Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 11. november 2024

Scroll to top

Top

14 kommentarer

Stenalderbrød

Gastromand
Som nævnt i min anmeldelse af  Thomas Rodes Stenalderkost er fænomenet pæleo svært at komme uden om for tiden og jeg er da også hoppet delvist med på vognen - vi er jo nysgerrig sjæle på Gastromand og mener bestemt ikke vi mange for at kaste os ud i nye projekter.

Som nævnt i min anmeldelse af  Thomas Rodes Stenalderkost er fænomenet pæleo svært at komme uden om for tiden og jeg er da også hoppet delvist med på vognen – vi er jo nysgerrig sjæle på Gastromand og mener bestemt ikke vi mange for at kaste os ud i nye projekter.

"Stenalderbrød" Gastromand-style...

“Stenalderbrød” Gastromand-style…

En tur i mit lokale supermarked, og efter at have spurgt ca. 16 gange efter forskellige nødder, kerner og var blevet små 100 kr. fattigere var jeg i gang.

Stenalderbrød - Pæleo

Som nævnt i min anmeldelse af  Thomas Rodes Stenalderkost er fænomenet pæleo svært at komme uden om for tiden og jeg er da også hoppet delvist med på vognen - vi er jo nysgerrig sjæle på Gastromand og mener bestemt ikke vi mange for at kaste os ud i nye projekter.
5 fra 2 stemmer
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 10 minutter

Ingredienser

  • 100 g valnødder
  • 100 g hasselnødder
  • 100 g mandler
  • 100 g hvide sesamfrø
  • 100 g hørfrø
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g græskarkerner
  • 100 g pinjekerner
  • 6 øko æg
  • 1 dl oliven olie
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  • Forvarm din ovn til 160 grader.
  • Blend alle nødderne/kerne, men ved nogle af dem, fx græskarkerner, mandler eller hasselnødder skal du ikke blende det helt til mel, lad dem beholde lidt struktur. Det bliver pænere og mere indbydende at se på.
  • Tilsæt så æg, salt og olien og rør det hele godt sammen.
  • Find en rugbrødsform og beklæd den med bagepapir.
  • Bag "brødet" i en time.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Jeg må så tilstå, at dette “brød” smager fremragende – specielt med et godt lag saltet smør, som eksempelvis Thises med Læsøsalt. Brødet bliver sprødt med masser af smag og en smule sødme, som sikkert kommer fra mandlerne. Jeg synes bestemt det fungerer.

Læs også: Parmesanblanquette a la Thomas Rode

Som sagt forsøger jeg mig lidt med livet som stenaldermand, så det er nok ikke den sidste pæleo-inspirerede opskrift fra min side. Jeg er med på tankegangen bag, men kosten kommer nok ikke til at stå helt alene, så bliver det sgu for kedeligt – vi skal jo have vores håndskårne hjemmelavede tripple cooked frites ik?

Velbekomme!

Hvad synes du om Stenalderkost/Palæo-diæten? Og har du evt. forsøgt dig med nogle brugbare opskrifter?!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jeg gætter på du har set anmeldelse: http://gastromand.dk/thomas-rode-stenalderkost/ jeg synes det er fremragende, så endelig! Jeg bruger den hele tiden. Uha – crossfit og diæt er en ond cocktail og så en træner oveni købet – han må sgu været hård!

    • Jo, jeg har læst anmeldelsen af bogen, som var en god beskrivelse af den.
      Han er meget hård og er begyndt, at lege 60 kg. kettlebelts med en arm.

  2. Prisen for brødet er nok lige i den høje ende, selv om ideen er god. Er du fortsat på Palæo? Og hvordan virker det f.eks., at få lavet mad til frokost?
    /Søren

    • En del af det var økologisk, så løber det jo op, men ja det kunne nok gøres billigere – ja alle dage pånær lørdag holder jeg godt nok diæten. Til frokost er det som regel fisk, kylling eller oksekød (fx hakkebøf eller steaks) med grøntsager og bønner til, så denne del er rimelig let. Faktisk synes jeg diæten er meget overkommelig, eneste “ulempe” er lidt prisen – der er ingen tvivl om salat i forskellige variationer er dyrere end at købe et par kg. kartofler – men sådan er det jo, du er måske selv i gang?

    • Nej, men er lidt inspireret af min stedsøn, som har været på den de sidste tre år og er samtidig Crossfit træner.
      Det der afholder mig er den tid jeg evt. skal bruge til, at lave frokost til næste dag. Dog kunne jeg være fristet til, at købe Rodes bog.

  3. 5 stars
    Har selv leget stenaldermand det sidste halve år, men har dog “syndet” enkelte gange, da jeg ikke mener at man skal være fuldstændig fanatisk omkring det!
    – Med hensyn til brødet, så kan jeg også anbefale at begrænse sig til fx tre forskellige nødder(så er det noget billigere), smagsmæssigt er det stadig i top.
    Nu da du roder med Thomas Rode’s bog, kan jeg klart anbefale fortolkningen af bolognese, har virkelig fået smag for indmad efter den ret! Desuden er de grøntsags-spaghetti, specielt hvis det er stegt på panden, en langt større smagsoplevelse end almindelig spaghetti :P

    • Jeg har faktisk lavet den, men jeg var lidt tøset, jeg brugte også hakket oksekød, så det var ikke helt som han gør det, men det smager virkelig godt. Jeg lavede også med “grøntsags spaghetti”, som er vildt lækkert – dog må jeg sige, at min yndlingsret er “Eggs Benedicts”!

  4. Ja, Palæo er s.. for kedeligt… Hvordan er brødet i konsistens? Smuldrer det?

    • Alex

      Det holder overraskende godt sammen pga. æggene.

      – Kun palæo er for kedeligt i sig selv og alt med måde.

      – Ps: gastromænd, prøv at rist “brødet” i brødristeren. ;) (hvis man ikke allerede har bagt det alt for sprødt)

    • Hej Alex – godt tip – det må næsten blive endnu bedre på panden med lidt smør ikke :-)

    • Hej Heidi – Troede ikke kvinder var imod den slags :-) Nej, det hænger fint samme, det har naturligvis en lidt anden konsistent en almindeligt rugbrød, men du kan sagtens skære og bide af det uden det smuldre. Og så smager det faktisk vildt godt, det er bare en kende dyrt at bage selv, men sådan er det jo.

Smid en kommentar

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Opskrift Vurdering