Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. december 2023

Scroll to top

Top

27 kommentarer

TEST: Champagne til Nytårsaften – se den suveræne top 3

TEST: Champagne til Nytårsaften – se den suveræne top 3
Gastromand

Julen er Hjerternes fest, men Nytår er Årets fest! Spørger du os, rimer nytårsaften lige så meget på ekstravagant nytårsmenu og champagne, som juleaften rimer på and og brun sovs. Og det ikke et sekund for tidligt at begynde at tænke på at champagnen til årets sidste aften!

I flere år har vi faktisk på Gastromand lidt uofficielt kåret vores bedste bud på årets nytårschampagne, men vi har aldrig fået os snøvlet sammen til at lave et indlæg ud af det. Og Ja jeg ved godt du tænker, at det må være pokkers hårdt at vurdere champagne… Men I år har vi sgu taget os sammen.

Efter vi havde kåret årets julevin 2014 valgte vi lige at smække lidt caviar på bordet og poppe 10 flasker bobler, og det er faktisk opskriften på den perfekte søndag aften – skulle du være i tvivl!

 

Smukt ser det ud...

Smukt ser det ud…

Lad propperne springe

Inden vi starter ridser vi lige reglerne op. Da det var første egentlige kåring, blev vi hurtigt enige om et tema: Champagne, som er indenfor nogenlunde rimelig pris og som kan købes af alle i december måned. Derfor hed reglerne for deltagelse: Bedste bud på en champagne mellem 250-350 kr. i NV (Non-Vintage) kategorien .

Læs også: De 5 bedste takeaway-nytårsmenuer i Aarhus og København

Om du popper den kl. 24.00 eller til dronningens nytårstale er helt op til dig, men vi foretrækker det sidste, hvor smagsløgene stadig er skarpe og boblerne er med til at hive mundvandet frem og skærpe appetitten før den forhåbentligt store nytårsmenu.

 

Der noteres og smages...

Der noteres og smages…

Et hårdt felt med tæt løb…

Som du måske kan regne ud, så kom der mange gode bud. Når man smider ca. 300 kr. efter en flaske bobler, så får du faktisk rigtig meget vin pengene. Derfor var der også god tid til at tale om detaljerne, finheden i boblerne, eftersmag og meget mere. Vinene blev smagt blindt og der blev givet point ud fra 100-point skalaen.

Interessant var det, at der pointmæssigt fra 2. pladsen til 3. pladsen var 5 point og at der fra 3. pladsen til 4. pladsen kun var 4 point – deraf overskriften – et hårdt felt og tæt løb. Da vi kun havde 10 kandidater valgte vi at give point og derefter udpege vores vinder ud fra det samlede pointtal. Vores top 3 blev følgende:

Louis Barthèlèmy – Zero Dosage,

40 % Pinot Noir, 40 % Petit Meunier og 20 % Chardonnay. En fantastisk bud, som der nok skal blive solgt masser af op til nytår. Flotte blide bobler, masser af mineraltiet og godt skud på syren. Der er ikke noget fad som dominerer men kun den ranke sprøde champagne. For mig personligt var der for lidt rundhed og volume, derfor vil jeg også uden at fornærme nogen sige, at denne ikke er til første gangs nydere, men de mere erfarne champagnenydere.

Pris for 1 stk. 299,- hos Vin & Vin

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tange-Gérard Noirs & Blancs

Absolut imponerende champagne, masser af forskellig duft af æble, fersken og et diskret strøg af mandler, fin balance og en god og lang afslutning med flot syre. Det var tæt på, at jeg flåede staniolen af for at se hvilken champagne dette var. Den var bestemt forførende og havde lige lidt flere nuancer at spille på end mange af de andre.

Pris 250,- hos Champagneselskabet

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Bollinger Champagne Special Cuvee

60 % Pinot Noir, 15 % Petit Meunier og 25 % Chardonnay. Vel efterhånden et af verdens mest kendte champagne-brands efter Ian Flemmings karakter Bond for alvor begyndt at flashe det i de nyeste film. Det ændrer dog ikke på det faktum, at de laver en glimrende champagne, som er straight forward og sprængfyldt med lækre dufts og smagsnoter. Jeg mindes kun at have smagt Deutz på samme niveau i NV kategorien. Den har lidt mere fad og den her toast-rugbrødsagtige duft, som for mig komplimenteret af citrus er den rigtige sammensætning – en rigtig potent herrechampagne!

Pris 299,- ved 12 stk hos Philipson

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Lige uden for top 3 endte Mailly Blanc de Noirs Champagne Grand Cru fra Laudrup.dk

 

Årets nytårschampagne 2014 er…

Årets Champagne - ja det er det!

Årets Champagne – ja det er det!

 

Det er faktisk første gang Philipson løber med en 1. plads i vores smagninger, og det på trods af, at de flere gange har placeret sig solidt i top 5 og top 3. Stort tillykke herfra, der er ingen tvivl om, at Bollinger har meget at byde på og løber med sejren. Vil du prøve noget lidt anderledes, så anbefaler vi også gerne Tange-Gérard Noirs & Blancs som virkelig kom ind fra højre som en joker – den vil du heller ikke fortryde!

Hvad?

Hvem?

Jeg er tilbøjelig til snart at skrive “The Usual Suspects”. Men samme team som ved julesmagningen, og mon ikke også de er klar igen næste år?

 

Outsideren som kom ind fra højre helt uventet!

Outsideren som kom ind fra højre helt uventet!

Muligvis årets champagne?

Muligvis årets champagne?

 

Det var virkelig spændende at smage de forskellige champagner mod hinanden, når man stiller dem op således og vurderer dem hårdt og kun med kaviar som tilbehør, så kommer nuancerne og detaljerne frem. Der er ikke noget at skjule og alt er gennemsigtigt.

 

Fiskeæg og sociale medier - meta-meta-meta tag...

Fiskeæg og sociale medier – meta-meta-meta tag…

 

Godt nytår til jer alle derude og tak for et forrygende 2014! Og til sidst skal jeg da lige høre hvad du har tænkt dig at drikke nytårsaften?!

Og del så lige dine nytårsbilleder med os via #Brus2014 – vi lover at gøre det samme! :)

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Goddag d´herre:)

  I har desværre lavet en fodfejl ved ikke at smage champagne fra nordiskchampagnesyndikat.dk

  I må have os i tankerne næste gang der skal smages champagne:)

  Jeg kan kontaktes på 51925231

  Mvh

  Andreas Eggers-Lura

  • Hej Andreas.

   Det er hermed en aftale! :)

 2. Michael Christensen

  Enig med Bergholdt mht. Lassaigne’n. Den er helt suveræn. Jeg kan bare ikke lige finde den herovre i det mørke Jylland for tiden. Og heller ikke i nogen webshops. Hvor køber du den Kasper?

  Andre gode i NV-kategorien:

  Serge Mathieu
  Guy Charlemagne
  André Clouet
  Agrapart
  Varnier-Fanniere

  • We have no idea Michael, men det er nok også derfor at der ikke er nogen som har budt ind med den til test – men vi har det helt klart listerne til i hvert fald NV kategorien, hvis vi vælger at køre den igen næste år…

 3. Rolf

  I forhold til det fantastiske udvalg af champagner som findes i div. butikker og webshops rundt omkring i landet – syntes jeg at det en temmelig sørgelig liste af champagner i har valgt at teste. Især fordi de alle er non-vintage.

  Der virkelig mange super spændende vintage champagner fra både grand marques og småbønder til salg fra omkring 300-350kr fra feks vintagechampagne.dk, grandcruwine.dk, champagneakademiet.dk, thewinecompany.dk, leisnerwine.dk, domainebrandis.dk mm.

  • Hej Rolf.

   NV var temaet – det udelukker selvsagt vintage;)

   Vi har ikke udvalgt champagnerne. Det har Leverandørerne:)

   De leverandører du nævner, får da helt sikkert buddet næste gang!

 4. Rolf

  Dennis Nimand – Jeg mener at Bollinger NV sælges året rundt hos finewines.dk til enkeltstyks pris på ca. 300-350kr

  • Jamen så er den jo lukker af også :-) Tak Rolf – god reseach!

 5. Jeg tilslutter mit koret at læsere, der gerne vil se det øvrige deltagerfelt. Det kunne også være interessant at høre, hvilke der klarede sig dårligt, så kan kan undgå dem.

  Jeg deler din begejstring for Deutz, Mads; den virker hver gang, og op til nytår er den meget prisvenlig. Min favoritproducent er dog Champagne Fleury, som laver fantastisk biodynamisk champagne, og prismæssigt er deres vine meget tilgængelige.

  De bedste hilsner
  Rasmus

  • Enig – jeg har kunne skaffe de 8 af vores 10 – så vi nøjes lidt, men jeg har samlet dem her – men lad os da endelig få flere med næste år – så feltet kan blive endnu skarpere og bredere.

   Le Mesinil Blanc de Blanc Grand Cru
   Charles Mignon Brut Grand Cru
   Charles Mignon Premium Reserve
   Carte Blance, 1. Cru NV Bernard-Pitois
   Tange-Gérard Noirs & Blancs
   Bollinger Champagne Special Cuvee
   Louis Barthèlèmy – Zero Dosage
   Mailly Blanc de Noirs Champagne Grand Cru

 6. Personligt har jeg sværget (svoret?) til Jacques Lassaigne siden 2011. Det er håndværk og masseproduktion og det smager sublimt godt til prisen — som vel at mærke ikke er højere end the usual spospects-feltet.

 7. Kunne også godt tænke mig at se et overblik over hele heatet. De smagte vine og deres kategorisering forekommer mig ret stereotype (sorry).

  • Hej Kasper – testen er jo ikke forhåndsbestemt af Gastromand – så meget magt har vi heller ikke endnu :-) Testen skal være således, at de respektive forhandlere, som ønsker at deltage sender deres valgt. De vælger så alt andet lige det som er bedst, letteste tilgængeligt og bedst til den aftalte pris… Jeg har ikke smagt dit nedenstående bud, men det lyder godt… vi tester gerne næste år – hvem har det i forhandling?

 8. Dennis Nimand

  Beklager – min fejl mht. 600 kr.

  509,95 hos Philipson (læste det som 599). Måske den kan købes billigere andre steder, men blev blot lidt forvirret over 1 stk. prisen og kategorien 250-350 kr. bobler.

  • Det ved jeg ikke Dennis, men jeg vil mene, at den ligger i samme kategori som Möet og Deutz NV fx andre har jo også bobler med som er sat ned fra 499,- til 349,- for at kunne deltage, det er der ikke noget i vejen for. Philipsons enkeltpriser er skruet godt op fordi deres koncept er og altid har været det, de sælger helst min. 12 stk. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at Bolilnger leverer en lækker champagne…

 9. Dennis Nimand

  Fedt med den årlige test af bobler, men er der ikke noget grundlæggende forkert i at basere testen på: “Bedste bud på en champagne mellem 250-350 kr. i NV (Non-Vintage) kategorien”, når vinderen egentlig koster 600 kr/flasken?

  Jeg vil også gerne se hele feltet og deres indbyrdes placering.

  Keep it up!

  • Tror lidt det er det samme som Vin&Vin’s priser på enkelte – reelt passer Bollinger glimrende i kategorien og den korrekte pris er jo heller ikke 600 – Dom P skyder deres 2004 af til 750 nogle steder, det er bare for at folk altid køber 12 stk, og den gjorde det godt – helt blindt “If you can’t beat them – join them”… Nogle af de andre vi smagte var følgende:

   Le Mesinil Blanc de Blanc Grand Cru
   Charles Mignon Brut Grand Cru
   Charles Mignon Premium Reserve
   Carte Blance, 1. Cru NV Bernard-Pitois

 10. Anja Christensen

  Jeg savner også en liste over deltagerne i smagningen:) Kunne være lidt interessant at vide hvem Bollinger vandt over..?

  • Jeg ser lige hvad jeg kan støve op, det burde være muligt…

 11. André

  Hvor finder man så Tange-Gérard Noirs & Blancs champagnen?

 12. Rolf

  Hvad med en liste over hele feltet? Hvis Charles Heidsieck Brut Reserve havde været med, er jeg sikker på at den havde slået Bollinger. Både den gamle og den nye, lidt dyrere, Charles Heidsieck er fantastisk fyldig og komplex og fuldstændig drikkeklar (modsat mange andre NV’er) pga bla stor indhold af gamle reserve vine og en lang modning både på gæren og efter degorgering. Efter min mening, en ofte overset champagne.

  • Hej Rolf – ja, der blev jo lidt tåget til sidst – men nej den var ikke med – men vi tager den gerne med næste år!

Smid en kommentar