Sommermad: Laks med flødestuvede danske kartofler og asparges
Jeg har fået en genial plan – genial siger jeg! Jeg har tit svært ved at finde en undskyldning for at åbne en fuldfed chardonnay, altså udover de sædvanlige undskyldninger med, at det er godt vejr, weekend, lille onsdag, lille torsdag, først på måneden og at ens bedre halvdel forlanger det. Nu kommer den bedste undskyldning så – fisk på grillen!
Selv om, at vi må kigge lidt længe efter sommeren så er det altså juni måned, og det betyder nye danske kartofler stuvet i fløde, fisk på grillen og ikke mindst kølig chardonnay. Lige pt. står jeg uden køkken så det betyder, at grillen bliver brugt flittigt. Jeg smækker faktisk bare et par pander derud og bruger den som komfur, jeg vil dog sige at varme fordelingen ikke er helt optimal, men det fungerer nogenlunde. Retten her er fra Skagenfood, som stort set alt vores fisk, men er lige blevet ændret lidt efter forholdene, helt simpel og back to basic, som jeg jo elsker.
Ingredienser
- 2 stykker laks a 200 g - gerne økologisk hvis det er muligt
- 1 bundt dansk aspages
- 300 g nye danske kartofler de skal måske bestilles
- 1/4 liter øko piske fløde
- 1 lille skalotte løg
- Smør/olie til stegning
- Ekstra jomfru-oliven olie
- Muskat nød
- Citron halver den og steg den på grillen
- Salt/peber
Sådan gør du
- Start med at sætte en kasserolle over med saltet vand, og der skal meget i, 5 spsk.
- Smid kartofler i og kog dem lige nøjagtig 5 minutter, sluk og lad dem trække samme tid.
- Giv laksen lidt salt og lad den trække indtil den skal steges.
- Skær kartoflerne ud i mindre stykker.
- Varm 2 pander op med olie og smør.
- Smid kartoflerne på den ene pande og lad dem stege et par minutter, til de får en lille skorpe.
- Hæld fløden over og skrue helt ned så det småsimrer.
- Efterfølgende smager du til med muskat, salt og peber.
- Steg nu laksen på skinsiden i ca. 5-6 minutter. Hvis du gerne vil have den helt stegt igennem, så sætter du låg over eller steger den på den anden side.
- Imens laksen steger knækker du dine asparges.
- Når laksen er færdig sætter du den til side og dækker den til.
- Find nu en tør pande og steg aspargesene i 3 minutter til de tager lidt farve.
- Når de er færdige slukker du og hælder lidt ekstra jomfru-oliven olie og og krydrer dem med salt og peber.
- Find en tallerken og læg kartoflerne nederste, så asparges og til sidst laks samt citron.
Nu må vi jo ikke glemme vinen, for det var jo faktisk udgangspunktet. Retten har jo noget fedme fra fløden og smørret, noget ferskt fra laksen, syre fra citronen og lidt sprødt fra vores asparges, så vinen fra Walter Hansel her er ret et godt valg. Jeg har tidligere nævnt Finewines.dk i mine indlæg og det er faktisk ren public-service, vinen er købt hos dem i forbindelse med et større indkøb, og synes den var passende her til indlægget. Den har de “tunge” dufte fra fersken, ananas, honning og den her lakrids/citrus-agtige duft, som de helt hardcore oversøiske Chardonnays kan få. Det er en fuldfed og lækker vin at få i glasset, og den passer så glimrende her. Den er ofte på tilbud til 249,- hvilket er okay, men så heller ikke dyrere, normalt ligger den på 269,-. Hvis du er til de her bamse-bomber, så det her et godt bud!
Hvis du undrer dig lidt over stegningen af asparges, så synes jeg det fungerer bedre med, at olien først kommer på til sidst, ellers kan det godt give en lidt underlig bi-smag, så prøv det endelig. Ellers så kryds fingre for noget mere sommer!
Hvad er din favorit vin til de lune nætter?
Stik os en kommentar-
Det er en rigtig lækker ret. Kan varmt anbefale den!-
Hej Preben – ja helt vildt, og den er nem at lave, jeg skal vist have bestilt noget fisk igen, nu ser det ud til, at sommeren endelig er på vej…
-
Kommentarer