Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. december 2019

Scroll to top

Top

14 kommentarer

Hjemmelavede Baked Beans – Tømmermændsmad Decadence…

Gastromand

Jeg husker tydeligt min barndom, hvor baked beans var et fast tilbehør til min gamle fars hjemmelavede frikadeller… Spørg mig ikke hvorfor denne sammensætning var traditionen i vores hjem – jeg ved det simpelthen ikke. Muligvis var det fordi min far holdt meget af disse bønner, og ikke rigtig havde andre retter, hvor han kunne smide dem med som tilbehør – hertil skal det lige indskydes, at min mor absolut ikke favoriserede dem! Jeg elskede dem selv meget højt, men som dreng fik jeg dem faktisk serveret på dåse. Som tiden gik mistede jeg interessen for dem og undgår dem faktisk for alt i verden.

Da jeg en dag snublede over den hjemmelavede version bragte det alligevel gamle minder tilbage, og de måtte have en second chance…

Simremad når det er bedst...

Baked Beans stammer oprindeligt fra det nordlige Amerika, hvor de indfødte (navajoindianere)  lavede dem som gryderet, hvor de indgik i deres treenighed også kaldet “de tre søstre” – bønner, squash og majs. Sidenhen blev retten bragt over atlanten og til Frankrig, Italien og England, hvor vi nok bedste kender den fra sidstnævntes “Full English Breakfast” hvor den indgår som en stadfæstet del. Nå, men nu til retten. Da der er hentet inspiration fra Jamie Oliver indgår der masser af chili – dem kan du med fordel variere eller erstatte med rød og grøn peber – prøv dig frem og find din egen favorit!

Baked Beans - en varm ret til den kolde tid

4 fra 1 stemme
Antal: 6
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

  • 4 store rødløg
  • 2 friske chilier fx ancho og santa fe grande el.
  • 1 kg hvid bønner som har ligget i blød natten over - ellers skal du bruge bønner på dåse fx cannellini
  • 2 dåser hakkede tomater gerne øko
  • 5 laurbær
  • 1 stor spsk røget paprika
  • Salt/peber evt. lidt røget salt hvis du har det
  • 2 spsk. brun farin
  • 2 stilk frisk rosmarin
  • 150 g daggammel brød eller en god rasp
  • 8 skiver god bacon
  • 100 g friskrevet parmesan eller cheddar
  • 25 g smør
  • 1 dl stærk kaffe
  • 1 spsk engelsk sauce
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • Olie til stegning

Sådan gør du

  • Find en stor tykbundet gryde (gerne støbejern) og smid et godt skvæt olie i bunden
  • Pil og skær dine rødløg i skiver (hvis du bruger peber frugt så skær ligeledes dem i skiver også)
  • Svits nu det hele sammen med paprikaen og evt. lidt røget salt, ellers så giv det lidt almindelig salt og peber
  • Rør jævnligt, ellers kan paprikaen godt brænde på, det skal have cirka 12 min
  • Hak dine chilier fint og smed dem ved
  • Nu tilsætter du tomater, laurbær, smør salt og peber, skru godt ned til middelsvag varme og lad det simre i godt to timer eller til bønner er ved at være møre
  • Når det er sket tilsætter du eddiken, kaffe, engelsk sauce og sukkeret - rør det sammen og lad det stå yderligere 5 min
  • Smag på retten - mangler den noget? Salt? Sukker? Tilsæt evt.
  • Nu tager du rosmarinnålene, brød, ost og bacon og smider i en blender - kør det nu således det bliver til en slags rasp.
  • Fordel det over din ret
  • Sæt nu gryden i oven på 180 grader eller smid den over i en stegeso eller lignende i ca. 50 min
  • Du skal gerne have en gylden og knasende overflade når retten er færdig
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Ikke helt som de dåser jeg spiste som barn...

Jeg vil mene, at retten uden problemer kan mætte 6 mand stærk – også gastromænd! Jeg valgte at servere et par gode kålpølser til, og det er lige i skabet, navnlig nu hvor vi går den kolde og lidt mørke tid i møde.

Cowboy food is served...

Retten røg indenbords som en omgang aftensmad, men der er ingen tvivl om, at den vil gøre sig endnu mere suverænt på søndag godt op ad dagen:)

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mmm, sådan en omgang bønner skal vist prøves med vores egne hjemmelavde pølser med Chorizo krydring.
    Tak for opskriften.

    • Hej Grøntsagspigen – med det navn så må det her lige være en ret for dig :-) Nu bliver jeg nysgerrig – den krydring du snakker om – kan den afsløres?

      • Ja det kan den da.
        Det er nok ikke en autoriseret krydring, da den indeholder Bacon :-)
        men masser af sød paprika, Cayenne, Hvidløg og Rødvin (og så altså bacon fordi vi ikke havde noget røget paprika….. )
        Men du kan læse om den her :
        http://rlauridsen.blogspot.com/2011/09/plser-i-lange-baner.html

      • “Bacon” siger du – uha, det her hører jo til i vores univers, det er simpelthen en ære :-) meget fikst, at bruge bacon – røget salt kan også bruges, hvis du har det – men tak for god inspiration!

      • Jeg tænkte nok at Bacon finten ville blive værdsat herinde. Personligt mener jeg jo ikke at bacon kan skade nogen, heller ikke Grøntsagspiger ;-)
        mvh Randi

  2. Kære Mads
    Jeg har det som dig med de bønner på dåse, og sjovt nok er det en af de ting, som jeg altid har ønsket at kunne lide. Måske denne version kunne vække glæde – om ikke så hos mine mange irske venner, der som jo bekendt også spiser den store morgenmad med æg, pølser, bacon osv, så snart der er en smule tømmermænd inde i billedet.
    Tak for inspirationen og de fine billeder.
    Kh Nadia

    • Kære Nadia,

      Tak, jeg tror mange af os har haft oplevelser med disse dåse – på godt og ondt, sådan er det. Men faktisk er det en overset ret – desværre nok igen pga. kedelige erfaringer med dåsemad, egentlig burde man arbejde videre på retten og udvikle den mere, evt. med flere forskellige bønner og evt. nogle friske – det vil jeg dog lade andre om :-)

  3. 4 stars
    Haps ! Havde aldrig forestillet mig, at bønner skulle kunne gå til tømmermænd, men beskrivelsen + billeder gør mig alligevel nysgerrig (og en smule sulten). Det må prøves :-)

    • Hej Peter,

      jeg har skam venner, der aldrig spiser andet end Baked Beans når de har tømmermænd – og det vel og mærke dem på dåse med den underlige lugt og kedelige konsistens:) Ikke at jeg forstår det, men ovenstående kunne måske også få mig til at ændre mening…

  4. husholdningslæreren

    Hej
    Hvorfor tror I det hedder “baked beans”? Fordi de skal bages:)
    Har lavet denne ret selv i mange år og blander en god tomatsauce med de kogte hvide bønner – i et fad og så 2 – 3 timer i ovn med bacon på toppen.
    Hilsen Henriette

  5. Daniel

    Mine bønner bliver helt sprøde. Når retten er færdig.. Mine 900 gr bønner har ligget i vand natten over samt simrede i 2 timer inden de kom i ovnen.. Brugte endda 4 dåser hakkede tomater.
    syntes der er et eller andet galt. Ellers forrygende opskrift

  6. Paw

    Spændende. Den står lige nu og simrer med de hjemmedyrkede bønner, men altså.. kaffe? Hvorfor? Og er det knuste eller tilberedte bønner?
    Vi glæder os til at smage det!

    • Hej Paw – haha – ja for pokker – masser af bønner i! Nej en nybrygget espresso fx :-) Det giver god dybde! Håber du fandt ud af det?

      • Paw

        Lavede den uden kaffe. Det virkede simpelthen forkert at putte kaffe i maden, men de (bønnerne) var gode uden. Har næste portion stående til opblødning :-)
        Men hvis mayo fungerer med leverpostej og salami på rugbrød. -Og hvis leverpostej fungerer med marmelade, skal man ikke dømme sære kombinationer ude. Glæder mig dog til at lege med kaffe i maden!

Smid en kommentar