok skille – s√• det undrer mig meget, at den er t√łr – mit bedste bud er, at du har glemt at s√¶tte den i vandbad? Kunne det v√¶re?

  8. Hej Familiefaren Рdet er desværre ikke tilfældet, den blev bagt i et vandbad. Men der var muligvis ikke nok vand, da det var fordampet ved bagetidens slutning. Skal der helst være vand tilbage ved slutningen?

    • Hej Lasse – ja det skal der helst, det er jo sv√¶rt at sige hvorn√•r det er fordampet, men selv n√•r jeg har givet den gas i ovnen og bagt ved 220 grader er minimum halvdelen tilbage…

  9. Problemet er åbenbart svære end som så, men jeg bagte den ved 200 grader i 50 min. og vandet var væk ved slut. Så vandmængden må justeres op og resultatet må testes ved en ny omgang leverdrenge! :-).

    • Det lyder godt lidt underligt Lasse, men den skal have vand, ellers bliver det noget h√ł, men du m√• jo bare lave en omgang mere ikke :-)

  10. Lasse Kragh

    S√• er der bagt en ny omgang leverpostej, denne gang med rigeligt vand, der i √łvrigt var forskellen. Nu er 20 s√¶rdeles velsmagende leverdrenge klar til brug – tak for en fremragende opskrift :-).

    • Selv tak Lasse – svigermor hjalp til s√• hun f√•r en del af √¶ren, men fedt at det fungerede og at du kastede dig ud i det igen! Mange ville nok have smidt h√•ndkl√¶det i ringet…

  11. Alberte K. Schmidt

    Kan den fryses? :)

    • Helt vildt Alberte – jeg tog faktisk f√łrste de sidste op 6 m√•neder efter – men det er helt efter reglerne ved jeg ikke, men de smagte godt og jeg lever endnu :-)

  12. Anders J√ėrgensen

    Tak for opskriften. Nu er jeg lige blevet f√¶rdig med min f√łrste omgang leverpostej nogensinde. Jeg lavede den ud fra 1000g kalvelever og tilsvarende m√¶ngder. Gl√¶der mig meget til resultatet.
    Min far plejer altid at bruge ca 25% andelever, hvilket også klart kan anbefales.

    • Hej Anders, din dejlig kommentar var kommet i vores alt for flittige spam-filter og det duer jo ikke! Tak for det – lyder l√¶kkert med andelever, det skal bestemt afpr√łves! Fedt med god inspiration, tak for det.

  13. Christian

    Kan man bruge kartoffel i stedet for persillerod, tror du?

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: