Gastromand.dk | 19. October 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Sommermad: Laks med flødestuvede danske kartofler og asparges

Sommermad: Laks med flødestuvede danske kartofler og asparges
Familiefaren

Jeg har fĂĽet en genial plan – genial siger jeg! Jeg har tit svĂŚrt ved at finde en undskyldning for at ĂĽbne en fuldfed chardonnay, altsĂĽ udover de sĂŚdvanlige undskyldninger med, at det er godt vejr, weekend, lille onsdag, lille torsdag, først pĂĽ mĂĽneden og at ens bedre halvdel forlanger det. Nu kommer den bedste undskyldning sĂĽ – fisk pĂĽ grillen! 

Selv om, at vi mü kigge lidt lÌnge efter sommeren sü er det altsü juni müned, og det betyder nye danske kartofler stuvet i fløde, fisk pü grillen og ikke mindst kølig chardonnay. Lige pt. stür jeg uden køkken sü det betyder, at grillen bliver brugt flittigt. Jeg smÌkker faktisk bare et par pander derud og bruger den som komfur, jeg vil dog sige at varme fordelingen ikke er helt optimal, men det fungerer nogenlunde. Retten her er fra Skagenfood, som stort set alt vores fisk, men er lige blevet Ìndret lidt efter forholdene, helt simpel og back to basic, som jeg jo elsker.

Lidt øko-laks...

Lidt øko-laks…

Der skal ikke sparres pü fløden her...

Der skal ikke sparres pĂĽ fløden her…

Steg dem tørt og tilsÌt oliven olien til sidst...

Steg dem tørt og tilsĂŚt oliven olien til sidst…

5.0 from 2 reviews
Sommermad: Flødestuvede nye danske kartofler med stegt laks
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 2 stykker laks a 200 g - gerne økologisk hvis det er muligt
  • 1 bundt dansk aspages
  • 300 g nye danske kartofler, de skal mĂĽske bestilles
  • ¼ liter øko piske fløde
  • 1 lille skalotte løg
  • Smør/olie til stegning
  • Ekstra jomfru-oliven olie
  • Muskat nød
  • Citron (halver den og steg den pĂĽ grillen)
  • Salt/peber
Tilberedning
  1. Start med at sĂŚtte en kasserolle over med saltet vand, og der skal meget i, 5 spsk.
  2. Smid kartofler i og kog dem lige nøjagtig 5 minutter, sluk og lad dem trÌkke samme tid.
  3. Giv laksen lidt salt og lad den trĂŚkke indtil den skal steges.
  4. SkĂŚr kartoflerne ud i mindre stykker.
  5. Varm 2 pander op med olie og smør.
  6. Smid kartoflerne pĂĽ den ene pande og lad dem stege et par minutter, til de fĂĽr en lille skorpe.
  7. HÌld fløden over og skrue helt ned sü det smüsimrer.
  8. Efterfølgende smager du til med muskat, salt og peber.
  9. Steg nu laksen pĂĽ skinsiden i ca. 5-6 minutter. Hvis du gerne vil have den helt stegt igennem, sĂĽ sĂŚtter du lĂĽg over eller steger den pĂĽ den anden side.
  10. Imens laksen steger knĂŚkker du dine asparges.
  11. NĂĽr laksen er fĂŚrdig sĂŚtter du den til side og dĂŚkker den til.
  12. Find nu en tør pande og steg aspargesene i 3 minutter til de tager lidt farve.
  13. NĂĽr de er fĂŚrdige slukker du og hĂŚlder lidt ekstra jomfru-oliven olie og og krydrer dem med salt og peber.
  14. Find en tallerken og lĂŚg kartoflerne nederste, sĂĽ asparges og til sidst laks samt citron.

 

Nu mĂĽ vi jo ikke glemme vinen, for det var jo faktisk udgangspunktet. Retten har jo noget fedme fra fløden og smørret, noget ferskt fra laksen, syre fra citronen og lidt sprødt fra vores asparges, sĂĽ vinen fra Walter Hansel her er ret et godt valg. Jeg har tidligere nĂŚvnt Finewines.dk i mine indlĂŚg og det er faktisk ren public-service, vinen er købt hos dem i forbindelse med et større indkøb, og synes den var passende her til indlĂŚgget. Den har de “tunge” dufte fra fersken, ananas, honning og den her lakrids/citrus-agtige duft, som de helt hardcore oversøiske Chardonnays kan fĂĽ. Det er en fuldfed og lĂŚkker vin at fĂĽ i glasset, og den passer sĂĽ glimrende her. Den er ofte pĂĽ tilbud til 249,- hvilket er okay, men sĂĽ heller ikke dyrere, normalt ligger den pü 269,-. Hvis du er til de her bamse-bomber, sĂĽ det her et godt bud!

LĂŚkker Chardonnay til de varme sommeraftener...

LĂŚkker Chardonnay til de varme sommeraftener…

Velbekomme...

Velbekomme…

Hvis du undrer dig lidt over stegningen af asparges, sü synes jeg det fungerer bedre med, at olien først kommer pü til sidst, ellers kan det godt give en lidt underlig bi-smag, sü prøv det endelig. Ellers sü kryds fingre for noget mere sommer!

Hvad er din favorit vin til de lune nÌtter? 

Kommentarer

  1. Mhansen

    Jeg prøvede opskriften i gĂĽr, og selvom laksen røg pĂĽ grillen istedet for panden var det virkelig lĂŚkkert og nemt. Tak for nogle gode opskrifter til mande mad! :) Ps. jeg er ret taknemmelig for at man kan bruge jeres tag “opskrifter til grill” – det giver en masse god inspiration til sommermad.

    • Hej Hansen – tak for rosen, det varmer! Super godt med brug af vores tags, vi har ogsĂĽ brugt nogle af pĂĽ opbygning :-) Nu mangler vi bare vejret, sĂĽ er alt perfekt…

  2. Preben Thomassen

    Det er en rigtig lĂŚkker ret. Kan varmt anbefale den!

    • Hej Preben – ja helt vildt, og den er nem at lave, jeg skal vist have bestilt noget fisk igen, nu ser det ud til, at sommeren endelig er pĂĽ vej…

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: