Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

97 kommentarer

Beef Wellington med Rødvinsglace

Beef Wellington med Rødvinsglace
Webmasteren

Beef Wellington er ikke uden grund en vaskeægte klassiker! At kalde Beef Wellington for Fast Food er måske en tilsnigelse, men når de først har lavet det et par gange, sidder det i fingrene.

Beef Wellington er vaskeægte festmad og er for mange ensbetydende med Nytårsaften. Og der er i den grad spænding og noget festligt over at skære igennem den sprøde butterdej og lade Beef Wellington’ens indre åbenbare sig.

Læs også: Duck Wellington

Jeg har længe haft lyst til at lave Beef Wellington og da jeg blev inviteret til Århus til en herreaften, skulle denne klassiker stå sin prøve og den bestod med store roser til følge!

ANBEFALET TILBEHØR: Pommes Anna og rødvinsglace.

Beef Wellington med Rødvinsglace

4.27 fra 68 stemmer
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 30 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Engelsk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 600 g Oksemørbrad
  • En rulle butterdej
  • 400 g Blandede svampe – champignon kan også sagtens bruges
  • 1 Stilk frisk rosmarin
  • Ca. 100g parmaskinke – den bedste du kan opdrive
  • 2 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Brun farin – alternativt honning
  • 2 Æggeblommer
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Tag mørbraden ud af køleskabet og giv den noget salt

Sød sennep

  • Bland sennep og brun farin

Svampe

  • Rens og hak svampe og roasmarin fint
  • Steg svampe og roasmarin på en tør pande indtil svampene har smidt al væsken
  • Smag til med salt og peber

Mørbrad

  • Varm din favoritpande op på fuld skrald
  • Brun mørbraden på alle sider
  • Krydr den med salt og peber
  • Fjern mørbraden fra panden
  • Smør mørbraden med den søde sennep

Samling

  • Læg et stort stykke film ud på bordet
  • Fordel parmaskinken på filmen så der er et par cm. overlap
  • Fordel svampene på parmaskinken
  • Læg den smurte mørbrad midt på svampene
  • Rul stramt
  • Køl i min. 1 time – du kan med fordel lave alt hertil dagen i forvejen
  • Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir
  • Del butterdejen i ca. 1/3 og 2/3.
  • Fjern filmen fra mørbraden og placer mørbraden på det mindste af butterdejsstykkerne
  • Pensl butterdejskanterne med æg
  • Brug det store stykke butterdej som låg
  • Skær evt. ovreskydende butterdej fra
  • Pres de to stykker sammen med en gaffel
  • Pensl Wellingtonen med resten af ægget
  • Rids Wellingtonen med en skarp kiv
  • Drys med flagesalt og evt. frisk rosmarin
  • Bag i ovnen ved 200 grader indtil kernetemperaturen er 55 grader (brug et stegetermometer og forvent at det tager 20-40 min.)
  • Tag ud og hvil i ca. 15 min.
  • Skær i ca. 2 cm. tykke skiver – brug evt. en franskbrødkniv

Video

Noter

Hvis du synes det virker uoverskueligt at begive dig i kast med denne klassiker, så vil jeg lade Gordon himself komme til orde i 2 min. i den vedhæftede video – han får det til at se så dejligt nemt ud!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Et par tips

  1. Fortæl din slagter at du skal bruge et stykke mørbrad til beef wellington, så burde han være helt med på at det skal være et regulært stykke med samme tykkelse i hele stykkets længde. Ellers må du selv i gnag med at pudse mørbraden af.
  2. Ramsey bruger en kraftig engelsk sennep – jeg synes personligt det bedste resultatet opnås ved at blande Dijon sennep med lidt honning eller brun farin
  3. Wellington’en blev serveret med pommes duchesse, Brødrene Koch inspireret rødvinsglace, bagte skalotteløg og chips af artiskok.
  4. Det er næsten umuligt at undgå at butterdejen bliver blød i bunden. Nogen bruger at stege den på panden. Jeg har haft held med at benytte et forvarmet ovnfast fad før jeg overførte wellingtonen til fadet.
  5. Du kan med fordel tilberede til og med pkt. 6 under Samling dagen i forvejen

I glasset fik vi rigeligt 2004 Brunello di Montalcino fra producenten Camigliano

Så er der serveret…

Hvad er dine erfaringer med den engelske klassiker? Kom gerne med dem i en kommentar!

Om Beef Wellington

Selvom det er en klassisk britisk ret, er Beef Wellington blevet en populær del af den internationale kulinariske scene. Denne lækre ret består af mørt oksekød, traditionelt filet, der er indpakket i lag af sauteret champignon, sennep og en indviklet indpakning af smørdej. Resultatet er en himmelsk kombination af mørt kød og den rige smag af svampe, der er indhyllet i den sprøde dej. Beef Wellington serveres ofte med en velsmagende sauce, der fuldender smagsoplevelsen. Uanset om det er til en særlig lejlighed eller som en kulinarisk forkælelse, er Beef Wellington en sensationel ret, der tilfredsstiller selv de mest krævende ganer. Giv dig selv lov til at nyde denne gastronomiske mesterværk, og oplev smagen af luksus på tallerkenen.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Er der en opskrift på rødvinsglacen?

  2. Anne Mette

    5 stars
    Fantastisk ret, som tager kegler. Jeg har erstattet senneppen med foie gras – det kan virkelig noget. Hertil rødvinsglace, pommes Anne og en grøn salat. Velbekomme

  3. Naja

    Steg svampene indtil de har smidt al væsken…..? Og suget den op igen går jeg ud fra?

    • Henrik

      Nej. Væske skal fordampes af panden

      • Naja

        Okay tak – samme resultat med “tør” svampemasse :-)

  4. Birgitte

    5 stars
    Fantastisk opskrift som jeg nu har prøvet et par gange. Rødvinsglacen er et sandt hit og hvis det er nogen der sukker efter fed sovs, så servér Wellington’en med flødekartofler i en lille ramekin, så slapper de af 😊

  5. Tom Dalgaard Petersen

    5 stars
    Kære gastromænd,
    Sikke en skøn opskrift!
    Der var lige lidt med størrelsen på mørbrad i forhold til en rulle butterdej, men det gik 😊
    Vi tog den med Hasselback-kartofler og en kold sovs med creme fraiche, løg og dild. Dertil broccolistilke, som fik et godt rusk på en hed pande med klaret smør. Vi drak en superb årgangschampange til.

    Oplevelsen? Svampene, den søde sennep og rosmarinen indrammer syren i køddet helt fantastisk. Vi brugte et godt sammensurim af svampe – hvilket var godt! Den potentiel bløde bund håndterede vi ved at ‘sagen’ kom på bagestenen, som var varmet op en time – det var også godt.
    Med tak 😋 Tom

  6. Rikke

    Hej,

    Vi er netop i fuld gang med fremstilling af et styks Beef Wellington. Og det lover allerede godt.

    Men….efter at have scrollet en del gange igennem opskriften, synes jeg ikke at kunne spotte opskriften på den ellers tilhørende rødvinsglace? :-)

  7. Lene

    5 stars
    Mange tak for en ikke mindre end fantastisk lækker opskrift! :)
    På torsdag er det tredje gang jeg skal lave Beef Wellington og som de to foregående gange er det denne opskrift jeg bruger.
    Selvom jeg ikke er dygtig i et køkken, så lykkedes det begge gange at få lavet noget virkelig lækkert mad til familien.
    Inden jeg fik startet med maden første gang, virkede det nærmest som en umulig opgave at komme i mål, men det viste sig at være en dejlig nem opskrift, så endnu engang mange tak for du har delt denne lækre nemme opskrift :)

    • 5 stars
      Dejligt at høre Lene!

      Det er hele grunden til at vi er her:)

      Godt nytår!

  8. Jeg kan ikke se nogen stedet hvor varm ovnen skal være???

    • Lasse

      Rolig nu.. :)

    • 5 stars
      200 grader – opskriften er nu opdateret:)

  9. Louise

    Hej,
    Hvor lang tid er den ca. om at nå de 55 grader?
    Bare så jeg nogenlunde ved hvor lang tid den skal være i ovnen :-)
    På forhånd tak og godt nytår!

  10. Helle Pedersen

    Hej
    Kan du gi et bud på hvor lang til det ca tager at nå de 55 g ? 30 min en time.

    • Typisk 20-40 min.´alt efter str. på din Wellington:)

  11. Martin Emil Jensen

    Hvad for en vin vil i anbefale at smide i rødvinsglacen?

    • 5 stars
      Noget oversøisk med rigeligt sødme:)

  12. Sofie

    Hej. Jeg skal lave til 6 personer og beregner 250 g kød til hver. Er det helt hen i vejret med en mørbrad på 1,5 kg til 6 mennesker?

    Er det muligt at lave 1 stor Wellington á mørbrad på 1,5 kg? Hvad gør jeg hvis mørbraden ikke er 100 % samme tykkelse hele vejen igennem? Betyder det så meget? Jeg synes de plejer at få en fin rødme i hele stegen, når mørbraden (uden omslag) steges i
    ovnen.

    Jeg kan ikke bestemme mig for om svampe skal skiftes ud med froie gras… det er dog en udfordring at finde froie gras – hvor kan jeg skaffe det?

  13. Jonas

    Men hvis den er 600 gram, som opskriften forskriver, skal den vel ikke have 30 minutter i ovnen? Kan 20 ikke gøre det?

    • 5 stars
      Jo det er et meget godt bud:)

      • Janne

        Er det 200 alm varme eller varmluft?

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering