Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. juni 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Beertenderens ølanbefaling: September

Beertenderens ølanbefaling: September
Beertenderen

September kommer af flere grunde til at veje under belgiske faner. Der er både blevet inviteret til belgisk ølsmagning og belgisk øl-battle. Hvad det sidste indebærer står stadig hen i det uvisse, da undertegnede kun har fået sparsomt info om de endelige detaljer. De løbende opdateringer kan følges på min instagram, men slutteligt vil der også blive nedfældet nogle tanker på på disse gastromandige sider.

Belgien er et land med uanede mængder af ølhistorie, til trods for at det håndværk vi idag kender og holder af ikke strækker sig meget længere end 100 år tilbage i tiden. Med en forkærlighed for de lidt stærkere øltyper, er det ikke så underligt at det gastronomiske køkken følger øllen i en langt højere grad end man ser det i resten af verden. Ingen andre steder kan prale af så omfattende et “Bier de Cuisine”, som man kan det i Belgien. De har til fulde forstået at man ikke skal drikke på tom mave, så nyd månedens anbefalinger med en bid brød til, lidt ost eller gå hele vejen og lad inspirationen overmande dig her mens jeg guider til tre belgiske fornøjelser.

Bières de Chimay, Chimay Blanche

Chimay hører under den efterhånden brede Trappist-paraply. Når seks ud af elleve bryggerier med det anerkendte mærke, kommer fra belgien, så det er ikke underligt at de to ofte bruges i forlængelse af hinanden.

Nogenlunde fælles for dem alle er at deres design er ganske simpelt og ikke afviger meget indenfor bryggerierne. Chimay har været så venlige at inddele deres øl med farvekoder, og her skal vi altså have fat i den gule af dem. Blanche betyder hvid/lys og står klart i glasset i en solgul kulør med en aroma af sød malt og banan. På papiret lyder det ikke tiltalende, men for de som har haft belgisk i glasset, ved at det ikke er uvant på disse kanter. Belgiske øl er i særdeleshed kendt for at være drevet af deres gærstammer og det ender som regel med krydret smag. Alkoholen kan smages ovenpå den søde karamel malt og den fine, lette bitterhed i enden.

Sidst set: Fakta, København NV (af alle steder)

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Brouwerij Het Anker, Cuvée van de Keizer – Blauw  

En øl, der træder i grænselandet til vinens verden, med en mundfylde, der kan tilfredsstille selv de mest kræsne ganer. Cuvée, betyder i denne sammenhæng at øllen er blandet af flere batches for at opnå en ønsket smag og konsistens.

Fra egen kælder, 2012-udgave.

Brygget (og blandet) i anledningen af Kong Charles den Femte fødselsdag, bliver offentligheden hvert år inviteret til at hjælpe med at flaske øllen, der udelukkende kommer på 750 ml flasker med den velkendte blå stribe. Flaskens størrelse og indholdet andel af alkohol taget i betragtning, er det en dele øl. Elleve procent kan slå hårdt når de er pakket fint ind i blommer, rosiner, ristede nødder og karamel. Hvis den er god nok til Charles den Femte, så er den med garanti også god nok til de sene aftentimer med fruen.

Tip: køb et par ekstra flasker og gem dem nogle år i vinkælderen – det bliver de kun bedre af!

Sidst set: Høkeren, København N

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Brouwerij Rodenbach, Rodenbach Grand Cru 

Når det kommer til sure øl, er det en af den slags der skiller vandene. Nogle syntes det er helt forfærdeligt og intet har med øl at gøre. For de der har forstået at påskønne det, åbner der sig en helt ny verden.

Igen har vi fat i et blend, hvor der er brugt en tredjedel ung øl og to tredjedele modnet på egetræ. Det giver et ekstra lag af kompleksitet, hvor især de frugtige noter af kirsebær træder forrest. Den modnede del tilfører vanille og mandler og afholder øllen fra at ende som balamico. Med syrlige øl er der en hårfin grænse og til trods for at Rodenbach Grand Cru tangerer til det yderste, holder den stadig fast i evnen til at være forfriskende og letdrikkelig. Så er det heller ikke helt skidt at den er utrolig flot. Rød og boblende, er det en øl der efterlader en del til fantasien, men som alligevel aldrig skuffer.

Sidst set: Maltbazaren.dk

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar