Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 7. november 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Sensommermad: Laks med spidskål og rigeligt parmesan

Sensommermad: Laks med spidskål og rigeligt parmesan
Gastromand

Rygterne siger, vores sensommer ikke er helt slut og at vi de næste uger faktisk vil kunne nye solens stråler lidt endnu, der fejrer vi på Gastromand, ved at smide lidt retter med fisk, skaldyr og ikke mindst hvidvin på bloggen, så kan vi i det mindste forsøge at påvirke vejrguderne herfra en lille smule…

Sensommer Mad (2)Jeg har allieret mig med Skagenfood og Philipson Wine som har leveret lidt råvarer og hvidvin. Min mission har så været, at få det absolut bedste ud af grejerne. De af jer, som har fulgt os gennem længere tid ved godt, at vi har lavet en del med Skagenfood og Philipson, hvor sidste faktisk løb med en førsteplads i kåringen af årets champagne til nytår 2014 Vi behøver reelt ikke rose Skagenfood så meget mere, hvis du har prøvet mad derfra, så ved du hvad vi taler om. Nå – videre i dagens tekst, jeg har tænkt mig, at lave en ret med en kål og kartoffelsalat til et ordenligt motherfucker stykke koldrøget laks fra Fanø, som i øvrigt er uhyre tæt på Webmasterens hjemby (vi fælder lige en lille tåre her). Dertil vil jeg lave en peberrodscreme og smide godt med vinhvid efter retten – simpelt og ligetil – lets roll!

Sensommer-mad:

Ingen vurderinger endnu
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 8
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Laks og kartofler

  • 1 hel laksside fra Skagenfood
  • 600 gram øko kartofler
  • 1 øko spidskål
  • 1 bundt dild
  • 2 spsk kapers
  • 1 tsk knust chili
  • 1 citron
  • 4 store stykker rudbrød
  • 2 spsk smør
  • 1 stykke parmesan
  • 2 spsk Jomfru oliven olie
  • ½ spsk hvidvinseddike
  • Salt/peber

Peberrodscreme

  • 1 dl cremefraiche 38 %
  • 2 spsk mayo - Hellmans eller hjemmerørt
  • 1 stykke peberrod
  • Saften fra en kvart citron
  • Salt/peber

Sådan gør du

Laks og kartofler

  • Start med kartoflerne. Rens dem og skær dem i bundrette bidder. Lad dem koge i saltet vand i 7 minutter og lad dem trække ca. 5 yderligere minutter. De skal endelig ikke være udkogte.
  • Lad dem køle af.
  • Snit kålen fint og finde en tør pande som du varmer op. Rist kålen og chilien hurtigt af ved høj varme tilsæt et lille drys salt og godt med peber. Det må endelige ikke få for lang tid, så bliver det slatten.
  • Lad det køle af.
  • Varm en pande op med 1 spsk smør og rist rugbrødet på begge sider, tilsæt yderligere smør til det er gyldent og sprødt.
  • Lad det køle af på papir og giv det et drys salt.
  • Skær nu laksen ud og skær citronen ud (gem en fjerdedel). Anret det som du ønsker på et fad eller spækbræt og læg citroner ved. Riv nogle stykker af dilden og læg oven på.
  • Rør nu olie, eddike, citron, salt og peber godt sammen.
  • Find en skål og smid kartoflerne og kålen i - tilsæt din marinade og kapers.
  • Hak dilden og drys den over.
  • Riv rigeligt med parmesan over laksen inden servering.

Peberrodscreme

  • Riv ca. 2 cm af peberroden - hvis du vil have den stærkere, så river du bare mere.
  • Bland det med cremefraichen og stil det på køl i 30 min.
  • Tilsæt nu resten af ingredienserne.
  • Det trækker mere smag jo længere du venter.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Se lige strukturen i fisken, det er sgu lækkert...

Se lige strukturen i fisken, det er sgu lækkert…

Nyd det de næste uger...

Nyd det de næste uger…

Kål med chili på panden...

Kål med chili på panden…

"Den Tågede Hund..."

“Den Tågede Hund…”

 

Vinen

Fog Dog” som i øvrigt er et fedt navn passer glimrende til den fede laks, dens duft af citron, lime og “mandel-noter” er glimrende her. Da vi var nogle stykker om laksen havde jeg også smidt “Greywacke” fra New Zealand på “Wild Sauvignon” på bordet. Grunden til druerne hedder “Wild Sauvignon” er ikke at det er vilde druer, hvilket jo kunne have været meget fedt, nej det skyldes, at der ikke er brugt kunstigt gær, men druerne naturlige gæret.

Fogdog Sonoma Coast...

Fogdog Sonoma Coast…

Jeg må sige, at jeg er fan af vores vilde sauvignon blanc, den har virkelig en flot duft og både noget friskt og sprødt over sig, men virkelig også en cremet vin at få i munden. Nogle har det svært ved for store oversøiske chardonnays og ville derfor foretrække en sauvignon blanc, som har noget mere sprødhed. Her vil jeg vælge at citere Webmasteren “Hvorfor sige “enten/eller” – når du kan sige “både/og”?” – han har ret! Begge vine går rent ind. Prisen ligger mellem 180 og 200 kr. for dem begge, hvilket må siges at være helt fair.

Greywacke "Wild Sauvignon Blanc"... Marlborough New Zealand...

Greywacke “Wild Sauvignon Blanc”… Marlborough New Zealand…

Nå, tilbage til maden. Om du lige vælger spidskål eller anden kål er sådan set underordnet. Næste gang jeg skal lave retten, så bliver det helt sikkert med frisk grønkål inden sæsonen slutter af.

Kartoffel/Kålsalat og laks...

Kartoffel/Kålsalat og laks…

Et kilo lakseside...

Et kilo lakseside…

Laks, dild, citron og parmesan...

Laks, dild, citron og parmesan…

 

 

Har du det lige som os, vil du også gerne lige have de sidste “sommer-dage” med inden efteråret for alvor indtræffer? Hvad er din bedste oplevelse med sensommer-mad? 

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering