Gastromand.dk | 14. August 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Sommermad: Laks med flĂždestuvede danske kartofler og asparges

Sommermad: Laks med flĂždestuvede danske kartofler og asparges
Familiefaren

Jeg har fĂ„et en genial plan – genial siger jeg! Jeg har tit svĂŠrt ved at finde en undskyldning for at Ă„bne en fuldfed chardonnay, altsĂ„ udover de sĂŠdvanlige undskyldninger med, at det er godt vejr, weekend, lille onsdag, lille torsdag, fĂžrst pĂ„ mĂ„neden og at ens bedre halvdel forlanger det. Nu kommer den bedste undskyldning sĂ„ – fisk pĂ„ grillen! 

Selv om, at vi mÄ kigge lidt lÊnge efter sommeren sÄ er det altsÄ juni mÄned, og det betyder nye danske kartofler stuvet i flÞde, fisk pÄ grillen og ikke mindst kÞlig chardonnay. Lige pt. stÄr jeg uden kÞkken sÄ det betyder, at grillen bliver brugt flittigt. Jeg smÊkker faktisk bare et par pander derud og bruger den som komfur, jeg vil dog sige at varme fordelingen ikke er helt optimal, men det fungerer nogenlunde. Retten her er fra Skagenfood, som stort set alt vores fisk, men er lige blevet Êndret lidt efter forholdene, helt simpel og back to basic, som jeg jo elsker.

Lidt Ăžko-laks...

Lidt Ăžko-laks…

Der skal ikke sparres pÄ flÞden her...

Der skal ikke sparres pĂ„ flĂžden her…

Steg dem tĂžrt og tilsĂŠt oliven olien til sidst...

Steg dem tĂžrt og tilsĂŠt oliven olien til sidst…

5.0 from 2 reviews
Sommermad: FlĂždestuvede nye danske kartofler med stegt laks
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 2 stykker laks a 200 g - gerne Ăžkologisk hvis det er muligt
  • 1 bundt dansk aspages
  • 300 g nye danske kartofler, de skal mĂ„ske bestilles
  • ¼ liter Ăžko piske flĂžde
  • 1 lille skalotte lĂžg
  • SmĂžr/olie til stegning
  • Ekstra jomfru-oliven olie
  • Muskat nĂžd
  • Citron (halver den og steg den pĂ„ grillen)
  • Salt/peber
Tilberedning
  1. Start med at sĂŠtte en kasserolle over med saltet vand, og der skal meget i, 5 spsk.
  2. Smid kartofler i og kog dem lige nĂžjagtig 5 minutter, sluk og lad dem trĂŠkke samme tid.
  3. Giv laksen lidt salt og lad den trĂŠkke indtil den skal steges.
  4. SkĂŠr kartoflerne ud i mindre stykker.
  5. Varm 2 pander op med olie og smĂžr.
  6. Smid kartoflerne pÄ den ene pande og lad dem stege et par minutter, til de fÄr en lille skorpe.
  7. HÊld flÞden over og skrue helt ned sÄ det smÄsimrer.
  8. EfterfĂžlgende smager du til med muskat, salt og peber.
  9. Steg nu laksen pÄ skinsiden i ca. 5-6 minutter. Hvis du gerne vil have den helt stegt igennem, sÄ sÊtter du lÄg over eller steger den pÄ den anden side.
  10. Imens laksen steger knĂŠkker du dine asparges.
  11. NĂ„r laksen er fĂŠrdig sĂŠtter du den til side og dĂŠkker den til.
  12. Find nu en tĂžr pande og steg aspargesene i 3 minutter til de tager lidt farve.
  13. NĂ„r de er fĂŠrdige slukker du og hĂŠlder lidt ekstra jomfru-oliven olie og og krydrer dem med salt og peber.
  14. Find en tallerken og lÊg kartoflerne nederste, sÄ asparges og til sidst laks samt citron.

 

Nu mĂ„ vi jo ikke glemme vinen, for det var jo faktisk udgangspunktet. Retten har jo noget fedme fra flĂžden og smĂžrret, noget ferskt fra laksen, syre fra citronen og lidt sprĂždt fra vores asparges, sĂ„ vinen fra Walter Hansel her er ret et godt valg. Jeg har tidligere nĂŠvnt Finewines.dk i mine indlĂŠg og det er faktisk ren public-service, vinen er kĂžbt hos dem i forbindelse med et stĂžrre indkĂžb, og synes den var passende her til indlĂŠgget. Den har de “tunge” dufte fra fersken, ananas, honning og den her lakrids/citrus-agtige duft, som de helt hardcore oversĂžiske Chardonnays kan fĂ„. Det er en fuldfed og lĂŠkker vin at fĂ„ i glasset, og den passer sĂ„ glimrende her. Den er ofte pĂ„ tilbud til 249,- hvilket er okay, men sĂ„ heller ikke dyrere, normalt ligger den pÄ 269,-. Hvis du er til de her bamse-bomber, sĂ„ det her et godt bud!

LĂŠkker Chardonnay til de varme sommeraftener...

LĂŠkker Chardonnay til de varme sommeraftener…

Velbekomme...

Velbekomme…

Hvis du undrer dig lidt over stegningen af asparges, sÄ synes jeg det fungerer bedre med, at olien fÞrst kommer pÄ til sidst, ellers kan det godt give en lidt underlig bi-smag, sÄ prÞv det endelig. Ellers sÄ kryds fingre for noget mere sommer!

Hvad er din favorit vin til de lune nÊtter? 

Kommentarer

  1. Mhansen

    Jeg prĂžvede opskriften i gĂ„r, og selvom laksen rĂžg pĂ„ grillen istedet for panden var det virkelig lĂŠkkert og nemt. Tak for nogle gode opskrifter til mande mad! :) Ps. jeg er ret taknemmelig for at man kan bruge jeres tag “opskrifter til grill” – det giver en masse god inspiration til sommermad.

    • Hej Hansen – tak for rosen, det varmer! Super godt med brug af vores tags, vi har ogsĂ„ brugt nogle af pĂ„ opbygning :-) Nu mangler vi bare vejret, sĂ„ er alt perfekt…

  2. Preben Thomassen

    Det er en rigtig lĂŠkker ret. Kan varmt anbefale den!

    • Hej Preben – ja helt vildt, og den er nem at lave, jeg skal vist have bestilt noget fisk igen, nu ser det ud til, at sommeren endelig er pĂ„ vej…

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: