Mormormad: Bankekød
Jeg har altid synes, at navnet på denne ret var underligt, indtil jeg lærte, at man rent faktisk banker kødet, derfra navnet. Min gamle far lavede faktisk aldrig rigtig bankekød, hvis vi fik en sammenkogt ret med kartoffelmos, som man jo typisk serverer til bankekød var det gullasch. Nej bankekød var min mormors repertoire. Dengang holdt jeg ikke videre af det, nok mest fordi det blev lavet i en meget stor ildfast blå gryde, hvor kødet blev stablet og overhældt med bouillon hvorefter der blev tilsat rigelige mængder kulør til sovsen, hvilket resulterede i at det faktisk blev sort. Dertil blev der serveret en mos, som jeg til gengæld holdt inderligt meget af.
Min mormor lavede altid mad i deres hjem, hvilket hun for ganske nylig efter at have rundet 85 år fortalte, at hun egentlig aldrig rigtig havde brudt sig om, faktisk hadede hun at lave mad – lidt sjovt at høre efter 65 år i et køkken, godt vi tænker lidt anderledes idag. Nå, men nok om mine barndomsminder, lad os hellere kommet til fadet!
Læs også: Mere mormormad skibberlabskovs
Jeg besluttede mig for nylig for, at jeg ville lave nogle af alle de her ”Mormor-retter”, mest fordi jeg aldrig har lært og ej heller forstået at lave den slags mad. Misforstå mig ikke, jeg kan sagtens begå mig i et køkken, men hvad der var næsten sund fornuftig og naturligt for fx min mormor og far og deres generation i et køkken er uudforsket land for mig, og det er fx retter som bankekød, skibberlabskovs og æbleflæsk.
Ingredienser
Bankekød
- 800 g oksebov
- 4 store løg
- 25 gram smør
- Olie til stegning
- 1 liter god oksebouillon
- En håndfuld laurbærblade
- 1 tsk hele peberkorn
- Salt og friskkværnet peber
Mos
- 1,5 kg kartofler spise kartofler eller bagekartofler kan bruges (hvis de har ligget længe er de endnu bedre)
- 50-100 gram smør lidt afhængig af hvor Gastromand du er
- 3 dl. sødmæl
- Salt og peber
Sådan gør du
Bankekød
- Skær kødet i skiver af ca. 2 cm og find en kødokse eller bred kniv, som du kan banke kødet med, du skal ikke smadre hver fibre, men give det nogle solide klask (imens kunne du godt råbe højlydt "så kan du lære det!")
- Skær løgene i skiver og svits dem over en rask ild i en stor gryde.
- Når de er klare og ikke brune tager du dem op.
- Vend nu kødet i mel og giv det salt og peber. Smelt smørret i samme gryde og brun det hurtigt af. Hvis der er ikke er plads til det hele på en gang, så gør det over flere omgange.
- Efterfølgende smider du kød og løg sammen, hælder bouillon over, tilsætter laurbærblade og peberkorn og lægger log på, hvor det så skal småsimre i ca. 2-3 timer.
- På et tidspunkt får kødet et lidt "lever-agtig" smag, Det betyder at du er tæt på at være færdig, men giv det lidt længere, så forsvinder den.
- Smag til med salt og evt. friskkværnet peber.
Mos
- Kog kartoflerne indtil de er fuldstændig udkogte.
- Tilsæt nu smør og mælk og mos det godt sammen, hvis du har sådan en moser-dims, så brug den - undlad håndmixer, det gør bare mosen tung. Vend det hellere sammen.
- Smag til med salt og peber.
Hvis du virkelig skal lave retten god, så kan du erstatte mælk med fløde og banke nogle æggeblommer i mosen, så spiller det, men så skal du nok også lige løbe en 10 km dagen efter. En god lille ølbajer hører naturligvis til, og her behøver det ikke bliver for kompliceret, min morfar ville bestemt have valgt en “blander” som han meget populært kaldte det – en halv “let-øl”, som nok idag hedder light og så en klassisk grøn Tuborg. Jeg tror måske det var hans opfattelse af at være “sund”, men at drikke halvanden øl er vel næppe sundt, selv om den ene halve er let? Men sådan var det, og sådan havde det været i mange år. I øvrigt fik jeg som knægt lov til at skænke dem og fjerne de tomme flasker dygtig, som jeg jo var.
Hvis du er virkelig ambitiøs, så sylter du selv lidt asier og rødbeder – ellers så køber du de bedste du kan opdrive og serverer til.
Hvordan var traditionerne for madlavning i dit barndomshjem?
Stik os en kommentar-
Nyder virkelig dine kommentarer til dine opskrifter, dejligt med dine gode oplevelser fra din barndom -
Skal have en del gæster … og vil gerne servere din kartoffelmos altså den gode 😊til coq au vin mit spørgsmål lyder kan det forberedes iforvejen og varmes op? Altså uden det går ud over smagen og tænker om du har et par fif til tilbehør ud over brød ? Mange hilsner fra Hjørring
-
Hej Jette – det kan man godt – hvis den står natten over skal du dog arbejde en del med den for at få den lind igen – varm den langsomt op og tilsæt smør og opvarmet mælk imens du rører flittigt 😊 tilbehør kunne fx være noget sauteret grønkål – det er lige årstiden 😊
-
-
Hvordan spæder man sovsen op?? Er rigtig sovse pose så jeg vil gerne ha min. 2 l sovs… er det bare dobbelt op på boullion vand eller??
-
Hej Fie – du vil gerne have mere sovs ikke? Så skal du have mere boulion ved :-)
-
-
Jeg husker det tydeligt fra min barndom.
Min mor var og er god til madlavning så tit når jeg skal lave “mormormad” er det der mine minder kommer fra, og håbet om at kunne få det til at smage så godt som jeg husker.
Jeg laver det i morgen til min søns 2 års fødselsdag.
Jeg tror ikke på at lave børnemad, de skal ha det gode vi andre spiser, og han elsker fars mad.
Både risotto, fransk løgsuppe og hjemmelavet bearnaise osv.God site bruger den en del, selv min kone har kigget da hun skulle lave lasagne på min fødselsdag.
Hilsen Dragen-
Hej Carsten, jeg er meget enig og synes faktisk ikke om, når jeg skal lave kønsløst bolognese eller lasagne for den sags skyld, hvor der ikke må komme for meget smag i – så jeg har faktisk altid serveret maden som jeg mener den skal laves, det er lidt i sejt langt træk for ofte vil de ikke spise det, men vores mindste er så små ved at finde sig til rette i retterne :-)
-
-
Og du kan da lige koge et kvart selleri og et løg sammen med kartoflerne – uhm
-
Ikke dumt Jørgen – og så skal vi igang med Mormor/Morfar maden igen, det er ved at være årstid til det!
-
-
Det er fantastisk,,, absolut fantastisk….I gør det for godt….,,, Når man nu har købt en kvart ko som ligger og venter i boksen. Så giver sådan en opskrift mening. Fond kan jeg lave selv, fra de ben der fulgte med. Har utallige udskæringer, som jeg kan vælge imellem … Asier står selvfølgelig klar i køleskabet – hjemmesyltet. Kød fra Broagerland, asier fra Als…
I morgen står den på benløse fugle …. weekenden står på oksefond og hjemmelavet suppe ( helt fra bunden og mere til)…Mormormad er fantastisk,,,,,.-
Årh Rasmus – enestående, jeg var selv heldig, at få fingre i en kvart øko ko, som også smagte himmelsk, bl.a. ovenstånede udskæring er der fra, så jeg er meget minundelig, den slags kød smager bare bedre. Virkelig fedt, at du lige selv klarer lidt syltning, et område som vi faktisk skal gøre lidt mere ud af på Gastromand – men det kommer.
PS: Tak for rosen!
-
-
Skal man slet ikke bearbejde sovsen en lille smule, eller skal man bare servere lidt af væden som den er?
-
Hej Janus,
Nej ikke andet end at smage den til, de mange timer giver jo masser af smag. Dog kunne selvfølgelig koge den yderligere ind, men det smager glimrende som det er.
-
-
Mmmmmnne….bankekød smager bare så godt! Og det er virkelig let ret at lave. Min barndomsmad var virke noget underligt bras. Min mor kunne ikke lide at lave mad eller finde ud af det og så skulle det helst koste ingenting. Forfærdeligt skodmad, det billigste af det billigste. Så jeg er endt i den modsatte grøft: øko, lokalprodukseret og det skal være en ordenligt kvalitet mad. Men min mormor var rigtig god til at lave mad med gode produkter. Så det var altid en fornøjelse at spise hos dem. Alt var stor set hjemmelavet.
Vh Charlotte G-
Hej Charlotte, det er sjovt hvordan vi udvikler os efter vores barndomsminder – mine forældre lå lidt midt imellem, det var ikke det billigste, men heller ikke altid økologisk. Nu er jeg selv fra 1981, så fra jeg var gammel nok rejste vi, som mange andre danskere til sydlige himmelstrøg, hvor der også blev hentet “inspiration” hjem til madlavningen. Så udover det gode gamle danske fik vi også ofte lidt græsk og tyrkisk inspireret mad, hvilket så gjorde, at vi blev tvunget til at smage andet end dansk. Det er jeg glad for den dag idag!
-
Kommentarer