Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. juni 2023

Scroll to top

Top

36 kommentarer

Hjemmelavet leverpostej – Gastromand-style!

Hjemmelavet leverpostej – Gastromand-style!
Gastromand

Danmarks stolthed, den udødelige klassiker, som i dag findes i alle afskygninger, lige fra den ringeste og mest masseproducerede til de lækreste hjemmelavede af slagsen – leverpostejen. Og ja, det kan sgu godt være at franskmændene har deres terriner, rillettes og patéer, men vi har sgu vores danske svinelever blandet med fedt – all hail the hog!

Prøv også: Hjemmelavede marinerede sild

Vi har en smuk tradition i vores familie og det er fejring af 2. juledag, som altid foregik hos min Mormor og Morfar hvor de åbnede deres hjem for familie og venner og serverede en fremragende julefrokost hvor man startede med sild og karrysalat, herefter flæskesteg, medister, flæsk, sylte og grønlagkål. Herefter rullepølse, hamburgerryg og til sidst den hjemmelavede leverpostej, som var dagens højdepunkt. Som så mange andre, så satte jeg nok ikke helt pris på dette måltid som barn, da mine smagsløg eller mave for den sags skyld ikke lige var klar til at indtage den mængde og type mad. Senere kom jeg dog til at elske det.

Prøv også: Perfekt langtidsstegt and

Nå, men for nylig forslog min svigermor mig, at vi skulle lave leverpostej sammen, hvilket jeg synes var en fabelagtig ide. Jeg gik igang med reseach og efter en hel dels søgen og smagen og endda prøvebagning, så mener jeg, at have fundet en opskrift, som med garanti vil vække glæde på julefrokostbordet.

Hjemmelavet leverhakker

4.38 fra 16 stemmer
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 700 g hakket kalvelever/vildt lever hvis du kan skaffe det men max halvdelen
 • 300 g hakket spæk
 • 1 stort løg
 • 1 fed hvidløg
 • 3-4 ansjosfilete
 • 200 g persillerod/pastikan
 • 2 æbler
 • 50 g smør
 • 50 g mel/majsmel
 • 4 dl mælk
 • 2 æg
 • ¼ revet muskatnød
 • 1 spsk allehånde
 • 1 spsk stødt fennikelfrø
 • Salt og peber rigelig mængder

Sådan gør du

 • Det er en rigtig god ide hvis du har en foodprocessor med kødhakker her, ellers ville jeg faktisk sige, at det er umuligt for dig at lave. Så lad os antage, at det har du bare. Du kommer løg, hvidløg, ansjos, æg og alle krydderierne i foodprocessoren eller en blender og giver det en grundig omgang. Herefter skærer du leveren ud og kører det igennem. Det kan være en god ide, at du skifter lidt imellem lever og spæk, så der bliver "renset" lidt ud i hakkeren.
 • Så smelter du smørret og tilsætter mel og rører det godt sammen, hvis du gerne vil køre den glutenfri, så bruger du majsmel (min svigermor har allergi, så det gjorde vi - fungerer helt fint). Herefter tilsætter du mælken og rører godt til og lader det koge sammen i ca. 5 minutter, tag det af varmen nu.
 • Skræl dine grøntsager og æbler og skær dem i små stykker, du kan også sagtens lige køre dem i en hurtighakker, du bør være omhyggelig her, da alt for store stykker giver en lidt underlig konsistens i leverpostejen. Når du har gjort det smider du det i massen sammen med din opbagning.
 • Nu giver du det en god omgang salt og peber, og det skal altså have en del.
 • Så kommer øjeblikket hvor du skal afgøre om du er mand (start med at brøle lidt, gerne så højt at dine kæreste kommer rendende) for nu skal du smage på den rå masse, hvis hun står og glor underligt på dig nu, så bliver nu nok nødt til det - ellers så lad være med at brøle, som jeg forklarede længere oppe i teksten! Hvis du ikke magter det så sats på du har ramt rigtigt eller bag en lille prøve, men ærlig talt så er det slet ikke så slemt lige at smage på massen, tro mig.
 • Når det er på plads så skal postejen bages i vandbad ved 200 grader i en times tid - det er selvfølgelig smag og behag hvor "brændt" du vil have skorpen, så det kan du selv regulere - du kan næsten ikke give den for meget.
 • Når den er færdig skal den lige trække ca. 20-30 minutter, så er du ellers klar til at rulle.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Min svigerfars kødhakker, som er meget venligt udlånt...

Min svigerfars kødhakker, som er meget venligt udlånt…

Bare rolig - Gastromand tester i nærmeste fremtid...

Bare rolig – Gastromand tester i nærmeste fremtid…

 

Min svigermor er af den overbevisning, at man ikke kan lave nok leverpostej, så da vi havde omkring 4 kg lever lavede vi ovenstående opskrift gange 6 – jeps, det giver en hel del leverpostej. Midt under agten kom min svigerfar forbi og smed en frisk kalvelever, som han lige havde nedlagt på bordet. Det var lidt af en manddomsprøve at skære den ud (og naturligvis smage på den), da varmen og lugten er ret voldsom!

 

4 kg. udskåret lever...

4 kg. udskåret lever…

Og vi ruller...

Og vi ruller…

Lidt frisk spæk og løg klar til en tur i maskinen...

Lidt frisk spæk og løg klar til en tur i maskinen…

 

Hvis du “nøjes” med at lave ovenstående overskrift, burde der være ca. 5 bakker leverpostej, ellers ganger du bare op, bakkerne kan købes overalt i supermarkeder. Du skal ikke være nervøs for at smide vildtlever i, når du bare sørger for at justere i forhold til kalveleveren. Vildtlever har en noget stærkere karakter og kan godt gøre den dominerende, så “halv-halv” vil jeg anbefale dig som dit absolutte maksimum.

Velbekomme…

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. M.L. Johannsen

  Hej Gastromand

  Tak for opskriften. Det lyder lækkert med rodfrugt – det har jeg ikke prøvet før, må prøves. Jeg bager kun leverpostej af vildtlever (og nogle gange med lidt andelever, andekød og dyrehjerte), og synes på ingen måde, ren dyrelever giver for dominerende smag. Faktisk vil jeg anbefale krondyrlever, hvis du på nogen måde kan komme i nærheden af det. Det er bare det bedste.
  I stedet for spæk bruger jeg smør og fløde, og det er måske det, der giver en super balance. Æbler og svesker gør det kun bedre og passer godt med leveren. Jeg sparer ikke på smørret (400 g til 1000 g lever) + 1 dl fløde, og det bliver bare godt.

 2. Ninette

  Syntes det blev meget omstændigt og det var den bestemt ikke værd…

 3. Niels

  Hejsa,

  Fed opskrift! prøver den her i weekenden. Skal persillerod/pastinak ikke koges inden men bare tilsættes rå?

 4. Charlotte

  Kan med skifte ansjosfilet ud med sardiner?

 5. NaUtY

  jeg skal lave jule frokost her om nogle måneder, kunne jeg fryse massen før den bages, og så smiden dem i ovnen så der er frisk bagt leverpostej når gæsterne kommer? evt hvilken kerne temp skal massen være før den er færdig?

 6. Claus Jensen

  5 stars
  bor i USA saa det er lidt svaert at koebe en faerdig leverpostej – saa jeg har proevet jeres opskrift den er helt i top. Jeg har meget svaert ved at finde spaek her og kan kun finde “salted pork” som er meget fedt og det virker med postejen

  • Taaaaak Claus – dejlig kommentar og hele vejen fra USA! Husk ikke at bruge kondenseret mælk :-) Hvis du forstår? Lyder da lækkert med “salted pork” – det er vel også næsten spæk ikke?

   • claus

    5 stars
    jo naesten da – skal igang med en portion nu – har taenkt at smide en smule kylling lever ned i massen bare for extra smag

    Jeg bruge rigtig fed maelk intet er for godt til en gang postej

   • Lyder godt Claus! Tak for kommentaren og fedt du er igang da, nej der skal en god fed mælk i – fløde bliver nok for meget af det gode :-)

 7. Christian

  5 stars
  Kan man bruge kartoffel i stedet for persillerod, tror du?

 8. Anders JØrgensen

  5 stars
  Tak for opskriften. Nu er jeg lige blevet færdig med min første omgang leverpostej nogensinde. Jeg lavede den ud fra 1000g kalvelever og tilsvarende mængder. Glæder mig meget til resultatet.
  Min far plejer altid at bruge ca 25% andelever, hvilket også klart kan anbefales.

  • Hej Anders, din dejlig kommentar var kommet i vores alt for flittige spam-filter og det duer jo ikke! Tak for det – lyder lækkert med andelever, det skal bestemt afprøves! Fedt med god inspiration, tak for det.

 9. Alberte K. Schmidt

  Kan den fryses? :)

  • Helt vildt Alberte – jeg tog faktisk første de sidste op 6 måneder efter – men det er helt efter reglerne ved jeg ikke, men de smagte godt og jeg lever endnu :-)

 10. Lasse Kragh

  Så er der bagt en ny omgang leverpostej, denne gang med rigeligt vand, der i øvrigt var forskellen. Nu er 20 særdeles velsmagende leverdrenge klar til brug – tak for en fremragende opskrift :-).

  • Selv tak Lasse – svigermor hjalp til så hun får en del af æren, men fedt at det fungerede og at du kastede dig ud i det igen! Mange ville nok have smidt håndklædet i ringet…

 11. Problemet er åbenbart svære end som så, men jeg bagte den ved 200 grader i 50 min. og vandet var væk ved slut. Så vandmængden må justeres op og resultatet må testes ved en ny omgang leverdrenge! :-).

  • Det lyder godt lidt underligt Lasse, men den skal have vand, ellers bliver det noget hø, men du må jo bare lave en omgang mere ikke :-)

 12. Hej Familiefaren – det er desværre ikke tilfældet, den blev bagt i et vandbad. Men der var muligvis ikke nok vand, da det var fordampet ved bagetidens slutning. Skal der helst være vand tilbage ved slutningen?

  • Hej Lasse – ja det skal der helst, det er jo svært at sige hvornår det er fordampet, men selv når jeg har givet den gas i ovnen og bagt ved 220 grader er minimum halvdelen tilbage…

 13. Har i dag forsøgt med ovenstående opskrift, hvilket smagsmæssigt gav et rigtig godt resultat. Jeg er dog mindre tilfreds med fugtigheden i postejen, den blev tør og let skilt. Hvad kan det skyldes – evt for lang bage tid eller for tyk opbagning? :-).

  • Hej Lasse – der er noget galt så, lige når den er bagt er den meget flydende og hvis du begynder at spise af den på dette tidspunkt, ja så vil den nok skille – så det undrer mig meget, at den er tør – mit bedste bud er, at du har glemt at sætte den i vandbad? Kunne det være?

 14. Jens-Erik

  Jeg gemmer altid rester af opbagt sovs fra flæskesteg og andesteg i fryseren og bruger det i min leverpostej. Det giver en god “dybde” i smagen.

  • Ikke en dum ide Jens-Erik – den vil jeg forsøge at gøre fremover, dog så bliver det ofte sådan for mig, at jeg bruger alt “stegesnasken” til noget sovs eller ligende, men det må man jo prioritere ned :-)

 15. Ulla A

  Så lige at din svigermor ikke kan tåle hvedemel, det kan jeg heller ikke, og jeg har også problemer med æg, men da jeg elsker leverpostej har jeg “eksperimenteret” mig frem til at bruge havregrød kogt på suppe i stedet for opbagning og æg. Det fungerer aldeles glimrende. Jeg bruger ikke fennikelfrø, men hel allehånde og lidt hele nelliker, som begge bliver knust ved at blive “kørt over” med en flaske på et skærebræt.

  • Hej Ulla – nej hun har glutenallergi, så derfor kan der bruges majsmel i stedet for hvede – men æg det var værre, det lyder nu til at være en meget snild løsning du har fundet på!

 16. Kim

  Danmarks bedste leverpostej bliver lavet af slagter carlsen i Støvring. Han har vundet flere Danmarksmesterskaber. Jeg mener han bruger suppe istedet for mælk. (den er sindssyg god forøvrigt) nemt Danmarks bedste.

 17. Jonas A

  Lækker opskrift. Synes virkelig det spiller at krydre med fennikelfrø. Men ang. skorpe bruger en rigtig gastromand vel baconlåg? :)

 18. Fantastisk kommentar George, og absolut givende her, det kan være vanskeligt med salt så virkelige nyttige råd her – og så er der simpelthen for godt når du skriver “Gamle George Kringelbach” – sådan! Du har aldrig lavet en postej med ren vildtlever vel?

 19. George

  God opskrift, selvom det lyder specielt med at ‘nedlægge’ en kalvelever. Mht salt og peber er ‘rigelige mængder’ korrekt for alle postejer og terriner (leverpostej er jo en terrin) men en alt for upræcis angivelse – og den præcise mængde er faktisk svær at sige (hellere for lidt end for meget, for ikke at ødelægge resultatet). Gamle George Kringelbach skrev ’25 g salt pr. kg.’ færdigblandet fars.
  Georges opskrift på Gammel dansk leverpostej ligner i blandingsforhold din opskrift, og angiver ‘1 strøget dessertskefuld salt’ til denne mængde postej (700 g lever, 300 g spæk). Hvad så end en dessertskefuld er… åbenbart mindre end 25 g.

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering