Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. februar 2021

Scroll to top

Top

46 kommentarer

Jagtsæson: Vildtragout af råvildt

Jagtsæson: Vildtragout af råvildt
Gastromand
En god vinterret

Det er nogle herlige ting ved de kolde efterårsmåneder og ja, du gættede det – mad! I denne tid er der ingen grund til at lynstege eller råmarinere, nej her handler det om langtidsstegning og simremad.

For ikke så længe siden blev der skudt en buk, som lagde ryg og indhold til et lille indlæg om rådyrfilet her på Gastromand, denne gang var det min svigerfar, som stolt kom hjem med en buk, hvor jeg fik lov til at få bovstykkerne. Der er meget arbejde i at afpudse og skære kødet fra, men din ragout kommer til at smage himmelsk.

Undskyld piger…

Jeg har overvejet om man kunne bruge køllerne, men kommer hver gang til den konklusion, at det er for synd, hvis du tilfældigvis har prøvet det eller kender nogen som har, så smid det endelig i kommentaren. Nå, tilbage til maden – efter for ganske nylig, at have lavet skibberlabskovs, tænkte jeg, at tage lidt inspiration derfra og give retten et twist, men alligevel lade den indeholde nogle af de traditionelle ingredienser, som man forbinder med vildtmad bl.a. hvidløg og enebær. Her må jeg så blankt erkende, at enebær ikke er min favorit, og derfor valgte, at lave en blanding, hvor korianderfrø og chili også fik lov at indgå, resultatet blev lidt alternativ men fræk og spicy udgave.

Vildtragout af råvildt

En god vinterret
4.3 fra 47 stemmer
Ret: Hovedret
Køkken: Vildt
Keyword: råvildt, Vildtragout, vintermad
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 1 kg udskåret vildtbov
  • 500 g kartofler
  • 1 god klat smør
  • 4 store gulerødder
  • 3 store løg
  • 4 stængler blegselleri
  • 5 fed hvidløg
  • 1 bund bredbladet persille
  • 10 enebær
  • 3 spsk røget paprika
  • 1 stor tsk korianderfrø
  • 10 hele peberkorn
  • 1 meget lille tsk knust chili
  • 2 bouillonterninger fra okse
  • 3 store spsk mel
  • ca. 1 liter vand
  • Salt
  • Olie til stegning

Sådan gør du

  • Skær dyret ud i halvstore terninger ca. 2x2 cm og smid det i en skål, tilsæt nu 1 spsk mel og paprika samt salt og friskkværnet peber - vend det godt sammen, så alle stykkerne er godt pudret ind.
  • Svits det nu i en stor gryde eller pande med smørret og lidt olie til det er godt brunt. Imens gør du grøntsagerne klar.
  • Pil og skær løget i skiver, skær gulerødderne på skrå i halvstore bidder, samme med selleri. Svits det på en pande i olien til det er faldet lidt sammen.
  • Så smides det over til kødet og det hele vendes sammen og steges videre i ca. 5 min.
  • Tag nu mel, bouillon og ca. 3 dl vand og pisk godt sammen, hvis du har en Bamix, så brug den.
  • Tilsæt det nu i gryden. Gik det yderligere 5 min.
  • Tag nu krydderierne, enebær, koriander, chili og peberkort og knus det i en morter eller en hurtighakker. Tilsæt det.
  • Hæld nu vand på til det står ca. 5 cm over kødet og sæt låg på og lad det simre i ca. 2 timer.
  • Imens skræller du kartoflerne og skærer dem i mundrette bidder.
  • Tilsæt dem nu i retten.
  • Hak halvdelen er persillen og riv/mos hvidløgene godt sammen med det, tilsæt evt. til olie så det bliver en ensartet masse.
  • Tilsæt det og lad retten få yderligere en 1 times til.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Du kan selv bestemme din blanding af krydderier, her er det enebær, korianderfrø, chili og peberkorn…

Tilsæt kartofler og lad det simre videre i en times tid…

Rigeligt med bredbladet persille!

Fladbrød – ikke et must, men hvis du lige synes…

Serveres i en gryde og med stor bestik – Gastromand-style!

Resultatet bliver en fantastisk ragout, som virkelig har dybde og vildt meget smag, som jo primært skyldes vildtkødet, som er noget tættere og mere smagsrigt end fx oksekød. Efter jeg havde lavet retten, og nydt den nogle dage efter, hvor den faktisk bare bliver bedre og bedre, følte jeg, at der manglede et eller andet, men jeg kunne simpelthen ikke sætte en finger på hvad. Da jeg så forfattede indlægget slog det mig – noget sødme, som kunne koge ind med retten, så næste gang vil jeg tilsætte lidt portvin eller Marsala, som kødet skal svitses af i, jeg tror det vil give det sidste pift, som ville gøre det helt suverænt. Hvis du forsøger dig, så brug en dl af enten en portvin eller Marsala og smid det på når kødet er svitset halv færdigt!

Er du også til vildt??

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Steen

    5 stars
    Vi brugte dog en kølle i stedet for bov. Eneste anden afvigelse var en smule fløde. Smagte intet mindre en fremragende.

  2. Hellle Rasmussen

    Jeg bruger kødet fra rådyrkøllen til en fars med lige dele rådyr og røget kæbesnitte (gris). Brug salt, peber, løg, chilisovs osv efter smag og brug det til kødboller, frikadeller, forloren hare osv. Smager dejligt.

  3. Carsten

    5 stars
    Synes der var lidt for meget røg fra paprika, så gav den for uden en mørk øl også en kvart piskefløde, kødet var super mørt, hals og småkød og smagte så godt at ungerne også spiste det med stor fornøjelse

  4. Benjamin

    Kølle bliver godt i ragout..
    Havde en der var akudt åå med udgang i køllen..
    Det ska ikk have så langt som bovkød for det nemt få for meget og blube træls

  5. Patrizia Madsen

    5 stars
    Puttede godt med portvin i og det blev helt vildt godt.

  6. Nicklas

    Hvad er din samlet tilberedningstid?

    Lyder super lækkert.
    Vil helt klar give det et skud med råvildt!

  7. Heidi Støvring

    5 stars
    Tilføjede lidt ekstra af alle krydderierne, så der var smæk på smagen! Afslutningsvis tilføjede jeg lidt fløde. Så fantastisk lækkert.

  8. Britta

    Hvor mange personer er der til

  9. Jægeren

    5 stars
    Vildt god opskrift (høhø)! Det var en succes, selvom jeg anvendte en anelse for meget peber… :D
    Det blev reddet med lidt fløde til sidst.

    – desuden anvendte jeg en sød, mørk øl under dit pkt. 6. Det blev rigtig godt!

    Den er skrevet permanent ind i repertoiret

  10. Annette Riis

    5 stars
    Hej dejligt med opskrifter på vildt(når man selv er jæger) kan den laves i en stegeso 🤔

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering