Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. juli 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Da Gastromand gik råvare-amok i teltet på Food Festival

Da Gastromand gik råvare-amok i teltet på Food Festival
Gastromand

Traditionen tro startede det med en go’ idé – eller rettere Eksilsønderjyden havde fået en idé; at lave mad med 30 glade gæster på Århus Food Festival. Det blev en eftermiddag hvor der på trods af regn og stor mangel på solskin blev serveret østers, dansk hummer, trøffel, caviar og limousine kvæg…

I dagene og timerne op til arrangementet, løb samtlige fire gastromænd forvildet rundt og blev lidt mere i tvivl om hvorvidt idéen nu også var så god! Men det var den sgu. Det var faktisk intet mindre end en genistreg Eksilsønderjyden havde begået – kunne vi fornemme under og bagefter vores gøglerier, hvor der væltede ind med high-fives. Egentlig så troppede vi jo bare op og lavede noget mad, som vi jo elsker så inderligt uden at lægge så meget i det.

Det bedste var, at vi havde muligheden for at møde nogle af jer og dele af vores passion og lave noget lækkert mad med vores glade og trofaste følgere. Og det er jo præcis det Gastromand handler om for os!

Gratinerede østers med creme fraiche og havgus fra Arla Unika...

Gratinerede østers med creme fraiche og havgus fra Arla Unika…

Dét og så lækre råvarer og noget godt i glasset! Når Eksilsønderjyden får frie tøjler, går det altid lidt over gevind…og det gjorde det naturligvis også denne gang! Temaet endte med “Fast Food Deluxe & Bobler og vi allierede os med nogle af de leverandører, som vi mener leverer fødevarer i den absolutte superliga. Så da vi bevægede os mod festivalpladsen, var kurven fyldt til randen med sindssyge ting som Limfjordshummere og -østers (de bedste vi nogensinde har smagt) fra Glyngøre Shellfish, super Oscietra Caviar fra Stokkebye, en ordentlig bunke trøfler fra Trøffelhuset, Brioche-brød fra Sokkelund – de bedste i København, “super-hak” fra Friland og sidst men ikke mindst, en bunke af vores favorit-mejerivarer fra Arla Unika. Det hele skulle skylles ned, med mousserende vine fra Bichel Vine.

Menuen endte med at se således ud:

Limfjordsøsters gratineret med Havgus
Varnier-Fanniere Champagne Blande de Blances Grand Cru Avize

Soldiers & Trøffelhollandaise
Jean-Louis Denois Brut Tradtion Limoux

Lobster & Caviar Rolls
Alfred Gratien Champage Brut Classique

Burger Extravaganza
Denois Brut Syrah “Rose D’Un Nuit Haut Val D’Agly

Her må vi jo bare erkende, at deltagerne var bedre end Gastromand...

Her må vi jo bare erkende, at deltagerne var bedre end Gastromand…

Imens vi stod og preppede (som faktisk mest gik ud på, at Webmasteren stressede lidt rundt over, at vi skulle åbne 100 Limfjordsøsters), dukkede der pludselig en fyr ved navn Henrik op. Han sendte lange øjne efter vores østers og da han så lagde mærke til, at Timm Vladimir stod og baksede med en af dem, præsenterede han sig. Han var tilfældigvis underviser på Aarhus Food College og lidt af en ekspert i østersåbning. What are the odds? Så den bold var vi naturligvis hurtige til at gribe og fik overtalt Henrik til at gå på scenen og lige give et crash-course til publikum – og gastromændene.

Henrik forklarer lystigt om åbning af Østers...

Henrik forklarer lystigt om åbning af Østers…

Så gik det ellers over stok og sten – Jeg fik fornøjelse af, at skåle lidt i rå østers med dem som havde lyst og ellers blev der gratineret østers med 48 % cremefraiche og lidt havgus fra Arla Unika. For dem, som ikke normalt var til de rå østers blev der sendt anerkendende nikke rundt. Sagen er nemlig den, at tilberedes østers nænsomt, så ændrer de totalt karakter! Dertil blev der gavmildt skænket bobler fra Bichel, hvor deres mand på festivallen Troels gav endnu en kort intro.

Det er faktisk anden gang Århusianeren er i sving - bemærk venligst!

Det er faktisk anden gang Århusianeren er i sving – bemærk venligst!

Der var glæde hele vejen rundt...

Der var glæde hele vejen rundt…

“Kun en tåbe frygter ikke sin bearnaise/hollandaise” var startskuddet fra Webmasteren!

Soldiers klar til trøffel-hollandaise...

Soldiers klar til trøffel-hollandaise…

Så skulle der laves soldater – lidt en quick and dirty brød-udgave af pommes frittes. Dertil skulle der røres en hollandaise, som Webmasteren stod i spidsen for – “Kun en tåbe frygter ikke sin hollandaise” var startskuddet fra Webmasteren!  Og naturligvis måtte han kort efter, se sin hollandaise-frygt i øjnene. Han havde nok lidt for travlt med at holde øjnene på deltagerne, og da induktionspladen var helt syg – selv på niveau 1 blev den naturligvis sprængt i atomer!

Familiefaren reddede lige Webmasterens Hollandaise fra skilt-sovs til et pragteksemplar...

Familiefaren reddede lige Webmasterens Hollandaise fra skilt-sovs til et pragteksemplar…

Jeg overtog hurtigt styringen og lavede en ny hollandaise, som var lige i skabet – og ja, det var sgu nok mere held end skills lige netop på dette tidspunkt! De fleste af gæsterne fik faktisk lavet en fin hollandaise og kun nogle meget få endte med en skilt sovs.

Lobster Rolls...

Lobster Rolls…

Så blev det tid til Eksilsønderjydens efterhånden berømte Lobster & Caviar Rolls som nok var dagens dyreste ret med råvarer for ca. 200 kr. pr. stk. Der var indkøbt sorte Limfjordshummere, som først skulle slå ihjel efter anvisning fra Eksilsønderjyden. Herefter skulle der laves en luksus – og jeg mener luksus hummersalat i broichebrød pyntet skødesløst med caviar i bedste kvalitet. Jeg må tilstå, at jeg aldrig har set så mange smil på læberne,som da der blev sat tænder i de mange lobster-dogs!

De 3 dygtige kvinder på første række...

De 3 dygtige kvinder på første række…

Afslutningen var “The Bomb” – nu må vi ikke spoile slutningen, men hold da op nogle støn kvinderne på første række gav fra sig da de satte tænderne i svinet (som vi siger). Bøffer af Limousine kvæg, som var intet mindre end perfekte til denne overdådige burger, som også bød på røget marv, flødestuvede kantareller, tomatchutney og en fuldfed hjemmerørt mayo – alt sammen serveret i en briochebolle. Nå ja, og så fik de da også lige et skud af de overskydende trøfler, da vi jo ikke vil beskyldes for madspild!

Burgere næsten klar...

Burgere næsten klar…

Lige lidt trøffel over vores burgere med syltede løg, marv og limousine kød!

Lige lidt trøffel over vores burgere med syltede løg, marv og limousine kød!

Denne ret var lige til højrebenet og blev udført til perfektion af samtlige deltagere, som her skålede i det glas rosé som satte punktum for en særdeles vellykket dag.

Hovedretten - ord er overflødige her!

Hovedretten – ord er overflødige her!

Om vi stiller op næste år er svært at sige – Webmasteren sluttede af med at takke folk for deltagelsen og med ordene om, at Gastromand aldrig gentager sine påfund – men sjovt var det sgu, så det må blive en cliffhanger!

Tak til alle deltagere, sponsorer ikke mindst Troels fra Bichel og Henrik der lige dukkede op – i øvrigt skulle vi minde jer alle om, at møde op til DM i Østersåbning på Mors, d. 15. Oktober 2016, hvor Henrik stiller op – held og lykke herfra!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Det var et super arrangement – tak for det!

    • Vi takker, det var en stor fornøjelse – nu må vi se om Webmasteren holder sin udtalelse om, at vi kun laver dens slags én gang :-)

Smid en kommentar