Weekendtesten: Jamie Olivers Favoritter
Det er faktisk lidt sjovere at anmelde en kogebog efter vi nu selv har udgivet en. Det er som om, at man lægger mere mærker til omslag, papirtykkelse, farve, variation af billeder, rekvisitter og meget mere.
Jeg må sige, at jeg synes godt om Jamie Oliver og hans madstil – hans lidt sløsede tilgang til maden, og evne til at “anrette” retter, som ligner en losseplads, og så bare alligevel give modtageren følelsen af “det skal jeg sgu da lave i aften!”. For mig så er det mad når det er bedst og total “rock-n-roll-food”. Denne bog er ingen undtagelse, den handler om Jamies Favoritter, hvor “kun” 100 retter har fået lov at komme med i bogen.
Udseende og førstehåndsindtryk
Det første jeg tænker er “stor”, for det er den og med over 400 sider i, så er der rigeligt at tage fat på. Det er en lækker indbinding hvor skriften på forsiden er trykt ned i omslaget, så du kan mærke bogstaverne. Nå, men nu til indholdet, senest har Jamie jo lavet mad på 30 minutter og mad på 15 minutter, og helt ærligt – jeg synes konceptet er noget møg. Jeg laver mad konstant, og langt de fleste retter, som sidder på rygraden kan du lave på 30 minutter alligevel, den handler om forberedelse og øvelse. Jeg erkender, at det er det som mange falder for, og at det er en oplagt mulighed for at sælge kogebøger, men jeg ville nok hellere bare have at minutterne blev droppet og at vi så bare kaldte det hvad det er som fx “Hermans Aftensmad“. Men fred være med det. Denne bog forsøger så at gøre lidt om med de tidligere bøger, og formålet er så, at kræse lidt om manden og acceptere at det tager tid.
Opbygning og struktur
Vi starter lige med at tage hatten af for, at Jamie Oliver lige som os selv ikke vælger at bruge den traditionelle “forret, hovedret og dessert” – i stedet starter han med at forklare konceptet og hans tanker om “Comfort-food”, som er lettest at citere: “Den handler om årstider, barndomsminder, skolemad eller rejse dine bedsteforældre tog dig med på, din første takeaway, din første date – det handler om hvad en bestemt ret betyder for dig.” Her rammer han faktisk lige nøjagtig alle aldre, begge køn og alle mulige segmenter i verden – hvem kan ikke appellere til det? Kapitlerne hedder “Nostalgi”, “Mad der gør dig glad”, “Opkvikkere”, “Ritualer”, “Små & Store Synder”, “Sød og Forførende” og “Næringsindhold”. Den sidste fatter jeg virkelig ikke – why? Ellers er det faktisk meget fedt, og jeg kan sagtens relatere til kapitlerne, dog ville det have været virkelig godt, hvis der var en forklaring til netop hvorfor “Jerk-marineret skinke, æg og pommes frites” er under “Nostalgi” osv. Jeg kan da godt tænke mig til det, men alt andet lige må der jo være en grund og en lille fortælling fra Jamie Oliver, præcis som han lavede det så perfekt i “Jamies America“.
Billeder
Gennemarbejdet og med masser af sjæl. Nogle af retter er faktisk over 3 sider med billeder og 1 side til opskriften, hvilket også forklarer hvorfor vi rammer 408 sider. Jamie er mesteren bag disse “hverdags-retter”, som jeg på trods af hensigten med bogen nok vil mene de fleste som sådan er. De er tiltalende, varierende, nogle blot med opskrifter, andre med Jamie selv, hans venner og familie – kort sagt – de får mig lyst til at lave mad, og dermed lever de op til deres krav og mål.
Dommen
Det er et gennemarbejdet værk og kræver faktisk lidt tid at overskue. Ulempen ved at vælge en utraditionel opbygning er, at modtageren lige skal bladre den igennem en del gange før, at det er til at finde rundt i. Jeg elsker indledningen, men forstår ikke delen om næringsindholder. Jeg elsker ideen om “Comfort-food” og som modtager kan jeg med det samme relatere til hans tanker, men jeg forstår ikke, hvorfor tanken ikke følges op i de enkelte opskrifter – her mangler den røde tråd. Men når alt kommer til alt, så elsker jeg forfatterens gennemsyrede passion for mad og jeg forstår den. Det er en fantastisk bog, at slå op i og bladre igennem og den vil blive brugt masser af gange herhjemme – i hvert fald når jeg ikke lige bruger vores egen :-) Vi ligger mellem 4 og 5 på skalaen, men ender på 4 – i forhold til fx “Jamies America” og “Hjemme hos Jamie” er den ikke lige så god, men det gør den skam ikke til en dårlig kogebog, Jamie Olivers bøger er bare af høj standard.
Velbekomme
Fakta:
Forfatter: Jamie Oliver
Fotograf: “Lord” David Loftus
Vejl. pris: 349,-
Sideantal: 408
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Se mere her
Smid en kommentar